Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Yusuf Bozkurt Özal

--------------------------------------------------------------------------------









1940 doğumlu olan Yusuf Bozkurt Özal, 1957 yılında PTT bursuyla İngiltere'ye gitti. Liverpool Üniversitesi 'nde elektronik ve telekominikasyon dalında mühendislik eğitimi, Londra Üniverstisi'nde doktora yaptı. 1979-1984 yılları arasında Dünya Bankası'nda çalıştı.


1984 yılında DPT Müsteşarlığı'ne atandı. 1987 yılına kadar Ekonomik işler Yüksek Koordinasyon Kurulu, Yüksek Planlama Kurulu, Para Kredi Kurulu üyelikleri ve İslam Bankası'nın icra direktörlüğü yaptı. Ağabeyi Turgut Özal'ın ısrarıyla politikaya girdi ve 1987 yılında ANAP Malatya milletvekili seçildi.

1987-1989 yılları arasında devlet bakanlığı yaptı. 1989-1991 yıllarında ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görev aldı. 1991'de yeniden Malatya milletvekili seçildi. ANAP'ın 30 Kasım 1992 yılındaki olağanüstü kongresinden sonra partisinden istifa etti. 7 Ekim 1993 yılında 'Yeni Parti' (YP) adıyla bir parti kurdu.


Bu partinin genel başkanlığını yürütürken beyninde meydana gelen rahatsızlık sonucu ABD'de bir süre tedavi gören Özal, daha sonra YP ile ağabeyi Korkut Özal'ın partisi DP'nin birleşmesinin ardından siyaseti bıraktı.
9 Ocak 2001'de Yusuf Bozkurt Özal, kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Pim Fortuyn

--------------------------------------------------------------------------------

(1948 - 2002 )


1948 yılında dünyaya gelen Fortuyn, Hollanda’da, yaptığı yabancı düşmanı açıklamalarıyla adından en çok söz edilen politikacıydı. Fortuyn, "Yaşanabilir Hollanda Partisi"nin lideri olduğu dönemde, Hollanda anayasasında yer alan ve ırkçılığı yasaklayan maddenin yürürlükten kaldırılmasını istemesi üzerine, partisinden ihraç edilmiş, bunun üzerine kendi adına bir listeyle seçimlere katılma kararı almış, buna da "Lijst Pim Fortuyn" adını vermişti. Başta Müslümanlar olmak üzere koyu yabancı düşmanlığıyla tanınan Fortuyn, ülkesinin ancak 16 milyon Hollandalıya yettiğini savunuyordu. Fortuyn, Yaşanabilir Hollanda Partisi’nin lideriyken bir demecinde, iktidara gelmeleri halinde, yabancıların ve özellikle Müslümanların ülkeye girişini engelleyeceklerini, Schengen Anlaşması’na uymayacaklarını söylemiş, Anayasa’nın ayrımcılığı yasaklayan birinci maddesinin kaldırılmasını istemişti. "Hukuken mümkün olsa, ülkeye bir tane bile Müslüman sokmak istemediğini" kaydeden Fortuyn, İslamiyet’i geri bir kültür olarak nitelemiş, sağlık sektöründe tasarruf yapabilmek için, Türk ve Faslıların yemek yeme alışkanlıklarının araştırılmasını önermişti.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Murat Karayalçın

--------------------------------------------------------------------------------

1943 yılında Samsun'da doğan Karayalçın, ilk ve orta öğrenimini Ankara Mimar Kemal İlkokulu ve Ortaokulunda, Lise öğrenimini ise Ankara Gazi Lisesinde yapmıştır. ODTÜ'de 1963-1964 döneminde İngilizce hazırlık eğitimi gördü, 1964 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye Bölümünden 1968 yılında mezun oldu.

DPT'de uzman yardımcısı ve uzman olarak çalıştı, İngiltere'de kalkınma ekonomisi üzerine lisans derecesi aldı. 1978 - 1979 yıllarında Köy İşleri Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüttü.

Kent-Koop'un kurucuları arasında yer alan Karayalçın, Kent Koop'ta sırasıyla mali sekreterlik, genel sekreterlik ve 1981 yılından 1991 yılı Mayıs ayına kadar da Genel Başkanlık görevlerini üstlendi.

Karayalçın, 1986-1987 yılları arasında Uluslararası İskan Konseyi Yönetim Kurulu üyeliği, kurulduğu tarih olan 1988 yılından 1993 yılı Eylül ayına kadar da kısa adı TÜRKKENT olan Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin Genel Başkanlığı görevlerini sürdürdü.

1986 yılında İngiltere'de Dünya Konut Yılı Ödülünü alan Karayalçın, aynı yıl Nokta Dergisi tarafından yılın işadamı seçildi. 1987 ve 1991 yıllarında Türkiye'nin dış tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle TÜTAV ödülüne, 1993 yılında Fransız Hükümeti tarafından Legion d'honneur nişanına layık görüldü.

26 Mart 1989 tarihinde yapılan yerel seçimlere önseçimi kazanarak Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak giren Karayalçın, seçildiği bu görevini Eylül 1993 tarihine kadar sürdürdü.

Karayalçın Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin 11-12 Eylül 1993 tarihinde yapılan 4. Olağan Kurultayında Genel Başkan seçildi, T.C. 50. Hükümetinde Başbakan Yardımcısı, Devlet Bakanı ve Dışişleri Bakanı olarak 1994 - 1995 tarihleri arasında görev yaptı. 18 Nisan 1999'da yapılan yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığını koydu fakat kazanamadı. Haziran 1999'da CHP kurultayında başkanlığa adaylığını koydu fakat burada da başarısız oldu. Daha sonra CHP'den istifa etti ve Fikri Sağlar ile birlikte Solda yeni bir oluşum için yola koyuldu. Mayıs 2002'de SHP adında yeni bir parti kurdu.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Süleyman Tihiç, 5 Ekim 2002’deki Bosna Hersek'teki genel seçimlerin ardından 28 Ekim 2002’de Bosna Hersek üçlü Cumhurbaşkanlık Kurulu üyeliğine getirildi. Bosna Hersek’teki Boşnak topluluğu temsil eden Tihiç ile ortak cumhurbaşkanlığın diğer iki üyesi Hırvat Dragan Çoviç ve Bosnalı Sırp Mirko Saroviç, dört yıllık bir süre için doğrudan halkoyu ile Yozo Krizanoviç, Beriz Belkiç ve Zivko Radisiç’in yerine seçildiler.

Tihiç, 1990 yılında kurulan Demokratik Eylem Partisi’nin lideridir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Boşnaklar’ın oylarının yüzde 37,3’ünü alarak başlıca rakipleri Haris Silajdziç ve Aliya Behmen’in önünde ipi göğüsledi.

26 Kasım 1951’de Bosanski Samats’ta doğan Tihiç, 1975 yılında Saraybosna Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun oldu. 1975 - 1983 yılları arasında Bosanski Samats’ta hakim ve kamu savcısı, sonraysa 1992’ye değin avukat olarak çalıştı. Bosna Hersek’teki 1992 - 1995 savaşı sırasında Tihiç, yaklaşık üç ay boyunca Bosanski Samats’ta, Brcko’da, Biyelyina’da, Bataynitsa’da ve Sremska Mitroviça’daki Sırplar’ca kurulan hapishanelerde tutuldu.

1994 - 1996 yılları arasında Tihiç, Almanya’daki Bosna Hersek Büyükelçiliği’ndeki konsolosluk bölümünün başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra, 1999’a değin Bosna Hersek Dışişleri Bakanı’nın konsolosluk işleri danışmanı olarak çalıştı. Tihiç, 1996-2002 yılları arasında Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Meclisi üyesi olarak görev aldı ve buradaki son iki yılında Meclis Başkan Yardımcılığı yaptı. 2001 yılında uluslararası toplumun Bosna Hersek’teki Yüksek Temsilcisi onu anayasal konulardaki Meclis komitesi üyeliğine atamıştır.

Tihiç, evli ve iki oğlan bir kız çocuk babasıdır
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Mustafa Suphi

--------------------------------------------------------------------------------
(1883 - 1921)

Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) kurucusu ve ilk genel başkanı. 1883'de Giresun'da doğdu. İlköğrenimi babasının görevi nedeniyle Kudüs ve Şam'da, ortaöğrenimini Erzurum'da gördü.


İstanbul'da Hukuk Mektebi'ni bitirdikten sonra Fransa'ya gitti. Paris'te Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda öğrenim gördü (1910). Ahmed Ferit (Tek) tarafından çıkarılan ve Milli Meşrutiyet Fırkası'nın sözcülüğünü yapan İfham gazetesinde, yazı işleri müdürü olarak çalıştı. İstanbul'daki ilk yıllarında İttihat ve Terakki yanlısıyken, baskıcı uygulamaları nedeniyle, sonradan bu örgüte muhalif bir çizgi izlemeye başladı. Mahmud Şevket Paşa'nın öldürülmesinden sonra Sinop'a sürüldü.


1914'te birkaç arkadaşıyla birlikte Rusya'ya kaçtı. Ekim 1917'deki Sovyet Devrimi'nden sonra Moskova'ya gitti. Tatar-Başkırt devrimcileriyle birlikte Yeni Dünya gazetesini çıkardı. Moskova'da I. Türk Sol Sosyalistleri Kongresi'nin ( 25Temmuz 1918) ve I. Müslüman Koministler Kongresi'nin (Kasım 1918) toplanmasına ön ayak oldu.


10 Eylül 1920'de yine Bakü'de toplanan, TKP I. Kongresi'nde, sosyalistlerin birliğini sağlamaya yönelik etkin girişimlerde bulundu. TKP bu kongrede çalışmalarının ağırlığını Anadolu'ya kaydırmayı kararlaştırdı.

TKP'nin Türkiye'deki etkinliklerini ve örgütlenmesini düzenlemek üzere, 28 Aralık 1920'de Bakü'den Kars'a geçti. Ayrıca Ankara'ya giderek, Mustafa Kemal ile (Atatürk) görüşmeyi amaçlıyordu. Kars'tan Erzurum'a doğru yola çıkan grup, protesto gösterileriyle karşılaştı ve kente sokulmadı.


Mustafa Suphi can güvenliklerinin ortadan kalkması üzerine arkadaşlarıyla birlikte Trabzon'a geçti. Motorla Batum'a gitmeyi, oradan da Bakü'ye dönmeyi kararlaştıran grup, sağlanan bir motorla Kardeniz'e açıldı. Trabzon açıklarında saldırıya uğrayan Mustafa Suphi ve arkadaşları, öldürülerek denize atıldı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Gerhard Schröder

--------------------------------------------------------------------------------

Gerhard Schröder, 7 Nisan 1944'de Mossendorf'da doğdu. 1966 ile 1971 arasında Göttingen Üniversitesi'nde Hukuk okuyan Schröder, 1978'de ilk avukatlık bürosunu açtı. Sosyalist görüşe sahip Schröder politika hayatına 1963'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi'ne (SPD) katılarak başladı. 1978-80 yılları arasında SPD gençlik örgütü JUSO'da iki dönem Genel Başkanlık görevini yürüttü. 1986'da Parti Yönetim Kurulu üyesi olan Schröder, 1986 - 1990 yılları arasında Bonn'da federal parlamentoda bir dönem milletvekilliği yaptı.

1990 yılında eyalet seçimlerini kazanarak Aşağı Saksonya eyaletinin başkanı oldu. 1998 Martında yapılan Aşağı Saksonya seçiminde, SPD yüzde 48 oranında oyla çok iyi bir sonuç alınca, parti Yönetim Kurulu Schröder'i hemen genel seçimler için Başbakan adayı ilan etti. Schröder partiyi 1982'den beri başbakan olan Helmut Kohl ve Hıristiyan Demokrat Partisi karşında büyük bir zafere taşıdı ve Yeşiller ile koalisyon hükümeti kurmuştur.


Kendisinden önce ilk planda tutulan Avrupa Birliği ve NATO ağırlıklı dış politikaları ikinci plana atarken, Rusya ve Almanya ilişkilerini geliştirmeye önem verdi. Ayrıca BM'nin Afganistan operasyonuna destek vererek koalisyondaki Yeşiller Partisinin tepkisini çekti. 2002 seçimlerinde Yeşillerin desteğine daha çok ihtiyaç duyan Schröder, seçim kampanyası sırasında Irak'a düzenlenecek bir askeri operasyonda Almanya'nın yer almasını red ederek trans-Atlantik ilişkilerinin tekrar gözden geçirilmesi ve geleceği ile ilgili tartışmaların alevlenmesine yol açtı. Amerika'nın Irak'ı işgaline kadar varacak herhangi bir kuvvet kullanımına şiddetle karşı çıktı. Almanya'daki Türklerin desteğine sahip olan Schröder, Türkiye'yi uluslararası arenada destekler bir tavır sergilemekte ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin savunucularından biri olarak dikkat çekmektedir.


Son zamanlarda ülkede büyüme göstermeyen ekonomi, sağlık ve sosyal hizmetlerinin artık kaldıramayacak duruma gelmesi, devlet harcamalarının sınırlandırılmasını içeren yeni reformların çıkarılması gibi sıkıntılar dolayısıyla halk desteğinde azalma yaşayan Schröder'in siyasi gücü azalmıştır. 6 Şubat 2004'te parti başkanlığından istifa eden Schröder şansölyelik görevine devam etmektedir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ali Talip Özdemir

--------------------------------------------------------------------------------

1953 yılında Konya'nın Ereğli ilçesinde dünyaya gelen Dr. Ali Talip Özdemir, ilk ve orta öğrenimini Konya'da tamamladı. 1973 yılında Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'nde üniversite öğrenimine başlayan Özdemir, 1977 yılında Makine Mühendisi olarak mezun oldu. Daha sonra yüksek öğrenimini yapan Özdemir, 1987 yılında Makine Yüksek Mühendisi oldu.

Yüksek lisans öğrenimini yaptığı dönemde siyasete yakın ilgi duyan Ali Talip Özdemir, 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde Konya-Ereğli'den Belediye Baskanı seçildi. İki dönem Ereğli Belediye Baskanlığı görevini sürdüren Özdemir, 1987 genel seçimleri için bu görevinden ayrılarak, Konya Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Milletvekili olduktan sonra bir süre Turgut Özal döneminde ANAP Genel Baskan Yardımcılığı görevinde bulunan Ali Talip Özdemir, TBMM'de kurulan Çevre Arastırma Komisyonu Baskanlığı'na getirildi.

1991 yılında Mesut Yılmaz'ın Basbakanlığı'nda kurulan kabinede Çevreden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Ali Talip Özdemir, Çevre Bakanlığı'nın kurulmasıyla da ilk Çevre Bakanı ünvanına sahip oldu.
1992 yılında yapılan ara yerel seçimlerde İstanbul - Bakırköy Belediye Baskanlığı'na aday olan ve seçilen Ali Talip Özdemir, iki dönem bu görevini sürdürdü. Bakırköy Belediye Baskanlığı yanısıra Marmara ve Boğazlar Belediyeleri Birliği Baskanlığı'nı da yürüten Ali Talip Özdemir, Avrupa Belediyeler Birliği 1995 erken genel seçimlerinde İstanbul'dan üyeliğinde de bulundu. İstanbul'da milletvekili seçilen Ali Talip Özdemir, ANAP ve DYP'den olusan 53. Hükümetinde Basın ve Enformasyondan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 11 Ocak 2003 tarihinde yapılan Anavatan Partisi 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlık görevine seçildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı.

Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu.

Ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı.

1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Ancak seçilemedi.

23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.

1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Oğuz Kalelioğlu

--------------------------------------------------------------------------------

1945 yılında Artvin'de doğdu. İlk ve orta tahsilini İzmit'te yaptı. 1966 yılında Kara Harp Okulu'nu bitirerek topçu subayı oldu. Deşiğik kıtalarda Batarya Komutanlığı ve Harp Okulu Öğrenci Alayı'nda görev yaptı.

1973 yılında Kıbrıs'a atandı. Magosa Mücahit Tabur Komutanı oldu.
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nda Tabur komutanı olarak, 8.000 kişilik üstün düşman kuvvetlerine, silahsız ve cephanesiz 800 kişilik Magosa halkıyla karşı koydu. Kıbrıs Barış Kuvvetleri'nin yetişmesine kadar Magosa Kalesini aç, susuz ve cephanesiz 1 ay savunarak adanın en büyük limanı olan Magosa limanının Türk tarafında kalmasını sağladı ve Magosa'ya GAZİLİK ünvanını kazandırdı.
1978 yılında Harp Akademileri'ni bitirdi. Kurmay Yüzbaşı olarak Şanlıurfa ve Adıyaman'da görev yaptı. Yurtdışında çeşitli ihtisas kurslarına katıldı. NATO Karargâhı'nda Daire Başkanlığı, M.G.K. Genel Sekreterliği'nde Koordinatörlük yaptı.

1990 yılında 105. Top. Alay Komutanı oldu.

1997 yılında Gnkur. Harekat Başkanlığı'nda Daire Başkanı iken, kadrosuzluk nedeniyle emekli oldu. 1997-2002 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan Başdanışmanı olarak görev yaptı.

TKS Üstün Cesaret - Feragat ve Eser Yazma şerit rozetleri ile TSK Savaş ve Üstün Hizmet madalyaları sahibidir.

2003 yılında, Kıbrıs Türk Mücahitleri'nin daveti üzerine hiçbir zaman kopmadığı yavruvatan Kıbrıs'a gelerek Kıbrıs Adalet Partisi'ni kurdu. Partinin Genel Başkanlığı'nı yürüttü.

Kıbrıs Barış Harekátı’nın efsane subayı emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu Ekim 2006'da Doğruyol Partisi'ne katıldı. Kalelioğlu, Basın ve Propaganda Başkan Yardımcısı olarak Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük’le çalışacak.

Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

İsa Kamber, 1957’de Bakü’de akademisyen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası Yunus Haydar oğlu, Azerbaycan’ın Fizuli ilinden olup, eski SSCB’nin ünlü kimyacılarından birisi idi. Annesi, Şeki doğumlu doktor kimyager Tahire Hanım’dır.

İsa KAMBER, 1964-1974 yılları arasında Bakü’de orta öğrenimini tamamladı. 1974’de Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin (günümüzdeki adıyla Mehmet Emin Resulzade adına Bakü Devlet Üniversitesi) Tarih Bölümü’nü kazandı. 1979’da buradan mezun oldu. 1979-1982 tarihlerinde Azerbaycan İlimler Akademisi Nahçıvan Bilim Merkezi’nde, 1982-1990 tarihlerinde ise Doğu Bilimleri Enstitüsü’nde araştırmacı ve kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı.

1980’li yılların ortalarından itibaren SSCB’nin dağılması süreci hızlanmış, bundan yararlanan Ermenistan, Azerbaycan’a karşı bilimsel ve siyasal terör faaliyetlerini başlatmıştı. İsa KAMBER de bilimsel çalışmalarının yanı sıra siyasal faaliyetlere başlamış ve kısa sürede Azerbaycan’ın önde gelen politikacılarından birisi olmuştur. Kamuoyu onu daha çok, 1985 yılı Ocak ayında, Ermeni araştırmacı Zori Balayan’ın Azerbaycan ve Türk Dünyası’na yönelik çirkin iddialarla dolu “Ocak” kitabına yazdığı cevapla tanıdı.

İsa KAMBER Azerbaycan İlimler Akademisi’nde çalışırken İran, Türkiye ve Orta Doğu’daki siyasal gelişmeler üzerine çok sayıda araştırma yapmış, aynı zamanda Batı ülkelerindeki siyasal gelişmeler ile de ilgilenmiştir. Doktorasını “1978-1979 İran Devrimi” konusunda yapmıştır.

1988’de Ermenilerin saldırıları giderek hızlanırken, Bakü’deki Moskova yanlısı yöneticilerin ve KGB’nin baskı ve tehditlerine rağmen, Azerbaycan’da bağımsızlık için mücadele veren kuruluşlar kurulmaya başlandı. Bunlardan birisi olan “Varlık”ın kurucularından İsa KAMBER, daha sonraları Azerbaycan Halk Cephesi’nin (AHC) de kurucularındandır. İsa KAMBER, aynı zamanda AHC’nin ilk yönetim kurulunun da üyesi, 1990-1991’de AHC teşkilat başkanı, daha sonra AHC Başkan Yardımcısı olmuştur.

1990’da milletvekili seçilen İsa KAMBER, 1991’de Azerbaycan Parlamentosu Milli Konseyi’nde Uluslararası İlişkiler Komisyon Başkanlığı yapmıştır. Mayıs 1992’de Parlamento Başkanı olmuş, yaklaşık bir aylığına (E. Elçibey Devlet Başkanlığı seçimini kazanıncaya ve resmi olarak göreve başlayıncaya kadar) Azerbaycan Devlet Başkanlığı görevini vekaleten yürütmüştür. Kasım 1992’de Azerbaycan’ın en eski partisi Müsavat Partisi’nin Yeniden Yapılanma Kurultayı’nda parti başkanlığına seçilmiştir ve halen bu göreve devam etmektedir. 4 Haziran 1993 darbesinin ardından; “Azerbaycan’ın devlet çıkarlarının ve toplumsal güvenliğin zarar görmemesi” gerekçesiyle Parlamento Başkanlığından istifa etmiş, ardından tutuklanmıştır. Toplumun ve dünya kamuoyunun (ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından protesto metinleri yayınlanmış, ABD Kongresi’nde İsa KAMBER için savunma komisyonu kurulmuştur) yoğun baskıları sonucunda bir ay sonra serbest bırakılmıştır.

İsa KAMBER, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı olduğu sırada, Azerbaycan’ın bağımsızlığının pekiştirilmesi, Azerbaycan Milli Ordusu’nun kurulması, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin demokrasinin yerleşmesi ile ilgili çok önemli yasaların çıkmasında baş rol oynamıştır.

Günümüzde parti başkanlığı ile beraber, 10’dan fazla siyasi partiyi bünyesinde toplamış olan muhalefetin önemli örgütü Demokratik Kongre’nin Başkanlığını da yürütmektedir.

İsa KAMBER evli, iki erkek çocuk babasıdır. Eşi, tarihçi Aida KAMBER, Mehmet Emin Resulzade adına Bakü Devlet Üniversitesi öğretim üyesidir.

İsa KAMBER, Azerbaycan’da iç politikada demokratik değerlere, insan haklarına, Türkçülüğe en çok önem veren liderlerin başında gelmiştir. Ülkede 1993’ten beri gerçekleştirilen seçimlerin hepsinde ciddi ihlaller olmasına ve KAMBER’in ve onun başkanı olduğu partinin seçimlerde kazandığı başarıların hile yolu ile değiştirilmesi mevcut yönetime muhalif olanlarda darbe, isyan türü heveslerin doğmasına neden olmuştur. Fakat, İsa KAMBER ve yetkili arkadaşları ülkede yönetimin mutlaka seçim yoluyla değişmesi konusundaki ısrarlarını sürdürmüşlerdir. Bu bazı taraftarlarının tepkisine neden olsa da, KAMBER demokratik değerlerin yerleşmesi ve korunması bakımından bunun şart olduğunu ifade etmişlerdir. İsa KAMBER ve Müsavat Partisi insan haklarının korunması konusunda Azerbaycan’daki ve yurtdışındaki bir çok sivil toplum kuruluşuyla, uluslararası kuruluşların temsilcilikleriyle (özellikle, Avrupa Konseyi, AGİT ve diğer Avrupa kuruluşları) işbirliği içerisindedirler ve buna büyük önem vermektedirler.

İsa KAMBER, ekonomik alanda, liberal politikalara, özelleştirmeye büyük önem vermektedir. Aliyev döneminde sağlıksız gerçekleştirilen, içeride sadece bir aileye satılan, yabancı şirketlerden büyük rüşvetler istenerek gerçekleştirilen özelleştirme daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulacaktır.

İsa KAMBER azınlık hakları konusunda da hassas olmuş, daha 1992’de ilk yönetime geldiklerinde azınlıkların haklarını koruyan özel yasa çıkarmışlardır. Bu yasa eski sovyet ve sosyalist ülkelerinde örneği olmayan bir yasa olmuştur. Buna karşın Azerbaycan’da PKK’nın ve diğer bölücü örgütlerin yapılanması konusunda hassas olmuş, buna karşı tepkilerini en üst düzeyde ifade etmişlerdir. İsa Kamber’in bu konudaki hassasiyeti Azerbaycan’ın Türkiye ile ilişkileri açısından büyük önem arzetmektedir.

İsa KAMBER ve Müsavat Partisi dengeli, fakat belirli stratejik çizgisi olan dış politikayı hedeflemektedirler. Bu politikanın temel çizgisini Türkiye ve Türk Dünyası ile ilişkiler, Avrupa’nın ekonomik, siyasal ve güvenlik kuruluşlarıyla entegrasyon oluşturmaktadır. İsa Kamber, çağdaş, demokratik değerlere önem vermesi itibarıyla Batılı kurumlara entegrasyona önem vermekte, dış politikada Türkiye ile uyumlu olmanın önemi üzerinde durmaktadır. İsa Kamber, Azerbaycan’ın komşularıyla ilişkilere de önem vermekte, bu ülkelerle ilişkilerde demokratik değerlerin ve insan haklarına önemin temel belirleyici etken olacağını ifade etmektedir.

Azerbaycan’da faaliyet gösteren 14 muhalif siyasi parti (Müsavat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi, Ahrar Partisi, Azerbaycan Halk Partisi, Azaldık Partisi, Çağdaş Turan Partisi, Azerbaycan Halk Azatlık Partisi, Azerbaycan Demokratik Sağ Partisi, Türk Milliyetçi Partisi, Milli Demokratik İdrak Partisi, Yeşiller Partisi, Türk Dünyası Birliği Partisi, Azat Azerbaycan Partisi, Ümit Partisi) tarafından Ekim 2003 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak aday olarak gösterilen İsa KAMBER, kamuoyu yoklamalarında ilk sıralarda yer almaktadır
 
Geri
Üst