Anüs kanseri nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Anüs kanseri nedir nasıl tedavi edilir ?
Anüs gastrointestinal kanalın bir parçasıdır. Bağırsak hareketleri vücudun bulunduğu rektumun altındaki kalın bağırsağın sonunda bulunan açıklıktır. Anal kanseri, anüs içindeki veya anüs üzerindeki sağlıklı hücreler kontrol dışına çıktığında başlar ve tümör adı verilen bir kütle oluştururlar. Bir tümör kanserli veya iyi huylu olabilir. Kanserli bir tümör habis olup, büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir . İyi huylu bir tümör, büyür ancak yayılmaz .


anüs kanseri.jpg





Anormal hücrelerin bazıları tedavi edilmeden gider, ancak diğerleri kanserleşebilir. Hastalığın bu evresine, hücrelerin anormal bir büyümesi olan displazi denir.Kanserli olmayan polipler veya siğiller gibi büyüme, anüs içinde veya çevresinde gerçekleşebilir; Bazıları zamanla kansere dönüşebilir. Bazı durumlarda, kanseri önlemek için kanser öncesi doku çıkarılması gerekir. Anal kanseri rektal kanama ve anal ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir.Anal kanseri olan çoğu insan kemoterapi ve radyasyon kombinasyonu ile tedavi edilir

Anal kanser nedir ?

Anal kanseri, kalın bağırsağın sonunu etkileyen nadir bir kanser türüdür .Her biri gelişen tümör türüne göre tanımlanan çeşitli anal kanser türleri vardır.

Anal kanserine neden olur?

Anal kanseri, vücuttaki anormal hücrelerin gelişmesinden kaynaklanır. Bu anormal hücreler kontrolsüz olarak büyüyebilir ve birikir, tümörler olarak bilinen kitleler oluşturur. Kanser hücreleri metastaz yapabilir veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve normal fonksiyonlara müdahele edebilir.

Rektum, kalın bağırsağın anüsle bağlantılı olan alt kısmını oluşturur. Rektumun ana fonksiyonu, tahliye için hazırlanan dışkıyı depolamaktır. Kolon gibi, rektal duvarın üç katmanı aşağıdaki gibidir:

Mukoza: Rektal duvarın bu katmanı iç yüzeyi çizmektedir. Mukoza, dışkı geçişine yardımcı olmak için mukus salgılayan bezlerden oluşur.
Muskularis propriası: Rektal duvardaki bu orta tabaka, rektumun şeklini korumasına yardımcı olan ve dışkı çıkartmak için koordine bir şekilde kontrat yapan kaslardan oluşur.
Mezorektum: Bu yağlı doku rektumu çevreler.

Anal kanser belirtileri

Anal kanser belirtileri genellikle hemoroid ve anal fissür gibi anüs üzerinde etkili olan daha yaygın ve daha az ciddi durumlara benzer .Bununla birlikte, anal kanserli bazı insanlarda herhangi bir belirti yoktur. Anal kanser ile ilişkili en yaygın semptom kanamadır. Ayrıca anal bölgede olan kaşıntıda kanserin belirtisi olabilmektedir. Anal kanser, insan papillomavirüsü (HPV) olarak adlandırılan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ile yakından ilişkilidir. HPV bulguları, anal kanserlerin çoğunda saptanır. HPVnin anal kanserlerin en yaygın nedeni olduğu düşünülmektedir.


Anal kanseri belirtileri şunları içerebilir:
Rektal kanama
Kaşıntı ve anüs çevresindeki ağrı
Anüs çevresindeki küçük topaklar
Anüsten mukus akıntısı
Bağırsak kontrol kaybı
Kemik veya kasık bölgelerinde şişmiş lenf nodları

Anal kanseri nasıl teşhis edilir?

Rektal kanser, bir kişinin tıbbi bakım talep etmesini gerektiren birçok semptom ve bulgaya neden olabilir. Bununla birlikte, rektal kanser herhangi bir belirti olmaksızın da bulunabilir ve bu da rutin sağlık taramasının önemini vurgular. Önceden kanserli büyümelerin saptanmasına ve giderilmesine yol açan uygun kolorektal tarama, bu hastalığı önlemenin tek yoludur.

Anal kanseri rutin bir dijital rektal muayene sırasında veya hemoroid olduğuna inanılanın ortadan kaldırılması gibi küçük bir prosedür sırasında tespit edilebilir . Anal kanseri teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

Dijital rektal muayene, bazı anal karsinom vakalarını tespit edebilir. Anal kanal ve rektumun anormallikler açısından incelenmesi, Laboratuvar testleri için bir doku numunesinin çıkarılması, rektal muayene ve ultrason .Anal kanser teşhisinden sonra doktor kanserin evresine bakıcaktır. Evreleme denilen işlem doktorunuzun kanserinizi tedavi etmek için en iyi yaklaşımı belirlemesine yardımcı olur.Anal kanser öncelikle kemoterapi ve radyasyon kombinasyonu ile tedavi edilir ( Kanserinize bağlı olarak, doktorunuz cerrahiden sonra kemoterapi ve radyasyon önermektedir.)

Kolon kanseri gibi, rektal kanserin prognozu ve tedavisi, kanserin rektal duvarı ve çevreleyen lenf nodlarını ne derece derine işgal ettiğine (aşamasında veya yayılma derecesine) bağlıdır. Bununla birlikte, rektum kolonun bir parçası olmakla birlikte, rektumun pelvis içindeki yeri, kolon kanseri ile karşılaştırıldığında tedavide ilave zorluklar ortaya koymaktadır.

Alternatif tıp

Alternatif tıp tedavileri anal kanserini tedavi edemez. Ancak bazı alternatif tıp tedavileri, kanser tedavisinin yan etkileri ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Alternatif tedaviler doktorunuzun tedavilerini tamamlayabilir ve ek bir konfor sağlayabilir.
 
Anal kanseri olan insanlar aşağıdaki semptomları veya işaretleri görebilirler. Bazen, anal kanserli insanlarda bu değişikliklerin hiçbirine rastlanmaz. Veya, semptomların nedeni kanser olmayan başka bir tıbbi durum olabilir.
Anal bölgesinden kanama

Anal bölgesinde ağrı veya basınç

Kaşıntı veya anüs deşarjı

Anüs yakınında şişlik veya şişlik

Bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik ya da dışkı çapında değişiklik

Anal kanseri belirtileri, yığın (hemoroid) veya anal fissürler gibi anüsün diğer problemlerine benzeyebilir.Anal bölgenizde ağrınız olabilir. Kanamayla birlikte bu kazıklarla karıştırılabilir.Anüsünüzün çevresinde ciddi kaşıntıya sahip olabilirsiniz.Anal kanserin hiç belirtisi olmayabilir. Anal kanser teşhisi konan 5 kişiden 1 inde (% 20) herhangi bir semptom yoktur.
 
Anal kanseri anüs dokularını etkileyen kanserdir. Kanser, vücudun temel yapı taşları olan hücrelerin bir hastalığıdır. Vücudumuz sürekli büyümemize, yıpranmış dokuları değiştirmemize ve yaralanmaları iyileştirmemize yardımcı olacak yeni hücreler yapar. Normalde hücreler düzenli biçimde çoğalır ve ölürler.Hücreler kanserli ise kan dolaşımı veya lenf sıvısı yoluyla yayılabilir ve yeni bir bölgede başka bir tümör oluşturabilirler. Bu yeni tümör, sekonder kanser veya metastaz olarak bilinir. Az sayıdaki anal kanserler, anal bezlerdeki hücrelerden başlayan adenokarsinomlardır. Bu anal kanser türü bağırsak kanserine benzer şekilde tedavi edilir.
 
Geri
Üst