Evde tek başıma doğum yapabilir miyim ?

M

Melikemelekece

Forum Okuru
Evde tek başıma doğum yapabilir miyim ?
merhaba ben ilçede oturuyorum hamileyim doğuma bir ay var acaba evde doğum yapmaya kalkarsam nelere dikkat etmeliyim yardımcı olur musunuz ? Evde tek başına doğum nasıl yapılır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba , sevgili takipçimiz.. Sorunuzla ilgili detaylı bilgileri paylaşıyoruz.

Bir çok kadın hastane ortamında doğum yerine, evde doğum yapmayı tercih eder. Hamileliğiniz düşük riskli olduğu ve herhangi bir komplikasyon olması durumunda hastaneye yakın olduğunuz sürece, evde doğum neredeyse güvenli bir şekilde hastane doğumuna eşdeğer olabilir. Sürecin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesini sağlamak için güvenli bir evde doğuma nasıl hazırlanacağınızı öğrenmek önemlidir. Ayrıca ne zaman ek yardıma ihtiyaç duyulabileceğini bilmek de önemlidir.Hamileliğinizin, doğum için zamana yaklaşırken normal şekilde ilerlemesini sağlayın. Evde doğum için aday olabilmek için bebeğinizin 37 ila 41 hafta arasında olması gerekir. 37 haftadan daha erken bir süre ek risk taşır ve 41 haftadan sonra herhangi bir zamanda plasentanın sağlığı ve besin arzı solmaya başladığında da daha yüksek risk taşır.Bebeğiniz ayrıca hamilelik süresince herhangi bir sağlık endişesi veya anormalliği yaşamamalıdır.Evde doğum için aday olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuza danışın.




evde doğum nasıl yapılır.jpg






Bir çok kadın yardımsız doğumu gerçekleştirir. Buda kadınların doktor müdahalesi olmadan kendi kendine doğum yapabileceği anlamna gelir. Komplike olmayan bir doğum durumunda, annenin vücudu çoğu işi içgüdüsel olarak yapan bütün işleri yapar. Pek çok risk söz konusudur, bu yüzden hatırlatmak gerekir evde doğum yapmayı düşünüyorsanız önceliğiniz hekime danışmak olmalıdır. Bebeğin pozisyonu yada sizin sağlık durumunuz bebeğin sağlığı normal doğuma elverişli olmayabilir. Bir çok kadın evde tek başınayken doğum sancılarıyla başbaşa kalır. Öncelikle bebeğin doğuma hazır olduğunu ölçmek zorundasınız . Kasılmaların sık sık, güçlü ve uzun olup olmadığına dair bir değerlendirme yapın. Size hızlı bir şekilde ulaşması için ambulansı arayın.Planlanmamış bir doğumun çok korkutucu göründüğüne hiç şüphe yok, ancak sakin olmanız ve vücudunuzun bununla nasıl başa çıkacağını bildiğine inanmanız gerekir.




Bebeğim şimdi doğuyorsa ne yapmalıyım?



Kendi başınızdaysanız, alt kısmınızı yere yaklaştırın ve bebeğinize yumuşak bir iniş yapmak için altına katlanmış bir havlu koyun. Yanınızda biri varsa, bebeğinizin vücudunu doğarken desteklemeye yardımcı olabilirler.



Bebeğin başı görünüyor ne yapmalıyım ?




Bebekler doğumdan hemen sonra kaygandır, bu nedenle yenidoğan bebeğinizi tutarken dikkatli olun. Göbek kordonu kısaysa, kaldırırken nazik olun. Bebeğinizin yardım gelinceye kadar kordon ve plasentaya bağlı kalması gerçekten önemlidir, bu nedenle kordonu kesmeye çalışmayın.

Bebeğin beklenmedik şekilde geldiği bir durumda, sakin olun öncelikle ambulansa eşinize yakınlarınıza haber verin.Yalnızken uzanmanız gerekirse, kendinizi desteklemek için bir demet yastık kullanmanız gerekir. Çömelme ya da dört ayak üzerinde olmanın tercihinize uygun olup olmadığı konusunda en rahat olduğunuz pozisyonu seçmelisiniz .Ellerinizi ve vajinal bölgenizi temizleyin. Steril bir yerde uzanın yada tuvallete orurur gibi pozisyon alın. Bebeğinizin yumuşak bir yere inmesi için havlu yada yumuşak ortam yaratın. Derin derin nefes alın ve ıkının. Sadece hafifçe iterek bebeği rahatlatmaya çalışın. Bebeğin kafası göründüğünde, ellerinizi nazikçe perine karşı bastırmanız gerekir. Sadece bebeğin yavaş yavaş kaymasına olanak sağlayın.İlk etapta bebeğin başı görünecek. Baş çıktıktan sonra omuzlar ve vücudun geri kalan kısmı kolayca çıkarılmalıdır.


Çoğu bebek doğumdan sonra iyi bir kalp atış hızına sahiptir ve bir dakika kadar sonra kendi başlarına nefes alır . Sağlıklı bebekler genellikle ilk önce esmer yada mor renkte olabilir doğumdan bir kaç dakika sonra ağlamaya başlarlar. Bu bebeğinizi tarif ederse, onu kuru ve sıcak tutmak için harekete geçin.Onu kurutmak için temiz ve kuru bir havlu kullanın.Yeni anne göbek kordonu konusunda çok dikkatli olmalıdır. Steril bir şekilde kesmek çok kolay olmayabilir ve bebeği bazı enfeksiyonlara maruz bırakabilir. Ayrıca, doğum anında, eğer bebek kendi başına nefes almaya başlamazsa, bebeğin kanının yüzde otuzu hala iki ila beş dakika arasında oksijen sağlayabilen plasentada olduğu için hayat kurtarıcı olabilir. Bu yüzden kordon bağlı kalmalı ve ambulans gelene kadar bir süre temiz bir havluya sarılmalıdır.


Küçük bebek doğar doğmaz, onu havluyla silmelisiniz ve cilde cilt teması sağlamalısınız. Bu bebeği sıcak ve sakin tutmak için yapılır. Daha sonra, amniyotik sıvıyı boşaltmak ve ilk nefesi uyarmak için parmaklarınızı gözlerin köşesinden bebeğin burun deliklerine doğru sürün. Ardından, bebek nefes almaya başlayana kadar göğüs kafesinin arkasındaki tarafları kuvvetlice yukarı ve aşağı ovalamanız gerekir.
 
Valla eskiden büyüklerimiz evde doğum yaparmış , kayınvalidem eşimi tek başına evde kimse yokken doğurmuş. Tabi şimdi herkes hastaneyi tercih ediyor aslında annede ve bebekte sağlık problemi yoksa evde doğum yapmak mantıklı tabi mutlaka birinin yanınızda olması gerekiyor
 
Annemde anlatıyor yük taşırken sancısı tutuyor doğum yapıyor sonra yük taşımaya devam biz her şeyden korkar olduk
 
Yahu hastane var ebeler var her yerde var oğlu var evde doğum yapıp ne yapacaksınız bir sıkıntı olur bir şey olur gerek var mı bu kadar uç noktalara gitmeye. Tek bir başınıza nasıl doğum yapacaksınız hey Allahım yaa :)
 
Geri
Üst