Ağzımda acı tat var nedeni nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Ağzımda acı tat var nedeni nedir ?
Ağızda acı veya kötü bir tat, keskin veya ekşi yiyecek tüketimine karşı normal bir tepki olabilir. Ancak, tat uzun süre devam ettiği veya beklenmedik bir şekilde gerçekleştiğinde bir sorunun işareti olabilir. Ağızda kötü bir tat, diş veya diş eti problemleri, dehidratasyon, ilaç (bazı antibiyotikler ve antihipertansifler gibi), ağızda maya enfeksiyonu, otoimmün bir hastalık veya solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir.


ağızda acı tat.jpg




Ağızda kötü bir tat, çok çeşitli tıbbi durumların ve hatta günlük durumların bir sonucu olabilir. Yedikten sonra, öksürdükten sonra veya sürekli olarak nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir . Birçok farklı reçete veya reçetesiz ilaç çeşidi tat alma duygusuna engel olabilir ve tadı hoş olmayan bir duyuma neden olabilir. Tat zayıf diş hijyeni, ağız kuruluğu veya hamilelik dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenebilecek karmaşık bir duyudur.Kalıcı acı bir tada sahip olmak, altta yatan herhangi bir durumu tedavi etmeyi gerektirir, ancak insanlar bu arada hoş olmayan tadı bazı basit ev ilaçlarıyla idare edebilirler.





Ağızda ekşi bir tatın olası nedenleri vardır, bunlar arasında önemli diyet değişiklikleri, hormon seviyelerindeki dalgalanmalar ve hatta bazı ilaçlar (kemoterapi hastaları, örneğin, genellikle tedaviden sonra acı, metalik tada sahiptirler).İkincil olarak veya ek olarak ağız sağlığı sorunları ağızda ekşi bir tada katkıda bulunabilir. Tükürük eksikliği ağızda zararlı bakterilerin gelişmesine neden olabilir . Ağızda acı bir tada sahip olmanın yaygın nedenleri arasında kusma ve asit reflüsü bulunur, ancak bu şartlar genellikle kalıcı acı tada neden olmaz. Gebelik veya antibiyotikler gibi bazı ilaçlar almak, ağızda da geçici acı tada neden olabilir.Ağızda acı bir tat, bir enfeksiyon veya başka bir durumun belirtisi olabileceğinden, hemen tıbbi yardım almalı ve semptomlarınızla ilgili bir hekime görünmelisiniz.





Ağzınızda acı bir tada, kötü diş hijyeninden sindirim sorunlarına ve yaşam tarzı seçeneklerine kadar çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Bazen ağzınızdaki kötü tat, bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir. Ayrıca, sigara ağzınızda kötü bir tat bırakabilir. Hamile olan birçok kadın, vücutlarındaki hormonal değişiklikler nedeniyle ağızlarında ekşi bir tat hisseder.Çoğu durumda, altta yatan neden ele alındığında ağzınızda acı bir tat hissi kaybolur. Örneğin, mide ekşimesi veya asit reflü ağzınızda acı bir his uyandırıyorsa, mide asidi seviyelerini düşürmek bu olguyu giderebilir.





ağızda acılık.jpg





Nedenler


Ağızda acı tadın nedenlerinin çoğu ciddi değildir. Bununla birlikte, semptomlar rahatsız edici olabilir ve kişinin düzenli diyetine veya günlük yaşamdan zevk almasına engel olabilir.Aşağıdaki koşullar ağızda acı bir tada neden olabilir:


Ağız yeterince tükürük üretmediğinde, ağız kuruluğuna yol açar. Tükürük, ağızdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olduğundan, daha az tükürüke sahip olmak, daha fazla bakterinin hayatta kalacağı anlamına gelir.


Kötü diş hijyeni de ağızda acı tada neden olabilir. Aynı zamanda çürükler , enfeksiyonlar ve diş eti hastalıkları veya diş eti iltihabında da bir artışa neden olabilir . Dişlerin düzenli olarak fırçalanması bu sorunları önleyebilir. Fırçalama sonrası antibakteriyel bir gargara kullanılması ağız hijyenini sağlayabilir.


Ağızda acı veya metalik bir tat, gebeliğin ilk üç ayında sık görülen bir şikayettir. Hamile olan pek çok insan da ağızlarında metalik, acı gibi bir tadı hissediyor . Bu can sıkıcı olabilir, ancak genellikle hamilelikte veya doğumdan sonra geçer.


Menopoza giren kadınlarda ağızda kötü tat görülebiliyor.Bu , vücuttaki estrojenin düşük olmasından kaynaklanabilir .


Gastroözofageal reflü hastalığı veya asit reflüsü ağızda istenmeyen acı tada sahip olabilir.


Ağızdaki bir maya enfeksiyonu sıklıkla dil, ağız veya boğazda beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca, enfeksiyon tedavi edilene kadar devam edebilecek acı veya nahoş bir tada neden olabilir.



Bazı insanlarda, çam fıstığı yemek ağızda acı veya metalik tada sebep olabilir. Bu genellikle çam fıstığı yedikten 1 ila 3 gün sonra olur. Sendrom ayrıca başka bir semptom göstermez ve birkaç hafta sonra geçer.


Yüksek stres ve anksiyete seviyeleri ağızda acı bir tada neden olabilir.


Bazı kişilerde, bazı ilaçlar, takviyeler veya tıbbi tedaviler ağızda acı bir tada neden olabilir. Bunun nedeni, ilaçların acı tadı ya da içlerindeki kimyasalların tükürük içine atılmasıdır.


Sinüs enfeksiyonları veya soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklara ağızda acı bir tat eşlik edebilir.



Kemoterapi ve radyasyon tedavisi, bazı kişilerde tat duyusunu bozabilir.





Ağızımızda binlerce duyu siniri hücresi vardır. Bunların her biri, acı, tatlı , ekşi, tuzlu lezzetleri almamıza yardımcı olur . Ne zaman bir şey yerseniz, bu sinirler bir lezzet algısı yaratmak için ısı, soğuk, doku ve aroma ile birleşir. Bu duyulardan herhangi biri hasar görürse, ağzınızda sürekli acı veya ekşi bir tada sahip olabilirsiniz.Kötü ağız hijyeni, ağzınızda acı bir tada sahip olmanın bir nedeni olabilir. Kötü tat, ne yediğinize ve sigara içip içmediğine bağlı olarak daha da kötüleşebilir.



Ağız ve diş sağlığı hakkın da bilgiler






Tat rahatsız edici olabilir ve yemek yerken veya içerken başka şeylerin tadına bakmayı bile zorlaştırabilir. Bir insan dişlerini fırçaladıktan sonra bile tada sahip olabilir. Ayrıca nedene bağlı olarak başka semptomlar da yaşayabilirler.Ağızda acı bir tadı iyileştirmek normalde altta yatan nedenin tedavisini içerir. Ağızdaki acı tadın azalmasına yardımcı olabilecek ev ilaçları şunlardır: Ağız hijyenini sağlamak için dişleri fırçalama, diş ipi kullanma ve diş temizliği sonrası gargara kullanımıdır. Gün içinde bol sıvı tüketin. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Şekersiz sakız çiğneyin. Ağızda acı bir tada sahip olmak oldukça yaygındır ve endişe verici bir sebep olmamalıdır.
 
Ağzınızda kronik acı bir tada sahip olmak, ne yediğinize ya da içtiğinizden bağımsız olarak, normal değildir ve birkaç sağlık durumundan birini gösterebilir.İki günden uzun süren ağızda tatsızlığın mutlaka nedeni belirlenmelidir. Uykusuzluk, stres,tüketilen besinler, tıbbi koşullar ağızda tatsızlığa neden olabilir.Ağzınızda kötü bir tada sahip olmanın en yaygın nedenleri diş hijyeni ile ilgilidir.Dişlerinizi fırçalamanıza rağmen ağızdaki tatsızlık geçmiyorsa mutlaka hekime görünün.Tükürük bezleri yeterince tükürük üretmediğinde, ağzınızda uruluk tatsızlık ortaya çıakabilir. Enfeksiyonlar ağzınızdaki tat alma duyusunu etkileyebilir.Hepatit B ağızda acı bir tada neden olabilir. Ağızda acı tadın olmasının bir çok nedeni vardır. Makalemizde bilgiler detaylı verilmiştir. Yukarıda yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da hekime görünün.
 
Geri
Üst