Apandisit belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Apandisit belirtileri ve tedavisi
Apandisit karnın sağ alt tarafında kolondan çıkıntı yapan parmak şeklindeki bir kesedir. Bir parmak büyüklüğündedir. Apandisit apendiksin iltihaplanmasıdır .Apandisit her yaşta ortaya çıkabilirken, çocuklarda ve genç erişkinlerde en sık görülenler arasında dır . Apandisit,apandisit nedir,apandisit nedenleri,apandisit belirtileri,apandisit tedavisi,apandisit ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


Apandisit.jpg



Apandisit, sağ alt karın bölgesinde ağrıya neden olur. Bununla birlikte, çoğu insanda ağrı göbek çevresinde başlar ve yayılır. Enflamasyon kötüleştikçe, apandisit ağrısı tipik olarak artar ve sonunda şiddetlenir. 10-30 yaş arasındaki insanlarda görülür. Standart tedavi apendiksin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bilim adamları hala apendiks işlevini tartışıyorlar .


Son zamanlarda yapılan çalışmalar, apandisitin, sindirime yardımcı olan ve enfeksiyonla mücadele eden dost bakterileri barındıran bir alan olabileceğini gösteriyor.Apandisit nedeni bilinmemektedir. Herhangi bir apandisit vakasında birden fazla sebep olabilir. Doktorlar, bu durumun sebebinin ekte bir engel olduğunu düşünüyorlar.

Apandisit belirtileri nelerdir?

Karın da ağrı
Sağ alt tarafta karın ağrısı
iştah kaybı
mide bulantısı
kusma
ishal
kabızlık
Gaz hissi
Karın şişliği
Düşük dereceli ateş
Ağrılı idrara çıkma


Apandisitin başlıca belirtisi ağrıdır. Çoğu kişi apandisitin ilk ağrısının karnın orta kısmında oluştuğunu söylüyor.Apandisitin sık görülen diğer bir belirtisi, zamanla kötüye gidebilen ve bulantı ve kusmaya neden olan iştah kaybıdır.

Apandisit ağrısı hafif kramp gibi başlayabilir. Zamanla birlikte daha sık daha kararlı ve şiddetli hale gelebilir. Karında giderek kötüye giden ağrı yaşayanıyorsa tıbbi yardım alınmalıdır. Diğer koşullar idrar yolu enfeksiyonu gibi benzer belirtilere sahip olabilir; Buna rağmen, hepsinin acil tıbbi müdahalesi gerekir. Apandisitin astarında enfeksiyona neden olan tıkanıklık, apandisitin muhtemel nedeni. Bakteriler hızla çoğalıp apandisitin iltihaplanmasına, şişmesine ve ağrıya neden olabilir.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Apandisitli hastaların çoğu, bir doktorun kolayca tespit edebileceği klasik semptomlara sahiptir. Ayrıca Apandisit teşhisi zor olabilir. Apandisit belirtileri sıklıkla belirsiz ya da dahil olmak üzere diğer rahatsızlıklarla , benzer olabilir. Safra kesesi problemleri , mesane ya da idrar yolu enfeksiyonu , Crohn hastalığı , gastrit , bağırsak enfeksiyonu , yumurtalık sorunları gibi.

Apandisit Önlenebilir mi?

Apandisit önlemenin yolu yoktur. Bununla birlikte, apandisit, taze meyveler ve sebzeler gibi zengin gıdaları tüketen insanlarda daha az yaygındır .

Apandisit tedavisi

Doktorlar hastayı antibiyotiklerle tedavi etmeye karar verebilirler . Bu nadirdir ve enfeksiyonun hafif olması gerekir. Çoğu durumda, bir apandisit ameliyatı yapılacaktır . Yukardaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz derhal tıbbi yardım isteyin, çünkü zamanında teşhis ve tedavi çok önemlidir. Ağrınızın durması için kesinlikle ilaç kullanmayın.


Apandisit tedavisinde genellikle inflamatuar apendiksi çıkarmak için ameliyat gerekir. Ameliyattan önce, enfeksiyonu önlemek için bir miktar antibiyotik verilebilir.Apendektomi, yaklaşık 2 ila 4 inç (5 ila 10 santimetre) uzunluğundaki bir karın kesiği (laparotomi) kullanılarak açık cerrahi olarak yapılabilir. Veya ameliyat birkaç küçük karın kesesinden geçirilebilir . Genel olarak, laparoskopik cerrahi daha hızlı iyileşmenizi sağlar ve daha az ağrılarınız olur.Karında büyük, tek bir kesik yapılan açık cerrahi, genellikle apendiks patlaması ya da erişimi daha zor olduğunda gerçekleştirilir.
 
Apandis patlaması hayatı tehlike yaratan bir sorundur ve bu nedenle kişinin acilen hastaneye yatırılması gerekir. Apandisit belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni karın bölgesinde yaşanan ağrılardır. Ağrı, göbek deliği çevresinden başlar ve karnın sağ alt bölgesinde yoğunlaşır. Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin denilen bölümün iltihaplanması ile oluşan ve şiddetli ağrı ile seyreden ciddi bir enfeksiyon hastalıktır. Karın ağrısı, kusma, hafif ateş, iştahsızlık, kabızlık, ağrı bölgesinde şişme gibi belirtileriniz varsa vakit kaybetmeden hekime görünün.
 
Apandisitten şüpheleniliyorsa hastaneye yatırılırsınız. İltihaplı ekleri çıkarmak için yapılan bir operasyon genellikle teşhis yapıldıktan sonra oldukça hızlı bir şekilde yapılır. Patlamadan önce iltihaplı bir apandisin çıkarılması çok daha iyidir. Apandisit tedavisinde antibiyotikler önemli bir rol oynamaktadır. Bazen antibiyotikler, apandisit hafif sakin oluncaya kadar ameliyatı geciktirmek için kullanılır. Bu, ameliyatı daha güvenli hale getirebilir.Çalışmalar, bazı vakalarda apandisitin ameliyata gerek kalmadan tek başına antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini göstermektedir. Bu ameliyatla ilgili riskleri ortadan kaldırır, ancak apandisit tekrar nüksedebilir..
 
iyi günler ben 5 aylık evliyim 2 ay önce apandisit ameliyatı oldum geçen arkadaşım apandisit ameliyatında tüplerin kapandığını söyledi böyle bir şey mümkünmü??
 
Merhaba, böyle bir şey mümkün değil fakat ameliyat sonrası yapışıklıklar oluşabilir, bu durum da tüplerde soruna neden olabilir. Kuşkunuzu gidermek adına bir kadın doğum uzmanına görünüp muayene olabilirsiniz.
 
Geri
Üst