Alkol zehirlenmesinin belirtileri

Uzman SühaN

Administrator
Alkol zehirlenmesinin belirtileri
Sarhoşluk anlamına da gelen alkol zehirlenmesi, kandaki alkol miktarının aşırı derecede artması ile ortaya çıkar. Karaciğerde bazı enzimlerin alkolü etkisiz hale getirmesine rağmen, kandaki alkol oranının çok fazla olması durumunda karaciğer yetersiz kalır ve zehirlenme belirtileri hızla ortaya çıkar. Bu belirtiler; alınan alkol miktarına, kişinin bünyesine, alkolü içme hızına, cinsiyete ve psikolojik duruma bağlı olarak farklı sürelerde ve farklı şiddetlerde görülür. Şimdi alkol zehirlenmesini daha yakından tanıyalım.


Alkollü içecekler bazı tahılların ve meyvelerin, birtakım özel işlemlerden geçirilmesi ile üretilir. Bu işlemler sırasında oluşan etil alkol (etanol) adlı kimyasal madde, alkollü içeceklerle alınarak hızla kana karışır. Alkol, özellikle beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan maddeyi etkileyerek, sinyallerin yavaş ilerlemesine sebep olur. Bu şekilde beynin ve vücudun alkolden etkilenmesiyle oluşan duruma “alkol zehirlenmesi” denir.



3.jpg





Alkol zehirlenmesi sonucunda sırasıyla aşağıdaki şekilde belirtiler görülür.


Rahatlama hissi, sıcaklama, algıların yavaşlaması, yüzde kızarma, baş dönmesi,

Reflekslerin yavaşlaması, odaklanma problemleri, ses tonunun artması, baş ağrısı, istifra etme,

Şiddet ve cinsellik içerikli davranışlar, konuşmanın bozulması, sersemlik,

Hareket kabiliyetinin azalması, duyuların sağlıklı çalışmaması, çift görme, hafıza kaybı, sağlıklı düşünememe, yürürken veya araç kullanırken zorlanma,

Ayakta dengede duramama, aşırı yorgun hissetme, nöbet geçirme, terleme,

Bilinç kaybı, idrar kaçırma, çok düşük vücut sıcaklığı, düşük tansiyon, solunumda yavaşlama, sızma.


Teşhis ve Tedavi

Alkol zehirlenmesinde kişide; bilinç kaybı, yavaş veya düzensiz soluk alıp verme, ciltte solukluk ve soğukluk varsa veya kişi nöbet geçiriyorsa, acilen hastaneye götürülmelidir.


Sağlık kuruluşuna başvurulduğunda, zehirlenme düzeyinin belirlenmesi için kan, idrar ve tükürük testleri yapılabilir. Karaciğer ve böbrek gibi organlarda hasar tespiti için de testler uygulanır. Alkolün etkisini azaltmak için hastanın midesi yıkanır ve şekerli bir serum takılır. Ayrıca hastaya damardan B vitamini verilir. Kandaki alkol düzeyi çok yüksekse, diyaliz işlemi ile kan mekanik olarak temizlenir.


Alkolün açken tüketilmesi, şeker hastaları tarafından yanında yiyecek olmadan tüketilmesi, bazı ilaçlarla birlikte tüketilmesi ve hızlı bir şekilde tüketilmesi alkol zehirlenmelerinin etkilerini arttıracaktır. Şiddetli alkol zehirlenmeleri kalıcı beyin hasarlarına ve ölüme yol açabilir.
 
Geri
Üst