Sperm testi sonuçları ve anlamları

Uzman SühaN

Administrator
Sperm testi sonuçları ve anlamları
Semen analizi testi, erkekler için standart doğurganlık testidir. Boşalmada sperm sayısına, şekillerine (morfoloji) ve nasıl hareket ettiğine (motiliteye) bakar.Çoğu erkek, semen analizi testine girmeden en azından bir miktar kaygı ve utanma eğilimindedir. Bu tamamen normaldir.Semen analizi testinden 3 ila 4 gün önce, cinsi münasebet olmamalıdır.Bu, sperm sayınızın en yüksek seviyede olduğundan emin olmak içindir. Numuneyi üretmeden önce ellerinizi ve organınızı iyice yıkayın, tüm sabun kalıntılarını temizlediğinizden emin olun. Bu, test sonuçlarına müdahale edebilecek hiçbir madde olmadığından emin olmak içindir. İyice yıkamak özellikle sigara içiyorsanız, nikotin ve tütün sperm açısından toksik olduğundan önemlidir.Prezervatifler ve yağlayıcılar spermleri öldürebilecek veya semen analizi test sonuçlarına müdahale edebilecek maddeler içerebilir. Bundan dolayı bunları kullanmamalısınız.Sadece steril olduğu gibi verilen numune şişesini kullanın. Başka bir şişe kullanıyorsanız, test sonuçlarını etkileyen kontaminasyonlar olabilir ve laboratuvar örneği kabul etmeyebilir.


sperm testi.jpg




Semen analizi infertil çiftler için önemli bir fertilite testidir . Pek çok erkek, test sonuçları üzerinde kaygı yaşar. Doktorunuz sonuçları size açıklayacaktır . Farklı laboratuvarlar farklı normal değer aralıkları kullanmaktadır.Bilmeniz gereken en önemli şey, bir zayıf sonucun mutlaka infertil olduğunuz anlamına gelmez. Semen analiziniz, hastalıklar, ilaçlar ve diğer çeşitli faktörler den etkilenebilir. Anormal sonuçları doğrulamak üzere bir veya iki takip testi yapılacaktır.Semen analizi sonuçlarının birlikte ele alınması gerektiğini hatırlamak da önemlidir. Diğer bir deyişle, tek anormal sonuç yüksek bir beyaz kan hücresi sayımıdır, ancak diğer semen parametreleri normaldir ve başka enfeksiyon belirtisi yoksa, sonuçlarınız normal olarak kabul edilebilir.



Laboratuvar numunenizin analizi birkaç hafta sürebilir. İdeal olarak, bu raporun sonuçlarını kendiniz yorumlamaya çalışmak yerine doktorunuzla konuşmalısınız. Bunun nedeni, farklı sonuç kombinasyonlarının da farklı yorumlara sahip olabilmesidir. Örneğin, sonuçlarınız semen hacminin düşük olduğunu, ancak sperm sayısının yüksek olduğunu söylüyorsa, bu sonuçların kombinasyonu mutlaka bir sorun olduğunu göstermez. Ayrıca, farklı laboratuvarlar, farklı sonuçlar verebilir.


Sperm anomalisi nedir nasıl tedavi edilir ?








Meni hacmi


Bu, ne kadar semen üretildiğinin bir ölçüsüdür. Yüksek veya düşük sperm hacmi, azalan fertilitenin potansiyel nedeni olarak araştırılacak bir şey olabilir. Sperm hacmi için normal bir değer 2 ila 5 mililitredir (yaklaşık 1 çay kaşığı). Bu semen hacminden daha azı prostat bezi, retrograd ejakülasyon veya vas deferens blokajı (testislerden idrar yoluna sperm taşıyan kanallar) ile ilgili bir problemi gösterebilir . Reprodüktif bezlerin iltihaplanması sonucu 5 mililitreden fazla olabilir.


Sperm sayısı

Bu, bir mililitrede kaç tane sperm bulunduğunun sayısıdır . Sperm sayısı için normal değeri mililitrede 20 milyon ya da daha fazladır. 20 milyondan az, sperm veya ejakülatör kanal tıkanıklığı üretimi ile ilgili bir sorunu gösterebilir . Daha düşük bir sperm sayısına sahip olmak, infertil olduğunuz anlamına gelmez. Ancak, sonuç azospermi diyorsa, spermada sperm olmadığı ve bunun bir problem olduğu anlamına gelir.



Sperm Motilitesi


Bu, hareket eden sperm sayısıdır. Bu genellikle normal sperm motilite değerinin% 50 veya daha fazla olduğu bir yüzde olarak ifade edilir. Bununla birlikte, farklı laboratuvarlar sperm motilite değerlerini farklı şekilde ifade edebilir. Laboratuvarlar ayrıca spermlerin düz bir çizgide durup durmadığını ve hareketlerinin yavaş göründüğü hallerde de faktörleri belirleyebilir.


Sperm Morfolojisi


Bu normal bir şekle sahip olan spermin yüzdesidir. Bunu en çok kabul gören Kruger testi olmak üzere, bunu ölçmenin birkaç farklı yolu vardır. Kruger testinde sperm morfolojisi için normal değerler % 14 veya daha yüksektir. % 14 ü çok yüksek görünmeyebilir, ancak Kruger testinin çok sıkı kuralları vardır. Anormal şekilli sperm, doğurganlığı etkilemez, bu yüzden sonuçlarınız bundan biraz daha azsa endişelenmeyin. Semen analiz raporunuz, Kruger testinden farklı bir sperm morfolojisi testi kullanıyorsa, sonuçları yorumlamanıza yardımcı olması için doktorunuzla konuşmanız gerekecektir.


Düşük sperm sayısı nasıl artırılır ?





Semen pH sı


Semenin ne kadar asidik veya alkali olduğunu ölçen bir test. Semen analizi raporunda bunun normal bir değeri hafif alkali olan 7.2 ila 8 arası bir spermdir. Asidik veya yüksek alkali meni pH spermi öldürebilir ve tıkalı ejakülatör kanallar veya vas deferens tıkanıklığına işaret edebilir.


Meni Sıvılaşma


İlk boşalmada , semenin viskozitesi bir jel gibidir, çünkü oldukça kalındır. Bu, başlangıçta serviks içine yapışmasına yardımcı olur, ancak 20 ila 30 dakika sonra, spermin daha iyi yüzmesini sağlayarak sıvılaşır (bir sıvıya dönüşür). Semen sıvılaşması 30 dakikadan uzun sürerse, üreme bezlerinde bir sorun olduğunu gösterebilir ve doğurganlığı azaltabilir.


Beyaz Kan Hücresi Sayımı


Her Semen Analiz Raporunun bir parçası olmamakla birlikte, birçok laboratuvar beyaz kan hücrelerinin (bağışıklık sisteminin bir parçası olan lökositler olarak da adlandırılır) sayısı hakkında rapor hazırlamaktadır. Meni mililitresi başına 1 milyondan az beyaz kan hücresine sahip olmak normaldir.


Semen Bozuklukları Terminolojisi


Bazı raporlar, semen analizi sonuçlarında tıbbi dili kullanır. Bu terimlerin herhangi biri, erkeğin doğurganlığı ile ilgili bir soruna neden olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmayı gerektiren bir sorun olduğu anlamına gelebilir.


Astenozoospermi -
düşük sperm motilitesi, çok fazla hareket etmedikleri anlamına gelir

Azoospermi - Sperm sayısı yok, yani spermada hiç sperm yok

Hematospermi - spermada kan bulundu

Hiperspermi - büyük miktarda semen hacmi

Hipospermi - düşük miktarda semen hacmi

Nekrozoospermi - Spermlerin hepsi ölü

Oligoastenozoospermi - düşük sperm sayısı ve düşük sperm motilitesi

Oligospermi - düşük sperm sayısı, spermada birkaç sperm anlamına gelir

Polozoospermi - aşırı sperm sayısı, spermada çok fazla sperm anlamına gelir

Pyospermi - menide yüksek beyaz kan hücresi sayımı

Teratozoospermi - aşırı garip şekilli sperm anlamına gelen yüksek anormal sperm morfolojisi


Sperm sayımı testi olarak da bilinen semen analizi, bir erkeğin sperminin sağlığını ve yaşayabilirliğini analiz eder . Çiftlerin gebe kalma problemleri yaşadığı durumlarda sıklıkla semen analizi yapılması önerilir. Test, bir erkeğin infertil olup olmadığını doktorun belirlemesine yardımcı olacaktır. Analiz ayrıca, düşük sperm sayımı veya sperm disfonksiyonunun infertilitenin ardındaki neden olup olmadığını belirlemede yardımcı olacaktır . Normal ejakülasyonun var olup olmadığını anlamak önemlidir. Ejakülat yoksa, ejakülat sonrası bir idrar örneği alınmalı ve sperm varlığı açısından incelenmelidir. Düşük testosteron seviyesi düşük semen hacmine neden olabileceğinden, FSH ve testosteron dahil olmak üzere kan testleri de değerlendirilmelidir.Semen miktarı, (ejakülat hacmi), kalitesi ve orgazm seviyesi, daha önce ulaşılan cinsel uyarılma derecesine bağlıdır.Erkek infertilitesi, herhangi bir bireyde bir veya daha fazla nedenden dolayı bir dizi farklı nedene sahip olabilir. Erkek infertilitesinin nedenleri ya da nedenlerinden bağımsız olarak, çoğu ya kandaki hormon seviyelerinde bir değişiklik ya da erkeğin ejakülatında yeterli sayıda sperm bulunmaması ile ilişkilidir. 1 yılı aşkın düzenli birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız mutlaka hekime görünmenizde fayda vardır.
 
2 yıllık evliyiz eşimde sperm katılığı var ve spermler çok yavaş aşılama yapsak tutarmı
 
Benim eşimde de morfoloji bozuk ve hareket sayısı azmış ne kullanırsam iyi gelir bi süredir sabahları keçi boynuzu içiyor
 
Geri
Üst