Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Deli Hüseyin Paşa ( .... - .... )


Deli Hüseyin Paşa, Yenişehir'de doğdu. Sultan Dördüncü Murad zamanı komutan ve yöneticilerindendi. Yeterli bir eğitim görmemiş, gözünün pekliğinden ve konuşma tarzından dolayı kendisine "deli" lakabı verilmişti. Kaptan-ı Deryalık yapmasının yanı sıra, Bağdat, Mısır ve Bosna valiliklerinde bulundu. Serdar olarak Girit'in alınmasında büyük yararlılıklar gösterdi. Sultan Dördüncü Murad zamanında, Köprülü Mehmet Paşa, Hüseyin Paşa'nın gittikçe yaygınlaşan ünü ve başarıları karşısında, kendi yerine getirileceği endişesi ile onu İstanbul'a çağırmış ve Yedikule zindanlarında boğdurmuştur (1659).
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu (1934 - .... )



Orgeneral Hüseyin KIVRIKOĞLU, Aralık 1934’te Bilecik / Bozüyük'te doğmuştur. Lise tahsilini Işıklar Askeri Lisesi’nde tamamlamış ve 1955 yılında topçu subayı olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olmuştur.


1957 yılında Topçu Okulu’nu bitiren Orgeneral KIVRIKOĞLU, mezuniyetini takip eden sekiz yıl boyunca çeşitli topçu birliklerinde takım ve batarya komutanı olarak hizmet etmiştir.


1965-67 yıllarında Kara Harp Akademisi’nde kurmay subay öğrenimini tamamlayan Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1970 yılına kadar 9 ncu Piyade Tümen Komutanlığında karargah subayı olarak görev yapmıştır.


Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1970 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezuniyetini müteakip, İtalya / Napoli'de Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) Karargahı Harekat Başkanlığında plan subayı olarak görev yapmıştır. 1972-73 yıllarında Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği görevinde bulunan Orgeneral KIVRIKOĞLU, müteakiben Genelkurmay Personel Başkanlığında, General Amiral Şubede Kısım Amiri ve Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığında, Kurmay Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1975-78 yıllarında Kara Kuvvetleri Genel Plan ve Prensipler Başkanlığında Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü, 1978-80 yıllarında ise Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanlığı görevlerini ifa etmiştir.


İtalya / Roma'da NATO Savunma Kolejini de bitiren Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1980 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesinde, 1980-83 yıllarında Belçika / Mons'da Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı Harekat Merkez Amirliği (SHAPE), 1983-84 yıllarında da 3 ncü ve 11 nci Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.


1984 yılında Tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1984-86 yıllarında NATO Güneydoğu Avrupa-Müttefik Kara Kuvvetleri (LSE) Kurmay Başkanlığı, 1986-88 yıllarında ise Sarıkamış'ta 9 ncu Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini deruhte etmiştir.


1988 yılında Korgeneralliğe terfi ederek, 1990 yılına kadar Genelkurmay Personel Başkanlığı, 1990-93 yıllarında ise 5 nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulunmuştur.


Orgeneral KIVRIKOĞLU, 1993 yılında Orgeneralliğe terfi ederek, 1996 yılına kadar NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri (LSE) Komutanlığı görevini sürdürmüş, 1996-97 yıllarında İstanbul’da bulunan 1 nci Ordu’ya komuta etmiştir,


Orgeneral KIVRIKOĞLU Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmeden önce 1997-1998 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini ifa etmiştir.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin KIVRIKOĞLU, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Pakistan Nishan-ı İmtiyaz Madalyası, Romanya Yıldızı “Grand Cross” Nişanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Altın Şeref Madalyası ile K.H.O. Mezuniyet, Mesleki İhtisas, Eğitim Ve Öğretim Başarı, İdari ve Lojistik Hizmetler, NATO Yurtdışı Sürekli Görev, Harekat ve Genelkurmay Başkanlığı Şerit Rozetleri sahibidir.


Orgeneral KIVRIKOĞLU evli olup, bir erkek çocuk babasıdır
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Hüsamedin Paşa (1506 - 1558)


Türk mutasarıfı ve Kaptan-ı Derya' sıdır. Tersanede yetişti. Zamanla tersane kethüdalığına getirildi. Bu görevinden azledilen Hüsameddin Paşa 1668 yılında mirmiran olarak mutasarrıflığa getirildi. Bir yıl sonra vezirlik verilerek Kaptan-ı Derya'lığa tayin edildi.


Çeşme olayında İngilizlerle karşılaştı. Cezayirli Hasan Paşa' nın tavsiyelerine uymayarak Osmanlı donanmasını Çeşme limanında topladı. Bu durum Osmanlı gemilerinin hareket etmesine engel oldu. İngiliz amirali Elfinston limanın ağzını kapayarak Osmanlı gemilerini ateşe verdi. Kaptan-ı Derya Hüsameddin Paşa, baştardısı ile Sakız Adası'na sığındı ve daha sonra İzmir'e geldi. Burada iken azledildi. (1770)
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ayşe Şekibe İnsel (1886 - 1970)



İlk Kadın Milletvekillerinden.


Kadınların ilk kez oy kullandığı T.B.M.M. 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi. Şekibe İnsel Bursa'dan Miletvekili olarak seçildi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı.


1886'da İstanbul'da doğdu. Ortaokul mezunuydu. Almanca biliyordu. Seçilmeden önce çiftçilikle uğraşıyordu. İnegöl'de tarımla uğraşan İnsel, politik yaşamını devam ettirmedi ve 29 Mart 1970'te vefat etti.


İlk Kadın Milletvekilleri
1- Mebrure Gönenç - Afyonkarahisar
2- Sabiha Gökçül Erbay - Balıkesir
3- Şekibe İnsel - Bursa
4- Huriye Öniz Baha - Diyarbakır
5- Dr. Fatma Memik - Edirne
6- Nakiye Elgün - Erzurum
7- Fakihe Öymen - İstanbul
8- Satı Çırpan (Satı Kadın) - Ankara
9- Ferruh Güpgüp - Kayseri
10- Behire Bediş Morova - Konya
11- Mihri Pektaş - Malatya
12- Meliha Ulaş - Samsun
13- Fatma Esma Nayman - Seyhan
14- Sabiha Görkey - Sivas
15- Seniha Hızal - Trabzon
16- Benal Nevzat Arıman - İzmir
17- Türkan Örs Baştuğ - Antalya
18- Hatice Özgener - (Ara seçimle)
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Müezzinzade Ali Paşa ( .... - 1571)


Müezzinzade Ali Paşa Enderun'dan yetişti. Mirialem, Yeniçeri ağası ve Kaptan-ı Derya oldu. Kıbrıs'ın fethi sırasında Papa V. Pirus'un Hıristiyan alemini, Türklere karşı bir haçlı seferine çağırması üzerine, Don Juan idaresindeki haçlı donanması ile Müezzinzade Ali Paşa komutasındaki Türk donanması 7 Kasım 1571 yılında İnebahtı'da karşılaştı. Türk donanmasının yenildiği bu savaşta Müezzinzade Ali Paşa'nın da aralarında bulunduğu birçok kıymetli Türk denizcisi şehit oldu.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Orgeneral Mehmet Kazım Orbay (1887 - 1964)



1887 yılında İzmir'de doğdu. 1904 yılında Topçu Teğmen rütbesi ile Harp Okulu'nu bitirdikten sonra, aynı yıl girdiği Harp Akademisi'ni 1907 yılında bitirerek Kurmay oldu. 1922 yılına kadar çeşitli birlik ve karargah görevlerinde bulundu. 1922 yılında Tümgeneral (Mirliva), 1926 yılında Korgeneral ve 1935 yılında Orgeneralliğe yükseldi.


Tümgeneral rütbesi ile 3 ncü Kafkas Tümeni Komutanlığı ve Genelkurmay II nci Başkanlığı, Korgeneral Rütbesi ile aynı göreve devam ederek bilahare Afganistan Askeri Heyet Reisliği ve 4 ncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Temmuz 1930 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı'na, 24 Ağustos 1935 tarihinde, 3 ncü Ordu Müfettişliğine atandı. Daha sonra Orgeneral rütbesi ile Yüksek Askeri Şura Üyeliği ve Genelkurmay II nci Başkanlığı görevlerinde bulundu. 12 Ocak 1944 tarihinden 23 Temmuz 1946 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Bilahare atandığı Yüksek Askeri Şura Üyeliği görevinden, 6 Temmuz 1950 tarihinde emekli oldu.


Fransızca, Almanca, İtalyanca bilen ORBAY,evli bir çocuk babasıdır.


Harekat Ordusu ile Harekat'a, Karadağ Hudut Olaylarına Balkan, 1 nci Dünya ve Kurtuluş Savaşları ile Dersim Harekatı'na katıldı.


3 Haziran 1964 tarihinde vefat etti. Ankara'da Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Karamürsel ( .... - .... )


Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin komutanlarından olan Karamürsel, Osmanlı Devletinin ilk Kaptan-ı Derya'sıdır. İzmit civarını fethetti. "Karamürsel" kazası onun adını taşır. Doğum ve ölüm tarihleri belirsizdir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Orgeneral Muhittin Önür (1903 - 1978)




Orgeneral Muhittin Önür, 1903 yılında Edirne’de doğdu. 1921 yılında Piyade Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'nu bitirdi. Muhtelif birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı görevlerinden sonra 1931 yılında girdiği Harp Akademisi'ni, 1934 yılında bitirerek kurmay oldu. 1952 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde görev yaptı.

1952 yılında Tuğgeneral, 1954’de Tümgeneral, 1957’de Korgeneral ve 1961’de Orgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile Genelkurmay Ulaştırma Daire Başkanlığı, Genelkurmay Lojistik Başkan Yardımcılığı, 10 ncu Tümen Komutan Vekilliği, Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Ulaştırma Daire Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı, 33 ncü Tümen Komutanlığı, İstanbul Tetkik Kurulu Üyeliği, Genelkurmay Ulaştırma Daire Başkanlığı, 29 ncu Tümen Komutanlığı, 9 ncu Kolordu Komutan Vekilliği, Korgeneral rütbesinde 07 Eylül 1960 – 14 Ocak 1961 tarihleri arasında Jandarma Genel Komutan Vekilliği, Genelkurmay II nci Başkanlığı ve 2 nci Ordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde 31 Ağustos 1961 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 23 Şubat 1962 tarihinde emekli oldu.

Üç çocuğu olan Orgeneral Önür, Kurtuluş Savaşına katıldı. 27 Eylül 1978 tarihinde vefat etti ve Ankara Cebeci Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Esat Paşa

--------------------------------------------------------------------------------








1862 yılında Yanya'da doğdu. Harbiye'yi 1890 yılında kurmay yüzbaşı olarak bitirdi. Almanya'ya gönderildi ve orada dört yıl staj yaptı. Dönünce Goltz Paşa'nın yardımcılığına getirildi. Osmanlı - Yunan Savaşı'nda (1879) Yanya Kolordusu kurmay heyetinde görev aldı. Harbiye'de ders verdi. III. Kolordu komutan yardımcısı olarak gönderildiği Selanik'te İttihat ve Terakki'nin etkinliklerini önlemediği düşüncesiyle İstanbul'a çağrıldı. Yıldız'da yargılandıysa da II. Meşrutiyet'in ilanıyla affedildi. 1911 yılında Gelibolu fırkası komutanlığına atandı. Balkan Savaşı'na katıldı ve Yanya Kalesi'ndeki savunmasıyla ün yaptı. Çanakkale Savaşı'nda Kuzey Grubu komutanıydı. I.Dünya Savaşı'ndan sonra Askeri okullar ve II. Ordu müfettişliklerinde bulundu. Salih Paşa kabinesinde kısa süre Bahriye Nazırı olarak görev yaptı. Anılarının bir bölümü "Esat Paşa'nın Çanakkale Anıları" adıyla 1975 yılında yayımlandı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Kemalettin Sami Gökçen

--------------------------------------------------------------------------------



Asker, Kurtuluş Savaşı komutanlarından ve diplomat. 1884 yılında Sinop'ta doğdu. 1905'de Mühendishanei Berii Hümayun'u, 1908'de Harp Akademisi'ni bitirdi. 1919'da Kurtuluş Savaşı başlarında Kafkas Tümeni Komutan vekili idi. Bu tümenin komutanı olarak II. İnönü Savaşı'na katıldı ve başarı gösterdi. Kemalettin Sami Paşa, savaş sonunda Ankara komutanlığına atandı. Aynı zamanda 1923'de Sinop milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ertesi yıl milletvekilliğinden istifa etti.


1928'e kadar orduda kalan Kemalettin Sami Paşa, 1926'da korgeneralliğe yükseldi. Emekliye ayrıldıktan sonra Berlin büyükelçiliğine atandı. 1934 yılında İstanbul'da öldü
 
Geri
Üst