2008 kpss türkçe soru ve cevapları

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
2008 kpss türkçe soruları ve cevapları
KPSS'YE GİRECEK ARKADASLAR ESKİ SORULARI ÇÖZMENİZDE FAYDA VAR DİYORUM ÇÜNKÜ GENELDE BENZER SORULAR ÇIKIYOR GİRECEK ARKADSLARIMA BASARILAR DİLİYORUM BUYRUN TÜRKE SORULARI
GENEL YETENEK TESTİ
KPSS-ORTAÖĞR. / 2008

1
1. Çok küçük, çelimsiz bir örümcekti bu. Mercimek tanesi
büyüklüğündeki bedeni yaylanıyor, ama tepeye tırmanma
çabası her seferinde ---- sonuçlanıyordu. Kim
bilir nereden gelip de banyo küvetine düşmüştü. Banyo
küvetinin duvarına bir daha tırmandı. Tam doruğa
ulaşacakken yine aşağıya ----.
Bu parçadaki boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden
hangisinin getirilmesi uygun olur?
A) beceriksizlikle – kayıverdi
B) başarısızlıkla – yuvarlanıverdi
C) mutsuzlukla – iniverdi
D) engelle – düşüverdi
E) kötü – hoplayıverdi


2. “İçin” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde cümleye
ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?
A) Temiz bir çevre için herkes çaba göstermelidir.
B) Sağlıklı ve uzun bir yaşam için spor yapmalısınız.
C) Buradan köye ulaşmak için bir saat yürümelisiniz.
D) Şehrin yabancısı olduğum için gezerken sık sık
yolumu kaybettim.
E) Bu işi zamanında bitirebilmek için çok çalışmalıyım.


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, deyimin anlamıyla
ayraç içindeki söz uyuşmamaktadır?
A) Elindeki işi kılı kırk yararak iki günde yaptı.
(yavaşça)
B) Yanında konuşanın sözlerine kulak kesildi.
(dikkatle dinlemek)
C) Bu oyuncunun sezon boyunca takıma dişe
dokunur bir katkısı olmadı. (önemli)
D) Olacakların kokusunu çok önceden almıştı.
(sezmek)
E) Lisedeyken çok konuşmayan, ağırbaşlı bir
çocuktu. (ciddi)



4. (I) Buralara gelme hikâyem, altı ay öncesine uzanıyor.
(II) Mardin’e ziyaretlerimden birinde, otelin duvarında
asılı olan o fotoğrafla karşılaştığım ana. (III) Savur’un
fotoğraflarını gördüğüm o ilk anda, bunların
Mardin’in değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları olduğunu
düşündüm. (IV) Sonra da kendime o fotoğrafları
niçin ben çekmedim diye kızdım. (V) Dikkatle
bakınca da gördüklerimin Mardin’in genel görüntüsüne
çok benzeyen ancak bir o kadar da farklı Savur
ilçesine ait olduğunu anladım.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
karşılaştırma söz konusudur?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



5. (I) Sıtma, uluslararası halk sağlığının önemli sorunlarından
biri. (II) Her yıl, ortalama dört yüz milyon kişi
bu hastalığa yakalanıyor. (III) Bunların birkaç milyonu
yaşamını yitiriyor. (IV) Sıtmanın görüldüğü bölgelere
yolculuk yapanlar, ilaçla korunmalı. (V) Kişisel korunma
yöntemlerini uygulamalı, cibinlikle yatmalı, uzun
kollu gömlek ve pantolon giymeli, şapka kullanmalı.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde
önlemden söz edilmektedir?
A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III.
D) III. ve IV. E) IV. ve V.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzerlerinden
üstün olma durumu söz konusudur?
A) Son yıllarda, balık yetiştiriciliğinin ülke ekonomisine
sağladığı katkı gözden kaçmıyor.
B) Avlanarak elde edilen balıklar, artan nüfusun gereksinimini
karşılamaya yetmiyor.
C) Et, süt, peynir gibi gıdalarda olmayan Omega-3
yağ asidini içerdiği için sık sık balık yemek gerektiği
söyleniyor.
D) İyot bakımından zengin olan balığın bazı hastalar
tarafından tüketilmesinin zararlı olduğu belirtiliyor.
E) Kemik erimesi rahatsızlığı olanların balık yemeyi
ihmal etmemesi gerekiyor.


7. (I) Tarsus’un görülmeye değer yerlerinden biri olan
Gözlükule Höyüğü, kentin güneydoğusunda bulunuyor.
(II) Günümüzde, ağaçlandırılıp park olarak
kullanılan Gözlükule, 300 m uzunluğunda ve 22 m
yüksekliğinde bir höyük. (III) 1934, 1938 ve 1947
yıllarında yapılan arkeolojik kazılardan, bölgeye
yerleşimin Yeni Taş Çağında başladığı anlaşılıyor.
(IV) Gözlükule’deki kazılarda, ok uçları, küçük mızraklar,
seramikler, dörtgen planlı taş ve kerpiç evler
gibi kalıntılar bulundu. (V) Çıkarılan yapıtlar Adana
ve Mersin Müzelerinde sergileniyor.
Bu parçada anlatılan yerle ilgili olarak aşağıda
verilenlerden hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede, konumundan söz ediliyor.
B) II. cümlede, boyutlarına değiniliyor.
C) III. cümlede, yerleşimin ne zaman başladığı
belirtiliyor.
D) IV. cümlede, bulunan eşyaların kimlere ait olduğu
açıklanıyor.
E) V. cümlede, çıkarılanların nerelerde görülebileceği
belirtiliyor.


8. (I) Boynu dik tutan yedi omur kemiği arasında disk
adı verilen kıkırdaklar vardır. (II) Bu disklerin içindeki
jölemsi sıvının omuriliğe veya sinirlere doğru taşması,
boyun fıtığına yol açar. (III) Bu rahatsızlık, boyun
ağrısıyla ya da tek başına kol ağrısıyla kendini
gösterir. (IV) Hastanın, sinirlerindeki baskıya bağlı
olarak elinde kas gücü kaybı görülür, tutma yeteneği
azalır. (V) Boyun fıtığı ilerlerse hastanın kolunda
incelme de görülebilir.
Boyun fıtığının anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış
cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden
hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede, neden olan etkenler belirtiliyor.
B) II. cümlede, nasıl oluştuğu anlatılıyor.
C) III. cümlede, belirtilerinden söz ediliyor.
D) IV. cümlede, nelere neden olduğu açıklanıyor.
E) V. cümlede, bir olasılıktan söz ediliyor.


9. (I) Yöneticilik çok yıpratır insanı. (II) Ben yöneticiliği
hiç isteyerek yapmadım. (III) Yazı yazmanın zevki
yoktur yöneticilikte. (IV) Çünkü insanla uğraşmak zor
bir iştir, her gün en az on kişinin, on çeşit derdi gelir
önünüze. (V) Eğer iyi bir yöneticiyseniz, istenenlere
kimseyi kırmadan “Evet.” ya da “Hayır.” diyebilir, sorunları
da çözersiniz ama bunu başarabilmek çok zordur.
Yöneticiliğin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış
cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden
hangisi yanlıştır?

A) I. cümlede, bireyi nasıl etkilediğinden söz
ediliyor.
B) II. cümlede, öznel bir açıklama yapılıyor.
C) III. cümlede, pişmanlıktan söz ediliyor.
D) IV. cümlede, neden güç olduğuna ilişkin bilgi
veriliyor.
E) V. cümlede, bir koşul belirtiliyor.


10. Tarihin ilk dönemlerinde, bir kabilede olağanüstü bir
I II
durumla karşılaşıldığı zaman, kabilenin deneyimli ve
III
bilgili en yaşlı üyelerine gidilip akıl danışılırmış.
IV V
Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangisi
nitelik belirtmektedir?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


11. Aşağıdakilerden hangisi biçimce olumlu, anlamca
olumsuz bir cümledir?

A) Zayıflamak için ne spor yapıyor ne de yediklerine
dikkat ediyor.
B) Ya bizimle gelirsin ya da evde yalnız oturursun.
C) Uzun zamandır kimseyi arayıp sormuyor.
D) Ne yazık ki ona artık hiç kimse güvenmiyor.
E) Niçin böyle söyledi hâlâ anlamış

12. Aşağıdakilerden hangisi yanıt vermeyi gerektiren
bir soru değildir?
A) Yarın onunla beraber mi geleceksin?
B) Hangi meyve daha çok C vitamini içeriyor?
C) Müzik çalışmaların devam ediyor mu?
D) Bu kadar çaba göstermenin sebebi ne?
E) Nerede o güzelim çocukluk günlerim


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işin ne zaman
yapıldığı belli değildir?
A) Her sebze, mevsiminde daha ucuza satılıyor.
B) Geç saatte yattığım hâlde erkenden uyandım.
C) Biraz önce buradan ayrıldı.
D) Parka doğru yavaş yavaş yürüdüm.
E) İlgiyle izlenen yarışmanın sonuçları bir hafta
önce açıklandı.


14.
Zirvede şirin bir göl
I
... Dağ havası, binlerce çam
ağacı, bol su ve bungalov tipi ahşap evler
II
...
Ülkemizin güzelliğiyle ünlü, sayılı yaylalarından biri
olan Uzungöl Yaylası’ndayız
III
... Sisi, ormanı ve
gölüyle doyumsuz bir görünüm
IV
... Hele çeşit çeşit
çiçekleri
V
...
Bu parçadaki numaralanmış üç noktalardan (…)
hangisi yanlış kullanılmıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


15.


Beykoz, Boğaziçi’nin sondan bir önceki iskelesi. Şirin
I
bir İstanbul semti. Cevizi, paçası ve lezzetli balıkla-
II
rıyla ünlü. Sakin ve çalışkan halkı yıllar boyu,
III
yemyeşil tepelerinin betonlaşmasına gücünün
IV
yettiğince karşı koymuş. Tepelerinde bir zamanlar
padişahların ava çıktığı güzelim koruların ancak
bir kısımı kurtarılabilmiş.
V
Bu parçadaki numaralanmış sözlerin hangisinde
bir yazım yanlışı vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


16.


Türkiye’nin 400 m uzunluğundaki en büyük havaala-
I II
nı 10 Temmuz’da açılıyor. Ayrıca 17.000 m2 lik ala-
III
nıyla Topkapı sarayından sonra yurdumuzun ikinci
IV
büyük müzesi de burada bulunuyor.
V
Bu cümlelerdeki numaralanmış sözlerin hangisinde
bir yazım yanlışı vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu
vardır?
A) Yaptığımız anketler düşüncelerimizin doğruluğunu
kanıtladı.
B) Bu, beş altı yıllık süren bir çalışmadır.
C) Bilgi toplama aşamasında çok zorluk çektik.
D) Toplanan bilgilerin doğru olup olmadığını araştırdık.
E) Bu konuda birçok katılımcının görüşü alındı.


18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş anlamlı sözcüklerin
birlikte kullanılmasından kaynaklanan bir
anlatım bozukluğu vardır?
A) Bayram yaklaştığı için okulda çok hızlı bir faaliyet
ve etkinlik başladı.
B) Çantasına koyduğu dosyaları, fotoğrafları evde
inceleyip bir rapor yazacaktı.
C) Çevresindekilerce, deneyimli ve başarılı bir marangoz
olarak tanınıyordu.
D) Bu oyuncaklar, çocukları hem eğlendiriyor hem
de eğitiyor.
E) Ana dili öğretiminin yalnızca Türkçe ve edebiyat
dersleriyle sınırlı olmadığını biliyor




19.


Bir balığın taze mi, değil mi olduğunu nasıl anlarsınız?
Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerden
hangisiyle giderilebilir?
A) “bir” yerine “bu” sözcüğü getirilerek
B) “taze mi” yerine “bayat mı” sözü getirilerek
C) “olduğunu nasıl anlarsınız” yerine “olduğu nasıl
anlaşılır” sözü getirilerek
D) “nasıl” yerine “hangi yöntemle” sözü getirilerek
E) “taze mi, değil mi olduğunu” yerine “taze olup olmadığını
sözü getirilerek


20.


Çevre bilincinden yoksul kişilerin sayısı arttıkça dünyanın
geleceği kararacaktır.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerden
hangisiyle giderilebilir?
A) “kişilerin sayısı” yerine “kişiler sayıca” sözü getirilerek
B) “çevre bilincinden” yerine “çevreyi koruma bilincinden”
sözü getirilerek
C) “yoksul” yerine “yoksun” sözcüğü getirilerek
D) “dünyanın geleceği kararacaktır” yerine “dünyanın
geleceğini karartacaktır” sözü getirilerek
E) “arttıkça” yerine “artarsa” sözcüğü getirilerek



21.


Çocuk, bana gözleriyle öyle bir bakıyordu ki
I II III IV
etkilenmemek olanaksızdı.
V
Bu cümledeki numaralanmış sözlerden hangisi
gereksiz kullanılmıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


22.


“Bütün ömrüm boyunca böyle işler yapmak istedim.”
I II III IV
dedi.
V
Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangisi
atılırsa cümlenin anlamında bir daralma ya da
bozulma olmaz?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V


23.


(I) Bir dönem ülkenin neredeyse en önemli konularından
biriydi arabesk. (II) Herkes ne olduğu tam olarak
tanımlanamayan bu müziğin peşine düşmüş gibiydi.
(III) Üzerine tezler yazıldı, belgeseller yapıldı, nereden
çıktığına ilişkin fikirler yürütüldü. (IV) Ne var ki
zaman içinde “arabesk müzik” yerini yavaş yavaş
“fantezi müzik”e bırakmaya başladı. (V) “Arabesk”in
bu yükselişi müzik eleştirmenlerinin gözünden kaçmıyor.
(VI) Artık arabeskin, üzerinde uzun uzun düşünülen,
toplumsal kökleri sorgulanan bir kavram olmaktan
çıktığını söyleyebiliriz herhâlde.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden
hangisi
şüncenin akışını bozmaktadır?
A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.


24. Deniz kenarında, yeni şiir kitaplarıyla baş başayım.
Yalnız değilim, dizelerle dertleşiyorum, şiirler benim
can yoldaşım. Arada bir martılara ekmek atıyorum.
Dalgalar kıyıya vuruyor. Balıkçı teknelerinin pat patları
içime bir ferahlık veriyor. Güneş biraz sonra batacak,
bulutlar kızaracak, etraf grileşecek, akşam olacak.
Karşıdaki Çiçek Adası görünmeyecek.
Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi söylenemez?
A) Görsel ögelere yer verilmiştir.
B) Anlatanın duygusu yansıtılmıştır.
C) Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
D) Betimleme yapılmıştır.
E) Bir doğa olayı, oluş sırasına göre verilmiştir


25. Uyanınca hemen pencereye koşarım. Hava güneşli
de yağmurlu da olsa caddeler kar altında da kalsa…
Umudumu dışarıda ararım. Yıllar önce bir gazetede
okumuştum; uzaktan mor dağlara bakmak, çimenlik
yerlerde dolaşmak gözü dinlendirirmiş. Bense dinlendirmek
için değil, gördüklerimin ardındakileri yazabilmek
için yapıyorum bunu. Havaalanına inip kalkan
uçaklara, takırtıyla yol alan trenlere bakmak; çocukların,
kuşun, böceğin sesini duymak neler çağrıştırmaz
ki!
Bu parçayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
söylenebilir?
A) Yazar ruhsal sıkıntılarını yansıtmaktadır.
B) Çevrenin, insanın yaratıcılığını harekete geçirdiği
belirtilmektedir.
C) Görülenleri tüm özellikleriyle yansıtmanın zorluğu
ortaya konmaktadır.
D) İnsanın doğayla bir bütün oluşturduğu vurgulanmaktadır.
E) İçinde bulunulan çevreyi anlatan yapıtların ilgiyle
okunduğundan söz edilmektedir


26. Kumluca’yla ilgili ilginç bir rivayet var: Sarıkavak’tan
bir köylü günün birinde bugünkü ilçe merkezinin bulunduğu
kumluk araziye karpuz ekmiş. Yetişen iri karpuzlarını
satmaya götürdüğünde, görenler çok şaşırmışlar
ve bunları nerede yetiştirdiğini sormuşlar köylüye.
“Derenin oradaki kumluca yerde.” cevabını vermiş
köylü. Karpuzların methiyle bu bereketli topraklar,
zamanla “Kumluca” olarak anılmaya başlanmış. İlçe
bugün, seracılığın kalbinin attığı tarım bölgelerinden
biri konumunda.
Bu parçada Kumluca’yla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisine değinilmiştir?
A) Karpuzdan başka neler yetiştirilebildiğine
B) Seracılığı yaygınlaştırmak gerektiğine
C) Bir ticaret merkezi olduğuna
D) Yaşam koşullarının zor olduğuna



27. Aksaray Müzesinde sergilenen mumyaların çoğu,
Ihlara Vadisi ve çevresinden çıkarılmış. Bu müzede,
10. yüzyıla ait dört sağlam mumya, bir erişkine
ait eksik mumya, eksik çocuk mumyaları, bir de kedi
mumyası bulunmakta. Aralarında en çok ilgi gören,
kedi mumyası. Bu mumya, bir kilisede rahip mumyasıyla
yan yana bulunmuş. Kedinin rahibe ait olduğu
ve sahibi tarafından çok sevildiği için onunla birlikte
mumyalandığı sanılmakta. Kedi mumyası, havada
uçuyor gibi durduğu için “Rahibin Uçan Kedisi” olarak
da adlandırılıyor.
Bu parçada, Aksaray Müzesindeki mumyalarla ilgili
olarak aşağıda verilenlerden hangisine yönelik
bilgi vardır?
A) Niteliklerine
B) Doğal olayların etkisine
C) Mumyalanma yöntemlerine
D) Hangi amaçla yapıldıklarına
E) Dönemlerinin gerçek dışı inançlarını yansıttıklarına


28. Yeni turizm anlayışında zaman çok önemli. Bu yüzden
her yere uçakla gitmek isteniyor. Oysa buradan,
en yakın havaalanına 3-3,5 saatte ulaşılıyor. Bu nedenle
ilçemizde hava ulaşımı çok tercih edilmiyor.
Bu parçada, aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı
vardır?
A) Turizmin gelişmesini sağlayan etkenler nelerdir?
B) Turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için ilçenizde
neler yapılıyor?
C) Sizce turistler niçin hava yoluyla ulaşıma öncelik
veriyor?
D) İlçeniz hangi yönden turistlerin ilgisini çekiyor?
E) İlçenizin coğrafi koşulları havaalanı yapmaya elverişli
mi?



Gelecekte farklı biri olacağı, daha çocukluğunda
anlaşılan sıra dışı insanlar vardır. Bunlar, yaşamlarının
ilerleyen yıllarında uygun bir durum ya da kişiyle
karşılaştıklarında büyük bir değişim sancısı çekmeye
başlarlar. Böyle insanlar, çevrelerine yabancılaşacak
kadar zorlu bir süreç olan bu dönemi başarıyla
atlatabilirlerse önemli işlere imza atarlar. Artık hem
bilim dünyasında hem de yazınsal yapıtlarda anlatılmaya
değer nitelikleri olan insandır onlar.
Bu parçaya göre, sıra dışı insanlarla ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Bulundukları ortamda her zaman ilgi görmekten
hoşlanırlar.
B) Yaptıkları ve söyledikleriyle örnek gösterilirler.
C) Çevrelerince yadırganmaktan sürekli olarak
yakınırlar.
D) Kendileri gibi başkalarının da değişmesini isterler.
E) Altından kalkılması güç işleri yapmayı severler.




30. Zekânın gelişmesinde annenin doğum öncesi ve sonrası
sağlık durumu, beslenmesi, anatomik yapısı gibi
ögeler etkilidir. Doğum sırasındaki etkenler, doğum
sonrasındaki sağlık koşulları da önemlidir. Çevre,
beslenme, iklim, toplumsal yapı, eğitim koşulları da
unutulmamalıdır.
Bu parçada zekâyla ilgili olarak anlatılmak istenen
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaşam boyunca gelişimini sürdürdüğü
B) Hangi düzeyde olduğunun nasıl saptandığı
C) Kişiden kişiye farklılık gösteren özellikler taşıdığı
D) Doğal ve toplumsal koşulların etkisiyle biçimlendiği
E) Bazı özelliklerinin kalıcı olduğu



31. Likya dilinde “kırlangıç” anlamına gelen “kaledonya”
sözcüğünden adını alan Gelidonya Feneri, 1934’te
yapılmaya başlanmış ve 1936’da tamamlanmış. Toplam
uzunluğu 509 kilometre olan tarihî Likya Yolu,
Gelidonya Feneri’nin altından geçiyor. Fener, Korsan
Koyu’ndan yola devam edildiğinde, Taşlık Burnu’nda
karşınıza çıkıyor. Sivri kayalıklar üzerine inşa edilmiş,
denizden yüksekliği 227 metre olan bu fenere ulaşmak
doğayla iç içe bir yürüyüşü de beraberinde getiriyor.
Çam ağaçları arasından geçen patikayı tamamlayıp
fenere vardığınızda karşınızda duran Beşadalar
manzarası tatlı yorgunluğunuzu unutturuyor. Konumu
gereği elektrik verilemeyen fener, gazlı tüp kullanılarak
çalıştırılıyor.
Bu parçada Gelidonya Feneri’yle ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisine değinilmemiştir

A) Yapıldığı yerin özelliklerine
B) Aydınlatmada ne kullanıldığına
C) Adının nereden geldiğine
D) Yapımının ne kadar sürdüğüne
E) Denizciler için taşıdığı öneme


32. Su, doğanın ve insanlığın devamlılığı için yaşamsal
bir kaynaktır. Ancak, dünya nüfusunun artması, küresel
ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki
dağılım ve kullanım şekli, suyla ilgili ciddi sorunların
ortaya çıkmasına yol açacaktır. Son on yılda
kısıtlı su kaynaklarına karşın suya olan gereksinim
altı-yedi kat artmıştır. Bu oran dünya nüfusu artış oranının
iki katından fazladır. Öte yandan, dünya nüfusunun
2025’te 8,3 milyara, 2050’deyse 10-12 milyara
ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya genelinde 2,4
milyar insan, yetersiz ve kalitesiz su nedeniyle sağlıksız
koşullarda yaşamaktadır. İlgili kuruluşlar su kaynaklarının
daha etkin bir biçimde kullanılması ve yönetilmesinin
gerekliliğine dikkat çekmektedir.
Bu parçada suyla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisine değinilmemiştir?


A) Sorunların çözümü için bugüne kadar neler yapıldığına
B) Kaynakların, gün geçtikçe gereksinimi karşılamakta
yetersiz kaldığına
C) Gelecekte nasıl bir durumla karşılaşılabileceğine
D) Yetkililerin, konunun önemini vurgulamaya çalıştığına
E) Yaşanan sorunun nelerden kaynaklandığına


33. 22 yıl öncesine kadar Urfa-Adıyaman çevresinde yaşayanlar,
göl kavramına pek alışık değildi. Atatürk
Baraj Gölü 1990’da su tutmaya başladığında, yöre
halkı sadece göl ile değil suyun getirdiği farklı bir kültürle
de tanışmaya başladı. Bugüne kadar sulama ve
içme suyu olarak kullanılan 81,7 kilometre karelik devasa
su kütlesi balıkçılık için de elverişliydi. Ancak
araştırmacılar, gölde balıkçılığın kontrollü yapılması
gerektiğini söylüyorlar. Çünkü kontrolsüz girişimlerin
gölün ekosistemine geri dönüşü olmayan zararlar verebileceğini
şünüyorlar. Gölde 15’e yakın balık türü
ve balık miktarı açısından zengin bölgeler saptandı.
Ancak bu balıkların yüzde 90’ını ekonomik değeri düşük
türler oluşturuyor. Araştırmacılara göre baraj gölü
henüz olgunluğa erişmemiş koca bir dev ve onu doğru
yola sokmanın tam zamanı.

Bu parçada Atatürk Baraj Gölü’yle ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Yöre halkının yeni bir durumla karşı karşıya kaldığına
B) Çevresindeki illerin iklimini etkilediğine
C) Birçok balık türünü barındırdığına
D) Balıkçılığın bilinçli olarak yapılması gerektiğine
E) Çalışmalarla, daha çok yararlanılabilir duruma
getirilebileceğine


34. Titanyum ilk olarak Kaliforniyalı ünlü mimar Frank O.
Gehry tarafından İspanya Bilbao’daki Guggenheim
Müzesinin yapımında kullanıldığından beri uluslararası
mimarlık dünyasının yıldızı. Doğal hâli koyu gri
olan titanyum, hava durumuna göre mavimsi ya da
kırmızı olabiliyor. Eskiden sadece takılarda, uzay
araç ve gereçlerinde ya da tıp alanında kullanılan bu
malzemeden günümüzde çok çeşitli alanlarda yararlanılmakta.
Çelikten daha sert ve hafif, ısıya alüminyumdan
daha dayanıklıdır. Ayrıca titanyum paslanmaz
ve altındaki beton sağlam kaldığı sürece yerinde
durabilir.
Bu parçaya göre titanyumla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi söylenemez?

A) Birçok ülkede kullanılmaktadır.
B) Çevre şartlarına göre rengi değişebilmektedir.
C) Doğada az bulunduğu için oldukça değerlidir.
D) Bazı özelliklerinden dolayı inşaatlarda kullanmaya
elverişlidir.
E) Kullanım alanı zamanla genişlemiştir.



35.


Özel ilgi alanı olanlarımız dışında çoğumuz, kelebekleri
birbirinden pek ayırt edemeyiz. Kuşları, serçe,
martı, karga ya da leylek olarak adlandırırız ama
adıyla tanıdığımız kaç kelebek türü vardır? Kelebeklerin
dünyasına biraz ilgi duyduğumuzda renk ve desenlerine
göre türlere ayrıldığını, canlılar aleminin en
zengin tür çeşitliliğine sahip gruplarından biri olduğunu
fark ederiz. Her tür, farklı mevsimlerde uçar ve
farklı bitkilerle beslenir. Öteki böceklere göre daha
çok sevilen ve çok sayıda ilgilisi bulunduğu için hakkında
en fazla bilgi sahibi olunan böceklerdendir.
Bu parçada kelebeklerle ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisine değinilmemiştir?

A) Sınıflandırılmasında hangi özelliklerinin dikkate
alındığına
B) Beslenmelerinin türlere göre değişkenlik gösterdiğine
C) Çeşit açısından çok zengin olduğuna
D) Yaşam sürelerinin ne kadar olduğuna
E) Haklarında çok şey bilinmesinin nedenine



36.


Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın hangi felaketlere
yol açabileceğini şimdiden görebiliyoruz. Dünyanın
bu ortak sorununu çözebilmek için alternatif enerji
kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi gerekiyor.
Bu aşamada akla ilk olarak güneş geliyor. Güneş,
sonsuz enerjisini insanlara sunmaya her zaman hazır.
Artık amaç, bu kaynaktan olabildiğince yararlanmak
olmalı. Böyle bir amaca da ancak ileri teknoloji
yardımıyla ulaşılabilir.
Bu parçada, çevre kirliliği ve küresel ısınmayla ilgili
olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Yeni kaynaklardan yararlanmak gerektiğine
B) Yapılmak istenenin nasıl gerçekleştirilebileceğine
C) Kötü sonuçlar doğuracağının artık bilindiğine
D) Bütün ulusların bu sorunla karşı karşıya olduğuna
E) İnsanların hangi tutumlarının buna yol açtığına

37. Yanında duran arkadaşının tersine, kısa boylu, şişman,
oldukça esmer tenli biriydi. Davul gibi olan karnını,
kirli sarı üzerine yatay mavi çizgili, kısa kollu
gömlek daha da şişkin gösteriyordu. Kahverengimsi
yeleğinin cepleri tıka basa doluydu. Palaska benzeri
kemerine bağlı cep telefonu, görüntüsüne bir farklılık
katıyordu.
Bu parçaya göre, sözü edilen kişiyle ilgili olarak
aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bedenine uygun giyecek bulmakta zorlandığı
B) Karşılaştırma yoluyla arkadaşına ilişkin bilgi edinildiği
C) Giyimine özen göstermeyen bir kişi izlenimi
uyandırdığı
D) Kimi fiziksel özelliklerinin betimlendiği
E) Zevkine yönelik bilgi verildiği



cevaplar.................


1. B
2. D
3. A
4. E
5. E
6. C
7. D
8. A
9. C
10. B
11. A
12. E
13. D
14. C
15. E
16. D
17. B
18. A
19. E
20. C
21. B
22. A
23. D
24. C
26. E
27. A
28. C
29. B
30. D
31. E
32. A
33. B
34. C
35. D
36. E
37. A
25. B


 
Son düzenleme:
Üst