4-6. Aylardan itibaren bebek beslenmesi ( ek besinlere geçiş dönemi )

PaSikA

Yeni Üye
Üye
4-6. Aylardan itibaren bebek beslenmesi ( ek besinlere geçiş dönemi )
4-6. aylar bebek beslenmesinde çok önemli bir yer tutar. Çünkü artık bebeğiniz hızla büyüyordur ve buna bağlı olarak besin ve enerji gereksinimleri de artmaktadır.
Beslenme otoritelerinin ortak görüşü anne sütü veya benzeri bir mamanın 4.-6. aylardan sonra bebek beslenmesinde tek başına yeterli olmayacağıdır. İlk 3-4 ay bebeğin emerek beslenme dönemidir. İlk 4-6 ay anne sütü veya biberon maması ile beslenen bebekler bu dönemden sonra sağlıklı gelişimlerine devam edebilmek için farklı besinlere de gereksinim duyarlar.

Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak ek gıdaya geçiş zorlaşacağından 6.aydan sonraya da bırakılmamalıdır. Bunun yanısıra, anne sütü varsa mutlaka devam etmelisiniz. Biberon maması kullanıyorsanız kullandığınız 1 numaralı başlangıç mamalarından 2 numaralı devam mamalarına geçmelisiniz. 2 numaralı devam mamaları bebeğin bu dönemdeki besinsel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. İnek sütü kullanacağınız her yerde ilk bir yıl mutlaka inek sütü yerine bu devam biberon mamalarını kullanmalısınız.”

Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir. 4.ayını tamamlayan bebekler daha çabuk acıkmaya başlar; anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduklarını size hissetirirler. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun göstergesidir. Bu aylardan sonra bebeğinizin sindirim sistemi ve böbrekleri çeşitli besinleri sindirecek ve atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.

GİZLİ AÇLIĞA DİKKAT !

İnsan beyni gelişiminin büyük bir bölümü yaşamın ilk bir yılı içinde tamamlanır. Yeterli ve dengeli beslenemeyen bebekler hem fiziksel hem de zihinsel gelişim açısından geri kalabilirler. Bazı durumlarda bebeğin açlık sorunu yoktur, kilosu da normal sınırlar içindedir, ancak zihinsel gelişiminde bir aksaklık görülebilir. Bu ‘Gizli Açlık’ diye tanımlanan özel bir sorunu akla getirir. Bu sorunla karşılaşmamak için katı gıdalara geçildiğinde bebeğin yediklerinin sadece miktarına ve bebeği doyurup doyurmadığına değil, içeriğine de önem vermek gerekir. Dengeli bir protein, karbonhidrat ve yağ karışımı ile vücut için gerekli olan yağ asitlerini içeren, başta demir olmak üzere mineral ve vitaminler açısından zengin bir beslenme programı bebeğin sağlıklı gelişim göstermesinde yaşamsal öneme sahiptir.

İNEK SÜTÜ YERİNE DEVAM MAMALARI!

Bebek beslenmesinde inek sütü en az 1 yaş sonrasına kadar kullanılmamalıdır. Fakat yapılan araştırmalar annelerin erken zamanda inek sütü vermeye başladıklarını göstermektedir. İnek sütü yerine anne sütü veya devam mamaları kullanılmalıdır. Bebeğin 4. aydan sonraki besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde besin değerleri ayarlanmıştır.

İnek sütü ile Devam Mamalarını karşılaştırdığımızda şu farklılıkları görürüz ;


İnek sütü bebeğin böbrek fonksiyonlarını zorlayacak değerlerde protein içerirken Devam Maması gerektiği kadar protein içerir ve bebeğin ihtiyacı olan tüm amino asitleri sağlar.
4. aydan sonra iyice artan demir ihtiyacını inek sütü karşılayamaz. 500 ml. İnek sütü, bebeğin günlük demir ihtiyacının %4’ünü karşılarken, 500 ml Devam Maması ihtiyacın %83’ünü karşılar. Ayrıca 4. aydan sonra verilen ek besinlerin de demir ilaveli olmasına dikkat edilmelidir.
500 ml. Devam Maması, bebeğin büyüme ve gelişmesinde çok önemli bir yer tutan çinko ihtiyacını n %70’ini karşılar. 500 ml inek sütü ise ihtiyacın ancak %35’ini karşılar.
500 ml. Devam Maması bebeğin metabolik aktivite ve büyümeyi düzenleyen tiroid hormonlarının bir parçası olan iyot ihtiyacının % 110’ unu karşılar. 500 ml inek sütü ise ihtiyacın %22’sini karşılar. İyot sağlıklı zihinsel ve fiziksel gelişim için son derece önemlidir.
Devam Mamalarının içeriklerinde bebeğin sinir ve beyin hücrelerinin gelişiminde hayati önemi olan esansiyel yağ asitlerinin miktarı inek sütüne göre daha fazla miktarlardadır.
Bebeğin sağlıklı bir kemik ve iskelet gelişimi için son derece önemli olan D Vitamini ihtiyacı 500 ml. Devam Mamaları ile % 95 oranında karşılanır. 500ml inek sütü ise ihtiyacın yalnızca %1’ini karşılar.
Bebeğin görme yetisinin sağlanmasında son derece önemli olan A Vitamini ihtiyacının % 90’ı 500 ml. devam mamaları ile sağlanır.
İnek sütü C Vitamini açısından çok fakirdir. Devam mamalarındaki C Vitamini seviyelerinin yükseltilmesinde C Vitamininin demir emilimi üzerindeki kuvvetli etkisi vardır.

EK GIDALARA GEÇİYORUZ.

Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı o açken atmalısınız. Vereceğiniz yiyeceği küçük bir çay kaşığına ya da parmağınızın ucuna yerleştirerek bebeğinizin dudaklarına değdirin. Bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Eğer yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra halen devam ettirirse onu daha fazla zorlamamanızı ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemenizi tavsiye ederiz.
Yutma işlevinin gelişmemiş olması kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Bazı bebekler bu geçişi kolay yapamazlar ve kaşıkla beslenmeyi redderler. Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gereklidir.
Yeni ve farklı gıdalara teker teker ve en az 3-5 gün ara ile başlanmalıdır.Yeni verilmeye başlanan gıdaların bebekte allerji ya da sindirim güçlüğü yaratmadığının anlaşılabilmesi için aynı anda birden fazla gıda başlanmamalıdır.
Yeni besinler önce az miktarda verilmeli zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır.
Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini bilerek fazla telaşlanmamalısınız.
12. ay sonuna kadar bebek için hazırlanan gıdalara tuz ve şeker ilave edilmemelidir.
Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve ve katkı maddeli hazır yiyecekleri bebeğinizin beslenmesinde kullanmamalısınız. Aldığınız hazır sebze ve meyvelerin olgunlaşmış olmasına dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz taze ürünlerin hormon ve kimyasal ilaç kullanılmadan üretilmesi de önemlidir. Mümkünse organik tarımla üretilmiş olanları tercih edin.
Bebek için her öğün taze besin hazırlamalı ve bu besinleri oda sıcaklığında uzun süre bekletmemelisiniz.
Diş çıkarma dönemi bebeğin iştahsız ve huzursuz olduğu zamanlardır. Bu dönemlerde bebek anne sütü veya biberon mamasını daha fazla almak isteyebilir. Kaşığı reddetme, bu dönemde karşılaşılabilen bir problemdir, ısrarcı olmamak gerekir.Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin günlük besin ihtiyacını karşılayacak kadar beslenip beslenmediğini öğrenebilirsiniz.

Ek Gıdalara geçiş aşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu amaçla hazır pirinçli mama alabilir veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz: 100 ml.(1 çay bardağı ) su ile bir tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra içine 3 ölçek devam maması ilave edilir. Muhallebiniz hazırdır. Muhallebinizi mısır unu ile de pişirebilirsiniz. Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb.) kullanımına 6. ay sonunda başlanmalıdır. Pirinçli mamasından sonra bebeğinize sebze çorba sı vermeye başlayabilirsiniz: Öncelikle patates havuç ve az miktarda pirinç haşlanarak tel süzgeçten geçirilir, salça ve tuz ilave etmeden (çok az miktarda sıvı yağ ilave edilebilir) bebeğe verilir. Yaklaşık 1 hafta sonra sebze çorbasına kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilavesine başlayabilirsiniz. Yerelması, kereviz ve patlıcan gibi gıdaları fazla nitrat içerikleri sebebiyle bu aylarda kullanmamanızı öneririz.

Meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayacağınız ek gıdalardandır ve genelde ara öğünlerde tercih edilir. İlk olarak elma veya havuç denenmelidir. Meyveler cam rendeden rendelenir ve ince bir tülbentten geçirilerek suyu bebeğe verilir. Portakal ve kivi de başlanabilir. Fakat bu meyveler allerji yapabileceği için kontrollü bir şekilde verilmelidir.
Bu gıdalardan sonra yoğurt verilmeye başlanabilir. Bebek için evde kendi yaptığınız yoğurdu kullanmalısınız. Devam mamaları ile yoğurt yapımı ise şöyledir: 100 ml hazırlanmış devam maması içine ılık iken 1 tatlı kaşığı yoğurt koyularak mayalanmaya bırakılır. Daha sonra buzdolabında dinlendirilmelidir. Bebeğin alabileceği sıcaklığa getirilip bebeğe verilir. İsteğe göre içersine meyve püresi de ilave edilebilir.

Sebze ve meyve kullanımınızda aldığınız sebze ve meyvelerin organik tarımla yetiştirilmiş olması önemli bir detaydır. Organik tarımla yetiştirilen ürünler kimyasal ilaç ve hormon kullanılmadan, doğal gübre ile toprağı, suyu kontrollü özel çiftliklerde yetiştirilirler.

Bu dönem için hazırlanmış hazır sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamaları, bebeğin beslenmesinde evde hazırlanan besinlere en iyi alternatiftir. Tamamen bebeğinizin özel ihtiyaçlarına gore hazırlanmış bu ürünler hijyenik doğal ve katkısızdır. Hazırlanımları da son derece pratik olan bu ürünler bebek beslenmesinde kompğle bir öğün oluştururlar. Ayrıca bebeğin katı gıdalara geçişini kolaylaştırırlar.

Anneye Önemli Not :
İne sütü kullanımının sakıncalarını göz önüne alarak Sütlü Kaşık Mamalarının kullanımında mutlaka inek sütü tozu yerine devam mamaları içeren ürünler tercih edilmelidir. Bu Sütlü Kaşık Mamaları bebeğinizin sağlıklı beslenmesini ve gelişimini sağlarken, onu inek sütünün olumsuz etkilerinden de korur. Dünya Sağlık Örgütü dahil tüm önemli sağlık otoriteleri ilk 1 yıl kesinlikle inek sütü kullanımını önermemektedir. Tahıllı Kaşık Mamaları hazırlanırken de ilk bir yıl inek sütü yerine mutlaka devam maması kullanılmalıdır.

6. AY SONUNDA ;
Bebeğinize sebzeleri püre halinde verebilirsiniz ve ince çekilmiş kıyma ilavesine başlayabilirsiniz. Yine 6.ay sonunda sabah kahvaltılarına başlanmalıdır. İyi haşlanmış yumurtanın sarısını 1 çay kaşığından başlayarak yavaş yavaş artırarak gün aşırı verebilirsiniz. Yumurtanın beyazı 12.ay sonuna kadar kullanılmamalıdır. Yumurta ile birlikte akşamdan suda bekleterek tuzu alınmış peynir verilebilir. Tahıl mamaları da bebeğin kahvaltısına ilave edilmelidir.

7 – 8 AYLARDA ;
Tarhana şehriye gibi unlu çorbaları et, tavuk ve kıyma ilavesiyle vermeye başlayabilirsiniz. Sıvı besinleri (meyve suyu, biberon maması) sulukta veya bardakta verebilirsiniz.

9 – 12 AYLARDA ;
Artık bebeğinize verebileceğiniz gıdalar oldukça çeşitlenmiştir. Beslenme programına ek olarak haftada 1 kez ciğer ve 1-2 kez haşlanmış veya ızgara taze balık verilmeye başlanabilir. Ayrıca baharatsız ve soğansız ızgara köfte verilebilir. Baklagiller besin değeri yüksek gıdalar olduğu için tercih edilmelidir, haşlayıp tel süzgeçten geçirilerek bebeğin çorbalarına ilave edilebilir. 11-12.aylarda bebeğe çok yağlı ve tuzlu olmamak şartıyla ev yemeklerinden iyice ezerek vermeye başlayabilirsiniz.

Anneye Önemli Not :
Ek besin döneminde varsa anne sütü yoksa veya yetersizse devam mamaları kullanılmaya devam edilmelidir. Günde 300-500 ml. devam maması mutlaka bebeğe verilmelidir.

EVDE HAZIRLANAN BESİNLERE DİKKAT !

Eğer vaktiniz çok, pazardan aldığınız ürünlere güveniniz tam ve elinizde iyi bir liste, mutfağınızda tartı aletiniz varsa bebeğinize evde yemek hazırlayabilirsiniz. Aldığınız ürünlere güveninizin tam olması gereklidir, çünkü yetiştirme sırasında birçok sebze ve meyve tam olgunlaşmadan toplanır. Erken dönemde toplanan meyve ve sebzeler topraktan alması gereken tüm vitamin ve mineralleri alamaz. Üstelik sizin pişirme işleminiz sırasında da bazı vitamin ve mineral değerleri kaybolur. Endüstriyel olarak üretilen ürünlerde oluşabilecek bu kayıplar göz önünde bulundurularak gerekli ilaveler yapılmaktadır. Ayrıca bu ürünlerde vakum altında yapılan pişirme işlemi ile kayıplar en aza indirilmektedir.

Aldığınız ürünlerin hormon ve kimyasal ilaç kullanılmadan üretilmiş olması da dikkat etmeniz gereken önemli bir noktadır. Elinizde iyi bir liste, tarif ve tartı olmalıdır, çünkü bebeğinize hazırladığınız besinleri eğer kendi damak tadınıza göre hazırlarsanız, bebeğinizi yanlış beslemiş olursunuz.

trsaglik.com
 
Geri
Üst