Anabolik Diyet Nedir ? Anabolik Diyet Nasıl Yapılır ?

Uzman SühaN

Administrator
Anabolik Diyet Nedir ? Anabolik Diyet Nasıl Yapılır ?
diyet,anabolik diyet,anabolik diyet nedir,anabolik diyet faydaları,anabolik diyet zararları,anabolik diyet nasıl yapılır,anabolik diyet yapanlar,


Anabolik Diyet.jpg





Anabolik Diyet bir süredir gündemde , hem vücut geliştiriciler hem de normal insanlar tarafından kullanılan denenmiş ve gerçek bir diyet yaklaşımı. Anabolik diyet hayelinizdeki bedeni elde etmek için A noktasından B noktasına kadar en iyi şekilde size ulaştıracaktır.Anabolik diyet, diğer diyet programlarında tipik olarak görülen kas kaybı olmadan, hedefinize daha hızlı bir sürede ulaşabileceğinizi iddia eden bir başka karbonhidrat türü diyettir. Bu diyet nedir ve sizin için doğru mu? Bu, hedeflerinizin , psikolojik faktörlerin ve sahip olduğunuz vücut kimyasının bir kombinasyonuna bağlı olacaktır. Anabolik diyet özellikle kilo vermekle kalmayıp aynı zamanda kas kütlesini olabildiğince fazla kazanmak isteyen kişiler için geliştirilmiştir. Anabolik diyet kilo kaybı, vücuttaki toplam testosteron seviyesinin yanı sıra güç seviyelerini artırır. Makalemizin devamında Anabolik diyet hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




Anabolik Diyet, yüksek karbonhidratlı yemek dönemleriyle dönüşümlü düşük karbonhidratlı bir diyettir. Temel kavram, vücudunuzu ana yakıt kaynağı olarak karbonhidrat kullanan bir yağ yakma makinesine dönüştürecek olmanızdır.Diyetin başlangıç aşaması, vücudunuzu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yağ yakma moduna geçirmek için tasarlanmış çok düşük karbonhidrattır. Beslenmenin ilk haftası için karbonhidrat alımı, değişimin mümkün olduğu kadar çabuk olmasını sağlamak için günde 30 gram veya daha az ile sınırlıdır . Bu hafta boyunca egzersiz yapmak, karbonhidrattan yağ yakımına geçişi hızlandırabilir.Bu aşamada baş dönmesi, yorgunluk gibi bazı rahatsız edici semptomlar yaşanabilir. Diyet, altı ila 12 gün arasında süren düşük karbonhidratlı bir fazla başlar, bu sırada vücudunuz birincil yakıt kaynağı olarak yağ kullanmaya adapte olur.Vücudunuzun diyete uyum sağlaması yaklaşık 4 hafta sürer. Düşük karbonhidrat fazından sonra diyet uygun şekilde başlar ve bu, her hafta bir ya da iki gün süren çoğu karbonhidratla, beş ila altı düşük karbonhidrat, yüksek yağlı, yüksek proteinli günler içerir.





Herhangi bir tipik diyet planı, üç makrobesinden oluşur - protein, yağ ve karbonhidratlar. Ancak, sporcular, vücut geliştiriciler ve halterciler için, üç makrobesin içeren bir diyetin, kilo verebilmeleri ve aynı zamanda kas kazanımlarını koruyabilmeleri için değiştirilmeleri gerekmektedir. Bir anabolik diyetin en büyük yararı kalori alımında kısıtlama olmamasıdır.Diyet, vücudun kas kütlesini korumak için belirli bir kalori gerektirdiği gerçeğine dayanır. Böylece, kalori alımını azalttığınızda, vücut dokusu kaybına neden olur. Bununla birlikte, anabolik diyete göre, vücudun metabolizmasını değiştirerek yağ yakmaya başlar. Bu sadece normal kalori alımına sahip olmanıza izin vermez, aynı zamanda vücut yağ yüzdesinde de bir azalma göreceksiniz.



Anabolik diyete başladığınızda, diyetin belirli aşamaları izlediğini anlayacaksınız. Her fazda kalori alımı, kilo almayı veya kaybetmeyi / kazanma hedefinizi daha iyi destekleyebilmek için değiştirilmiştir. Diyetin oluşturduğu makrobesinler diyetin kalori içeriği ile orantılı kalacaktır. Diyetin her aşaması, hedeflerinize ve mevcut vücut yağ düzeyinize göre özelleştirilir. Bakım veya indüksiyon fazı olarak bilinen diyetin 1 ila 4 haftaları, vücudunuzun anabolik diyetin temel aldığı makrobesin manipülasyonuna alışması üzerine odaklanır. Dr. DiPasquale'e göre, bakım kalorisi alımı beden kütlesi olarak 18 ile çarpılmalıdır. Toplu Faz (uzunluk kişiye özeldir ve kişiye göre değişir) - Anabolik diyetin dökme fazı ilk bakım aşamasından farklıdır ve birkaç hafta boyunca kalori içeriği oluşturulabilmesi için ayarlamayı gerektirir. Dr. DiPasquale'ye göre, bu aşamada başlangıç kalori alımınızı hesaplamak için ideal vücut ağırlığınızı (aynı zamanda kilo olarak) kullanmanız ve daha sonra bu ağırlığa yüzde 15 oranında eklemeniz gerekir.



Bu fazın süresi kişiden kişiye değişir ve tahmini kalori alımına ulaşılana kadar sürer. Tahmini kalori alımı, her gün istediğiniz vücut ağırlığınızın kilosu başına 20 ila 25 kalori olmalıdır. Her hafta 2 kilodan fazla vücut kitlesi aldığınızı fark ederseniz, o zaman bu kalorilerinizi azaltmak için bir gösterge olmalıdır. Öte yandan, eğer fazla kilo almıyorsanız, kalori alımınızı arttırmalısınız. Toplu faz ideal olarak istenen vücut kitlesine + yüzde 15 ulaşana kadar sürer ya da en az yüzde 10 vücut yağının üstesinden gelmenizi söyler.Son faz kesme fazı olarak bilinir ve bakım aşamasına oldukça benzerdir. Bununla birlikte, bu aşamada, kalorilerde hafif bir azalma olacaktır, böylece her hafta gerekli kilo kaybına erişebilirsiniz. Diyet kurallarına göre, günde 500 ila 1000 kalori düşüşü yeterli olmalıdır. Aynı zamanda, haftada 2 kilodan fazla kilo kaybı çok fazla kabul edilir. Günlük kalori alımınızın kesim aşamasında ne olacağını belirlemek için, vücut kitlenizi 18 ile çarpmanız ve ardından sayıdan 500-1000 kalori çıkarmanız gerekir. İstediğiniz vücut yağ yüzdesine ulaşana kadar bu fazın süresi devam eder.



Gördüğünüz gibi, anabolik diyetin her aşaması hedeflere bağlı olarak farklı bir kalori alım seviyesine sahiptir. Bununla birlikte, makrobesin oranları, az ya da çok değişmeden kalır.Genel olarak, anabolik diyetin temeli besin döngüsüdür. Yüksek ve düşük karbonhidratlar arasında geçiş yapmak, vücudunuzun yakıt üretmek için yanan karbonhidratlara dönmesini engeller. Yüksek karbonhidratlı günlerde vücudunuz, aynı zamanda, güçlü egzersiz rejiminizle hafta boyunca kaybedilen yakıtı da yenileyebilir. Bu diyet için egzersiz gereklidir ve yağ kaybının artması, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesi üzerindeki etkileri için tavsiye edilir.




Bu Diyet Anabolik Etkileri Nasıl Üretiyor?



Karbonhidratlarda düşük bir diyetin mukavemet, yağ kaybı ve vücut kompozisyonunun genel olarak iyileştirilmesinde muazzam ilerlemeler sağlayabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Cevap, çeşitli makrobesinlerin diyet regülasyonunda yatar.




Karbonhidratlar yakıt kaslarına glikojen kaynağıdır. Hafta boyunca düşük miktarlarda karbonhidratlar daha fazla yağ oksidasyonuna ve vücut kompozisyonunda iyileşmelere yol açacaktır. 1-2 gün boyunca miktarı arttırmak, daha erken haftada yapılan egzersizler için glikojen depolarını yenileyecektir.Protein alımının tümüyle tutarlı olduğuna dikkat edin. Bu protein düzenlemesi, kas protein sentezini uyarmak için vücutta tutarlı bir miktarda protein ve amino asit depolarına sahip olmanızı sağlayacaktır.Karbohidratların da protein emilim oranını arttırdığını da unutmayın.





Anabolik Diyette Döngüler



Anabolik diyet, üç döngüde çalışır; indüksiyon fazı, hacim fazı ve kesme fazı. Programın her aşaması, sizi optimal vücut kompozisyonu hedefinize doğru hareket ettirmek için üretilmiştir.




Anabolik Diyet İçerecek Gıdalar




Tavuk, peynir, tereyağı, balık, et, yer fıstığı, tofu, diyet sodası, suni tatlandırıcılar, düşük karbonhidratlı sebzeler, balık yağı, hardal, turşu, Sezar salatası sosu, ekşi krema





Eksileri



Bu diyete yaklaşım tartışmalıdır.


Yüksek yağlı diyet, güvenlik açısından sorgulanabilir.


Düşük karbonhidrat diyeti, bazı kişiler için iyi değildir.


Düşük ve yüksek karbonhidratlı diyetler değiştiğinde diyetçiler glikoz dengesinde bozulma yaşayabilirler.


Meyve ve sebze alımı önerilmez.


Düşük lif alımı kabızlığa yol açabilir.


Yemek planları çeşitlilikten yoksun kalmayı öneriyor


Amino asitler, protein içecekler, çuha çiçeği yağı ve antioksidan gibi çeşitli takviyeler ve balık yağları tavsiye edilir.


Bu, yüksek yoğunluk egzersizleri yapan sporcular için tasarlanmamıştır.


Vejetaryen diyet, planın bir parçası değildir.




Yukarıda tartıştığımız gibi, diyetin her aşaması farklı kalori alım özelliklerine sahipken, diyetin makrobesin oranları üç fazda değişmeden kalmaktadır. Diyet etkili bir şekilde iki zaman dilimine bölünmüştür - biri hafta içi düşük karbonhidrat alımı ve ikincisi ise hafta sonları boyunca yüksek karbonhidrat alımıdır.Düşük Karbonhidratlı Hafta içi Günleri: Hafta içi, karbonhidrat alımınızı önemli ölçüde kısıtlamaya odaklanır. Günde 30 gramdan fazla karbonhidrat bulundurmamalısınız ve birincil kalori alımı sadece protein ve yağdan gelmelidir. ideal olarak yağın yüzde 60-65'i ve proteinin yüzde 30-35'ini ve karbonhidratlardan yüzde 5-10'unu oluşturmalıdır.Yüksek Karbonhidratlı Hafta Sonu: Haftanın beş günü düşük karbonhidrat alımını tamamladıktan sonra haftasonu, vücudun karbonhidrat depolarını yenilemeye odaklanır. Hafta sonları, diyetiniz karbonhidratlardan en az yüzde 60-80, proteinlerden yüzde 10-20 ve aynı orandaki yağlardan alınmaya odaklanmalıdır.




Bu diyet sadece belirli bir süre için yapılmalıdır.Diyet, yağsız vücut dokusunu güçlendirir ve vücudunuzdaki yağ depolarını azaltır. Bununla birlikte, bu hiçbir şekilde diyetin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Anabolik diyetin en büyük dezavantajlarından biri, meyvelerin, baklagillerin ve sebzelerin toplam lif eksikliği ve mikro besin maddeleri olmasıdır. Haftasonu yüksek miktarlarda karbonhidrat tüketmenize izin verse de, hafta içi hiçbir baklagil, meyve yok ve çok az sebze tüketiliyor.Bu net dengesizlik, egzersizin yarattığı oksidatif stresle savaşmak için gerekli olan antioksidanların tüketiminde keskin bir azalmaya neden olur. Bu diyet ayrıca lif içermediğinden, aynı zamanda kronik kabızlığa da yol açabilir ve sağlıksız bağırsak bakterilerinin büyümesini de teşvik edebilir. Ayrıca, düzenli yüksek yağlı bir diyeti insülin direncine de neden olabilir, bu da tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve kalp hastalığı riskinizi artırır.Diyet vücut geliştiriciler ve halterciler için idealdir, ancak bu sadece sınırlı bir süre için de geçerlidir. Diyet programı besin tüketiminde oldukça sınırlıdır ve aynı zamanda oldukça kısıtlayıcıdır. Bu yüzden diyetin sadece belli bir hedefe ulaşmak için kısa bir süre takip edilmesi tavsiye edilir.
 
Geri
Üst