Anne sütünü artırmak elinizde

Uzman SühaN

Administrator
Anne sütünü artırmak elinizde
Anne sütünü arttırdığına inanılan bazı besinler vardır. Bir kısmının faydası kanıtlanmamış olsa da yıllardan beri denenmektedir. Ancak siz yine de bitkisel bu besinleri denemeden önce doktorunuza danışın.


Emziren annelerin korkulu rüyası sütlerinin kesilmesi veya verdikleri süt miktarının bebeklerinin gelişimine yetmeyecek olmasıdır. İşte sütü arttırmanın 10 kolay yolu
Sıvı tüketiminizi arttırın: Süt üretiminin yeterli olmasında en önemli koşul, annenin tükettiği sıvı miktarıdır. Günde 2.5- 3 litre sıvı tüketiminin süt miktarını arttırmakta ciddi rol oynadığı uzun zamandan beri bilinmektedir. Suyun yanı sıra şekersiz bitki çayları, ayran, çorba ve şekersiz meyve kompostoları tüketerek sıvı tüketimlerini arttırabilirler.



Zayıflama diyeti yapmayın: Emzirme döneminin ilk altı ayında yapılan zayıflama diyetlerinin süt üretimini ciddi anlamda azalttığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle emziren annelerin bebek ek besinlere geçene kadar zayıflama diyeti yapmaması önerilir.




7.jpg







Karbonhidrat tüketiminizi kesmeyin: Emzirme döneminde yapılan en büyük yanlışlardan biri zayıflamak adına karbonhidrat tüketiminin tamamen kesilmesidir. Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu. Beyaz şeker yerine kaliteli karbonhidrat kaynakları olan tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.



Rezenenin gücünden faydalanın: Yapılan bilimsel araştırmalar; rezene tohumunun ve rezene çayının süt miktarını arttırmakta yararlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Rezenenin aşırı tüketiminin ise süt üretimini tamamen durdurabileceği de biliniyor.
Yulaf ezmesi tüketin: Günde 1 kase yulaf ezmesi tüketiminin süt üretimini destekleyebileceği düşünülse de, bu etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır. Bilimsel araştırmalar devam etmektedir.


Fesleğenin etkisini unutmayın: Fesleğen bitkisinin de düzenli kullanımda anne sütünü arttırabileceği bilinir. Yemeklerinizde fesleğene daha çok yer açın.
Yeşillere daha çok yer açın: Koyu yeşil yapraklı sebzelerin anne sütünü arttırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Salatalarınızda roka, maydanoz gibi yeşilliklere yer açabilir. Semizotu, ıspanak ve pazı gibi sebzeleri de haşlayarak, sebze yemeği şeklinde veya az yağda çok öldürmeden kavurarak tüketebilirsiniz.


Turuncuları sofranıza alın: Havuç, bal kabağı, kavun gibi turuncu renkte olan ve beta karotenden zengin olan sebzeler süt üretimini arttırmaya yardımcıdır. Havuç ve bal kabağını; çorbalarınızda, yemeklerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.


Protein olmadan olmaz: Sütün ana yapısında da yer alan protein, süt veren annelerin beslenmesinde yer alması gereken bir kaynaktır. Emziren anneler, her gün düzenli olarak süt, yoğurt, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketmelidirler.
Eski zamanlardan beri sütü arttırdığına inanılan besinler



Herhangi bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen aşağıda sıraladığımız besinlerin de eskiden beridir bir çok annenin süt yapmasına faydalı olduğu söylenmektedir.



Kimyon Çekirdeği: Kimyon çekirdeğinin sütü artırıcı olmasının yanında hazmı kolaylaştıran, kabızlığa iyi gelen, mide yanması ve şişkinlik için rahatlarıcı bir baharat olduğu söylenir. Ayrıca demir kaynağıdır. Hint yemeklerinde bolca kullanılır. Yemeklere koyabilir, suyunu içebilirsiniz.


Çörek Otu: Çörek otu zengin kalsiyum deposudur ve süt üretimini arttırdığına inanılır. Bakır gibi çok fazla diğer yararlı besinler de içerir. Yemeklere ilave edebilir, tek başına da yiyebilirsiniz.


Kutsal Fesleğen (Hint Fesleğen): Hint fesleğeni eski zamanlarda şifalı bir bitki olarak anılmakta, tedavilerde kullanıldığı söylenir. Süt üretimine yardımcı olmasının yanı sıra, K vitamini kaynağı olduğu, serinletici etkisi olduğu ve bağırsaklara iyi geldiği bilinir. Sebze yemeklerine ve çorbalara ilave edebilirsiniz. Ayrıca kaynatarak ve bal ekleyerek sıcak içecek olarak da tüketebilirsiniz.


Dereotu: Dereotu demir, magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Süt artırıcı etkisi olduğuna inanılır. Uykusuzluğa ve hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü olduğu için çok fazla tüketilmemelidir. Yemeklerde kullanabilir ve salata olarak tüketebilirsiniz. Çay olarak da içebilirsiniz.


Ajvan Tohumu: Ajvan tohumlarının mideyi temizlediğine ve hazımsızlığa çare olduğuna inanılır. Ajvan tohumundan içecek yapabilir, sebze yemeklerini pişirirken içine katılabilir. Süt salgılamasını arttırdığı söylenir.


Yeşil ve kabak ailesinden sebzeler: Kabak ailesinden olan sebzeler anne sütünü arttırırlar. Hem besin değeri yüksek hem de sindirimi kolay gıdalardır. Bezelye, ıspanak, kuşkonmaz gibi yeşil sebzeler zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Süt salgılamasını artırıcı hormon üretmenize yardımcı olurlar.


Bakliyat ve mercimek: Bakliyat ve özellikle de kırmızı mercimek hem sütü arttırır, hem de demir ve lif bakımından zengindir. Düdüklü tencerede kısa sürede baharatlarla birlikte pişirebilirsiniz.


Kırmızı sebzeler: Havuç, tatlı patates ve pancar, süt yapmaya yarayan karotin açısından zengin olan besinlere iyi birer örnektir. Pancar ve tatlı patates hem demir açısından zengin hem de karaciğere faydalıdır. Havucun sütü arttırdığı bilinir.


Fındık, kuruyemiş ve kurutulmuş meyveler: Badem ve kajunun süt üretimini arttırdığı söylenir. Hem atıştırmalık olarak her zaman kolayca bulabilir yanınızda taşıyabilirsiniz.


Yulaf ve yulaf lapası: Yulaf, demir,kalsiyum ve lif açısından çok zengindir ve emziren anneler arasında kullanımı çok yaygındır.


Yağ ve tereyağı: Bazı yağlar ve tereyağı sağlıklıdır. Zeytinyağı, susamyağı, gibi sağlıklı yağların süt üretimini arttırdığı söylenmektedir. Tereyağı fazla enerji verir, o yüzden çok dikkatli tüketmekte fayda var.


Herşeye rağmen unutulmamalıdır ki; bol su içmek ve ihtiyacımız olandan biraz daha fazla kalori almak en bilinen faydalı yöntemdir.
 
Geri
Üst