Aşırı şişmanlıkta zayıflıkta kısırlık nedeni

Uzman SühaN

Administrator
Aşırı şişmanlıkta zayıflıkta kısırlık nedeni
Aşırı zayıflık ve aşırı şişmanlık (obezite) kısırlık sebebi olabilir. Kadınlarda vücut ağırlığının normalden az olması hormonları olumsuz etkiler ve adet düzensizliklerine yol açar. Vücuttaki yağ hücreleri hormon üretimi yapar. Östrojenin 2/3’ü yağ hücrelerinde üretilir. Yağ hücrelerinin sayısı ne kadar fazla ise o kadar fazla östrojen üretilir.



Östrojen düzeyi azaldığı ya da çok yükseldiğinde çeşitli problemler ortaya çıkar.Sonuç olarak şişmanlık kısırlık nedenlerinin arasında yer almaktadır. Kilo vermek, egzersiz ve ilaç tedavisiyle hormonal bozuklukların gerilebileceği ve doğurganlığın tam olmasa bile normale dönebileceği söylemek mümkündür.




1.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Kadınlarda Aşırı Ve Ani Kilo Kaybı Nasıl Kısırlığa Sebep Olmaktadır?

Vücuttaki yağ miktarı yüzde 10-15 oranında azaldığında hormonal denge bozulur ve infertilite (kısırlık) ortaya çıkabilir. Çok zayıf olmak beyinden yumurtalıklara giden sinyallerin azalmasına neden olur. Bu durumda da östrojen üretimi azalır, rahmin iç tabakası gelişemez ve de döllenen yumurta rahme tutunamadığı için gebelik gerçekleşemez. Çok zayıf olan kadınlarda infertilite gebeliğin gerçekleşememesinden de kaynaklanabilir. Aşırı egzersiz (maraton koşuları, fazla jogging ve aerobik) adet sikluslarının düzenini bozar ve yumurtlamayı engelleyerek kısırlığa sebep olabilir.

Anne-baba adayları nasıl beslenmeli?

Öncelikle fazla sigara, çay, alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar tamamen bırakılmalı. Eşler, bir uzman tarafından belirlenmiş bir beslenme programı uygularlarsa hem bebeklerine kavuşmalarını kolaylaştırırlar, hem de sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atmış olurlar.

Beslenme gebelik öncesinde de önemli mi?

Evet. Beslenme sadece gebelikte değil, gebe kalmaya karar verildiğinde de son derece önemli. Gebeliğe hazırlanırken suni tatlandırıcılar, kafein, sigara alkol gibi pek çok maddenin kullanımıyla ilgili alışkanlıklar değiştirilmeli.

Fazla kilolardan kurtulmak için en iyi dönem gebelik öncesidir. Çünkü gebelikte diyet önerilmez. Gebe — kalmadan önce günlük bazı takviyeler faydalı — olabilir. Günde alınan 400-800 mikrogram folik asit bebekteki merkezi sinir sistemi anomalilerini azaltır.

Şişmanlık tek başına kısırlık sebebi olabilir mi?

Olabilir. Sebebini bilemediğimiz kısırlık durumlarında, eğer hastanın kilo problemi faktörü varsa, direkt bu konuda yoğunlaşıyoruz.

Ve sonuçta görüyoruz ki, kısırlık nedeniyle bize başvuran ve beslenme programına alınan anne adayları zayıflayınca başka hiçbir tedavi veya yardımcı yöntem gerektirmeden gebe kalabiliyor. Fazla kilonun kadınlarda doğurganlığı azalttığı ispatlanmış bir gerçek.
 
Geri
Üst