Adet döngüsü nedir? Adet döngüsü ile ilgili bilgiler

Uzman SühaN

Administrator
Adet döngüsü nedir? Adet döngüsü ile ilgili bilgiler
Adet,adet dönemi,adet döngüsü,adet kanaması, adet günü,adet gecikmesi,adet ile ilgili bilgiler


Menstrüel siklüsünüzün ilk günü döneminizin ilk günüdür (1. gün). Bu süre genellikle 3-7 gün arasında sürer. Bazı kadınlar 7 gün bazıları 3 gün adet olabilir. Ergenlik ve menopoz arasındaki yıllardaki adet dönemleri genellikle vücudunuzun normal bir şekilde çalıştığının işaretidir. Adet döngüsü vücudunuzun geçtiği bir dizi doğal süreçtir. Dönem döngüsü boyunca adet döngüsünün hangi aşamasına olduğunuza bağlı olarak hormon seviyeleri yükselir ve düşer. Bu hormonlar ayrıca ruh halinizi ve enerji seviyenizi de etkileyebilir. Düzensiz ya da ağır, acılı dönemler normal değildir. Birçok kadın ayrıca adet öncesi sendromu (PMS) belirtileri görür. Makalemizin devamın da adet dönemine dair detayları bilgilere ulaşabilirsiniz.



adet döngüsü.jpg





Adet döngüsü nedir?



Adet döngüsü, bir kadının vücudunun hamilelik için hazırlandığı aylık hormonal döngüdür. Adet döngüsü, döneminizin ilk gününden bir sonraki döneminizin ilk gününe kadar sayılır. Hormon düzeyleriniz (östrojen ve progesteron) genelde adet döngüsü boyunca değişir ve menstrüel semptomlara neden olabilir.


Adet ne kadar sürer?


Adet adet döngüsü 28 gündür ancak her kadın farklıdır. Ayrıca, bir kadının menstrüel döngüsü uzunluğu aydan aya farklı olabilir. Genellikle her 24 ila 38 gün arasında adet oluyorsanız döngünüz düzenlidir.Bu, son döneminizin ilk gününden bir sonraki döneminizin başlangıcına kadar geçen süre, en az 24 gün ancak en fazla 38 gün demektir.Bazı kadınların dönemleri o kadar düzenli ki, dönemlerinin başlayacağı gün ve saati tahmin edebiliyorlar.



adet dönemi.jpg






Yumurtlama nedir?


Yumurtlama yumurtalık bir yumurta bıraktığında gerçekleşir. Bir kadının hamile kalması için yumurtayla spermin bir araya gelmesi gerekir. Bir erkeğin spermleri kadının üreme organlarında 3-5 gün yaşayabilir, ancak bir kadının yumurtası yumurtlamadan sadece 12-24 saat sonra yaşar. Her kadının siklus uzunluğu farklı olabilir .



Yumurtladığımı nasıl anlarım ?


Yumurtlamanızdan birkaç gün önce, vajinal mukusunuz değişir. Ve vajinal akıntınızda artış olur. Bu mukus türü, spermleri uterusunuza , ordan döllenen yumurtayı fallop tüplerine kadar hareket ettirmesine yardımcı olur. Bazı kadınlar yumurtladığında pelvik alanın bir tarafında küçük kramplar hissederler. Bazı kadınların başka ovülasyon belirtileri de olur. LH seviyeleri ovülasyondan yaklaşık 36 saat önce yükselmeye başlar, bu nedenle bazı kadınlar ve doktorları LH seviyelerini test eder. LH seviyeleri, ovulasyondan yaklaşık 12 saat önce zirveye ulaşır.



Ovülasyon terimi, yumurtalıktan olgun bir yumurtanın salınması anlamına gelmektedir. Foliküler evrede bir kadının östrojen düzeyindeki yükselme beyninden salınan gonadotropin salınım hormonuna (GnRH) neden olur. Bu da, hipofiz bezinin artmış seviyelerde lüteinize edici hormon (LH) üretmesine neden olur. LH dalgalanması olarak bilinen LH deki aniden yükselme, yumurtlamayı tetikler. Yumurtlamanın ardından, yumurta fallop tüpüne süpürülür ve uterusa doğru hareket eder. Döllenme gerçekleşmezse, yumurta 6-24 saat içinde parçalanır.




Menstrüel döngüsümü neden takip etmeliyim?


Süreleriniz düzenli ise, bunları izlemek, ne zaman yumurtladığınızı, belirleyecektir. Buda hamile kalma olasılığınızı artırır. Dönemleriniz düzensiz ise yumurtlama gününüzü belirlemek zor olabilir. Bu durum da mutlaka hekime görünün.



Menstrüel döngüsümü nasıl takip edebilirim?


Adet dönemlerinizi her ay düzenli olarak bir yere kaydedin. Ayrıca adetinizin kaç gün sürdüğünü , adet dönemin de yaşadığınız septomları da not alın.


Adet döngüsü boyunca değişen hormon seviyeleri diğer sağlık sorunlarını da etkileyebilir. Depresyon ve anksiyete bozuklukları . Bu koşullar genellikle adet öncesi sendromu (PMS) ile çakışmaktadır. Depresyon ve kaygı belirtileri PMS ye benzer ve döneminiz öncesinde veya sırasında kötüleşebilir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) . IBS kramp, şişkinlik ve gaz oluşturur. IBS belirtileriniz döneminizden hemen önce kötüleşebilir. Bazı kadınlar adet dönemin de ishal ve mide bulantısı yaşayabilir.



Bir kadının menstrüel döngüsü ömrü boyunca değişebilir. Ergen kadınlar da ve menopozdaki kadınlarda düzensiz dönemler yaygındır. Stres, kilo değişimleri, aşırı fiziksel aktivite ve seyahat gibi faktörler bir kadının adet döngüsünde düzensizliğe neden olabilir. Gebelik dışında, amenore genellikle hormonal bozuklukların bir sonucudur. Bu rahatsızlıklara, kilo alımı veya kaybı (vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi doğrudan doğruya menstruasyon ile ilişkilidir), kronik olarak düşük kilolu olma fazla egzersiz yapma, aşırı duygu (hem iyi hem kötü) anksiyete veya stres, seyahat, diyet değişiklikleri ve polikistik over sendromu gibi durumlar neden olabilir. Menstrüel dönemler genellikle zamanla dönerken, amenore sıklıkla geçicidir. Hamile olmayan ve altı aydan daha fazla adet görmeyen kadınlar doktorlarına danışmalıdır.
 
ben normalde düzenli adet olurum öyleki saatini bile bilirim ama ilk defa adetim gecikti spiralim var birde kahverengi akıntım var hamile kalmış olabilirmiyim ?
 
Merhaba, adet döngüsü bir çok koşuldan etkilenebilir ve gecikme söz konusu olabilir. Spiralle gebe kalmak mümkün bu nedenle gebelik testi yapmanızı sonuca göre de bir hekime görünüp muayene olmanızı tavsiye ediyorum.
 
Menstruasyon, bir kadının aylık kanamasıdır. Adet döngüsü, bir kadının vücudunun hamileliğe hazırlanmak için geçtiği aylık hormon döngüsüdür.Adet döngüsünün rolü, vücudu gebelik için hazırlamaktır. Hamilelik olmadığında, bir dönem sonuçlanır.Dönemler bir kadının yaşamı boyunca değişir. Adet döneminiz, dönemin ilk gününden sonraki dönemin ilk gününe kadar sayılır. Hormon düzeyiniz (östrojen ve progesteron) genellikle adet döngüsü boyunca değişir ve adet semptomlarına neden olabilir.

Döngü uzunluğu 23 ila 35 gün arasında dır. Adet döngüsünün ilk günü, dönemin ilk günüdür.Tipik adet döngüsü 28 gündür, ancak her kadın farklıdır. Ayrıca, bir kadının adet döngüsü uzunluğu aydan aya farklılık gösterebilir. Çoğu dönem biraz değişebilir, akış hafif, orta veya ağır olabilir . Adet ile ilgili sorunlar şunlardır: amenore (adet kanaması yok ), dismenore (ağrılı adet dönemi) ve anormal kanama.Adet döngüsü vücudunuzun içinden geçtiği bir dizi doğal süreçtir. Döneminiz genellikle 2-7 gün arasında sürer ve akışınız değişebilir.


Döngü periyodunuz sırasında, hormon seviyenizin hangi aşamada olduğunuza bağlı olarak hormon seviyeleriniz yükselir ve düşer. Bu hormonlar ruh halinizi ve enerji seviyenizi de etkileyebilir. Adet döneminiz düzensiz ise bu bir problemin işareti olabilir. Bu durum da mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünüp muayene olun. Yapılacak hormon tetkitleri ve muayene adet düzensizliğinin altta yatan nedeni belirlenir uygun bir tedavi uygulanır.
 
Cevapsız dönem sorunu, altta yatan bazı sağlık sorunları ile ilişkili olabilir. Dönemleri geciktirebilen hastalıklar tüberküloz, irritabl bağırsak sendromu, diyabet, karaciğer hastalığı vb. Yani, böyle hastalıklardan birine sahipseniz adet gecikmeniz olabilir.Sağlığınız için ani kilo alımı veya kilo kaybı kötüdür. Vücut ağırlığınız çok fazla olduğunda, hormonlar genellikle normal olarak işlev görmez. Sonuç olarak, düzensiz dönemlere sahip olursunuz.Polikistik Over Sendromu (PCOS)yumurtalıkların içinde küçük kistlerin oluşumuyla sonuçlanan ve adet düzensizliğini tetikleyen hormonal bir bozukluktur.Bir kadın menopoza yaklaştığında, düzensiz dönemlere sahip olabilir.Yeme bozuklukları, yorucu fiziksel egzersizlerde artış, emzirme dönemi, kaçırılmış dönemin arkasındaki diğer genel nedenlerden birkaçıdır. Doğum kontrol haplarının düzensiz kullanımı ile tetiklenebilir. Aşırı zihinsel stres genel sağlığınıza ciddi zarar verebilir. Vücudunuzda hormonal dengesizliğe yol açabilir ve dönemler gecikebilir.
 
Geri
Üst