Adet Gecikmesi Neden Olur?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Adet Gecikmesi Neden Olur?
adet gecikmesi,adet düzensizliği,adet gecikmesi neden olur,adet kaç gün gecikir,adet gecikmesinin nedenleri,adet gecikmesi hakkında tüm bilgiler,kimlerin adeti gecikir,
adet-gecikmesi-2-crop_orig.jpg


Adet Gecikmesi;
28 günde bir düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın, kanaması geciktiğinde hemen endişelenebilir. Bu konuda daha fazla bilgi verilmeden önce basit ve pratik bir bilgi verilmesi uygun olur : Çok düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın yılda bir iki kez gecikmeli adet görebilir. Bunun neden iş değişikliği, üzüntü, aile içi stres, yaşam tarzı değişikliği, iklim değişikliği, yorgunluk gibi basit sebeplerdir. Bu olay beynin bilinçli kısmını etkileyerek buradan hipotalamus adı verilen bölgenin işlevini bozmakta ve adet döngüsü burada “takılmaktadır”.
Böyle bir durumda tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekli değildir. Öte yandan düzenli olarak adet kanaması gören bir kadında adet gecikmesinin en sık görülen nedeninin gebelik olduğu göz önünde alınarak, bu konuda da gerekli gebelik testleri yaptırılmalıdır.
Adet Gecikmesi Neden olur ? Sebepleri

Hamile kalmaya çalışmıyorsanız, hiçbir şey sizi, adetinizin gecikmesi kadar korkutamaz. Ve adetiniz geciktiğinde aklınıza hemen hamile miyim sorusu gelir. Peki adetinizin gecikmesinin tek sebebi hamilelik midir? İşte adet olmamanızın ya da gecikmesinin en sık görülen sebepleri;
Stres: Stres hayatınızdaki birçok şeyi etkileyebilir ve buna adet düzeniniz de dahildir.
Hastalık: Geçirdiğiniz ani, kısa ya da uzun süreli bir hastalık, adetinizin gecikmesine neden olabilir.
Günlük programınızdaki değişimler: Rutin ve düzenli programınızda değişiklik yapmak, biyolojik saatinizi etkileyebilir.
Kullandığınız İlaçlar: Yeni ve farklı bir ilaç kullanmaya başlamanız, adetinizin gecikmesine ya da gelmemesine sebep olabilir.
Fazla kilolu olmak: Çok fazla kilonuzun olması, hormonsal olarak adet döngünüzü değiştirebilir ya da tamamen durmasına sebep olabilir.
Fazla zayıf olmak: Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse, düzenli adet olamayabilirsiniz ya da adet döngünüz tamamen durabilir. Bu duruma amenore adı verilir. Genellikle biraz kilo almak adet düzeninizin eskiye dönmesini sağlar.
Yanlış hesaplama: Adet döngüsü kadından kadına farklılık gösterebilir. Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğu söylense de bu her kadın için geçerli değildir. Bazen adetinizin geciktiğini sandığınız zamanlarda yalnızca yanlış hesap yaptığınızı fark edebilirsiniz.
Menopoz: Menopoz, artık yumurtlamayacağınız ve adet görmeyeceğiniz bir dönemdir. Menopoza doğal bir şekilde girebilirsiniz.
Adet gecikmesinin sebepleri adet gecikmesinin en sık rastlanan nedeni yumurtanın geliştiği folikülün çatlamaması olarak değerlendirilir. Aslında kadınların bir çoğu yılda bir siklüs yumurtanın çatlamaması durumunu yaşarlar. fizyolojik olan bu durum pek çok kez birkaç günlük adet gecikmesine yol açtığı için kadınlar tarafından dikkate alınmaz. Adet gecikmesinde ilk olarak akla gelmesi gereken şey ise gebeliktir. Adetin gecikmesi fizyolojik olan bu durumlar dışında yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlarda da görülebilir. Bazı hormonal denge bozukluklarında ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. bu grup hastalıklar çok çeşitlidir.
En sık rastlananları ise polikistik over sendromu, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu salgı bozukluklarıdır. bu hormon bozuklukları arasında adet düzensizliklerine en sık yol açan durumu ise polikistik over sendromu oluşturur.adet gecikmesi ve bozukluğu tedavi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı muayene ve ultrasonografi ile tanı koyar. detaylı yapılacak olan hormon profili analizi de teşhisin en önemli parçasını oluşturur. tedavi şekli bulunan patolojiye göre değişir. Tiroid hormonu yetersizliğine bağlı durumlarda tiroid hormonu verilir. Prolaktin hormonunun yüksek düzeyde salgılandığı durumlarda, salgılamayı kesici ilaçlar verilir.
 
Geri
Üst