35 Yaş Sonrası Hamileliğin Zorlukları

Uzman SühaN

Administrator
35 Yaş Sonrası Hamileliğin Zorlukları
Günümüzde artık toplum yapısında meydana gelen gelişmeler sayesinde kadınların iş hayatında eskiye oranla daha aktif bir şekilde rol alması, etkin doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması konusunda bilinçlenme ve kısırlık tedavilerinin başarı oranının artması gibi etkenler sayesinde kadınların çocuk sahibi olma yaşlarında artış yaşanmıştır. İleri yaşlarında doğum yaparak anne olan kadınların büyük bir kısmı geç yaşlarda anne olmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirtiyorlar. Tıp alanında meydana gelen gelişmeler günümüzde artık kadınların 50 yaşında bile anne olmalarına imkan sağlıyor. Ancak tabii ki tüm bu olumlu noktaların dışında 35 yaşından sonra hamile kalmanın kadın vücudunda bazı zorluklar yaşanmasına da sebep olduğu bir gerçek.




i.jpg


35-yasindan-sonra-hamilelik-riskleri30’lu ve 40’lı yaşlardaki hamileliklerde karşılaşılabilecek riskler 20’li yaşlardaki hamileliklerde karşılaşılabilecek olan risklerden çok daha fazladır. Erken doğum ve düşük oranı artış gösterir aynı zamanda hemoroit, idrar tutamama, varisler, bel ve kas ağrıları 35 yaşından sonra hamile kalan kadınlarda daha sık karşılaşılan rahatsızlıklardır. Tüm bunların dışında 35 yaş sonrası hamileliklerde, bebekte kromozom anomalileri ile karşılaşılması ihtimali çok daha yüksektir. Bu nedenle bu hamileliklerde mutlaka amniyosentez ve koryon villus biyopsisi yapılması gerekmektedir. Bu testlerle bebekteki kromozom anomalileri kolayca tespit edilebilmektedir.

35 yaş sonrası hamilelik aynı zamanda eğer normal doğum yapılacaksa doğumun daha uzun sürmesine neden olabilir ve doğum sonrası kanamalar uzun süre devam edebilir aynı zamanda kadının toparlanma süreci de normalden daha uzun süre alabilir.
 
Geri
Üst