Aman dikkat mide gribi salgını var!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Aman dikkat mide gribi salgını var!
Son zamanlar da adını sıklıkla duyduğumuz mide gribi özellikle çocukları ne yazık ki olumsuz bir şekil de etkiliyor.

Kış ayları denince hastalık olarak grip ilk aklımıza gelir de ben şahsen mide gribini ilk kez duydum... Eminim ki benim gibi daha önce mide gribini duymayanların da olduğunu biliyorum. Hatta içinizden bazılarının"mide grip mi olurmuş" dediğinizi duyar gibiyim... Hastaneler de sıklıkla karşılaşılan ve teşhisinin mide gribi olarak nitelendirildiği bu illet hastalık hakkın da sizlere detaylı bilgileri aktarmak istiyorum.

Mide gribi nedir, nasıl bulaşır? Mide gribi tedavisi nasıl yapılır? Mide gribin de beslenme ve korunma önerileri ve daha fazlası sizlerle...

yeni-salgin-mide-gribi-mide-gribi-nedir-belirtileri-ve-tedavisi-nedir-h6988.jpg


Mide ve karın ağrısına eşlik eden, ishal ya da kusma gibi durumlarda ‘midemi üşüttüm herhalde’ diye düşünürüz. Ancak bunlar başka bir rahatsızlığınız yoksa, midede ve bağırsakta bulunan viral gastroenteritin yani mide gribinin semptomlarıdır.

‘Mide gribi’ olarak adlandırılan gastroenterit; soğuk algınlığı ve gripten farklıdır. Gastroenterit, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve vücudun genelinde ağrılara neden olur. Viral enfeksiyonların ya da bakterilerin sebep olduğu gastroenterit, çoğunlukla mide problemlerinden daha farklı semptomlarla birlikte seyreder.


Ne zaman muayene olmalı



Mide gribi genellikle ilaç almadan 10 gün içinde kendi kendine geçer. Ancak ilk birkaç gün kendinizi gerçekten kötü hissetmenize neden olur. Eğer ishal ve kusma 3 günden uzun bir süre, şiddetle devam ediyor ve vücudunuz çok sıvı kaybediyorsa daha fazla zaman geçirmeden muayene olmalısınız. Bebeğinizde aşağıdaki semptomları görüyorsanız hiç vakit kaybetmeyin:

İdrar yapamama
Gözyaşı dökmeden ağlama
38,5 °C’den yüksek ateş
Bitkinlik
Huysuzluk
Bebeğin başındaki yumuşak fontanel bölgede (bıngıldak) çöküklük
Çok koyu renk dışkı ve dışkıda kan ya da iltihap
Bu semptomların yanı sıra özellikle diyabet hastalarında olduğu gibi sıvı kaybının önemli olduğu durumlarda hızla müdahale edilmelidir.

Mide gribi tedavisi


Mide gribindeki en büyük tehlike yüksek miktarda sıvı kaybıdır. Dehidrasyon riskini ortadan kaldırmak için bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir. Dehidrasyon durumunda vücutta suyla birlikte tuz ve mineraller gibi değerli elektrolitler de kaybedildiğinden, yalnızca su takviyesi bebekler için yeterli olmayabilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyesi üzerine eczanelerde bulabileceğiniz elektrolit dengeleyici sıvılardan alıp bebeğinizin biberonuna ekleyebilirsiniz.

Vücudun kaybettiği sıvıyı telafi etmek amacıyla kullanılan sporcu içecekleri, büyük çocuklar ve gençler için uygun olsa da çok fazla şeker içerdiğinden küçük çocuklara ve bebeklere verilmesi tavsiye edilmez.

Mide gribi durumunda dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta süt tüketimidir. Eğer çocuğunuzun gastroenterit problemi varsa süt midesini daha kötü yapabilir. Bu nedenle emziren annelerin bu durumu mutlaka doktorlarına danışması gerekir. Bununla birlikte, portakal suyu gibi sitrik asit içeren içecekler ve kafeinli içecekler karın ağrısı yapabileceğinden bu süreçte asitli gazlı içeceklerle çay-kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.



Sıvı tüketimi mide gribinde çok önemli olsa da birden çok sıvı almak mide bulantısını arttırıp tekrar kusmaya neden olabilir. Bu nedenle 5 dakika gibi kısa aralıklarla yudum yudum su içmek daha doğrudur.


Mide gribinde beslenme

Mide gribinde iştah kaybı yüzünden özellikle çocukların beslenmesi ciddi anlamda sekteye uğrayabilir. Bu süreci desteklemek için sıvı-katı besin dengesini korumanız önemlidir. Öncelikle ekmek, patates, sade yoğurt, kraker, pirinç ve muz gibi mideyi sakinleştiren besinler tüketmesini sağlamanız, çocuğunuzun midesini zorlamadan beslenmesi açısından en sağlıklısıdır. Bu besinleri rahat bir şekilde tüketebiliyorsa et ve sebze yemekleri de tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Mide gribinde, hem çocukların hem de yetişkinlerin baharatlı, kızartılmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bunlar midenin hassasiyetini arttırarak iyileşme sürecini geciktirir.

Reçetesiz satılan ilaçları kullanmayın!
Mide gribinin tedavisinde zaman en iyi ilaçtır. Bunun için eczaneden reçetesiz alacağınız ilaçlar sizi iyileştirmek yerine daha çok ağrı hissetmenize neden olabilir. Örneğin; ibuprofen çocuğunuzun midesinin daha çok yanmasına, asetaminofen karaciğer sorunlarına neden olabilir. Antibiyotikler bakterilere karşı mücadele vermesine karşın virüslere etki edemezler. Bununla birlikte anti-ishal ilaçlar enfeksiyon sürecinin uzamasına neden olabilir. Üstelik bu ilaçların hepsi küçük çocuklar için tehlikelidir.

İlaç kullanımının tek istisnası yüksek ateş durumudur. Yüksek ateşi düşürmek için asetaminofen veya ibuprofen kullanabilirsiniz. Bunun dışında en önemlisi sıvı tüketimi ile mideyi sakinleştirecek yumuşak besinlerin dengesini korumaktır.

Mide gribi nasıl önlenir?



Mide gribinde en iyi tedavi önceden önlem almaktır. Alabileceğiniz basit ve etkili önlemler şunlardır:

Çocuğunuzu rota virüs aşısı yaptırın. Rota virüs; gastroenterite neden olan en yaygın virüslerden biridir.
Ellerinizi tuvaleti kullandıktan sonra, bebek bezi değiştirmeden önce ve sonra sabunla iyice yıkayın. Elleri sık yıkamak mide gribine karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biridir.
Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkayın. Aynı durum et için de geçerlidir. Ayrıca etin iyice pişirilmesi bakterilerden dolayı mide gribine yakalanma riskinizi azaltır.
İçme suyu olarak doğal kaynak suyu ya da işlenmiş su tercih edilebilir.
 
Dün haberler de izledim. Bu hastalığa çocukların daha sık yakalandığını söyleseler de , bende mide gribi oldum. Tam 5 gün sürdü. Başağrısı,ateş,bulantı ve istahsızlık .. Kendi yöntemlerimle atlattım şükür . Şu an kalan tek problem iştahsızlık .Kendime zorla yemek yediriyorum :D
 
Geri
Üst