Ağız ve diş sağlığı hakkın da bilgiler

Uzman SühaN

Administrator
Ağız ve diş sağlığı hakkın da bilgiler
Vücudun geçidi olan ağız, bakteriler, virüsler, parazitlere maruz kalabilir. Dolayısıyla, hastalıklar, özellikle diş çürüğü ve periodontal hastalıklar, ağız sağlığını tehlikeye atabilecekler arasındadır. En yaygın oral hastalıklar diş çürüğü ve periodontal hastalıklardır. Bireyler yaşam boyu çürüğe karşı savunmasızdır. Diş çürüğü, her yaşta ortaya çıkabilir.Diş çürümesini önlemenin en iyi yolu, günde iki kez fırçalamak, günlük diş ipi kullanmak , sağlıklı besinler tüketmek , şeker ve asit içeren besinlerden uzak kalmaktır. Tedavi edilmeyen diş çürükleri başka bir probleme neden olabilir ve hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Makalemizde diş hastalıkları ile ilgili bilgileri tüm detayları ile bulabilirsiniz. Okumaya devam edin.


ağız ve diş sağlığı.jpg




Diş hastalıkların da diş çürüğü, diş eti hastalıkları sıklıkla görülmektedir. Zayıf oral hijyenden sağlıksız beslenmeye kadar bir çok faktör diş problemlerine yol açabilir. Oral hijyenin iyi sağlanması , sağlıklı beslenme oral sağlık için önemlidir. Ayrıca düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmanız olası ağız problemlerini de önleyecektir. Yetersiz ağız hijyenin de en sık yapılan yanlış dişlerin doğru şekilde fırçalanmaması dır. Ayrıca yanlış diş fırçası tercihi de durumu etkileyebilir.

Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabı, normal pembeden kırmızıya, şişme, kanama ve sıklıkla hassasiyet ve hassasiyet ile renk değişikliği ile karakterize diş etlerinin iltihaplanmasıdır. Dişeti iltihabı yetersiz ağız hijyeni,gebelik,kullanılan bazı ilaçlar dan kaynaklanabilir. Herkes dişeti hastalığına yakalanma riskindedir, ancak genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkar. Sigara en önemli risk faktörlerinden biridir. Diyabet ve ağız kuruluğu da riski arttırır. Belirtiler ağız kokusu, kırmızı, şişmiş, diş eti kanamaları, hassas dişler ve ağrılı çiğneme içerir.

Ağız kanseri

Oral kanser, milyonlarca insanı etkileyen ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. En çok 40 yaş üstü kişilerde görülür. En büyük risk faktörleri tütün ve alkol kullanımıdır. Cinsel yolla bulaşan bir siğil virüsü HPV de riski artırır. Ağız veya boğaz kanserinin semptomları ağızda yara, topaklar veya kaba bölgeler içerir. Dilinizi hareket ettirme zorluğunuz olabilir. Düzenli diş hekimi ziyaretleri, erken ağız kanserini teşhis edebilir.

Diş erozyonu

Diş erozyonu diş yapısının kaybı ve saldıran asitin neden olduğu bir problemdir. Diş erozyonu bulguları ve belirtileri hassasiyetten çatlama gibi daha ciddi problemlere kadar değişebilir. Diş erozyonu, insanların düşündüğünden daha yaygındır, ancak kolaylıkla önlenebilir.

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti, bir çok insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Genelde soğuk sıcak tüketirken mütkiş derecede sızlama hissedersiniz. Yemek yemekten su içmekten korkar hale gelirsiniz. Diş hassasiyeti dolgularla yada bir takım macunlarla giderilebilir.

Dişte iltihap

Dişte iltihap yanakta şişme dişte zonklama dayanılmaz ağrı, ağızda kokuya neden olabilir. Bir takım antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Tedavi edilmeyen diş iltihabı başkka tıbbi problemlere zemin hazırlayabilir. Doğru ağız hijyeni, periodontal hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Sigara, kötü beslenme ve stres kötüleştirebilir.

Ağız kokusu

Ağız kokusu bir çok insan için ortak bir sorundur. Genelde kötü ağız hijyeni , tüketilen besinler yada diş iltihabın dan kaynaklanabilir. Ağız kokusunu gidermek için öncelikle altta yatan neden belirlenmelidir. Daha sonra ağız bakının doğru yapılması ile giderilebilir. Dişlerinizi ve dillerinizi fırçalayıp su içmek ve gıda tetiklerinden kaçınarak ağız kokusu ile savaşın. Ağız kokusu devam ederse diş hekiminize görünün.

Ağız kuruluğuda sık görülen problemlerdendir. Bazı sağlık koşulları, kullanılan ilaçlar, tükürük miktarının azalması gibi nedenler ağız kuruluğuna yol açabilir. Görültüğü üzere ağız sağlığı çok önemli bir unsurdur. Ağız problemlerini önlemenin tek yolu düzenli hekim ziyaretleri , sağlıklı beslenme ve ağız hijyenidir. Diş problemlerini önlemek istiyorsanız dişlerinizi düzenli fırçalayın. Ağız bakım sularını kullanın. Asitli ve şekerli besinlerden kaçının Yılda en az 2 defa mutlaka bir diş hekimine görünün. Sevgili okurlar konuya dair soru ve önerileinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.

Ağız koşullan genel sağlık ve hastalık üzerinde bir etkiye sahiptir. Diş kontrol muayenesinin bazı hastalıkları algılayıp önleyebileceğini biliyor muydunuz? Oral mikroorganizmaların kan dolaşımına girebileceğini ve vücudun herhangi bir yerinde dolaştığını biliyor muydunuz?
 
Ağız sağlığı genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Diş problemleri hem çocuklarda hemde yetişkinlerde sıklıkla görülmektedir. Dengeli bir diyet, çocuğunuzun güçlü, aşınmaya dirençli dişler geliştirmesi için gereklidir. Bir dizi vitamin ve mineralden başka, bir çocuğun diyetinde bol miktarda kalsiyum, fosfor seviyeleri bulunmalıdır. Ayrıca çocuğunuzun sağlıklı dişlere sahip olması için diş fırçalama alışkanlığını benimsetmeye çalışın.

Yetişkinseniz sizlerde ağız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın. Yılda en az 2 defa diş hekiminde kontrollerinizi yaptırın. Ağız sağlığı, genel sağlık ve yaşam kalitesi için gereklidir. Ağız hastalıkları için risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme ( şeker ve asit içeren gıdaları tüketme ) , sigara kullanımı, zararlı alkol tüketimi ve kötü oral hijyen bulunmaktadır. İyi diş veya ağız bakımı, sağlıklı diş, diş eti ve dilin korunması için önemlidir. İyi ağız sağlığı , sadece fırçalamayı içermez. Sağlıklı beslenme de önemli bir detaydır.
 
Geri
Üst