Doğum kontrol hapıyla birlikte C vitamini alınırmı ?

Uzman SühaN

Administrator
Doğum kontrol hapıyla birlikte C vitamini alınırmı ?
Hormonal doğum kontrol yöntemleri genellikle planlanmamış hamileliği önlemek için oldukça etkili bir şekilde çalışır. Doğum kontrol hapı günümüzde en sık kullanılan kontraseptif ilaçtır. Düzenli olarak kullanıldığın da istenmeyen gebelikler den etkili bir şekil de korumaktadır. Bu yöntemin doğru kullanılması üreme sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının oldukça etkili olduğunu anlamak gerekir, ancak bazı ilaçlar bu hapların çalışma biçimini etkileyebilir.Bir çok kadın doğum kontrol hapı ile birlikte C vitamini almanın her hangi bir zararı olup olmadığını merak ediyor. C vitamini doğum kontrol hapını etkilermi , C vitamini ile doğum kontrol hapı birlikte kullanılırmı ? Merak edilen bu soruların yanıtını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.




doğum kontrol hapı ve diğer ilaçlar.jpg




C vitamini genel sağlığımız için önemli bir öneme sahiptir. Bazı hastalık türleriyle mücadele etmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hasar görmüş hücreleri onarmaya yardımcı olur. Doğum kontrol haplarıyla birlikte C vitamini kullanıyorsanız, her ikisini de almanız sırasında en az 4 saatlik aralığınız olması gerekir. Doğum kontrol hapı ile birlikte C vitamini alırsanız bu doğum kontrol hapının etkinliğini azaltabilir. C vitamini progesteron yada östrojen ile etkileşime girebilir. C vitamini takviyeleri ile doğum kontrol hapları arasında olumsuz bir reaksiyonu önlemek için, ilaçlar arasında en az 4 saatlik bir aralık olmasına dikkat edin.Hangi vitaminlerin doğum kontrolünü daha az etkili hale getirdiğini bilmek önemlidir.



Doğum Kontrol Hapı Alırken Bunları Tüketin



Doğum kontrol haplarının alınması bazı besin maddelerini tüketebilir. Bu nedenle aşağı da yer alan besinleri tüketmeniz sağlığınız açısın dan faydalı olacaktır.


Mercimek , folik asidin mükemmel bir kaynağıdır, protein ve lif açısın dan zengindir.

Yumurta ve süt ürünleri en iyi riboflavin kaynakları arasında dır. Vejeteryan iseniz badem tüketebilirsiniz.

Ispanak B6, folik asit ve magnezyumun iyi bir kaynağıdır. A ve K vitamini açısın dan zengindir


Deniz mahsulleri, istiridye, midye, yengeç ve somon gibi B12 vitamini içeren besinler tüketin. Deniz mahsülleri çinkonun yanı sıra omega 3 yağ asitleri bakımın dan zengindir. Selenyumundan iyi bir kaynağı olan deniz mahsülleri aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumaktadır.


Kaju, hem magnezyum hem de çinko bakımın dan zengindir.


doğum kontrol hapı.jpg






Doğum kontrol hapını etkileyen ilaçlar


Antibiyotik


Çoğu durumda doğum kontrol hapı kullanırken antibiyotik alma konusunda endişelenmeniz gerekmez. Doktorunuz akne, pnömoni ve idrar yolu enfeksiyonları gibi bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek için bazı antibiyotikler reçete edebilir. Amoksisilin ve penisilin bu amaçla kullanılan en yaygın antibiyotik tipleridir.Bununla birlikte, bazı çalışmalar, tüberküloz tedavisinde kullanılan rifampin isimli bir antibiyotiğin doğum kontrolünü etkileyebileceğini bulmuştur. Düzensiz dönemlere neden olabilir ve doğum kontrolünü daha az etkili yapar. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve hekiminiz size antibiyotik reçete ederse , doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin.


Anti-HIV İlaçları


HIV i tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar doğum kontrolüne müdahale edebilir.


Antifungal ilaçlar


Bazı antifungal ilaçlar doğum kontrol haplarının etkinliğini düşürebilir.


Bitkisel ilaçlar



Doğum kontrol hapı kullanırken belirli bitkisel ilaçları kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Bazı şifalı otlar doğum kontrol haplarının vücutta çalışma biçimini etkileyebilir.Sarımsak hapları: Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diğer kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır, bu haplar kontraseptifleri etkileyebilir. Yonca: Mesane, böbrek ve prostat problemlerini tedavi etmek için kullanılır; doğum kontrol hapını kullanırken kullanılmaması tavsiye edilir. Kırmızı yonca, PMS, solunum sorunları, kanser, osteoporoz, yüksek kolestrol ve daha fazlasını da içerecek geniş bir repertuarı düzenler.Doğum kontrol haplarının etkisini düşürebilir. Çay sıklıkla tükettiğimiz lezzetli içeceklerdendir. Çok aşırı çay tüketiyorsanız ve doğum kontrol hapı kullanıyorsanız bu baş ağrılarına neden olabilir.



Tüm doğum kontrol hapları gebeliği önlemek için hormon kullanır. Bazılarında progestan adı verilen bir hormon bulunur. Diğerlerinde iki hormon, progestan ve östrojen bulunur. Hepsi de iki şey yaparak çalışıyor: Kadınların yumurtlamasını engelliyorlar ve servikal mukusun koyulaşmasına neden oluyorlar; bu da bir spermin kadın yumurtasına nüfuz etmesini engelliyor. Kadınlar doğum kontrol haplarının alınmasıyla ilgili talimatları aynen takip ederlerse, gebelikten % 99 korunurlar. Kondom gibi diğer doğum kontrol yöntemleri ile birlikte kullanıldığında daha da etkilidirler .


Doğum kontrol hapı bugün hala piyasadaki en popüler kontraseptiflerden biridir. Doğum kontrol haplarının birçok farklı markası var. Çoğu, östrojen ve progesteron olmak üzere iki kadın hormonunun bir kombinasyonunu içerir, ancak yalnızca progesteron içerenlerde vardır. Bu farklı markaların biraz farklı şekillerde alınması gerekebilir ve farklı avantajlar ve riskler olabilir, ancak hangi türün kullanıldığına bakmaksızın, en iyi faydayı elde etmek için onları doğru bir şekilde almak önemlidir.Genel olarak, ilaçların birbirleriyle güçlü etkileşimlere sahip olabileceğini unutmayın. Her hangi bir ilaç reçete edildiği zaman doğum kontrol hapı kullandığınızı hekime bildirin. İlaçların etkileşimi ve kullanımı ile ilgili bilgileri size verecektir.
 
doğum kontrol hapı kullanıyordum 1 yıldır 2 ay oldu bırakalı bu ay adet olmadım 3 tane test yaptım negatif ne olmuş olabilir
 
doğum kontrol hapı kullanıyordum 1 yıldır 2 ay oldu bırakalı bu ay adet olmadım 3 tane test yaptım negatif ne olmuş olabilir

Merhaba, adet gecikmesi sonrası gebelik şüphesin den dolayı test yapmışsınız sonuç negatif. Bu durum da gebe değilsiniz. Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldıktan sonra bir kaç ay adet düzensizliği olabilir. Ama siz yinede bir hekime görünüp muayene olun. Bir çok koşul adette gecikme yapabilir.
 
slm bende vitamin eksikliği çıktı bağışıklığım düşük doğum kontrol hapıyla c vitamini alıyorum c vitamini doğum kontrol hapını etkilermi
 
slm bende vitamin eksikliği çıktı bağışıklığım düşük doğum kontrol hapıyla c vitamini alıyorum c vitamini doğum kontrol hapını etkilermi

Merhaba , makalemizde belirttiğimiz gibi doğum kontrol hapı ile C vitaminini birlikte almak doğum kontrol hapının etkinliğini düşürebilir. Her iki ilaç arasında 4 saatlik bir aralık olmalıdır.
 
Doğum kontrol hapı gebeliği önlemek için hormon içeren günlük bir haptır. Hormonlar vücudun organlarının işleyişini kontrol eden kimyasal maddelerdir. Bu durumda, Hapdaki hormonlar yumurtalıkları ve uterusu kontrol altına alır. yumurtlamayı baskılar ve gebe kalmayı önler. Hapın düzenli olarak aynı saatte alınması etkinliğini artırır. Çoğu kombinasyon hapları, 21 günlük veya 28 günlüktür.Genel olarak, her doğum kontrol yönteminin ne kadar iyi çalıştığını çok şey bağlıdır. Buna, kişinin sağlık durumu veya diğer kullandığı ilaçlar etki edebilir. Bazı durumlarda, tıbbi veya diğer koşullar Hap kullanımını daha az etkili veya daha riskli hale getirir. Size uygun bir doğum kontrol yöntemi tercihi için mutlaka hekime danışın.
 
Doğum kontrol hapları gebe kalmayı önleyen sık kullanılan doğum kontrol yöntemlerindendir. Hapda bulunan en yaygın iki hormon, östrojen ve progesteronun birleşimidir C vitamininin çok yüksek oranda tüketilmesi over fonksiyonunu etkileyebilir ve doğum kontrol hapı normal işlevini bozabilir; bununla birlikte, kontraseptif hap etkinliği üzerindeki spesifik etkisi büyük ölçüde bilinmemektedir. Yüksek düzeyde C vitamini tüketmek, doğum kontrol hapının, çeşitli doğum kontrol hapı tiplerinde bulunan hormonlardan biri olan östrojen ile etkileşime bağlı olarak etkinliğini etkileyebilir. Bu nedenle C vitamini ni mutlaka almak zorundaysanız doğum kontrol hapıyla birlikte kullanmayın. Her iki hapın arasında 4 saatlik bir aralık olmalıdır. Aksi durumda C vitamini doğum kontrol hapının verimliliğini düşürebilir ve istenmeyen gebeliğe yol açabilir.
 
Geri
Üst