36.uluslararası İstanbul müzik festivali

BöğüRTLen

Yeni Üye
Üye
36.uluslararası İstanbul müzik festivali
36. yılında müzikseverlerin karşısına dopdolu bir programla çıkmaya hazırlanan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde bu yıl 500'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçının sahne alacağı toplam 22 etkinlik yer alıyor. İzleyicilerini kentin farklı köşelerinde ağırlayacak olan İstanbul Müzik Festivali'ne Aya İrini Müzesi'nin yanı sıra Topkapı Sarayı, Süreyya Operası, Arkeoloji Müzesi, Türker İnanoğlu Maslak Show Center (TİM) ve Bulgar Kilisesi ev sahipliği yapacak.

AÇILIŞ KONSERİ

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'ndeki Wiener Kammerphilharmonie konseriyle açılacak. Konserin solisti, son yıllarda kazandığı uluslararası başarılarla adından sıkça söz ettiren genç çellist Benyamin Sönmez. 14 yaşında çello eğitimine başlayan ve ilk ödülünü 17 yaşında kazanan Sönmez için büyük usta Rostropovich 'yeni viyolonsel kuşağının başarılı temsilcilerinden' diye bahsediyor. Birçoğu uluslararası yarışmalarda ödüller almış genç ve dinamik müzisyenleri bir araya getiren Wiener Kammerphilharmonie ise kurucusu Claudius Traunfellner önderliğinde Viyana Okulu'nun en başarılı yorumcularından kabul ediliyor. Konser programı Tchaikovsky'nin 'Rokoko Çeşitlemeleri' ve Prokofiev'in 'Klasik' başlıklı 1. Senfoni'sinden oluşuyor.

FESTİVAL'DEN SEÇMELER

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nde usta yorumculardan ödüllü genç solistlere, heyecan verici müzik buluşmalarından seçkin topluluklara müzikseverleri yine çok yoğun bir konser maratonu bekliyor: Bu yılın programında; usta kemancı Gidon Kremer ve Baltık ülkelerinin genç yeteneklerini bir araya getiren Grammy ödüllü topluluğu Kremerata Baltica'nın konseri ilgi çekecek.

Sanatseverlerin heyecanla bekleyecekleri bir başka konser de dünyaca tanınmış flütist Emmanuel Pahud ve dönem müziğinin yetkin ismi klavsenist Trevor Pinnock'un sunacağı Bach şöleni olacak.

Ünlü piyanist HGrimaud ise, genç kuşağın yıldız kemancılarından Renaud Capuçon ve Hagen Dörtlüsü'nün çellisti Clemens Hagen'le birlikte Festival Buluşmaları II başlıklı konserde İstanbul Müzik Festivali'nde ilk kez sahne alacak.

Festival'in ilginç etkinliklerinden biri de soprano ve müzikolog Çimen Seymen'in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müzik ve danslarını buluşturan yeni projesi 'Müsennâ' olacak. Müsennâ projesinde yer alan Fransız barok müzik topluluğu La Turchesca, Hakan Cevher yönetimindeki Cevher-i Musiki ve Ege Üniversitesi Türk Halk Dansları topluluğunun gösterileri izleyicileri Topkapı Sarayı'nın bahçesinde 350 yıl öncesine götürecek. Koreografisini Christine Grimaldi'nin üstlendiği proje, Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İstanbul Müzik Festivali programında bu yıl yine dünya opera sahnelerinin yıldızlarının vereceği unutulmayacak şan konserleri de yer alıyor:
Avusturyalı mezzosoprano Angelika Kirchschlager, Camerata Bern eşliğinde Schubert liedleri seslendirirken, kontralto Sara Mingardo, şef Rinaldo Alessandrini yönetiminde Concerto Italiano ile birlikte müzikseverlere Vivaldi ziyafeti sunacak. Heserlerinden oluşan 'Il Duello Amoroso' projesiyle festivale katılacak olan ünlü kontrtenor Andreas Scholl, sahneyi soprano Helene Guilmette ile paylaşıyor. İki ünlü şancıya Ottavio Dantone yönetimindeki Accademia Bizantina eşlik edecek.

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin 30 Haziran'daki görkemli finalinde, opera sahnelerinin yeni yıldızı mezzosoprano Elina Garan var. Elina Garana'ya Karel Mark Chichon yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik ediyor.


BU KONSERE ÇOCUKLARINIZLA BİRLİKTE GELİN...

İstanbul Müzik Festivali çocuklara klasik müziği tanıtmak, daha eğlenceli kılmak ve geleceğin klasik müzik severlerini yetiştirmek amacıyla bir yeniliğe imza atıyor. Türkiye'nin ilk ulusal çocuk senfoni orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın 28 Haziran Cumartesi günü TİM'de vereceği konser sanatseverleri bu kez çocuklarıyla birlikte klasik müziğin keyfine varmaya davet ediyor.

Konserde şef Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, dev ekrana yansıtılan 'Symfollies' çizgi filmine eşlik edecek. Başkarakterlerini bir senfoni orkestrasındaki müzik enstrümanlarının canlandırdığı ve Belçika'da en iyi çocuk programı seçilen 'Symfollies' bugün 48 ülkede yayınlanıyor. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, bu projede Tchaikovsky, Grieg, Verdi, Offenbach, Verdi, Schubert, Mendelssohn, Beethoven ve Dvorak gibi bestecilerin eserlerinden bölümler seslendirecek.

FESTİVALDE EĞİTİM VE SOSYAL PROJELER

36. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, bu yıl ilk kez eğitim ve sosyal projeler başlığı altında festival içeriğini destekleyen, festival sanatçılarını izleyiciler, okullar ve genç müzisyenlerle buluşturan bir dizi proje gerçekleştiriyor.

'Konsere Doğru' Söyleşileri

Bu yıldan itibaren izleyiciler, bazı konserlerden önce festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla bir araya gelecek. 'Konsere Doğru' söyleşileri, konunun uzmanlarından konser programı ve besteciler üzerine kısa bilgilendirmeler, döneme ait çarpıcı gözlemler ve gecenin solistiyle sanat yaşamı üzerine keyifli sohbetler vaat ediyor. 'Konsere Doğru' söyleşileri, Türkiye'nin tek klasik müzik dergisi olan Andante yazarları Serhan Bali, Feyzi Erçin, Aydın Büke ve Cem Erözü'nün sunumlarıyla gerçekleşecek.

İstanbul Müzik Festivali Okullarda!

İstanbul Müzik Festivali programında bu yıl ilk kez yapılacak olan okul ziyaretlerinin ilk sanatçısı; barok eserler üzerine gerçekleştirdiği doğaçlamalarla klasik müzik otoritelerini kendine hayran bırakan Venezuelalı piyanist Gabriela Montero.

Festivale barok repertuar ve doğaçlamalara yer vereceği bir resital ve Wiener Kammerphilharmonie eşliğinde bir konserle katılan Gabriela Montero, 6 Haziran Cuma günü İstanbul TED Koleji'ni ziyaret ederek öğrenciler için bir mini konser gerçekleştirecek. Enstrüman eğitimine yer verilen okulda öğrenciler ayrıca önceden hazırladıkları kısa melodileri Montero için seslendirerek sanatçının bu melodilerden yola çıkarak doğaçlama aracılığıyla yeni bir eser yaratmasına tanık olacaklar.

Festival'e 'İki Amerika'nın Ritmi' başlıklı programıyla katılan Poetica Musica topluluğu, 10 ve 11 Haziran tarihlerinde Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, Özel Şişli Terakki Lisesi, Vefa Lisesi ve Robert Koleji'ni ziyaret ederek konser programını kısa açıklamalarıyla birlikte öğrencilerle paylaşacak. Festival'e konuk olan bir topluluğu kendi okullarında dinleyebilecek olan öğrenciler, etkinliğin ardından sanatçılarla sohbet etme fırsatı bulacak.

Festival konuklarından Razumovsky Ensemble ise İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MIAM) kompozisyon sınıfı öğrencileri tarafından topluluk için özel olarak bestelenen eserler arasından birini seçerek Festival konseri programına alacak.

Razumovksy Ensemble'den Müzede Müzikli Sunum

Razumovsky Ensemble ayrıca 12 Haziran Perşembe günü saat 15.00'te İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde müzikal örnekleriyle 'Mozart'tan Günümüze Yüzyıllar Boyu Oda Müziği' başlıklı, bir sunum gerçekleştiriyor.

Tüm müzikseverlerin yanı sıra klasik müzik öğrencileri için de önemli bir deneyim sayılabilecek olan Razumovsky Ensemble'ın sunumu genel izleyiciye açık ve ücretsiz olarak yapılacak.

kaynak:antoloji
 
Geri
Üst