Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

abrek zelimhan


Çeçenlerin yetiştirdiği gelmiş geçmiş en ünlü halk kahramanlarından birisidir. Ruslar Çeçenya`ya egemen olmuşlardı ama orada iktidar olamamışlardı. Yerel yöneticiler `ın kaçağa çıkmasından sonra Çeçenya`da zulüm yapamamışlardır. Zelimhan, hem ailesine eziyet eden hemşehrilerinden, hem de Viedan ve Grozny yöneticilerinden öldürmek suretiyle intikam almıştır. Varlığı ile çeçenlere zulum ettirmemiştir. 26 Eylül 1913 günü öldürülmüştür.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

İrsen Küçük ( 1940)

--------------------------------------------------------------------------------



1940 yılında Lefkoşada doğdu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden 1966 yılında mezun oldu. Toprak muhafaza ve Zirai Sulama konularında Üniversite üstü ihtisası vardır. 1966 - 1968 yıllarında Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) Teşkilatında İşletme Mühendisi olarak çalıştı. 1968 - 1973 yıllarında Kıbrıs Hayvancılık Dairesinde görev yaptı. 1973 yılından sonra kendine ait işletmede Tarım ve Hayvancılık çalışmalarını yürüttü. Ziraaat Mühendisleri Odası ve Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanlığı yaptı.

1976 ve 1981 genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisinden Lefkoşa Milletvekili seçildi . 1983’te oluşturulan Kurucu Meclis’te üyelik yaptı .

1976 -1981 ve 1982 -1983 tarihleri arasında Tarım, Doğal Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı ile 1981 - 1982 tarihleri arasında Sağlık, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı görevinde bulundu. 1993 erken genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisin’den Lefkoşa Milletvekili seçildi. Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa İlçe Başkanlığı ve Genel Sekreterlik görevlerinde bulundu. 6 Aralık 1998 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçildi. UBP - TKP Koalisyon hükümetinde Tarım ve Orman Bakanı olarak görev aldı. Bilahare oluşturulan UBP - DP koalisyon hükümetinde Tarım ve Orman Bakanlığı görevine devam etti.İngilizce ve Rumca bilmektedir . Evli ve iki çocuk babasıdır. (alıntı)
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Abdullah bin Hüseyin (1882 - 1951)

--------------------------------------------------------------------------------




Bağımsız Ürdün'ün ilk Kralıdır. Mekke'de doğdu. Hicaz Emiri Hüseyin bin Ali'nin oğludur. İstanbul'da öğrenim gördü. 1908 Jön Türk hareketine katıldı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra kurulan Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na Hicaz temsilcisi olarak girdi ve aynı anda Mekke şerifliğine atandı.

1920'de Şam'da toplanan Arap Ulusal Kongresi, Abdullah'ı Irak Kralı, kardeşi Faysal'ı da Suriye Kralı seçti. Emir Faysal, Suriye'de Fransız etkisini istemiyor ve bu yolla İngiltere'den teşvik görüyordu. Ama, aynı yıl Fransızların Şam'ı kuşatması, Arapların planlarını bozdu. Abdullah bin Hüseyin, Ürdün'ü ele geçirdi ve Suriye üzerine saldırma tehdidinde bulundu. Bunun üzerine İngiltere, Ürdün'de kendi mandası altında bir Arap hükümeti kurulmasına razı oldu. Kardeşi Faysal'a yardım etmekten vazgeçen Abdullah, Ürdün'ü içine alan bir Arap krallığı kurmak istiyordu. Bu amacını gerçekleştirmek için II. Dünya Savaşı'nda İngilizlerin yanında yer aldı. Ordusu 1941'de İngilizlerin Suriye ve Irak'ı ele geçirmesinde önemli rol oynadı. İngiltere, 1946'da Ürdün'e bağımsızlık verdi ve bir anayasa kabul edildi. Aynı yıl taç giyen Abdullah bin Hüseyin bağımsız Ürdün'ün ilk kralı oldu.

Birleşmiş Milletler 1947'de, ikiye ayrılan Filistin'e bir Yahudi devleti kurulması konusunda karar aldı. Abdullah, bu kararı onaylayan tek Arap önderi oldu. Ancak, 1948'de İsrail'e karşı yürütülen savaşta Ürdün ordusu, Batı Şeria'yı işgal ederek Kudüs'ü aldı. İki yıl sonra Abdullah, Batı Şeriya'yı Ürdün Krallığı'na kattığını ilan etti. Bu durum, Batı Şeria'da bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını isteyen öbür Arap ülkelerinde ve kendi ülkesinde geniş tepkilere yol açtı. İngiltere'ye karşı yürüttüğü uzlaşmacı politika da eleştirilere neden oluyordu. Filistinli bir milliyetçi tarafından Kudüs'te öldürüldü. Yerine büyük oğlu Tallal geçti.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Fatos Nano

--------------------------------------------------------------------------------









1991'den beri üçüncü kabinesine başkanlık yapmakta olan Fatos Nano, 1952 yılında Tiran'da dünyaya geldi. Tiran Üniversitesi'nde politik ekonomi eğitimi gören Naso, liberal görüşleri ile tanınmış bir iktisatçıdır. On yıllık üniversite profesörlüğü ardından, 1989 yılında, doktorasını veren Nano, Marksist Leninist Çalışmalar Enstitüsü'nde de değişik çalışmalar gerçekleştirmiştir.


1990 yılının sonunda Nano, hükümet tarafından merkezi Arnavutluk ekonomisinin serbest piyasa ekonomisine geçişinde katkı sağlaması için hükümetle birlikte çalışmaya davet edildi. 1991 yılının Şubat ayında, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ramiz Alia, Nano'yu teknik hükümetin başına atadı. Nano'nun buradaki temel görevi, 31 Mart 1991'de Arnavutluk'ta gerçekleşen ilk çoğulcu seçimleri hazırlamak oldu. Daha sonra, aynı yıl içinde halkın yoğun protestoları ve grevler arasında başbakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı.


13 Haziran 1991'de komünistlerin (eski) İşçi Partisi'nin isim değiştirmiş biçimi olan Arnavutluk Sosyalist Parti başkanlığına getirilen Nano, hâlen bu görevi sürdürmektedir. 22 Mart 1992 seçimlerinin ardından, 30 Temmuz 1993'te devlet fonlarını kötüye kullanmak suçu ile hapse düşene kadar Arnavutluk'taki muhalefetin liderliğini yapan Nano, 1997 ayaklanmaları sırasında serbest bırakıldı. Hapis cezası alışının büyük ölçüde siyasi nedenlerden kaynaklandığı düşünülmüştür.


1997 protestolarının ardından cumhurbaşkanı Recep Mejdani tarafından ikinci kez başbakanlığa atan Nano, önemli muhalefet lideri Azem Haydari'nin öldürülmesi ile başlayan protestoların ardından yeniden istifa etmek zorunda kaldı. Nano, 24 Haziran 2001 seçimlerinin ardından Meclis Dışişleri Komisyonu başkanı olarak hizmet vermeye başladı. Daha sonra, başkanlığını yaptığı Sosyalist Parti ile iki kez başbakan düşürerek - Pandeli Majko ve Ilir Meta - ülke içinde istikrarsızlığa neden oldu.


Kamuoyunu sürekli devletin şeffaf bir yapıya kavuşması konusunda açık tartışmalar yapmaya çağırmış, böylelikle muhalefeti daha mantıklı ve halkla daha uyumlu davranmaya zorlamıştır. 25 Temmuz 2002'de Cumhurbaşkanı Alfred Moisiu, Nano'yu üçüncü kez başbakan olarak görevlendirmiştir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Mesut Barzani

--------------------------------------------------------------------------------








Babası Mustafa Barzani'nin lideri olduğu Mahabat Kürt Cumhuriyeti'nde 1947'de doğan Mesut Barzani, İran birliklerinin Mehabat'a girip Cumhuriyet'e son vermelerinin ardından ailesiyle birlikte Moskova'ya gitti. Barzani ailesi, 1958 yılında Kâsım'ın Irak'ta yaptığı darbenin ardından kurulan yeni hükümetin daveti üzerine yeniden Irak'a döndü.

1970'lerin başında Mesut Barzani, kardeşi İdris ile babasıyla Kürtlerin siyasi ve askeri meseleleri üzerine çalışmaya ve 1976'da babasının ABD'ye iltica etmesinin ardından yine İdris ile beraber Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) liderlik etmeye başladı. Mesut Barzani ve İdris 1979 İran Devrimi'nin ardından kendilerine destek veren yeni rejimin desteği ile İran'a yerleşti. 1980'de Irak-İran Savaşı'nın başlaması üzerine KDP, Irak-İran sınırının Irak tarafında Kürtlerin yoğun olduğu alanlarda kontrolünü artırdı. İran'daki otoriteler Irak'taki tüm Saddam karşıtı güçleri organize etmeye çalışsa da, Mesut İran yönetiminin muhafazakar İslâmi karakterinden rahatsızlık duymuştur.

İdris'in 1987'de ölümü üzerine Mesut Barzani, KDP'nin tek lideri olmuştur. 1988'de İran-Irak Savaşı'nın bitişinin ardından Kürt alanlarında merkezi kontrolü yeniden sağlamak için yoğun bir mücadeleye başlamıştır.

1991'de Irak'ın Körfez Savaşı'nda yenilmesinin ardından Mesut, Bağdat'taki rejime karşı Kürt ayaklanmasını başlatmıştır. Merkezi hükümet ve Kürt ayaklanmacılar arasındaki çatışmalar, Batılı güçlerin müdahalesi ve Kuzey Irak'ta Kürtler için güvenli bölgeler yaratılmasının ardından son bulmuştur.

1992 Mayıs'ında Kuzey Irak'ta Batılı ülkelerin gözetiminde yapılan seçimlerde Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile birlikte lider seçilmiştir. 1994 yılında KDP-KYP koalisyonunun anlaşmazlıklardan dolayı sona ermesi üzerine iki parti arasında bu sefer savaş başlamıştır. 22 Ağustos 1996'da KYB'nin İran ile anlaşma imzalayacağından korkan Barzani, Bağdat rejimiyle anlaşmıştır. 31 Ağustos'ta Erbil'e giren Irak birlikleri şehri Barzani'ye teslim etmişlerdir. 9 Ağustos'ta Barzani'nin birlikleri KYB'nin güç merkezlerinden olan Süleymaniye'nin kontrolünü ellerine geçirmişlerdir. KYB ve KDP arasında ateşkes 23 Ekim'de imzalanmıştır.

Türkiye 1997'de Irak'ın kuzeyinde PKK'lılara karşı “Sıcak Takip” operasyonunu yürütürken Barzani, Türkiye ile ittifak ilişkisi içine girmiştir. 12 Ekim'de KYB ile ateşkes sona ermiş ve çatışmalar yeniden başlamıştır. ABD'nin girişimiyle KDP ve KYB arasında anlaşma 1998 yılında yeniden sağlanmıştır. Bu anlaşma, 4 Ekim 2002'de yenilenmiştir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Erhard Busek

--------------------------------------------------------------------------------









Eski Avusturya Şansölye Vekili Erhard Busek, Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı Özel Koordinatörlüğü görevine 1 Ocak 2002'de başlamıştır.

1963 yılında Viyana Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden mezun olan Busek, profesyonel kariyerine 1964'te Avusturya Halk Partisi'nin milletvekillerince oluşturulan kuruluşa yasal danışmanlık yaparak başladı. 1968'den sonra Avusturya Sanayi ve Ticaret Federasyonu genel sekreterliği, Avusturya Halk Partisi genel sekreterliği, Viyana bölge valiliği; bilim ve araştırma bakanlığı ile eğitim bakanlığı gibi birçok görevlerde bulundu.

1991'de Avusturya Halk Partisi başkanlığına seçilen Busek, 1991 - 1995 yılları arasında Avusturya Şansölye Vekilliği görevinde bulundu. Özel koordinatör, 2000 yılından beri Avusturya Koleji'nin başkanlığını da sürdürmektedir.

12 Kasım 2001'de, AB dışişleri bakanları Busek'i Alman diplomat Bodo Hombach'tan boşalan İstikrar Paktı Özel Koordinatörlüğü görevine atadı. Bu atama yapıldığı sırada Busek, Wiener Journal adlı aylık derginin editörlüğünü, Danube ve Orta Avrupa Enstitüsü başkanlığını, AB Eğitim Komitesi üyeliğini ve Güneydoğu Avrupa Birlikte Çalışma İnisiyatifi koordinatörlüğü görevini sürdürmekteydi.

Busek, değişik iç ve dış politika konularında birçok dersler vermiştir. Busek, Pakt'ın özel koordinatörlüğüne seçildiği sırada da Duke Üniversitesi'nde Kamu politikaları çalışmaları alanında misafir profesör olarak dersler vermekte, Orta ve Doğu Avrupa Radyo Televizyon Komisyonu başkan yardımcılığını sürdürmekteydi.

2002 yılının Mart ayında İstikrar Paktı'nın politikaları ve operasyonel önceliklerine ilişkin AB dışişleri bakanlarına bir sunuş yapan Busek, Pakt'a ilişkin daha gelişmiş bir bölgesel hakimiyet ile kalkınma projelerine daha fazla etkinlik kazandırma gereksiniminden söz etmiş ve az laf çok iş sözü vermiştir. Bu sunuş sırasında Busek ayrıca politikalarda değişiklik istemiş, karmaşık ve uzun süreli büyük projeler yerine daha hızlı gerçekleştirilebilecek ufak ve somut projelere odaklanılmasını ve sırınlar arası birlikte çalışmanın güçlendirilmesini savunmuştur.

Busek'in altını çizdiği diğer öncelikler ise enerji ve sınır problemlerini çözüme kavuşturmak, mültecilerin yurtlarına dönüşlerini ve topluma yeniden katılmalarını teşvik etmek gibi konulara ilişkindir. Yeni özel koordinatör ayrıca Balkan ülkelerinin AB ile bütünleşmesi için AB'nin "net bir yol haritası" belirlemesini istemiştir.

25 Mart 1941'de Viyana'da doğan Busek'in birçok yayını ve aralarında Krakov Üniversitesi (Polonya) ve Bratislava Üniversitesi'nin (Slokavya) de bulunduğu birçok üniversiteden kendisine verilmiş olan onursal doktorluk nişanı da bulunmaktadır.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

İbrahim Rugova

--------------------------------------------------------------------------------








Partisinin 17 Kasım 2001'de kazandığı seçim zaferinin ardından İbrahim Rugova, 4 Mart 2002'de Kosova'nın ilk cumhurbaşkanı oldu.

1944 yılında Kosova'da doğan İbrahim Rugova, Paris Sorbonne Üniversitesi'nde linguistik öğrenimi gördü. Kosova'ya dönüşünün ardından Arnavut edebiyatı profesörü oldu. Aynı zamanda yazar olan Rugova, 1989 yılında Kosova Yazarlar Sendikası'na başkanlık etti. Aynı yıl içinde Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç, Kosova'nın özerkliğine son verdi, bu ise Kosova Demokratik Ligi'nin (LDK) kurulmasına yol açtı. LDK Kosova'da komünist olmayan ilk siyasi partiydi.

Rugova, Miloşeviç rejimine karşı şiddetsiz bir direniş politikası izleyerek 1990'lar boyunca LDK'nin başında oldu. LDK Sırbistan ve federasyon seçimlerini boykot etti ve Kosova'daki Arnavut nüfusu için hastaneleri, okulları ve vergi sistemini kapsayan alternatif bir yönetim oluşturulması için çalıştı. 1992'de ve 1998'de kendine özgü ve Belgrad'ın tanımadığı "Kosova Cumhuriyeti"nin cumhurbaşkanı seçildi.

Rugova'nın pasifist politikası Kosova'nın Dayton barış görüşmelerinin dışında bırakıldığı 1990'ların ortalarında - bu birçok Arnavut asıllıya göre, Kosova'nın bağımsızlığı için Batı'nın destek verme şansının ortadan kalkması anlamına geliyordu - eleştirilmeye başlandı.

Rugova, Kosova Arnavut delegasyonunun bir üyesi olarak 1999 yılının Şubat ayında Rambouillet barış görüşmelerine katıldı.

2000 yılının Ekim ayında Rugova'nın partisi yerel seçimlerde oyların %58'ini alarak yeniden halkın desteğini kazandığını göstermiş oldu. 2001 yılının Kasım ayında yapılan genel seçimlerde ise bu kez %46 oy alan Rugova ve partisi seçimleri - çoğunluğu alamasa da - kazanmış oldu. Üç ay süren pazarlıklar sonucunda diğer Arnavut asıllıların partileri ile güç paylaşımı konusunda anlaşmaya varıldı ve Rugova 2002 yılının Mart ayında Kosova Cumhurbaşkanı ilan edildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Harri Holkeri

--------------------------------------------------------------------------------

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 25 Temmuz 2003 tarihinde, Finlandiya'nın eski başbakanı Harri Holkeri'yi, yeni Kosova özel temsilcisi ve UNMIK (BM Kosova Misyonu) başkanı olarak atadı. Holkeri; temsilcilik görevinin başlangıç tarihi olan 1999 yılından bu yana atanan 3'ncü UNMIK başkanı olan Alman Michael Steiner'in ardından, misyonun yeni başkanı oldu. Steiner'den önce temsilciliğe, Danimarka'dan Hans Haekkerup ve Fransa'dan Bernard Kouchner başkanlık etti.

6 Ocak 1937'de Finlandiya'nın Toijala kentinde doğan Holkeri, Helsinki Üniversitesi'nde, siyaset bilimi alanında master yaptı. Holkeri, Finlandiya ordusu yedek kuvvetlerinde binbaşı rütbesiyle çalıştı. Harri Holkeri, siyasi kariyerine 1965 yılında Muhafazakar (Ulusal Koalisyon) Parti Genel Sekreteri olarak başladı. 1971 yılında Parti Genel Başkanı seçildi ve 1979 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Holkeri ayrıca 1970-1978 yılları arasında parlamento üyesi olarak görev yaptı.

1982 ve1988 yıllarında iki kez cumhurbaşkanlığına aday olan Holkeri'nin, her iki seçimde de rakibi, Bank of Finland'da birlikte çalıştığı yakın arkadaşı Mauno Koivisto idi. Holkeri, 1978-1997 yılları arasında bankanın Yönetim Kurulu üyesi, 1981-1987 yılları arasında da Helsinki Belediye Konseyi Başkanı olarak görev yaptı.

1987-1991 yılları arasında Finlandiya Başbakanı olarak görev yapan Holkeri, partisi ve Sosyal Demokratlar arasında kurulan koalisyona liderlik etti. Finlandiya'nın ulusal havayolu şirketi Finnair'in yönetim kurulu başkanı olan Holkeri, ülkedeki çeşitli şirket ve kurumların da yönetim kurullarında bulunuyor.

Uluslararası alanda da aktif rol alan Holkeri, 1963-1965 yılları arasında BM Genel Kurulu Finlandiya delegasyonu üyesi, 1975-1978 yılları arasında İskandinav Bakanlar Konseyi üyesi, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi (EFTA) Parlamenterleri Başkan Yardımcısı (1974-1975) ve Başkanı (1976) olarak görev yaptı.

Harri Holkeri, Kuzey İrlanda'daki anlaşmazlıklara son verilmesi amacıyla başlatılan çok taraflı barış görüşmelerinin de, üç bağımsız başkanından biriydi. Holkeri, 1995-1998 yılları arasında, Kuzey İrlanda'da yasadışı silah bulundurulmasını önlemek amacıyla, İngiltere ve İrlanda hükümetleri tarafından oluşturulan Uluslararası Kurul'un da üyesiydi.

Eylül 2000'de Holkeri, BM Genel Kurulu'nun 55'nci Dönem Çalışmaları'nın başkanı seçildi.

Balkanlar'la ilgili her hangi bir siyasi deneyimi olmayan Holkeri, yaklaşık bir düzine aday arasından UNMIK Başkanı seçildi. Yetenekli bir arabulucu ve uzlaştırıcı olmasıyla ünlü deneyimli politikacı, herkes tarafından onay gören bir tercih oldu. BM Güvenlik Konseyi, 28 Temmuz 2003 tarihinde Holkeri'nin 4'ncü UNMIK Başkanı olarak atanması kararını onayladı. Kendisine verilen bu yeni görevin, "muhtemelen hayatında karşısına çıkan en zor görev" olduğunu söyleyen Holkeri, "bir görevin zor olduğu gerçeğinin, onu geri çevirme gerekçesi olamayacağını" da belirtti.

Harri Holkeri'nin öncelikli görevi, yetkilerin, yerel kurumlara devredilmesi sürecinin tamamlanması olacak. Holkeri, bölgedeki asıl görevinin, kendisini bir an önce "gereksiz kılmak" olduğunu, bu görevi yerine getirebildiği takdirde başarıya ulaşmış sayılabileceğini söyledi.

Harri Holkeri, evli ve iki çocuğu var.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Turgut Sunalp, 1917 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1924 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi'ne giren Sunalp, 1945 yılında İstanbul'da Harp Akademileri'nden mezun oldu.

1962 yılında tuğgeneralliğe, 1968 yılında korgeneralliğe getirilen Sunalp, 1972 yılında da orgeneralliğe yükselerek, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na, daha sonra da Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

Sunalp, emekli olduktan sonra da Kanada'da büyükelçilik görevinde bulundu. 12 Eylül 1980 harekatından sonra siyasi parti çalışmalarına izin verilmesiyle emekli Orgeneral Turgut Sunalp ve 41 arkadaşı Milliyetçi Demokrasi Partisi'ni (MDP) kurdu ve partinin Genel Başkanlığı'na seçildi. Sunalp, 1985 yılında, daha sonra fesedilen, bu partinin genel başkanlığından istifa etti.

6 yıldan beri kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan Sunalp, 28 Ağustos 1999 tarihinde öldü.
Sunalp, evli ve 2 çocuk babasıydı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ord. Prof. Yusuf Hikmet Bayur

--------------------------------------------------------------------------------

Türk siyaset adamı ve tarihçisi Yusuf Hikmet Bayur, 1881 yılında İstanbul'da doğdu. Türk devrim tarihi konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Son Osmanlı sadrazamlarından Kamil Paşa'nın torunuydu. Mekteb-i Sultani'de öğretmenlik yaptı.

Kurtuluş Savaşı'nda Salihli cephesinde çarpıştı. TBMM'nin açılmasından sonra, 1 Ekim 1920'de Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Genel Müdürü oldu. Londra ve Lozan Konferanslarında Türk kurulana danışmanlık etti. 1923'te Londra Büyükelçiliği Danışmanlığına, 1925'te siyasal temsilci olarak Belgrad Ortaelçiliğine atandı.

1917'de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 1928'de Kabil büyükelçiliği, 1932'de ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 1933'de Manisa Milletvekili seçildi ve Ekim 1933-Temmuz 1934 arasında Milli Eğitim Bakanlığı görevini üstlendi.

1933 Üniversite Reformu ile bütün üniversite ve yüksekokullara zorunlu ders olarak konan Türk İnkılâp Tarihini okutmakla görevlendirildi. Daha sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Hint Tarihi Ordinaryüs Profesörü oldu.

1946'da Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrıldı. Temmuz 1948'de kuruluşuna katıldığı Millet Partisi'nin iki yıl Genel Başkanlığını yaptı(1948-50). Bu partinin yayın organı olan "Kudret" gazetesinin de başyazarlığını yaptı. 1952'de partiden ayrıldı. 1954 ve 1957 seçimlerinde Demokrat Partiden bağımsız Manisa Milletvekili seçildi. 27 Mayıs 1960'tan sonra Demokrat Partililerle Yassıada'da yargılanıp hüküm giydi.

1963 affıyla serbest bırakıldıktan sonra siyasal yaşamdan çekildi.

Türkiye Devleti'nin Dış Siyasası (1934), Türk İnkılâp Tarihi (1940-67, 3 cilt), Hindistan Tarihi (1946-50, 3 cilt), Atatürk, Hayatı ve Eseri (1963), XX. Yüzyılda Türklüğün Tarihi ve Acun Siyasası Üzerine Etkileri (1974), başlıca yapıtlarıdır.

27.10.1933 - 08.07.1934 yılları arasında Türk Dil Kurumu başkanlığı yapan Yusuf Hikmet Bayur 1980 yılında öldü
 
Geri
Üst