20 Yaş dişi mutlaka çekilmelimi?

Uzman SühaN

Administrator
20 Yaş dişi mutlaka çekilmelimi?
Ağzımızın 4 köşesinde bulunan 20 yaş dişleri, diş etine veya kemik içine gömülü halde dururlar. Evrimimiz nedeni ile çene kemiğimiz küçüldüğünden, bu dişler farklı yönlere doğru gelişebilir veya hiç dışarıya çıkamayabilirler. Bu nedenle, 20 yaş dişlerimiz ağız sağlımızda en fazla sorun yaratan dişlerdir. Genelde bu dişler diş hekimi tarafından çekilirler.

Çenenin boyutu, dişin gideceği yön problemleri oluşturur. Bazen hiçbir ağrı yapmazlar fakat diğer dişlere hasar vererek, ağız içinde pek çok dişi kaybetmeye neden olurlar. Bazen de şiddetli ağrı yaparak, sıkıntılı bir durum yaratırlar. 20 yaş dişlerine bu ismin verilmesinin sebebi, 17-23 yaş aralığında bu sorunların yaşanmasıdır. Eski dönemlerde insanlar, sert yiyecekleri tükettiklerinden çene kemikleri genişlemiştir. Bugün daha yumuşak yiyecekler tükettiğimizden çene kemiklerimiz daralmış ve 20 yaş dişlerine yer kalmamıştır.

y.jpg







20 yaş dişleri, en çok 17 yaş civarında operasyona uğrarlar. Çünkü, bu yaşlarda çene kemikleri sert değildir. Bu nedenle ameliyatlar çok daha kolay olmaktadır. Genelde hekime gidildiğinde hemen bir röntgen alınır. Alınan röntgen ile dişin ne kadar gömük olduğu ve kemikle olan bağlantısı incelenerek, operasyon uygulanır. Dişin durumuna göre, 45 ila 1.5 saat arası operasyon sürebilir.

20 yaş dişi çekiminden önce diş hekimi 7-8 saat kadar bir şey yememenizi tavsiye eder. Bölge tamamen uyuşturulduktan sonra diş, gömülü ise diş eti etrafına bir kesik atılarak çıkarılır. Bazen, diş hekimi dişi parçalara bölerek çıkarabilir. 20 yaş dişinin kemik altında olduğu durumlarda bu bölgede olan kemik kaldırılır ve diş çıkarılır.

20 yaş dişi çekiminden sonra, hastaya antibiyotik ve ağrı kesici verilir. Ameliyat sonrası çekim yapılan boşluğun içinde kan pıhtı oluşturur ve 2 gün içinde boşluk kapanmaya başlar. 2-3 ay içinde boşluk tamamen kemik ile kapanır. 20 yaş dişi çekimden sonra sıcak gıdalar ve içecekler tüketilmez.
 
Geri
Üst