Ağız kuruluğu neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Ağız kuruluğu neden olur ?
Ağız kuruluğu, ağızda azalan tükürük miktarından kaynaklanan bir durumdur.Sıklıkla yaşlanma, dehidrasyon, stres, anksiyete, horlama, depresyon, sigara içme ya da alkol kullanımı ile ilişkili olduğu gibi tükürük bezlerinin düzgün çalışmadığı bir semptomdur. Hamile veya emziren anneler dehidratasyon ve hormonal değişiklikler nedeniyle ağız kuruluğu yaşayabilirler.Aşırı ağız kuruluğu ve tükürük bezi işlev bozukluğundan kaynaklanabilir. Bu makale ; ağız kuruluğu,ağız kuruluğu nedenleri,ağız kuruluğu neden olur,ağız kuruluğu nasıl geçer,ağız kuruluğuna ne iyi gelir hakkın da bilgiler vermektedir.


ağız kuruluğu.jpg






Tükürük sağlıklı bir ağzın önemli bir parçasıdır . Tükürüğün yağlama özellikleri rahatlık sağlar ve ülserlere, yaralara ve diğer sürtünme hareketlerine karşı oral dokuların korunmasına yardımcı olur. Tükürük asitleri nötralize eder ve diş çürümesine , bakteriyel, viral veya mantar tehditlerine karşı korunmaya yardımcı olur . Tükürük, yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur . Ağız kuruluğu ayrıca, bazı antihistaminikler, dekonjestanlar, kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler gibi depresyon, sinir ağrısı (nöropati) ve anksiyete tedavisinde kullanılan bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir. Diğer olası nedenler arasında kemoterapi, radyasyon terapisi, diyabet, sinir hasarı ve otoimmün hastalıklar bulunmaktadır.



Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?



Ağızda kuru his

Boğaz ağrısı

Susuzluk

Konuşma, çiğneme ve yutma güçlüğü

Azaltılmış ya da değişmiş tad duygusu

Çatlamış dudaklar

Ses kısıklığı

Kuru gözler

Soluk diş etleri

Baş ağrısı , baş dönmesi

Ağız yaraları , ülserler

Kalıcı öksürük

Ağız kokusu



Ağız kuruluğu nedenleri



1.Dehidratasyon


Bu aşırı terleme, yanıklar, ateş, kusma veya kan kaybına bağlı olabilir.


2. İlaç kaynaklı ağız kuruluğu


Yatıştırıcılar veya ağrı kesiciler kuru ağızlara neden olabilir. Anksiyete, stres, astım, depresyon, akne, alerji, ishal, epilepsi ve psikotik bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle bu duruma yol açar.



3. Hastalıkların Yan Etkileri


HIV / AIDS, diyabet, hipertansiyon, Alzheimer hastalığı, felç, artrit ve kabakulak da bir kişinin ağız kuruluğuna neden olmasında rol oynayabilir.


4. Tedavilerin yan etkilileri



Kemoterapi veya radyasyon, ağız kuruluğuna neden olabilecek tükürük bezlerine zarar verebilir.





Ağız kuruluğu insanlar arasında oldukça yaygındır. Tükürük bezlerinin düzgün çalışmadığı (çeşitli nedenlerden dolayı) ve dolayısıyla tükürük üretiminin azalması neden olur. Ağız kuruluğunun en basit nedenlerinden biri Dehidratasyon . Susadığınız zaman ağzınızda kuruluğu hissetmeniz olağandır.Gün içerisinde düzenli olarak su tüketmiyorsanız hamileyseniz veya emziriyorsanız ağız kuruluğu geliştirebilirsiniz.Ağız kuruluğu yaşlanmanın doğal bir parçası olmamasına rağmen, yaşlı yetişkinler popülasyonun geri kalanından daha fazla ilaç alma eğilimindedir. Yaşlılar tarafından alınan ilaçların çoğu ağız kuruluğuna neden olur.Ağız kuruluğu tedavisi, hastanın altta yatan bir rahatsızlığı veya hastalığı olup olmadığı veya ağız kuruluğuna neden olabilecek bazı ilaçları alması gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.Altta yatan bir neden bulunursa, etkisini en aza indirmek için adımlar atılmalıdır.: Ağız kuruluğunun belirli bir ilacın neden olduğu düşünülüyorsa, doktor ya dozu değiştirecek ya da ağız kuruluğuna neden olma olasılığı daha düşük olan başka bir ilaç reçete edecektir.




Dehidrasyon, ağız kuruluğunun en yaygın nedenlerinden biridir. Böylece, yapabileceğiniz en iyi şey vücudunuzu hidrate tutmak için sıvı alımınızı arttırmaktır . Uygun hidrasyon, vücudunuzun daha fazla tükürük üretmesini ve ağız kuruluğunun semptomlarından kurtulmanızı kolaylaştırır.Gün boyunca bol miktarda su tüketin. Su içemezseniz, küçük buz parçalarını eminiz.Ananas, karpuz ve salatalık gibi su bazlı meyve ve sebzeleri tüketin.Her gün 1 ila 2 bardak hindistancevizi suyu için.Yeşil çay, papatya çayı veya başka bitkisel çaylar içebilirsiniz.Susuzluğa katkıda bulunabilecekleri için kafeinli içecekler, gazlı içecekler ve alkollü içeceklerden kaçının.




Rezene tohumlarındaki flavonoidler tükürük akışını uyarır bu nednele ağız kuruluğunuz için rezene çayı içiniz.Ağız kuruluğunu tedavi etmek için yaşça bir çare aloe vera dır. Aynı zamanda ağızdaki hassas dokunun korunmasına yardımcı olur . Günde 1 barda aloe vera içebilrsiniz yada ağzınızı aloe vera ile gargara yapabilirsiniz.limon ve limon suyunda bulunan sitrik asit , tükürük üretimini çabucak uyarabilir ve ağzınızı kötü nefes ve diğer ağız sorunlarına neden olabilecek enfeksiyonlardan koruyabilir .



Kuru ağız semptomlarının önlenmesinde veya ortadan kaldırılmasında çok yararlı olan, üzüm çekirdeği yağının bir dizi doğal nemlendirici özelliği vardır. Geceleri ağız kuruluğundan dolayı uykunuzdan uyanıyorsanız odanız çok kuru olabilir. Bu nedenle odanızı nemlendirmeniz gerekir.Tüm tütün ürünleri ağzı kurutur. Sigara içiyorsanız ağız kuruluğu yaşamanız muhtemeldir. Bu nedenle sigarayı bırakın.Çalışmalar, kafeinin vücudu susuzlaştırabildiğini ve aynı zamanda ağızı kurutuuğunu ortaya atmıştır. Çok fazla kafein alımından kaçının.




Ağız kuruluğu nahoş ve rahatsızlık vericidir. Tükürüğün birçok görevi vardır. Bu çok yönlü sıvı, konuşmamıza, çiğnememize ve tükürmemize yardımcı olur. Tükürük, sağlıklı bir ağzı korumak için hayati öneme sahiptir, bu nedenle üretim azaldığında veya durduğunda, kuru ağıza ve bir çok olumsuz duruma neden olabilir.Ağız kuruluğu, genellikle ilaç kullanımı ile çeşitli faktörlerden kaynaklanır.Dehidrasyon kuru ağızın açık bir nedenidir, ancak dehidrasyon her zaman bariz nedenlerden kaynaklanmaz . Ateş, yoğun egzersiz, kusma, ishal, yanıklar ve kan kaybı ile dehidrate olabilirsiniz.Kserostominin diğer nedenleri radyasyon tedavisi, menopoz, tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması ve sigara içilmesidir.



Dehidratasyon genel olarak diğer hastalıklardan (yan etki olarak) oluşabilir. Örneğin, yüksek ateşiniz veya ishaliniz varsa, dehidratasyon ve dolayısıyla ağız kuruluğunuzla karşılaşabilirsiniz.Bazı ilaçlar da sizi susuz hale getirebilir.Diyabet, sinir hasarı, Parkinson hastalığı, astım, bulantı, hipertansiyon, epilepsi ve benzeri hastalıklar da ağız kuruluğuna neden olabilir.Tükürük bezleriniz herhangi bir nedenle cerrahi olarak çıkarıldıysa, bu durum tükürüğün yetersiz üretimi nedeniyle ağız kuruluğuna neden olabilir.Vücudumuzun çeşitli organlarının düzgün çalışması için su çok önemlidir. Ve vücudumuz su üretmiyor.Daha fazla su içerek vücudumuza su vermeliyiz. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. Düzenli olarak su tüketmeniz ağız kuruluğunu önlediği gibi genel sağlığınızı da koruyacaktır.
 
Bende sürekli ağız kuruluğu var. Öyleki dudaklarım bile morarıp çatlıyor. Çok fazla su tüketmiyorum çay içiyorum sanırım bu nedenle ağız kuruluğu yaşıyorum.Birde çok sigara içiyorum buda bir etken diye düşünüyorum. Benim açımdan çok faydalı bir paylaşım olmuş.Ağız kuruluğuna dair bilgi edinmiş oldum teşekkür ederim.
 
Geri
Üst