Vajinal akıntı hamilelik belirtisimi?

Uzman SühaN

Administrator
Vajinal akıntı hamilelik belirtisimi?

vajinal akıntı gebelik belirtisimi, melek kadınlar kulübü - gebeliğin belirtisi vajinal akıntı, hamilelikte vajinal akıntı neden olur,vajinal akıntı hakkında bilgiler




indir (1).jpg



Kadınların önemli bir kısmında hiç bir hastalık söz konusu olmamasına karşın akıntı vardır. Fizyolojik akıntı olarak nitelendirilen bu akıntının en önemli özellikleri akıntının uzun zamandan beri var olması, hemen her gün bulunması, kokusuz olması, renginin şeffaf-beyaz veya açık sarı renkli olması, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, kanama ve diğer belirtilerden hiç birinin bulunmamasıdır. Bu özelliklere sahip bir akıntının bir hastalıktan kaynaklanması pek olası değildir.
images.jpg

Bazen fizyolojik akıntı ped kullanımı gerektirecek kadar fazla olabilir. Esasen hijyenik ped üreticilerinin "günlük ped" adı altında bir ürün geliştirmelerinin nedeni kadınlarda fizyolojik akıntının nispeten sık görülen bir durum olmasıdır.

Hamilelerde akıntı olması normal midir? Her zaman olur mu?
Gebelikte artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı vajinal akıntıda artış olması normaldir. Ancak her vajinal akıntı normal gebeliğe bağlı akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntı kokusuz, beyaz akışkan kıvamda, ince bir akıntıdır. Kötü kokulu, yeşil, sarı, kahbverengi, peynir kesiği gibi olan bir akıntı hamileliğe bağlı normal akıntı değildir. Gebeliğe bağlı artıl gösteren normal akıntı kaşıntıya sebep olmaz eğer vajina dış bölgesinde kaşıntı varsa enfeksiyona bağlı bir vajina iltihabı veya kandida (mantar) vajiniti olabilir.

Hamilelikte akıntı ne zaman başlar?
Gebelikte akıntı gebeliğin ilk aylarından itibaren başlar ve genellikle doğuma kadar devam eder.
Önemli olan akıntının özelliklerini takip etmektir. Eğer akıntı kötü kokulu, yeşil, kahverengi, sarı, pembe kırmızı lekelenme şeklinde ve kaşıntı eşlik eden şekilde akıntı başlarsa hemen doktora başvurmak gerekir. Bazen özellikle gebeliğin son aylarında anne adayları su gelmesi ile akıntıyı karıştırabilirler, su gelmesi gebelikte önemli acil durumlardan birisidir ve annenin bunu akıntıdan ayırması mümkün olmayabilir, şüphe durumunda acilen doktora başvurulması gerekir.

Vajinit Nedir?
Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir. (antibiyotikler, hormanal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi)

En sık vajinit nedenleri:
Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit)
Vajinal kandidiyazis (Mantar enfeksiyonu)
Trikomonas vajiniti
Atrofik vajinit

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi " bakteriel vaginosis" (non-spesifik vajinit) dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşmektedir.

Vajinada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve irritasyon (tahriş) yapan bir akıntı yapmaktadır. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona vulva (dış genital organlar) da katılmaktadır. Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya (disüri) da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, Aids'te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

Korunma:
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.

Tedavi:
Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
iyi gunler bundan 2 hafta önce adet oldum 27 ocakta ilişkiye girmiştim ilişkiden 5 gün sonra bende kaşıntı başladı hiç olmayan akıntım oldu yeşil ve sarı . kokmuş et gibi kokuyor aşırı kaşıntım var ve idrarımı aparken yanma oluyor rahmimin içne baktım önce pembeydi şimdi mor korkuyorum :(
 
Merhaba, ilişki esnasında muhtemelen mikrop kapmışsınız. Komplikasyonlar enfeksiyon bulgusu taşıyor. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse kronikleşebilir ,üreme sağlığınızı olumsuz etkiler. Mutlaka jinekoloğa görünüp muayene olun.
 
Adetin 8.günü rahim filmi çektim bugün 21.gün birkacgun once baslayan vajinada beyaz sulu arada katı akıntı ve kaşıntı var koku yok bunlar enfeksiyon belirtisimi yokya gebelikmi
 
Öncelikle şunu belirteyimki belirtilere dayanarak gebelik teşhisi yapılmaz. Vajinal akıntı her dönem kadınlarda oluyor. Olağan bir durum olmakla birlikte enfeksiyon belirtisi de olabiliyor. Akıntınızın katı olması, vajinal bölgede kaşıntı olması mantarın belirtisi. Daha fazla ilerlemeden hekime görünün. Çok rahatsız edici olabilir.
 
mrb adetime 1 hafta var ip gibi uzayan akıntım var kokusu yok hamilelik olabilirmi? ayın yirmiyedisinde korunmasız ilişkim oldu çok merak ediyorum.
 
Merhaba, vajinal akıntı her dönem bayanlar da olan olağan bir durum. + bu kadar erken gebelik belirtisi olmaz. Korunmasız her ilişkide istenmeyen gebelik açısın dan risktir.Beklenen mensinizde en az 3 günlük gecikmeniz olursa test yaparak gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
 
İyi günler.. ilişki sırasında süt kesiği gibi akıntım oldu kaşıntı yanma hicbsy yok.. Hamilelik belirtisi olabilir mi?
 
İyi günler.. ilişki sırasında süt kesiği gibi akıntım oldu kaşıntı yanma hicbsy yok.. Hamilelik belirtisi olabilir mi?

Merhaba, gebelik tek veya bir kaç septomla teşhis edilmez ancak gebelik testi ile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Süt çürüğü gibi akıntı gebelik belirtisi olduğu gibi mantar kaynaklı da olabilir. Adetinizde gecikme olursa test yapın..
 
Merhaba, gebelik tek veya bir kaç septomla teşhis edilmez ancak gebelik testi ile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Süt çürüğü gibi akıntı gebelik belirtisi olduğu gibi mantar kaynaklı da olabilir. Adetinizde gecikme olursa test yapın..
ilişki sırasında adet olacakmışım gibi karnım ağrıdı neden olmuş olabilir?
 
Geri
Üst