adana yemekleri

Cevap: adana yemekleri

Muammara
muammara.gif
Malzemeler:4 su bardağı çekilmiş ceviz içi, 1 dilim ıslatılmış bayat ekmek, yarım demet maydonoz, 2 diş sarmısak, 2 dal taze soğan, 2 çorba kaşığı tahin, 1 kahve fincanı zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Yapılışı: çekilmiş ceviz içlerini, ıslatılmış bayat ekmeği, taze soğanı ve maydonozu ince ince kıyın. Sarmısağı ezin. Tüm malzemeyi, tahin ve limon suyu ilavesiyle karıştırarak çatalla iyice ezip servis yapın.
 
Cevap: adana yemekleri

DUL AVRAT ÇORBASI

Malzemeler
2 su bardağı Un
Mercimek 2 s.b.
Limon
Kuru nane
Teryağ
Salça

YAPILIŞI:
Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.
 
Cevap: adana yemekleri

Mumbar
Malzemesi:
500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuz

Tarif:
Malzemelerin hepsi karıştırılır mumbarlar tersyüz edilip yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş mumbarın içine ters yüz edilerek doldurulur. Duldurulmuş bumbarlar tuzla iyice ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya ikibuçuk saat haşlanır. Haşlanan mumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır. Sos: Bir kaşık yağ, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı salça konup kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek yenir.
spa0002yr9.jpg
 
Cevap: adana yemekleri

AŞLAMA


Malzemesi;

1 kg. meyan kökü,

10 lt. su.

Yapılışı;

Meyan kökü iyice yıkanır. 10 lt. su üzerine dökülür. 2-4 saat dinlendirdikten sonra bir bez parçası ile süzülerek soğuk olarak servis yapılır.
 
Cevap: adana yemekleri

ŞALGAM


Malzemesi;

3 kg. siyah havuç

Biraz buğday unu,

10 lt. su,

iki adet şalgam,

150 gr. tuz.

Yapılışı;

Havuçların sapları temizlenerek dışı sıyrılarak iyice yıkanır, ortadan ikiye yarım silindir şeklinde bölünür. Şalgamlarda soyularak küp şeklinde parçalara bölünür. Şalgam ve havuçlar büyük bir kavanoza konur. Üzerine tuz ve su ilave edilir. Bir bez parçasının içine sıkıca sarılmış olan ince bulgur kavanozun içine konur ve karışım mayalanmaya bırakılır. 15-20 gün mayalandırılan karışım günü dolduktan sonra soğuk olarak servis yapılır. Yörenin en meşhur içeceğidir.

Faydaları;

İştahı açar, Sindirimi kolaylaştır, Antitoksik özelliktedir, Süt asidi, fosfor, kalsiyum içerdiğinden kemik ve dişlerini kuvvetlendirir, A1 ve B1 vitaminleri içerdiğinden stresi önler ve sinirleri yatıştırır, Mide ve karaciğere faydalıdır, İçindeki potasyum kalp ve kaslara faydalıdır.
 
Cevap: adana yemekleri

BİCİ BİCİNİN YAPILIŞI:

1 paket (200gr) nişasta,10 bardak su ile koyu kıvamlı bir paluze pişirilir .1-2 parmak kalınlığında tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır.2 bardak şeker,yarım çay bardağı gül suyu,bir çimdik kırmızı gıda boyası ile 2lt soğuk şerbet hazırlanır. Servis yaparken bir kaseye önce küp küp dilimlenmiş paluze,üzerine rendelenmiş buz,daha sonra pudra şekeri konulur.En üstüne de soğuk şerbet bolca konulur.Afiyetle yenir.
 
Cevap: adana yemekleri

DİL SÖĞÜŞ
Malzemeler
1 adet dana dili
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
Yarım demet maydanoz
4-5 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
yeterince tuz ve karabiber

Yapılışı
-İyice yıkadığımız dili birkaç yerinden bıçak ile delip,deliklere sarımsak yerleştirelim.
-Hazırladığımız dili;soğan,havuç,maydanoz,defne yaprağı ve yeterince su ile birlikte tencereye koyup haşlayalım.
-Haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla alalım.
-İyice yumuşayınca,yeterince tuz ve karabiber ilave edip,2-3 dakika daha pişirelim.
-Dili ocaktan indirip,üzerindeki deriyi bıçakla temizledikten sonra kendi halinde soğutalım.
-Soğuyunca yağlı kağıda sarıp buzdolabında 1-2 saat bekletelim.
-Buzdolabından çıkarıp ince ince dilimledikten sonra servis yapalım.
 
Cevap: adana yemekleri

BEYİN TAVA
Malzemeler
1 adet koyun ya da dana beyni
2 çay kaşığı sirke
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
yeterince tuz
Kızartmak İçin
sıvı yağ
Üzeri İçin
1 adet limon

Yapılışı
-Beyinin zarını soğuk suda ayıklayın,2 çay kaşığı sirke ve yeterince tuz koyduğumuz suyun içinde ve hafif ateş üzerinde haşlayalım.
-Haşlanan beyinlerin suyunu süzüp üzerine soğuk su ilave ederek soğutalım.
-Yumurtayı,1 çorba kaşığı uniyeterince tuz ve su ilavesiyle çırparak bir bulamaç haline getirelim.
-Beyini ortadan dörde bölüp,hazırladığımız bulamaca bulayarak,kızgın sıvı yağda kızartalım.
-Servis tabağına alıp,limon dilimleri ile servis yapalım.
 
Cevap: adana yemekleri

SOSLU CİĞER
Malzemler
Yarım kg dana ciğeri (zarı ve damarları çıkarılmış)
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biberiye
1 tatlı kaşığı kekik
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul kırmızı biber
Yeterince tuz karabiber

Yapılışı
-Ciğerleri yarım santim kalınlığında tavalık doğrayalım.
-Havanda döğdüğümüz sarımsakları,sıvı yağ,biberiye,kekik,pul kırmızı biber, kimyon,tuz ve karabiber ile karıştıralım.
-Ciğerleri hazırladığımız bu karışıma bulayıp,2-3 saat kadar bekletelim.
-Ciğerleri teflon tavada tersli yüzlü kızartıp,üzerine kimyon ve kırmızı pul biber serperek servis yapalım.
 
Cevap: adana yemekleri

Kağıtta Kuzu Kokoreç

MALZEMELER
Hazir kokoreç
1 orta boy domates
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi kirmizi toz biber, tuz.


YAPILIŞ TARİFİ
*Domateslerin kabugunu soyun, küp seklinde dograyin.
*Alacaginiz hazir kokoreçi parçalamadan 2 cm kalinliginda halka seklinde dograyin.
*20-25cm boyutlarinda bir aliminyum mutfak folyosunun içine kokoreçleri ve domatesleri koyun.
*Üzerlerine kekik, kirmizi biber ve tuzu ekin. Hava almayacak sekilde paketleyin.
*Sicak firinda veya yapismaz tavaya oturtup ocak üzerinde 10-15 dakika tutun.
*Sicak servis yapin.
 
Geri
Üst