Anal hemotom nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Anal hemotom nedenleri ve tedavisi

Anal hemotom nedenleri ve tedavisi Anal Hemotom olanların bilmesi gerekenler


Makat bölgesinde kan pıhtısı toplanması anlamına gelir basurla karıştırılan hastalıklar arasında en sık görülen hastalıktır. Her yaş gurubunda ve her iki cinstede görülebilir.

Anal Hematom Nedenleri

Makat bölgesindeki bu pıhtı toplanmasının nerdeyse tek sebebi gereğinden daha şiddetli ıknmaktır.Makat bölgesine uygulanan ıkınma basıncı bölge damarlarının dayanacağından daha yükseğe çıktığında ince damarlardan bazıları patlar ve cilt altına kanama olur.Kanama damar içindeki basınçla dokuya sızan kan arasındaki basınç eşitleninceye kadar devam eder ve pıhtılaşarak durur.

Diğer sık rastlanan sebepse normal doğumdur; normal doğum esnasında hamile abartılı düzeyde ıkınmaya zorlanır bu ıkınma anal hematom yapar.

anal hemotom nedenleri tedavisi.jpg

Daha seyrek olarak ta yoğun ishal ve amipli dizanteride ortaya çıkabilir.

Makatta pıhtı toplanmasında belirtiler


Her zaman herkesin yaşayabileceği geçici bir durumdur,oluşan anal hematomun büyüklüğüne göre değişen şiddette ağrı en önemli ve bezdirici belirtidir.Şişlik çok büyürse kalçalar arasında yürümeyi engelleyecek kadar yaşam kalitesini düşürebilir.

Nohut tanesi büyüklüğüyle portakal büyüklüğüne kadar değişen ebatlarda şişlik.Şişlik düzgün sınırlı ve morumsu renktedir,çok büyük değilse cilt altında dokunarak hareket ettirilebilir.

Anal Hemotomdan Korunma önlemleri


Anal hematomdan korunmak oldukça kolaydır,kabızlığın engellenmesi ve fazla ıkınmadan dışkılama sorunu çözer.

Pıhtı toplanması tedavisi

Anal hematom tedavisinde temel amaç hastanın ağrısını azaltmaktır.Ağrıyı azaltmanın en doğru ve kolay basit bir girişimle pıhtıyı boşaltmaktır.Tedavi 1 dakikada tamamlanır ve hasta işine dönebilir.Kullanılacak basur kremleri ve basur fitillerinin anlamı olmaz bunun yerine ağızdan ağrı kesici almak daha etkilidir.İstirahat ta ızdırabı azaltır.Anal hematom çok büyükse ağrının şiddeti dayanılmaz düzeylerde olabilir.

Bütün bunların yanında hiç dokunmaması halinde şiddetli ağrı 5-7 gün devam edebilir.Şişlik büyüklüğüne göre 4-8 haftada kaybolur.Her zaman herkesin yaşayabileceği geçici bir durumdur,oluşan anal hematomun büyüklüğüne göre değişen şiddette ağrı en önemli ve bezdirici belirtidir.Şişlik çok büyürse kalçalar arasında yürümeyi engelleyecek kadar yaşam kalitesini düşürebilir.

Nohut tanesi büyüklüğüyle portakal büyüklüğüne kadar değişen ebatlarda şişlik.Şişlik düzgün sınırlı ve morumsu renktedir,çok büyük değilse cilt altında dokunarak hareket ettirilebilir.

Anal Hematomdan Korunma
Anal hematomdan korunmak oldukça kolaydır,kabızlığın engellenmesi ve fazla ıkınmadan dışkılama sorunu çözer.

Anal Hematom Tedavi
Anal hematom tedavisinde temel amaç hastanın ağrısını azaltmaktır.Ağrıyı azaltmanın en doğru ve kolay yolu sıcak su oturma banyosudur ve gün içinde saysız defa yapılabilir.Kullanılacak hemoroit kremleri ve hemoroit fitillerinin anlamı olmaz bunun yerine ağızdan ağrı kesici almak daha etkilidir.İstirahat ta ızdırabı azaltır.Anal hematom çok büyükse o zaman uygun şekilde içindeki pıhtı boşaltılarak ağrıda ciddi azalma sağlanabilir.

Sıkça hemoroitle karıştırılıp genişçe keserek ameliyatla alınabilen bir durumdur ve son derece gereksi bir ameliyattır.

Sülük uygulamakta basıncı düşürerek ağrıda çok kısa sürede düzelme sağlayabilir.

Bütün bunların yanında hiç dokunmaması halinde % 100 ihtimalle kendiliğinden düzelir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst