Adet dışı kanamaların sebepleri

Uzman SühaN

Administrator
Adet dışı kanamaların sebepleri
ara kanama nedir,ara kanama neden olur,adt dışı kanama nedir,adet dışı kanamanın nedenleri,adet dışı kanama hakkında bilgiler


Adet dışı kanama, adet kanaması bittikten birkaç gün sonra yeniden bazen leke şeklinde bazen tam bir adet kanaması gibi yoğun bir şekilde kanama gerçekleşebilir. Bu durum tıp dilinde ''metroraji'' olarak adlandırılır. Adet dışı kanamalar mutlaka ciddiye alınarak bir jinekoloğa başvurmak gerekir.

Normal adet kanaması kişiye göre değişebilen, ancak ortalama 5-7 gün kadar süren ve düzenli aralıklar halinde gerçekleşen kanamalardır. Bu döngü 21-28 ün arasında bir gerçekleşir. Bu düzenin haricinde gerçekleşen kanamalar adet dışı kanama olarak tanımlanır. Ara kanama ile karşı karşıya kalan kişi gelen kanın vajinadan geldiğinden emin olmalıdır. Çünkü bazen makattan gelebilecek hemoroide bağlı bir kanama vajinal kanama ile karışabilir.

Adet Dışı Kanama
Adet Dışı Kanama Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Adet dışı kanmalarda altta yatan sebep kadının genel sağlık durumu ile yakından alakalı olabilir. Ayrıca aşağıda sıralanan nedenlerden dolayı da adet dışı kanama gerçekleşebilir.

Yoğun yaşanan stres
Troid ile alakalı gerçekleşen hastalıklar
Bir takım ilaçların kullanımı
yumurtlama bozuklukları
Vajinada kuruluk
Rahim ağzı kanseri
Rahim kanseri
Rahim ağzında gerçekleştirilen bazı cerrahiler
Doğum kontrolü amacı ile kullanılan haplar ya da iğneler
Hormonlar ile alakalı hastalıklar
gebelik oluştuğunun farkında olmadan gerçekleşen erken düşükler
Cinsel ilişki sonrası
Üreme sistemi ile alakalı gelişen hastalıklar
Adet dışında gerçekleşen kanama ciddi boyutlarda ise mutlaka araştırma amacı ile bir doktora başvurmak gerekir. Bu gibi olasılıklarda özellikle aspirin tarzı ilaçların kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Doktor araştırma anında oluşan kanamanın süresi, miktarı ve daha evvel gerçekleşip gerçekleşmediği gibi bazı sorular yönelterek, muayene ve ultrasonografi uygulayacaktır.

Adet Dışı Kanamalarda Tedavi

Adet dışında gerçekleşen kanamalarda tedavi altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır. Çok sık olmasa da yoğun yaşanan kanamalarda kanamayı durdurmak için kürtaj yapmak uygun görülebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst