Ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler

Uzman SühaN

Administrator
Ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler
İyi diş alışkanlıklarının çürükler ve diş eti iltihabı gibi şeyleri önlemeye yardımcı olabileceğini biliyorsunuz, ancak bunun gibi koşulların nasıl göründüğünü veya ağzınızı nasıl etkileyebileceklerini bilemeyebilirsiniz. En sık görülen diş sağlığı sorunlarından bazıları, izlenmesi gereken semptomlar ve mevcut potansiyel tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin.

diş sağlığı.jpg





Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabı diş eti hastalığının en erken evresidir, dişlerin etrafındaki dokuların plaktan kaynaklanan bir enfeksiyonudur. Diş eti iltihabınız varsa diş etleriniz kızarık, şişmiş ve kanamış olabilir . Kötü nefes de yaşayabilirsiniz . Dişeti hastalığı genellikle ağrısız olduğundan, probleminiz olduğun bilmiyebilirsiniz. Sigara içmeniz, dişlerinizi düzenli fırçalamamanız,gebelik, ve diyabet gibi durumlarda diş eti hastalığına yakalanmanız olasıdır.

Diş çürükleri

Her yaştaki insan diş çürüğne maruz kalabilir. Tüketilen asitli ve şekerli besinler kötü ağız hijyeni diş çürüklerine yol açabilir. Diş çürüğünün tedavisi kökü sağlamsa kanal tedavisi ve dolgudur. Diş çürüğünü önlemek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Dişlerinizden arık maddeleri çıkarmak için kürdan kullanmayın.

Diş hassasiyeti

Özellikle soğum içecekler içildiğin de mutlaka diş hassasiyeti yaşamışsınıdır. Öyleki artık soğuk içeceklerden kaçınıyorsunuz. Diş hassasiyetinin nedenleri ; diş eti hastalığı,diş minesinin aşınması,diş çürüğü,dolgunun aşınması ve kırılan diştir. Hassas dişler tedavi edilebilir. Diş hekimleriniz hassasiyeti gidermek için diş macunu önerebilir. Hassas diş ağrısının önlenmesinde ağız hijyeninin uygunluğu önemlidir.

Ağız kuruluğu

Bir çok insan ağız kuruluğun dan şikayetçidir. Ağız kuruluğunu sürekli yaşıyorsanız tedavi olmanızın zamanı gelmiştir demektir. İlaçlar ve bazı sağlık koşulları ağız kuruluğuna neden olabilir . Diş hekimleri , tükürük akışındaki azalmadan kaynaklanabilecek çürüme bulguları için dişlerinizi kontrol edecektir . Bir doktor altta yatan herhangi bir hastalık veya ağız kuruluğuna neden olabilecek durumları test edecektir. Ağız kuruluğu ciddi bir şey değildir, ancak ağız kuruluğu sırasında dişlerinize ve diş etlerine dikkat etmeniz ve düzenli diş hekimi ziyaretleri önemlidir.

Lekeli Dişler

Dişleriniz çamaşırlarınız gibidir: Doğru yaklaşım birçok lekeyi kaldıracaktır. Gıdalar, ilaçlar, tütün ve travma dişlerin rengini bozabilen bazı şeylerdir. Dişlerdeki lekenmenin tedavisi vardır. Tedavi sonrası düzenli fırçalamayla yenilekelenmeleri önleyebilirsiniz.



Dişler ve tükürük yiyecekleri parçalayıp mide bağırsaklar tarafından absorbe edilmek üzere işlenmesini kolaylaştırır. Dişler yüz için yapısal destek sağlar. Ağıza ve dişlere iyi bakmak, sağlıklı olmanın önemli bir parçasıdır. Bir diş probleminin en tanıdık belirtisi diş ağrısıdır. Diğerleri yıpranmış veya gevşek dişler içerir. Dişlerinizde herhangi bir sorununuz varsa bir diş hekimi görmeniz önemlidir.
 
Ağız sağlığı; ağız, diş, diş etleri, dil ve dudakların ve ilişkili yapıların sağlık durumunu ifade eder.Ağız yapısını ve işlevini anlamak, ağız ve ağız sağlığını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesinde yararlı bir başlangıç noktasıdır. Ağız ve diş sağlığını sağlamak, gelecekte olası bir çok hastalığı da bertaraf edicektir. Ağız ve diş sağlığınızı korumak durumu hakkın da bilgi edinmek için düzenli olarak hekiminizi ziyaret edin. Ağız sağlığı genel sağlık ve yaşam kalitesi için gereklidir
 
En yaygın oral hastalıklar, diş çürükleri , periodontal hastalıkları, ağız kanseri, oral enfeksiyon hastalıkları, yaralanmalardan travma ve kalıtsal lezyonlardır. Diş boşlukları ve periodontal hastalık diş kaybının başlıca nedenidir. Doğal dişlerin tamamen kaybedilmesi yaygındır ve özellikle yaşlı insanları etkilemektedir. Ağız hastalıkları için risk faktörleri, sağlıksız bir diyet, tütün kullanımı ve zararlı alkol kullanımıdır. Bunlar, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik solunum yolu hastalıkları ve diyabet gibi önde gelen dört kronik hastalığın risk faktörleri dir.Kötü ağız hijyeni de ağız hastalığı için bir risk faktörüdür.Ağız hastalıklarının yükü ve diğer kronik hastalıklar, ortak risk faktörlerine değinerek aynı anda azaltılabilir.
 
Geri
Üst