2014 Tüp Bebek Tedavisinde En Yeni Yöntemler

Uzman SühaN

Administrator
2014 Tüp Bebek Tedavisinde En Yeni Yöntemler
tüp bebek nedir,tüp bebek tedavisinde yenilikler,tüp bebek tedavisinde dondurma işlemi,tüp bebek tedavisinde yenilikler,2014 tüp bebek hakkında bilgiler

t.jpg


Tüp bebek tedavisinde ortalama başarı oranı yaklaşık %40 civarında olmakla birlikte, %15- 60 arasında değişebilir. Başarıyı etkileyen birçok faktör vardır. Dolayısıyla başarı oranının her çiftte aynı olması beklenemez. Tüp bebek uygulamalarında ilerleyen gelişmelere ve yeni teknolojilere rağmen bazı durumlarda istenilen başarı oranlarına ulaşmak mümkün olmayabilir. Başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden biri anne yaşıdır. Yaş ilerledikçe hem yumurta sayısı hem de yumurta kalitesi azalır. 35 yaşından küçük kadınlarda başarı oranı %40’ larda iken, 40 yaşına doğru bu oran yarı yarıya azalıp, %20’ lere düşer.

Tüp Bebek Tedavisinde en yeni tekniklerden biri embriyoların dinamik takibidir. Embriyoscope adlı tekniği Türkiye’ye ilk defa bizim ekibimiz getirdi ve en çok bizim laboratuvarlarımızda uygulanıyor. Artık embriyolar, takipleri süresince çok kısıtlı bir zaman dilimindeki görüntüleriyle değil, her 15-20 dakikada bir videolarla detaylı inceleniyor, kaliteleri buna göre saptanıyor. Bu demektir ki artık embriyoların gelişimleri hakkında çok daha fazla elimizde bilgi birikiyor. Bizim kullandığımız sistem şu anda dünyada bulunan en sofistike dinamik takip sistemidir. Biz ve bizim kullandığımız sistemi kullanan diğer merkezler (şu sıralar dünyada 100 dolayında var) başarı oranlarının arttığım gösterdiler. Öte yandan morfoloji dediğimiz spermin şekil özellikleri iyi olduğunda sağlıklı bir sperm bulduğumuzu düşünürüz. Klasik olarak mikroenjeksiyon için kullanılan I mikroskoplar spermi 400 kat kadar büyüterek sperm seçimine yardıma olur. Intra rtoplasmic Magnified Sperm Injection (IMSI) denilen yöntemde ise özel bir mercek ve bilgisayar programı kullanılarak sperm 6600 kat kadar büyütülür. Bu sayede spermin morfolojisi daha iyi değerlendirilir. ÖVISI sadece mikroskobun özelliğine bağlı bir durum olmadığı gibi bu yöntemi kullanan embriyologun bu konuda eğitimli ve deneyimli olması da önemlidir. Daha sağlıklı spermlerin seçilmesiyle hem döllenme hem de gebelik oranlarında iyileştirmeler gerçekleşmiştir. Özellikle erkek faktörü veya açıklanamamış infertilite olgularında tercih edilir.

Dondurma tekniği değişti…

Dondurma tekniği nasıldır?

Günümüzde iki farklı dondurma tekniği var; yavaş ve hızlı. Beş yıl öncesine kadar yavaş dondurma daha çok uygulanırken günümüzde hızlı dondurma tekniği tercih ediliyor. Çünkü bu teknikle embriyoların tamamının, yani tüm hücrelerinin hiç hasarsız canlıklarını devam ettirmeleri ihtimali daha yüksek. Bu da doğal olarak başarı oranlarına yansıyor. Kısaca özetlemek gerekirse, dondurma-çözdürme teknikleri merkezlerin toplam başarılarında önemli bir yer tutar. Hastalar bu parametreyi de çok iyi incelemelidir.
 
Geri
Üst