Alzheimeri önleyen besinler nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Alzheimeri önleyen besinler nelerdir ?
Alzheimer ,Alzheimer belirtileri,Alzheimer nedenleri,Alzheimer ve beslenme ilişkisi,

alzheimer.png





Alzheimer hastalığı,hafıza kaybı ve bilişsel gerilemeye neden olan nörolojik bir bozukluktur.İlk başta semptomlar hafiftir, fakat zamanla daha şiddetli hale gelirler. Alzheimer hastalığı en yaygın bunama türüdür. Alzheimer hastalığı demansın en yaygın şeklidir . Alzheimer hastalığı için bilinen bir neden olmamakla birlikte, araştırmalar bazı faktörlerin durumun gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir: genetik faktörler , çevresel faktörler, düşük kaliteli uyku ve meyve ve sebzeden eksik diyet gibi yaşam tarzı faktörleri gibi.. Alzheimer hastalığı için şu anda tedavi yoktur. Ancak semptomları geçici olarak azaltabilen ilaçlar mevcuttur. Alzheimer hastalığının kesin nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır, bununla birlikte bir takım şeylerin durumunuzu geliştirme riskinizi arttırdığı düşünülmektedir. Tedavi edilmemiş depresyon , artan yaş, kardiyovasküler hastalık ile ilişkili yaşam tarzı faktörleri ve koşulları gibi. Alzheimer hastalığı ilerleyici bir durumdur, bu da semptomların yıllar boyunca yavaş yavaş geliştiği ve sonuçta daha şiddetli hale geldiği anlamına gelir. Çoklu beyin fonksiyonlarını etkiler.Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle küçük hafıza problemleridir.Alzheimer hastalığı en çok 65 yaş üstü kişilerde görülür.




Alzheimer hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Hastalığın gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır. Aile öyküsü de bir rol oynar, bir aile üyesi hastalığa sahipse Alzheimer riski daha yüksektir. Bununla birlikte, kalıtsal faktörler sadece az sayıda aileden sorumludur. Hastalık kalıtsal olduğunda, genellikle 35 ve 60 yaşları arasında, Alzheimer'ın erken başlangıcına yol açar. Alzheimer'ın belirtileri arasında hafıza, iletişim, anlama ve yargı ile ilgili sorunlar yer alır. Kişideki değişiklikler de gelişmeye başlayabilir. Hastalık ilerledikçe, zihinsel, sosyal ve fiziksel olarak işlev görme yeteneği azalmaya devam eder. Alzheimer hastalığının progresyonu kişiye göre değişiklik gösterse de, tipik olarak üç farklı aşamada kategorize edilebilecek benzer bir model izler: erken evre, orta evre ve geç evre. Alzheimer hastalığının kesin nedeni açık olmadığı için, bu durumu önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Fakat yapabileceğiniz şey, riskinizi azaltabilir. Sigarayı bırakın alkol tüketmekten kaçının, dengeli ve sağlıklı beslenin, sık sık egzersiz yapın.


Alzheimer hastalığı, beynin yapısının ve işlevinin giderek bozulmasını içerir. Aşamalar çok hafif ve şiddetlidir. Tedaviler, yaşam tarzı değişikliklerinden ilaçlara kadar değişebilir.Alzheimer hastalığına beyindeki sinir hücrelerinin (nöronların) tahribatı neden olur. Nöronların tahribatı, beyindeki mesaj iletiminden sorumlu olan nöronlar tarafından üretilen maddeleri de nörotransmitterleri azaltır. Alzheimer hem yapısal hem de kimyasal açıklara neden olduğundan, hastalık beynin parçalarının birlikte çalışmasına müdahale eder. Sonuç olarak, Alzheimerlı bir kişinin sürekli hafıza kaybı ve diğer bilişsel yetenekleri vardır. Alzheimer'ın kesin nedeni bilinmemektedir, ancak hem genetik hem de çevresel faktörleri içerebilir. Genellikle Alzheimer geliştiren kişiler 65 yaşından büyüktür. Hastalık riski yaşla birlikte artar. Hastalığın ne kadar hızlı ilerlediğine bağlı olarak, Alzheimer genellikle hafif hafıza kaybı ve karışıklık ile başlar ve sonunda kişinin hatırlama, akıl yürütme, öğrenme ve yargılama becerilerini etkileyen ciddi zihinsel bozukluklara yol açar.


Bir kişinin yaşam tarzındaki basit değişiklikler, bir kişinin bunama riskini azaltmasına yardımcı olabilir. Tüm araştırmalar, yıllarca süren kötü beslenmenin beyninize zarar vereceğini göstermektedir .Bilimsel çalışmalar, bazı gıdaların kalp hastalığı, kanser ve inme riskini artırdığını ve diğerlerinin bu riski azalttığını göstermiştir. Önemli olarak, kalp ve böbrekler için iyi olan şeyin de beynin yararına olduğu görülmüştür. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için gereklidir, bu nedenle onları içeren daha fazla yiyecek yemeye çalışmalısınız.Ayrıca ceviz, keten tohumu, chia tohum ve kenevir tohumu ve lahana, Brüksel lahanası ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde omega-3 yağları bakımından zengindir. Aşağıdakileri alımınızı artırmayı hedefleyin. . .



Avokado : Bu, beyin yapısını ve kan akışını destekleyen sağlıklı yağlarla doludur.


Fasulye: Antioksidanlar, bitki besin maddeleri ve bitki proteinleri, demir ve diğer mineraller, baklagillerin uzun ömürlülüğünü arttırdığı ve inme riskini azalttığı gösterilmiştir

Yaban mersini: Araştırmalar yaban mersini ve çileğin bilişsel düşüşü iki buçuk yıl geciktirebileceğini göstermektedir.


Brokoli: Antioksidan bakımından zengin olan brokoli yaşla ilişkili bellek azalmasını yavaşlattığını göstermektedir.

Kahve: Kahvenin içindeki kafein, beyinde nöro-koruyucu bir maddenin üretimini uyarır ve kahve güçlü antioksidanlar içerir.


Sızma Zeytinyağı: Bu, sağlıklı yağ asitleri ve bitki besinleri için mükemmel bir kaynaktır.


Otlar: Taze veya kurutulmuş kişniş, dereotu, biberiye, kekik, kekik, fesleğen, nane ve maydanoz, fındık ve çileklerden on kat daha fazla antioksidan içerir.

Yapraklı yeşil sebzeler: Bunlar beyin sağlığına bağlı zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Baharatlar: Tarçın, karanfil, mercanköşk, yenibahar, safran, hindistan cevizi ve tarhun bunamayı önler.


Dengeli ve çeşitli beslenin. Bu, çok fazla sebze, meyve, tam tahıl, az yağlı süt ürünleri ve yağsız proteinli gıda tüketmek anlamına gelir.


Yüksek sodyumlu yiyecekleri sınırlayın ve daha az tuz kullanın. Gün boyunca su veya diğer sıvıları içtiğinizden emin olun.Düzenli olarak yeşil çay içmek , sizi Alzheimerdan korur. Son zamanlarda yapılan çalışmalar , zeytinyağının hafıza ve bilişsel işlevlerin korunmasında etkili olduğunu ortaya koymuştur .Sebze, meyve, kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri ve yağsız proteinli yiyecekler tüketin.Rafine şekerleri kesin. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur, rafine şekerler kalori içerir ancak vitamin, mineral ve lif içermez. Yüksek sodyumlu yiyecekleri sınırlayın ve daha az tuz kullanın.Bazı balık türlerinde bulunan omega 3 yağ asitleri , beyin sağlığınız için harikadır ve bu konuda yapılan araştırmaların çoğu kabul edilmiştir.




Meyveler, sebzeler, baklagiller ve tahıllar açısından zengin bir diyet Alzheimer risk faktörlerine karşı koruyabilir.Tohumlardan, fındıklardan, yapraklı yeşil sebzelerden ve tam tahıllardan günlük 15 miligram E vitamini almak beyin sağlığına fayda sağlayabilir.Araştırmalar, süt ürünlerinde, etlerde, hamur işlerinde ve kızartılmış gıdalarda bulunan doymuş ve trans yağların bilişsel gerileme riskini artırabildiğini göstermektedir. Bunun yerine, beyin sağlığının korunmasına yardımcı olan bitki bazlı bir diyet yapın. Fındık, tohum, yapraklı yeşillikler ve kepekli tahıllar da dahil olmak üzere, E vitamini açısından zengin besinler ve meyveler özellikle faydalıdır.Trans yağlar ve şeker, beyin sağlığınız için iyi değildir.Ceviz (ve badem, ceviz, fındık) omega - 3 yağ asitleri ile doludur. Her gün düzeni olarak ceviz tüketin. Ceviz ayrıca beyni korumaya yardımcı olabilecek E vitamini ve flavonoid içerir.Keten tohumu, ceviz ve yağlı balıklar gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler beyniniz ve işlevlerini geliştirir. C vitamini, hastalığa neden olan serbest radikallerle mücadelede yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Kırmızı biber, portakal, brokoli ve çilek gibi yiyecekler C vitamini ile doldurulur ve Alzheimer riskini azalttığı bilinmektedir.




Yaşlanmak demans için en büyük risk faktörü olmasına rağmen, kanıtlar kendi riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler olduğunu gösterir. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, demans riskinizi azaltmanın en iyi yollarından biridir. Kalbiniz, dolaşımınız, kilonuz ve zihinsel esenliğiniz için iyidir.Sağlıklı, dengeli diyet demans riskini, hem de kanser, tip 2 diyabet, obezite, felç ve kalp hastalığı gibi diğer koşullar azaltabilir.Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yiyin. Şeker alımınızı sınırlayın.Sigara içiyorsanız, kendinizi demans geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakıyorsunuz. Ayrıca, tip 2 diyabet, inme, akciğer ve diğer kanserler de dahil olmak üzere diğer durumlara ilişkin riskinizi artırıyorsunuz. Çok fazla alkol almak, bunama riskini artırır. Sigara ve alkolden kaçının.Zihninizi aktif tutmak, demans riskinizi azaltacaktır. Diğer insanlarla konuşmak ve iletişim kurmak da bunama riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Arkadaşlarınız ve aileniz gibi sizin için önemli olan insanlarla iletişim kurmaya çalışın. Alzheimer hastalığını ve diğer ilgili demansları önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Bununla birlikte, bunama riskini azaltmak için ve bazı durumlarda hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için alınabilecek aksiyonlar vardır. Bu faktörler şunları içerir:


Fiziksel egzersiz

Sağlıklı diyet

Kalp Sağlıklı Davranışları

Kafa Yaralanmasını Önleme

Zihinsel Etkinlikler

sosyalleşme

Sağlıklı bir beslenme şekli ve sağlıklı bir beynin olması arasında bir bağlantı vardır. Meyve, sebze, kabuklu yemiş, kepekli tahıllar, kümes hayvanları, balık ve baklagiller içeren sağlıklı bir diyet, demans gelişmesi riskini azaltabilir. Ayrıca, kırmızı et, şeker ve doymuş yağlar kişinin diyetinde sınırlandırılmalıdır.Sağlıklı beslenme seçenekleri sadece genel sağlığınızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda uzun süreli besleyici besinler beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.Beynimizde her gün binlerce kimyasal reaksiyon meydana gelir.Bu reaksiyonlar sırasında serbest radikaller adı verilen maddeler üretilir. Bunlar sağlıklı hücrelere zarar veren kararsız moleküllerdir.Alzheimer'de ortaya çıkan bilişsel gerilemenin bir nedeni, serbest radikal üretiminin neden olduğu oksidatif stres düşünülebilir. Antioksidanlar serbest radikalleri stabilize edebilen maddelerdir, bu yüzden hücreye zarar vermezler. Binlerce farklı antioksidan var, ama belki de en iyi bilinen iki tanesi Vitamin C ve Vitamin E'dir. Beyin, oksidatif strese özellikle duyarlıdır, çünkü çok miktarda enerji ve dolayısıyla oksijen kullanır. Çalışmalar, bu iki vitamin açısından zengin besinlerin bol olduğu bir diyetin Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.Zerdeçal, zencefilin bir akrabasıdır ve binlerce yıldır doğu tıbbında kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Alzheimer hastalığını önler. Bu nedenle yemeklerinize mutlaka zerdeçal ilave edin.








Sağlıklı bir diyet genel sağlımız için önemlidir. Kalp sağlığımızı iyileştirir, kanser, şeker hastalığı ve diğer hastalıklar için riskimizi azaltır ve zihnimizi sağlıklı tutar. Aslında, araştırmalar zayıf bir diyetin hafızayı etkilediğini ve bir kişinin Alzheimer hastalığı geliştirme şansını artırdığını göstermiştir.Beynin kendi yakıt markasına ihtiyacı var . Sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler ve yeterli vitamin ve mineraller gerektirir. Bu gıdaların çok az tüketilmesi ve çok fazla kompleks karbonhidrat, işlenmiş gıda ve şeker vücuttaki toksinlerin üretimini uyarır. Bu toksinler, iltihaplanmaya, beyindeki plakların birikmesine ve sonuç olarak, bilişsel işlevlerin bozulmasına neden olabilir. Alzheimer, çoklu risk faktörleri olan karmaşık bir hastalıktır. Bazıları, yaşınız ve genetikleriniz gibi sizin kontrolünüzün dışında. Bununla birlikte, kontrolünüzde olanlarda vardır. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve kaliteli uyku alımı gibi.. Kan şekerinizi tüm gıdalar ve düşük glisemik diyetle dengeleyin . İyi uyku aldığınızdan emin olun, Sosyal olun, kitap okuyun, egzersiz yapın.Doymuş yağları ve trans yağları sınırlayın.Bitki bazlı yiyecekler yiyin. E vitamini bakımından zengin besinler yiyin.Her gün bir B12 vitamini takviyesi alın. Herkes iyi beslenmenin genel sağlığınızı desteklediğini bilir, ancak bazı gıdaların beyninizi koruyabildiğini ve işlevini optimize edebileceğini ve hatta Alzheimer hastalığı riskinizi önemli ölçüde azaltabildiğini çok az fark eder , sağlıklı günler...
 
Geri
Üst