2018 Ramazan ayının fitre miktarı ne kadar ?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
2018 Ramazan ayının fitre miktarı ne kadar ?
2018 fitre miktarı, fitre nedir, fitre kimlere verilir, fitre ne kadar, ramazan fitresi ne kadar ile ilgili bilgileri bu konumuz da bulabilirsiniz.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte en çok merak edilen sorulardan biri de "fitre ne kadar "yönün de oluyor. Her sene değişen fitre miktarını Diyanet işleri başkanlığı 2018 ramazan ayına yönelik açıkladı. Buna göre açıklanan fitre miktarı 2018 yılı ramazan ayına yönelik 19 TL olarak belirlendi.

2018 fitre miktarı.JPG


Geçtiğimiz 2017 yılının Ramazan ayında fitre miktarı 16 TL olarak belirlenmiş olup bu miktar 2018 yılın da 3 TL artış göstererek 19 TL oldu. Her Ramazan ayın da ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken fitre diğer adı ile fitr sadakası belirli bir mala sahip olan, yada temel ihtiyaçlarını kimseye muhtaç olmadan görebilen her müslümanın vermesi gereken bir sadakadır.

Fitre Ne Zaman Verilmeli?

Fıtr sadakasının verilmesi için en uygun zamanlar Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte bayramdan önce de ihtiyaç sahibinin ihtiyacını gidermesi adına verilebilir. Ailenin geçimini sağlayan kişi ailesinde kaç kişi varsa ve hatta bayram günü sabaha karşı doğan bebeğinin bile fitresini vermek zorundadır.

FITIR SADAKASI (FİTRE) NEDİR?

Fıtr sözlükte “Orucu açmak”, fitre de “Yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir ki, fıtrat sadakası, yani sevap için verilen yaratılış atıyyesi demektir. Dini bir terim olarak şöyle tanımlanır: Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.

Fıtır sadakası, Ramazan orucunun farz kılındığı hicretin 2. yılı Şaban ayında, zekâttan önce meşru kılınmıştır. Bu bir yardımlaşma olup, orucun kabulüne, ölüm sırasındaki sıkıntılardan ve kabir azabından kurtuluşa bir vesiledir. Yoksulların ihtiyaçlarını gidermeye ve onların da bayram sevincine katılmalarına bir yardımdır.

Fitre hadis deliline dayanır. İlgili hadisler aynı zamanda onun uygulama şartlarını da belirler.

Ramazan ayının tüm nimetlerinden ve faziletlerinden faydalanmanızı temenni ederiz. Allah herkesin ibadetlerini, hayırlarını ve verecekleri fitreleri kabul etsin inşallah...
 
Geri
Üst