Ağızda metalik tat neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Ağızda metalik tat neden olur ?

Ağızda metalik tat neden olur ? Ağzında metalik tat olanlar melek kadınlar kulübü forum'da Hamilelik Belirtisi mi Neden olur ?


Sitemize sürekli olarak ' Ağzımda metalik tat var , bunun nedeni gebelik olabilir mi ? ' Diye sorular gelmektedir. Gebeliğin septomların dan biri ağzıda metalik tat olsa da bir kaç koşul buna neden olabilir. Metalik tada neden olabilecek bir çok ortak şey vardır. Bazıları diğerlerinden daha ciddidir fakat çoğu kolayca çözülebilir veya kendi başına geçer. Bu nahoş tat, aniden veya daha uzun zaman dilimlerinde gelişebilir. Bazı hamileler , özellikle hamileliğin başında metalik bir tadı rapor ederler. Nedeni bilinmemektedir, ancak bazılarının erken gebelikte yaşanan hormon değişikliklerine bağlı olduğuna inanılmaktadır . Koku ve tat duyuları birbiri ile alakalı olduğundan sinüs sorunları metalik tada neden olabilir. Makalemizin devamında ağızda metalik tadın nedenlerine tüm detayları ile değineceğiz.

Ağızda metalik bir tat, ilaçların nispeten yaygın bir yan etkisidir.Ağızda metalik tada neden olabilen bazı yaygın tıbbi durumlar arasında sinüzit gibi kulak veya üst solunum yolu enfeksiyonları , ayrıca kafa travması veya merkezi sinir sistemine zarar veren durumlar yer alır. Metalik bir tat, böbrek veya karaciğer problemleri, teşhis edilmemiş diyabet veya belirli kanserler gibi ciddi hastalıkları gösterebilir . Ancak bu nedenler yaygın değildir ve genellikle diğer semptomlar eşlik eder.Ağızda metalik bir tat yaygın bir şikayettir ve çeşitli nedenlere bağlı olabilir ilaçlardan diş problemlerine kadar değişebilir.Metalik tadı genellikle diş etlerinden kanamadan kaynaklanır. Ağzınızdaki metalik tad büyük ihtimalle bir rahatsızlık olsa da, diş eti hastalığı ciddi olabilir ve diş kaybı gibi komplikasyonları önlemek için tedavi edilmelidir.
ağızda metalik tat.jpg



İlaç Yan Etkileri veya Kanser Tedavisi




Yüzlerce yaygın kullanılan ilaç, ağzınızda metalik bir tada sahip olmanıza neden olabilir, bu yan etkiye neden olduğu bilinen bazı ilaç türlerinin listesi aşağıdadır:


Metronidazol dahil antibiyotikler


Antidepresanlar veya antipsikotik ilaçlar


Fenitoin içeren nöbet ilaçları


Tansiyon ilaçları


steroidler


diüretikler


Antifungal ilaçlar


Glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar


Antihistaminikler (bazı alerjilerin de metalik tada neden olabileceğine dikkat edilmelidir)


Osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçlar


Kemoterapi ilaçları


Bakır veya çinko gibi ağır metaller içeren vitaminler


Metformin dahil olmak üzere diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar



Kemoterapiye ek olarak, diğer kanser tedavilerinin ağızda metalik bir tada neden olduğu, özellikle baş veya boyundaki radyasyona neden olduğu bilinmektedir. Bazı ilaçlar ağzınızdaki tükürük miktarını azaltarak, rahatsız edici şekilde ağız kuruluğuna neden olabilir. Yeterince tükürük olmaz ise , ağızdaki dokular tahriş olabilir ve iltihaplanabilir. Bu enfeksiyon, diş çürümesi ve diş eti enfeksiyonları riskinizi artırır . Bol miktarda su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Eğer düzenli olarak dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanmazsanız, sonuç diş eti iltihabı, periodontitis ve diş enfeksiyonu gibi diş ve diş eti problemleri olabilir. Buda ağızda metalik tada neden olabilir.



Kullanmış olduğunuz multivitaminler ağız kuruluğuna ve metalik tada neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve sinüzit tat alma hissini değiştirir. Bu geçicidir ve genellikle enfeksiyon olduğunda geçer. Tat alma ve koku alma rahatsızlıkları hamilelik sırasında yaygındır ve ağızda metalik bir tat olarak ortaya çıkabilir. Bu muhtemelen hormonal değişikliklerin sonucudur . Kemoterapi alan kanser hastalarının ağzında metalik bir tat olabilir. Cıvaya veya kurşun maruz kalıyorsanız, bu maddelerin yüksek seviyelerini solumak genellikle metalik bir tada neden olabilir. Böbrek yetmezliği olan kişilerde ağızda metalik tad oldukça yaygındır. Bazı alerjiler sinüs problemlerine neden olur, bu da metalik tada neden olabilir. Ağız ve dişlerle ilgili problemler, tat alma duyunuzu değiştirebilir. Plak birikmesi, diş eti iltihabı, periodontitis, diş çürümesi ve apseler ağızda, metalik bir tat olarak deneyimlenebilecek kötü bir tat üretebilir.



Bazı antibiyotikler ve ilaçlar ağızda yan etki olarak metalik bir tada neden olabilir.Bunun nedeni vücudun, tükürük yoluyla ortaya çıkabilen bileşenlerini emmesidir.Bazı antidepresanlar gibi, ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar da bu tada neden olabilir. Bu yan etki tehlikeli değil, ama nahoş olabilir.Demir , çinko, bakır veya krom takviyeleri alırsanız, dilinizde metalik bir tada neden olurlar.Koku ve tat duyularınız birbirine bağlı olduğu için, burun ve solunum yollarının enfeksiyonu tadı etkileyebilir.Hamilelik, özellikle erken evrelerde, tat alma hissini etkileyebilir. Tehlikeli maddelerle veya yakınında çalışıyorsanız , bunlar da ağzınızda metalik bir tada neden olabilir.Tat anormallikleri demansın sık görülen bir belirtisidir.Metalik bir tat, karaciğerin ve böbrek sorunlarının da göstergesi olabilir,



Hamilelik bir kadının hayatında birçok değişiklik getirebilir. Bu değişikliklerin çoğundan dalgalanan hamilelik hormonları sorumludur. Sabah hastalığı, ayaklarda şişlik ve ağrı gebelikte görülen sık septomlardır. Ağızda metalik tat, gebeliğin erken bir belirtisidir. Değişen Gebelik hormonları hamile bir kadında bazı duyusal değişiklikleri tetikleyebilir, bu da ağızda kötü bir tat bırakabilir. Gebe kadınların gerekli miktarlarda sodyum, demir, kalsiyum tüketmesi metalik bir tada neden olabilir. Ayrıca sık sık kusmakta buna sebep olabilir. Kusmadan sonra olan su kaybıda ağızda metalik tada neden olabilir. Gebe olsun olmasın kusma dan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Kusma esnasında çıkan asit dişlerinize zarar verebilir. Hiç bir neden yokken ağzınızda sürekli olarak bir metalik tad hissediyorsanız mutlaka hekime görünün.



İnsanların tat alma duygusu iki alan tarafından kontrol edilir: burun boşluğunda olfaktör sinirler ve ağızdaki tat tomurcukları. Nesnelerin kokusu ve tadı, bu sinirler tarafından kaydedilir, daha sonra tadı ve kokuların tanımlandığı beyne sinyaller gönderir. Bu işlem belirli koşullar tarafından gerçekleştirildiğinde, ağızda metalik bir tada neden olabilir.Osteoporoz, glokom, kan basıncı ve antibiyotik gibi durumlar için kullanılan ilaçlar metalik tada neden olabilir. Bazı reçetesiz ilaçlar da tat alma hissini değiştirebilir.Belirli yiyecekleri yerken veya yedikten sonra bir metalik lezzet tatmak, bir gıda alerjisinin belirtisi olabilir.Kötü diş hijyeni ve hastalık, tat ve kokunun uygun işlevini engelleyebilir. Bir çok kanser tedavisi ilacı ağızda kuruluk ve metalik tada neden olur.Dişlerinizi fırçalarken dilinizi fırçalamak, ağzınızdaki pH seviyelerini de nötrleştirerek metalik tadı giderebilir.Ağızda metalik bir tadı yaşamak oldukça yaygın bir sorundur ve genellikle ciddi değildir, ancak sorunun nedenini bulup ele almanızı öneririm. Düzenli ağız hijyeni, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve dilinizi fırçalamak kötü tadı giderebilir.
 

Ekli dosyalar

  • ağızda metalik tat.jpg
    ağızda metalik tat.jpg
    90,9 KB · Görüntüleme: 2.228
Moderatör tarafında düzenlendi:
ağızda metal tadı reflü
ağızda metal tadı hamilelik belirtisimi
ağızda pas tadı karaciğer
öksürük ağıza pas tadı gelmesi
ağızda metalik tat mide bulantısı
ağzımda demir tadı var hamilemiyim
ağızda metalik tat nedir
ağızda değişik tat hissi

merhabalar. Benimde ağzımda metalik tat vardı nedenini aslında biliyorum . Boğaz enfeksiyonu geçirmiştim bademciklerim iltihaplanmıştı. Ağzımdaki tat bundan kaynaklanıyordu. Aslında grip olduğum zamanda ağzımda metalik tat oluyor birde adet döneminde. Neyse sıklıkla ağzımda metalik tat olunca doktora gittim. Sinüzitimin olduğunu ve metalik tadın bundan kaynaklandığını söyledi. İlaçlar verdi ilaç bitince bakalım durum değişecekmi. Yalnız çok kötü bir his yaşayanlar bilir. Yediğinizden içtiğinizden tat almıyorsunuz . Diş fırçalama mentollü şekerler tüketme geçici bir rahatlama sağlıyor ama etkileri uzun sürmüyor.
 
Geri
Üst