Amerikada Yaşamı Türkiyeden Giden Öğrenciler Anlatıyor

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Amerikada Yaşamı Türkiyeden Giden Öğrenciler Anlatıyor
türkiyeden amerikaya yol masrafı
Amerika'da öğrenim göreceklerin kafasını kurcalayan merak ettikleri sorular olabilir.İşte sizlere kafanızı kurcalayan ve merak ettiklerinizle ilgili birebir Amerika'da eğitim gören kişilerle yapılmış röportajlardan örnek vererek aydınlatmak istiyorum



Türkiye'den Amerika'ya yüksek lisans veya master yapmaya gitmiş Türk öğrenciler tecrübelerini sizlerle paylaşıyor. İlk konuğumuz Monterey Uluslararası Etüdler Enstitüsü'nde Uluslararası Politika Çalışmaları master öğrencisi Hülya Özönen...

Hülya Özönen'e Amerika'daki tecrülerini sorduk.


Mezun.com: Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

İsmim Hülya Özönen. ODTÜ Uluslararası İlişkiler 2003 yılı mezunuyum. Okuldan mezun olduktan hemen sonra Amerika'ya, master yapmaya geldim. Şu an Kaliforniya'da bulunan, Monterey Uluslararası Etüdler Enstitüsü'nde Uluslararası Politika Çalışmaları master programını tamamlamak üzereyim.(Monterey Institute of International Studies)

Mezun.com: Niçin Amerika'yı şeçtiniz?

Bölümüm itibariyle, yani uluslararası ilişkiler ve uluslararası politika çalışmaları nedeniyle, Amerika'ya gelmenin çok faydalı olacağını, bu süreçte birçok şey öğrenebileceğimi düşündüm. O yüzden burayı seçtim.

Mezun.com: TOEFL ve GMAT sınavlarından kaç puan aldınız? Bu sınavlara nasıl hazırlandınız?

TOEFL sınavından, bilgisayar-bazlı puanlama sistemine göre 270 puan almıştım. Benim okulum GMAT değil, GRE istiyordu. Onda da sözel kısmından 450, sayısal kısmından 660 puan aldım. Her iki sınav için de, bu sınavlara hazırlık için özellikle hazırlanmış kitapları aldım, bu kitaplarla beraber verilen CD'lerdeki örnek sınavları çözdüm. Özellikle TOEFL'da bu kitapların çok faydasını gördüm. Benim GRE'ye hazırlanırken yaptığım, başkalarının yapmaması gereken bir hata, GRE'ye yeterince erken hazırlanmaya başlamamak oldu. Eğer sözel kısmı için kelime ezberlemeye birkaç ay önceden başlanırsa, daha az stresle daha yüksek bir puan alınabilir.

Mezun.com: Üniversite tercihinizi yaparken nasıl bir yol izlediniz?

Önce internetten, çoğunlukla, Amerika, Amerika'da Egitim ve Yasam - Mezun.com, Yahoo! ve Google' daki eğitimle ilgili klasörleri araştırdım. Okulların internet sitelerinden, sundukları master programlarına, derslere, hocalara baktım. İlgi alanlarıma, akademik ve profesyonel hedeflerime uyan okulları belirledim. Sonra da, okullardan oluşan listeyi, okulumdaki, Amerika'da master ve/veya doktora yapmış hocalarıma göstererek, onların tavsiyelerini aldım. Bu okullarda okuyan Türk öğrencilerle iletişime geçmeye, onların da fikrini sormaya çalıştım. En sonunda, elde ettiğim bütün bilgileri tekrar gözden geçirdim. Ne yapmak istediğime iyice karar verip, hedeflerimi gerçekleştirmem de yardımcı olacak okulları sıraladım.

Mezun.com: Amerika'da burslu mu okuyorsunuz? Eğer burslu iseniz burslar hakkında Amerika'ya gitmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kamusal değil ama özel bir bursum var, biraz özel bir durum benimkisi. O yüzden, burslar konusunda çok yardımcı olamayacağım. Yalnız şunu söyleyebilirim, hangi bursların verildiğini, internetten veya okuldaki hocalarından öğrenebilirler. Burs koşullarına dikkat edip o koşulları yerine getirmeye çalışılınca ve de belge teslim veya başvuru tarihlerine dikkat edilirse, çok faydası olur.

Mezun.com: Amerika'ya gittiğinizde kültür şoku yaşadınız mı? Yaşadıysanız bunu atlatmayı nasıl başardınız?

İlk geldiğimde yaşadım. Hatta havaalanında, uçaktan iner inmez yaşadım. Ölçü birimleri bile farklı olduğu için, ilk başlarda bocalamalar benim için kaçınılmazdı. Bulunduğum yerde kimseyi tanımıyordum, çok Türk öğrenci de yoktu. İnsanların yaşama şekilleri, kişisel mesafe alanları, sosyal ilişkiler, bankacılık sistemi, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, birçok şey değişikti. Bunlara alışmanın en iyi yolu, bence insanların arasına karışmak. İnsanlar veya insan ilişkileri farklı diye, sadece Türkler ile arkadaş olmak, kültür şokunu atlatmayı geciktiriyor. Amerika çok farklı kültürlerin birarada bulunduğu bir ülke. Bunun için, farklı kültürlerden insanlarla arkadaşlık kurarak hem ufkunuzu genişletebilirsiniz, hem de kültür şokunu biraz daha kolay atlatabilirsiniz.

Mezun.com: Amerika'ya gittiğinizde oradaki Türk Öğrenci Dernekleri ile temas kurdunuz mu? Size yardımcı oldular mı?

Daha önce bahsettiğim gibi, bulunduğum okulda sadece 3 Türk öğrenci vardı. O yüzden, biraz şanssızdım ama aynı zamanda ilk gitmemde şehirde bana ev bulmada, ilk şaşkınlıklarımı atlatmamda çok yardımcı olan Türk arkadaşlar vardı. Daha sonra, çevre şehirlerdeki Türk öğrenci derneklerini tanımaya başladım, e-mail listelerine üye oldum. İlerleyen zamanlarda bana çok yardımcı oldular.

Mezun.com: Amerika'da yaşamınızı sürdürebilmeniz için ne kadar paranızın olması gerekiyor.?

Bu tamamen, bulunduğunuz eyalete hatta şehre göre değişiyor. Ben Kaliforniya'dayım, oldukça pahalı bir eyalet burası. Ev kiraları, elektrik-su-doğalgaz fiyatları çok pahalı. Bu durumda, arabanız yoksa, ev kirası için en az 500 doları gözden çıkarmak gerek. Yaşam masrafı kişiden kişiye göre değişse bile, minimum 350-400 dolar gerekiyor, o da birçok alanda kısıntı yapmayı gerektiriyor. Araba varsa bu masraflar artıyor tabii ki. Buraya gelmeyi düşünenler, başvurdukları okulların öğrenci işlerinden okul ve yaşam masraflarına dair ayrıntılı bilgi isteyebilirler.

Mezun.com: Üniversite yaşamınızda Türk olmanızdan kaynaklanan sorunlar yaşadınız mı? Eğer yaşadıysanız bunlar ne tür sorunlardı?

Benim okulumda epey yüksek oranda yabancı öğrenci var, yaklaşık yüzde 40 kadar. Okul öğrenci ve öğretmenleri farklı ülkelerde bulunmuş, açık görüşlü insanlar olduğu için, önyargıyla karşılaşmadım. Tam tersine, öğrenciler ve öğretmenler, kültürümüzle, tarihimizle, coğrafyamızla ilgili sorular sorarak, meraklarını gidermeye çalışıyorlardı. Yalnız, maalesef, bu tutum birçok eyalet için geçerli değil. Benim yaşadığım sorunlar, Türk olmaktan ziyade, birçok yabancı öğrencinin karşılaştığı sorunlar idi: aksan farkı, master programındaki ödevlerin, lisans programındakilerden çok farklı olması, gibi...

Mezun.com: Eğitiminiz bittikten sonra Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musunuz?

Bu, son dönemim olduğu için, bu soru beni de çok meşgul ediyor. Bir ara, burada, mezuniyetten sonra 1 sene çalışma vizesi almayı sağlayan OPT (optimum practical training) programına başvurmayı düşünsem de, duyduklarım beni bu kararımı sorgulamama neden oluyor. Yeni mezun, hele de yabancı öğrenciler için en fazla iş olanağı Washington DC'de bulunuyor. Ancak, sadece 1 senelik çalışma izniniz olduğu için, hele de İngilizce'yi aksanlı konuştuğumuz için, birçok işveren yabancı yeni mezun öğrenci çalıştırmak istemeyebiliyor. Veya, sadece kısa süreli işler veya stajlar bulabiliyorsunuz. O yüzden, dönem sonu yaklaştıkça, şu anki iş başvurularımdan tatminkar bir yanıt alamadığım için, Türkiye'ye dönmeye daha meyilliyim. Bir süre burada kalıp iş bulsam bile, nihayetinde Türkiye'ye dönme kararındayım.

Mezun.com: Türkiye'den Amerika'ya gelmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle, neden buraya gelmek istediklerine karar versinler. İstedikleri, lisans programı mı, lisans üstü, doktoraya yönelik bir master programı mı, yoksa daha profesyonel hayata yönelik bir master programı mı istiyorlar, onu iyice tartmaları gerekli. Ayrıca, bazı dallarda okul seçimi olduğu kadar, eyalet seçimi de çok önemli olabiliyor. Bazı master programlarından daha iyi yararlanmak için, birkaç senelik iş tecrübesi gerekebiliyor, MBA veya benim okulumdaki STK-yönetimi programları gibi. Buna dikkat etsinler. Burada kendilerine yol gösterecek, o ilk günlerdeki sıkıntıları ve şaşkınlığı atmalarına yardımcı olacak birilerini bulmaya çalışmaları çok iyi olur. Ayrıca, buraya geldikten sonra da, buradaki birçok fırsattan yararlanmaları, (örneğin, gönüllü çalışmalar, konferanslara katılmalar, makale yayınlatmalar, hangi alanla ilgileniyorlarsa, o alandaki kişilerle tanışıp iletişimde olmaları, ve benzeri), kendilerine çok şey katar.

Mezun.com: Bizimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için teşekkürler.

Rica ederim, ben teşekkür ederim.
 
Geri
Üst