Adet gecikmesi nasıl hesaplanır?

Uzman SühaN

Administrator
Adet gecikmesi nasıl hesaplanır?
Kadınların çoğu bir yıl içerisinde 11 ila 13 kere adet dönemi yaşar. Sizin durumunuz farklı olabilir. Yıl içerisinde bu rakamdan daha az ya da çok adet döneminiz oluyor olabilir. Adet gecikmesinden veya adet düzensizliğinden söz ederken sizin kendi adet düzeninizin özelliklerine göre düşünmeniz gerekir.
Bebek sahibi olmayı düşünmeyen bir kadın için adet gecikmesi paniğe neden olabilir. Çünkü adet gecikmesinin başlıca nedeni hamileliktir. Oysa hemen gebeliğin söz konusu olduğu fikrine kapılmadan önce gözden geçirilmesi gereken, adet gecikmesine yol açabilecek farklı sebepler vardır.


Hamilelik dışında adet gecikmesine neden olan diğer sebeplere yakından bakalım.
Fazla Kilo Kaybetmek ya da Yoğun Egzersiz Yapmak
Egzersiz ya da diyet sonucu hızlı bir şekilde kilo vermek adet gecikmesine ve adet düzensizliğine yol açabilir. Vücutta östrojen hormonu üretimi ile kilo arasında yakın bir ilişki vardır. Östrojen seviyelerinin düşmesi adet gecikmesine sebep oluyor olabilir.

1.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/





Vücuttaki yağ oranı çok düşükse adet gecikmesi ihtimali de fazlalaşır. Bu gibi durumlarda sağlıklı kiloya dönmek adet düzensizliğini ortadan kaldırabilir.
Vücut kitle indeksinin aniden değişmesi, anoreksiya ya da bulimia gibi yeme bozuklukları adet gecikmesi nedenleri arasındadır.
Yeme bozuklukları dışında bir maraton ya da fizik gücü isteyen başka bir spor etkinliğine hazırlanma süreci de adet gecikmesine yol açabilir. Doğanın vücudu koruma şeklidir bu. Yoğun fiziksel stres altında vücut yumurtlamayı keser, östrojen üretimini azaltır ve adet görülmemesini sağlar.


Yetersiz Beslenmek
Diyet yapan, diyet hapı kullanan ya da koşulları gereği yeterince iyi beslenemeyen kadınlarda düşük kalorili beslenme, vücutta düşük yağ oranı ve yüksek enerji ihtiyacı ile birlikte adet gecikmesi görülebilir.
İştahı bastıran diyet hapları yemek yemeyi engellerken aynı zamanda kalori alımını da engelleyerek adet gecikmesinde rol oynayabilir.

Fazla Kilolar
Adet gecikmesinde sık rastlanan nedenlerden biri ani kilo kaybıdır ancak tıpkı kilo kaybı gibi fazla kiloların da adet gecikmesinde etkili olduğu durumlar vardır. Vücuda pek çok zararı olan fazla kilolar hormonları etkiler ve hormonal değişimler adet gecikmesine ve adet düzensizliğine neden olabilir. Kilo vermek ve ideal kiloya inmek adetlerin düzene girmesini sağlayabilir.


Stres
Stresin adet gecikmesine yol açabileceği sadece bir söylenti değildir. Beynin hormonları düzenleyen bölgesi stresten etkilendiğinde bu durum adeti düzenleyen hormonları da etkileyebilir. Sevilen bir kişiden ayrılma, bir yakının vefatı, taşınma, boşanma gibi sarsıcı olaylar adet gecikmesine de sebep olabilir.
Taşınma, tatile çıkma, iş değiştirme ya da okul sınavları da yine adet düzenini etkileyebilecek yaşam biçimi değişiklikleri veya stres nedenleri arasındadır.


Tiroid Bezi İle İlgili Sorunlar
Tiroid bezi vücutta boyun kısmında yer alır ve metabolizmayı düzenler. Tiroid bezi ayrıca, işlerin yolunda gitmesini sağlamak üzere vücuttaki pek çok sistemle etkileşim halindedir. Tiroid hormonlarında herhangi bir şekilde dengesizlik olduğunda uyku bozuklukları, kilo değişimi, kas problemleri, kolesterol sorunu gibi farklı belirtilerin yanı sıra adet gecikmesi de görülebilir.



Polikistik Over Sendromu
PKOS bir hormon dengesizliğidir ve yumurtlamayı engeller. Östrojen, progesteron ve testeron seviyelerinde değişiklikler olur. Polikistik over sendromu adet görülmemesine, adet gecikmelerine ve adet düzensizliğine neden olabilir. Yüz ve göğüste kıllanma, kilo vermede zorlanma ya da gebe kalmakta güçlük çekme gibi başka belirtileri de vardır.


Doğum Kontrol Yöntemlerinin Yan Etkileri
Doğum kontrol hapları vücutta hormonal değişikliklere yol açarak adet gecikmesine neden olabilir. Özellikle hap kullanmaya yeni başlayan kadınlarda bu şikayet görülebilir.
Tıpkı başlarken olduğu gibi doğum kontrol hapı kullanmayı bırakırken de bu tip şikayetlerin ortaya çıkması beklenebilir çünkü vücudun hormonları yeniden düzenlemesi gerekir. Hap bırakıldıktan sonraki birkaç ay içerisinde adetler yeniden düzene girecektir.
Sadece doğum kontrol hapı değil, doğum kontrol iğneleri veya implantları da adet gecikmesi gibi bir yan etkiye yol açabilir.


Çölyak Benzeri Kronik Hastalıklar
Glüten intoleransı ile karakterize olan Çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar, eğer kontrol altında değilse ve herhangi bir tedavi uygulanmıyorsa, vücudun genel sistemi üzerinde bir stres oluşturacaktır. Bunun sonucu olarak adet gecikmeleri yaşanabilir. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, rahatsızlığın kontrol altına alınması adetlerin düzene girmesinde etkili olabilir.
Menopoz


Menopoza giren kadınlar, hayatlarının artık yumurtlamayacakları dönemine erişmişler demektir. Genellikle 40’lı yaşlarda, son adetin görülmesinden itibaren 1 yıl geçmesiyle menopoz tanısı koyulabilir. Ancak menopoz birdenbire başlamaz. Menopoz öncesi dönemde (perimenopoz) adet düzeninde değişiklikler başlar. Adet gecikmeleri de görülebilir.
 
Geri
Üst