Adet olmadan önce gebelik testi yapılır mı?

Uzman SühaN

Administrator
Adet olmadan önce gebelik testi yapılır mı?
Gebelik, erkekten gelen sperm ile kadının yumurtasının döllenmesi olayıdır. İlk 8 hafta döllenen yumurtaya embriyo, sonrasında ise fetüs adı verilir. Embriyonun oluşması, rahime ilerlemesi ve test sonuçlarında çıkması ise belli süreçlere bağlıdır. Yani örneğin, yumurtlama gününüzde veya yakınlarında hamilelik ihtimali olan ilişkiye girdiniz o testin doğru sonuç vermesi için 15 gün kadar beklemeniz gerekir.


Çünkü sperm yumurtayı döllese dahi embriyonun rahim yoluna girmesi ve bunun sonucunda kanınızda ki BHCG değerini arttırması gerekiyor. Bu süreçten sonra yapılan testler genellikle yüksek oranda doğru sonuç verir. Ve bu 15 günlük dönem sizin adet döneminize denk gelir bu durumda zaten adet gecikmesi gibi durumlar yaşarsınız yani test için adet gecikmesini beklemeniz daha doğru sonuçlar almanızı sağlar. Diğer yandan adet olmadan önce gebelik testi yapılır mı sorusunu inceleyelim.



7.gif



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




Gebelik testi yapma zamanları
Aslında bunun herhangi bir zamanı yoktur. İlişkiye girdiğinizin ertesi günü de yapabilirsiniz ama kesinlikle negatif çıkacaktır, tabi bu sizin aslında hamile olmadığınız anlamına gelmez. Sadece idrar değil, bu dönemlerde kan testinde de doğru sonuç alamazsınız çünkü hormonlarınızın yeterli salgılanmaz. Adet döneminizden önce gebelik testi yapabilirsiniz eğer gebeyseniz bu durumda pozitif çıkacaktır zaten ancak negatif çıkma durumunda adet döneminizi beklemenizi gecikme olup olmayacağını kontrol etmenizi öneririz.

GEBELİK HORMONU (HCG)

Gebelikte gerçekleşen birçok fizyolojik değişiklikle birlikte bazı hormonların salgılanması da artar. Etene (plasenta) oluşmaya başlayınca, gebeliğe özgü bir hormon olan HCG (Human Chorionic Gonadotropin/însan Koryonik Gona-dotropin) salgüanmaya başlar.

Bu hormonun görevi embriyonu bir süre desteklemektir. Bunu da san cismin (corpus luteum) canlı kalma süresini uzatarak yerine getirir. Yumurtlamaya birlikte yumurtalıkta oluşan san cisim, döllenme gerçekleşmezse bir süre sonra yok olur. Gebelik durumunda ise HCG salgüanmaya başlar.

HCG döllenmeden 8-10 gün sonra kanda belirir; 60-80 gün sonra kandaki en yüksek düzeyine ulaşarak idrara da geçer. Gebeliğin 150. gününe değin bu düzeyde kaldıktan sonra gittikçe azalır ve doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Kanda ve İdrarda HCG’nin kolayca saptanmasını ve miktarının Ölçülmesini sağlayan yöntemler vardır. Bu hormonun saptanması kadının gebe olduğunun en güvenilir kanıtıdır. Bazı çok ender durumlarda kadın gebe olmamasına karşın kanında HCG saptanabilir. Ama bu bir hastalık durumudur ve hekim tarafından tedavi edilmelidir.
 
Geri
Üst