Amniyotik sıvıdan örnek alınması zor bir işlemmi?

Uzman SühaN

Administrator
Amniyotik sıvıdan örnek alınması zor bir işlemmi?
amniyosentez nedir,amniyosentez nasıl yapılır,amniyosentez kimlere yapılır,amniyosentez hakkında bilgiler



ami.jpg




Anne karnındaki amniyotik sıvıdan örnek alınması şeklinde yapılan ve bir tanı testi olan amniyosentez özellikle 35 yaş üstü kadınların korkulu rüyası haline geldi. Eğer gebeliğiniz sırasında yapılmış olan ikili test, üçlü test, dörtlü test ya da ultrasonografi ile kromozom anomalisi riski hekiminiz tarafından fark edildiyse, ailenizde Akdeniz anemisi gibi kalıtsal bir hastalık bulunuyorsa ya da 35 yaşın üzerindeyseniz amniyosentez uygulaması sayesinde hekiminiz şüphelerinin var olup olmadığının kesin tanısını koyabilecektir. Bu nedenle tanı testi yapılması kararlaştırıldığı takdirde mutlaka bu konuda deneyimli ve uzman kişiler tarafından annenin karnından amniyo sıvısı alınmalıdır.

Uygulama Nasıl Yapılır?

Poliklinik şartlarda steril bir ortamda yapılması gereken anne karnından amniyo sıvısı alınma işlemi sırasında ultrasonografik görüntülemeden yararlanılmalıdır. İşlem sırasında uzman hekim, ince bir iğne yardımıyla fetüsün içinde yaşadığı amniyotik sıvıdan inceleme yapılabilmesi için örnek alınır. Girişimsel bir işlem olan amniyosentezsırasında anne karnından alınan sıvının miktarı gebeliğin derecesine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 10 ml. ile 20 ml. arasında değişiklik gösteren bu miktar annenin işlemden sonra yeterli miktarda su içmesi ile ertesi gün eski haline dönecektir.

Kimler Yapmalı?

Amniyosentez girişimsel bir işlem olduğu için, bu işlemin taşımakta olduğu en büyük risk gebeliğin sonlanmasıdır. Bu nedenle bu işlemi mutlaka perinatoloji uzmanları ya da bu konuda deneyimli olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanları gerçekleştirebilir.
 
Geri
Üst