Adetliyken mide bulantısı neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Adetliyken mide bulantısı neden olur?
Adet dönemi kadının yaşamının doğal bir parçasıdır ve birtakım sorunları beraberinde getirir. Birçok kadın adet kanaması sırasında kramp ve ağrı gibi deneyimler yaşarken diğerlerinde bulantı hissi gelişebilir. Bu durum, dismenore veya endometriozis gibi bir dizi nedenlerden de kaynaklanabilir. Buna ek olarak, bulantı ağrı düzeyindeki artış ya da hormon düzeylerinde değişikliklere neden olabilir.


Over-the-counter olarak satılan reçetesiz ilaçlar adet döngüsü sırasında mide bulantısından muzdarip olan bazı kadınlar için etkili olabilir, fakat diğerleri için reçeteli ilaçlar gerekebilir. Adet döngüsü boyunca kronik mide bulantısı yaşayan kadınlar yada açıklanamayan bulantıları olan kadınlar için ilave olarak ek tıbbi müdahale gerekebilir.




6.jpg




Dismenore (ağrılı adet) adet sırasında bulantının sık görülen bir nedenidir. Durumun temel nedeni tam olarak anlaşılmış olsa da, prostaglandin olarak bilinen kısmen doğal olarak üretilen hormonun salınımı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Prostaglandin salınımı rahim duvarı kasılmalarına yol açarak bulantıya sebep olabilir. Dismenorenin diğer belirtileri adet sırasında kusma, kramp ve şiddetli baş ağrısı sayılabilir.



Endometriozis de adet dönemindeki bulantının başka bir sık görülen nedenidir. Endometrial implantların yumurtalıkların etrafında veya üzerinde, bağırsak duvarı yada fallop tüpleri üzerinde bulunduğu durumlarda ortaya çıkar. Endometrial implantlar normal olarak uterus astarındaki endometrial dokunun küçük parçalarından oluşmaktadır. Uterustaki oluşması, bozulması ve dökülmesi adet döngüsünün normal bir parçası olsa da rahim dışına atılma sürecinde şiddetli bulantılar yaşanabilir. Bulantıya ek olarak endometriozis ishal, rektumda keskin bir ağrı, karın ağrısı ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir. İlaçlar durumun tedavisinde etkili olabilir, fakat daha sıklıkla ameliyat gereklidir.



Adet sırasındaki bulantı, aylık döngünüzde vücudunuzdaki hormonların miktarındaki dalgalanmalar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Bu değişiklikler mide sindirim asitinin konsantrasyonunda artışa neden olması ile sonuçlanarak bulantıya yol açar. Adet dönemindeki hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan bulantısı olan kadınlar doğum kontrol hapları kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Enjekte östrojen oral olarak alınan doğum kontrol ilaçları kullanma zorluğu olan kadınlar için iyi bir seçim olabilir.



Adet sırasında ağrı da aşırı bulantıya yol açabilir. Adet kanaması ile ilişkili ağrı çoğu durumda tedavi edilebilir ve bulantı da önemli ölçüde azaltılabilir. Hastalar genellikle ibuprofen gibi over-the-counter ilaçların kullanımına teşvik edilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı ile sonuç görmeyen kadınlara kas gevşeticiler verilebilir. Papatya çayı içme, sıcak bir ped kullanma ve hafif fiziksel aktiviteler ile meşgul olma adet ağrısını azaltmak için kullanılan iyi yöntemlerdir. Ayrıca bulantıyı azaltmak için zencefilli ürünler tercih etmelisiniz.


NOT: Bitkisel ürünler kullanmadan önce durumunuzu doktorunuza anlatarak onay alınız.
 
Geri
Üst