Adet döneminde ilişkiye girilirse hamilelik olabilir mi?

Uzman SühaN

Administrator
Adet döneminde ilişkiye girilirse hamilelik olabilir mi?
Adet bazen kişiden kişiye değişiklik göstererek az veya çok olabilmektedir. Her bünye aynı olmamaktadır. Bazen kişi çok uzun adet dönemi geçirirken öte yandaki bir başka bayan daha kısa bir adet dönemi geçirmektedir. Fakat adet dönemi 1 gün sürmesi sıkıntılara yol açabilmektedir. Adet döneminde en kısa 2 veya 3 gün olmalıdır. Ayrıca günde 2 pedin değiştirilmesi normal olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca adet dönemi kadınların en hassas olduğu dönemlerinden bir tanesi olmaktadır. Bu nedenle çoğu kadın bu dönemde yapılan cinsel ilişkiden rahatsız olur ve acı duymaktadırlar. Erkeklerin ise bu konu üzerinde anlayışlı olması hem erkek hem de kadın sağlığı açısından oldukça önemli bir konu olmaktadır.






4.jpg




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE





Özellikle bayanın zarar görmemesi açısından çok önemli olmaktadır. Kadının doğurgan olduğu dönemi anlamak için adet döngüsü dönemini bilmek gerekmektedir. Bir ayda olan kanamanın ilk başladığı günden diğer ayda olan kanamanın ilk gününe kadar geçen zamana adet döngüsü zamanı denilmektedir. Genel olarak 28 gün olmaktadır, ama bu 25 te olabilir 35 te olabilir. 28 günde adet olan bir kadında yumurtlama kanamasının ilk damlasını gördüğünüz andan itibaren 14. gün yumurtlama olmaktadır.



Adet döneminde hamile kalınır mı sorusuna genellikle doktorlar adetli iken ilişkiye girilirse hamile kalınmaz nedeni ise yumurtlama çoktan geçmiş bir sonraki yumurtlamaya da daha var demektir diye cevap vermektedir.

Ancak buna güvenerek yola çıkmak oldukça yanlış olmaktadır ve günümüzde böyle gebelik durumlarına birçok örnek bulunmaktadır. Çünkü her kadın aynı olmamaktadır. Her kadında adet süresi ve yumurtlama dönemi bir hayli farklılık gösterebilmektedir.

Adet dönemindeki ilişki ile gebeliğin oluşmasında yumurtlama gününün yanı sıra kadın cinsel organında spermlerin yaşam süreleri 48 ile 72 saat olmaktadır ve oldukça önemli rol oynamaktadır. Örneğin adeti 7 gün süren bir kadında, ilişkiye girilmiş ve eğer spermleri 7. günde bırakmış olunursa, ihtimal dahilinde de olsa vajinanın içerisinde de spermler 7 gün sperm yaşamış olarak düşünürsek bu da 14. güne denk gelmektedir ve hamile kalması ihtimali oluşmaktadır ve bu şekilde %50 ihtimal olmaktadır. Fakat birde adet bittikten sonra ki iki yada üç günde görülen küçük lekelenmeler oluşmaktadır.


Bu gibi durumda ise lekelenmelerin devam etmesi, adetinizin devam ettiği yada yumurtlamanın olmayacağı anlamına gelmemektedir. Yumurtlama oluşabilmektedir. Adetli iken içerideki spermlerin yaşayabilme olasılığını dikkate alır isek yine gebelik söz konusu olabilmektedir.

Kısacası adet döneminde küçük bir ihtimal de olsa hamile kalınabilir. Fakat adet döneminde en sağlıklı olanı ilişkiye girmemek olmaktadır. Çünkü adet dönemi en mikroplu ve en hastalıklı bir dönem olmaktadır ve bu dönemde ilişki kişiye zarar verebilir ve hastalık bulaşmasına yol açabilir.

Çok zor bir ihtimaldir ama teorik olarak imkansız demek yanlış olur. Ayrıca her kanama adet kanaması değildir, kişi adet gördüğünü sanabilir fakat bu kanamanın başka bir nedeni olabilir ve bu sırada girilen ilişki neticesinde de gebelik olabilir.

Bunların dışında halk arasında söylenen adet (regl) zamanında ilişkiye girmek kısırlık yapar gibi sözler tamamen yanlıştır. Ayrıca yine halk arasında zaman zaman söylenen bir söz: adet kanı pis değildir, adet kanı rahim içerisindeki dokunun dökülmesinden oluşur, bu doku pis değildir tamamen temiz ve normal bir dokudur sadece hormonal etkilerden dolayı her ay dökülür ve kanama olur.
 
adetliyken eşimle ilişkiye girdim o zamandan bu zamana adet olmadım hamile olabilirmiyim?
 
Merhaba,

Her dönem hamile kalınabilir.İstenmeyen gebelik açısından korunmasız birliktelik risktir. Gecikmeniz için test yapmanızı öneriyorum.
 
Geri
Üst