Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Solon M.Ö. 640-559'da yaşadığı tahmin edilen devlet adamı . Yaptığı reformlarla Atina demokrasisinin temelini attığı kabul edilir. Orta halli bir aileden gelen Solon, önceleri ticaretle uğraştı. Bu sırada pekçok ülkeyi gezdi. M.Ö. 612'de Attika'ya yerleşen Solon, Salamis'in zaptı ile neticelenen savaşa iştirak etti. Attika'da büyük karışıklıklara yolaçan tarım krizi sebebiyle idarede görev aldı (594).

Çiftçi borçlarının ve şahsi hürriyetin ipotek için kısıtlanmasını kaldırdı. Yaptığı diğer reformlarla ticaret ve sanayinin gelişmesini kolaylaştırdı. Ağırlık ve diğer ölçüleri standartlaştırdı. Zeytinyağından başka zirai ürünlerin ihraç edilmesini önledi. Asillerin etkisini azaltmak için vatandaşlığı dört sınıf olarak belirledi. Ayrıca bu sınıflara girmeyi doğuşa değil, maddi varlığa bağladı.

Solon'un reformları: Atinalıların fakirliğini ve memnuniyetsizliğini ortadan kaldırmadıysa da, onları hafifletti. Yaptığı siyasi ve ekonomik değişiklikler, daha sonraki reformların kolaylıkla tatbik edilmesini sağladı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Korgeneral Celal Alkoç, 1902 yılında Manastır’da doğdu. 1921 yılında Piyade Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'nu bitirerek orduya katıldı. Çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra, Üsteğmen rütbesi ile 01 Kasım 1926 – 18 Haziran 1927 tarihleri arasında Piyade Okulu'nda tahsilini ikmal etti. 1928 yılında girdiği Harp Akademisi'ni, 1931 yılında bitirerek kurmay oldu.

1952 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde görev yaptı. Bükreş’te 1 yıl staj yaptı ve 1952 yılında Tuğgeneral, 1955’de Tümgeneral, 1957’de Korgeneralliğe yükseldi. Tuğgeneral rütbesi ile 48 nci Tümen Komutan Yardımcılığı, Tümgeneral rütbesi ile 3 ncü Ordu Kurmay Başkanlığı, İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, 66 ncı Tümen Komutanlığı, Korgeneral rütbesi ile 2 nci Ordu Komutan Vekilliği ve 3 ncü Ordu Komutan Vekilliği görevlerinde bulundu. 11 Ocak 1961 tarihinde 3 ncü Ordu Komutanı iken atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, 19 Haziran 1961 tarihinde emekli oldu.

Dört çocuğu olan Korgeneral Alkoç, Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 7 Ağustos 1973 tarihinde vefat etti ve Ankara Cebeci Şehitliği'nde toprağa verildi
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Eduard Bernstein

--------------------------------------------------------------------------------








(1850 - 1932)



Danzig’den gelerek Prusya’nın başkenti Berlin’e yerleşmiş bir yahudi ailesinin oğluydu. Babası demiryolu makinisti, amcası Aaron Bernstein ise işçi çevrelerinde çok sayıda okuru olan Berliner Volk Zeitung gazetesinin editörü idi. Bu ortamda pek çok kültürlü Almanın ulusal birlik ve demokrasiye duyduğu özlemi daha genç yaşta kolayca paylaştı. 1872’de genç bir banka memeru iken Sosyal Demokrat Partiye girdi. Prusya’nın 1871’de Fransayı yenilgiye uğratmasını izleyen çalkantılı yıllar, siyasi inançlarının oluşmasında önemli rol oynadı.

Partiye girince sosyalist yayın organı Die Zukunft’ta çalışmaya başladı.1890'lara değin süren 1873 ekonomik bunalımı kapitalizmin zayıflığı yolundaki inancını pekiştirdi. Ama onu daha radikal bir tutum almaya zorlayan Şovalye Otto von Bismarck'ın antisosyalist yasaları oldu. Almanya dışına sürülünce İsviçre’ye yerleşti. Die Zukunftun varlıklı koruyucusu Karl Höchberg'in "ahlakçı sosyalist" görüşlerinden uzaklaştı. Burada gizli sosyalist partinin toparlayıcı odağı durumunda olan Der Sozialdemokratie dergisinin Zürich baskısının editörlüğünü Karl Marx’ın onayıyla üstlendi. 1888’de Bismarck'ın başvurusu üzerine İsviçre’den de sınırdışı edilince derginin yayımını Londra’da sürdürdü. Orada Marx’ın çalışma arkadaşı Friedrich Engels’in yakın dostu oldu; sosyalizmin adım adım gelişeceğini savunan etkili Fabian Derneği’nin önderiyle de yakın ilişki kurdu. Giderek değişen görüşlerini bir dizi makale ile 1898'de Stuttgart’ta Sosyal Demokrat Parti toplantısına gönderdiği bir mektupla sergiledi. Ertesi yıl Die Voraussetzungen de Sozialismus und die Sozialdemokratie’yi (Evrimsel Sosyalizm,1891'de) yayımladı.

1901’de Almanya’ya dönen Bernstein reformcu işçi hareketinde giderek gelişen revizyonist okulunun kuramcısı durumuna geldi. Sosyalizmin kapitalist orta sınıfa karşı bir ayaklanmanın doğrudan ve katışıksız bir ürünü değil, insan tutkularının ayrılmaz içsel bir parçası olan liberalizmin nihai sonucu olduğunu savundu. Kapitalizmin hemen çökeceği ve burjuvazinin yalnızca ve baskıcı bir sınıf olduğu yolundaki görüşten vazgeçti. Ayrıca üretken sanayinin belirli ellerde toplanmasının her alanda Marx’ın öngördüğü ölçüde eksiksiz ya da daha hızlı biçimde gerçekleşmediği sonucuna vardı.
1902’de Reichsrag’a (parlemento) seçildi ve üyeliği 1928’e değin sürdü . Sosyalist kuramcı Karl Kautsky’nin dogmatik marxizmi ile Alman işçi önderi Agust Bebel'in eklektik Marxizmi giderek etkisini yitirdikçe revizyonizm sosyal demokrasinin ideolojisi durumuna geldi.
Sonunda sosyal demokrasi Bernstein’ın 20 yıldır özlemini çektiği büyük bir reformcu halk hareketi durumuna geldi. Artık partisinin saygın bir yol göstericisi olan Bernstein sosyal demokrat programın büyük bölümünün fikir babalığını yaptı. Alman halkını 1917 Rus örneğinden caydırmakta önemli rol oynayan Bernstein, 1922’de İtalyan faşist modelinin Almanya’ya sıçramasını önleyemedi. Nazilerin kanlı saldırılarını, dengesiz kafaların düşüncesiz davranışları olarak değerlendirdi. Nasyonel Sosyalizmin özünü kavrayamadı ve Nazilerin iktidarı ele geçirmesini önlemekte çaresiz kaldı. Berstein’in ölümünün üzerinden daha altı ay geçmeden , tüm umutlarını bağladığı demokratik devlet, kapılarını Adolph Hitler’in diktatörlüğüne açtı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Kral Fahd

--------------------------------------------------------------------------------








Kral Abdülaziz bin Abdülrahman El Suud'un oğlu olan Fahd 1922'de doğdu.


1953'te babası tarafından Eğitim Bakanlığı görevine getirildi. 1962 yılında İçişleri Bakanlığına atandı. Fahd, 5 yıl sonra ise Başbakan İkinci Yardımcısı oldu. Kral Faysal'ın, 25 Mart 1975'te yeğeni tarafından öldürülmesinin ardından yeni kral Halid oldu ve Fahd, veliaht prens sıfatı elde etti. Fahd, Halid'in kral olduğu dönemde Başbakanlık görevini de fiilen yürüttü.


Kral Halid'in 13 Haziran 1982'de ölmesiyle tahta oturan Fahd, ABD ile ilişkilerin gelişmesine önem verdi ve Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinin ardından Washington'ın, Suudi Arabistan'da üs kurmasına izin verdi. Halkın tepkisini çeken bu adımın, Usame bin Ladin ve yandaşlarının yükselmesinde etkili olduğu öne sürülüyor. Fahd, iktidarının ilk yıllarında ülkesini bölgesel ve uluslararası alanda ön plana çıkarmaya uğraştı. Fahd'ın 1981'de veliaht prens iken teklif ettiği Ortadoğu Barış Planı, 1982'de Arap Birliği tarafından kabul edildi. 1980'li yıllarda, SSCB'nin Afganistan işgaline karşı ABD ve Pakistan ile birlikte mücadele yürüten Fahd, bu çerçevede milyonlarca riyal harcamaktan ve savaşa binlerce Suudi göndermekten kaçınmadı. Fahd, 1995 yılında felç geçirdi ve bu tarihten itibaren hükümdarlığı fiilen Veliaht Prens Abdullah üstlendi


23 yıldır iktidarda kalan Kral Fahd, Suudi Arabistan'ı bir aşiret devleti olmaktan çıkarmış ve bir ekonomik güç haline getirdi. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol üreticisi. Dünyanın en büyük petrol rezervlerini kontrol eden Fahd'ın 32 milyar dolarlık servetinin yanı sıra Suudi Arabistan'da 7 sarayı, Fransız Rivierası'nda bir şatosu bulunuyor. Fahd'ın 3 karısı, 8 oğlu olduğu tahmin ediliyor. Fahd, farklı yönleri ile gündeme gelen bir isim oldu. 1986'da İslamiyet'e bağlılığının bir göstergesi olarak unvanının ardına "İki Kutsal Cami'nin koruyucusu" ifadesini eklettiren Fahd, dünya genelinde cami inşa edilmesi için büyük bir bütçe ayırdı ve Cebelitarık'taki İbrahim El İbrahim Camii'nin 1997'de açılmasına önemli katkıda bulundu.


Yıllardır hasta olan Suudi Arabistan Kralı Fahd, 1 Ağustos 2005'te Riyad'da öldü.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

George E. Pataki, 24 Haziran 1945'de Peekskill New York'da doğdu. 1967'de Yale Üniversitesinden lisansını ve 1970'de Columbia Hukuk Fakültesinden hukuk derecesini aldı. 1981-1984 yılları arasında Peekskill Valisi olarak görev yaptı. 1985'den 1992'ye kadar New York Eyalet Meclisi üyesi olarak görev yaptıktan sonra 1992'de Eyalet Senatörü seçildi.

1994'de görevdeki vali Mario Cuomo'yu yendi; 1998 ve 2002 seçimlerinde yeniden seçildi. New York Eyalet Valisi olarak göreve gelmesinden itibaren yürürlüğe konan yasalarla 100 milyar $ fazla vergi indirimi sağladı.( Ülkedeki diğer bütün eyaletlerden çok daha fazla olarak) Pataki oldukça büyük olan bütçe açığını sınırlamalar, borç reformu ve mali sorumluluklarla fazlalığa çevirdi. Bu durum New York'a 23 yılın en yüksek kredi reytingini getirdi.

Özel sektörde yüzlerce, binlerce istihdam oluşturuldu ve önemli işverenler rekor seviyede yatırım yaptılar. Ölüm cezasını düzenledi ve ağır cezalar için uzun ceza sistemini getirdi. Ağır ceza alan suçlular için şartlı tahliye sistemini elimine etti ve böylece suç oranını %43'e düşürdü.

Pataki, Bayan Libby ile evli ve 4 çocuk sahibidir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Efkan Ala

--------------------------------------------------------------------------------

1965 Erzurum doğumlu olan Efkan ALA, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunudur. İktisat alanında yüksek lisans yapmıştır. Sırasıyla Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığında daire Başkanlığı ve Turizm Bakanlığında Genel Müdürlük görevlerinde bulunmuştur.

Dünya Turizm Örgütü Kaliteyi Destekleme Komitesi Üyeliği yapmıştır. UNİCEF’ te Türkiye’ deki temel ihtiyaçların karşılanması konusunda çalışmalar yapmıştır. 30.01.2003 - 14.09.2004 tarihleri arasında Batman Valiliği görevini yapmıştır. 03.09.2004 tarihinde Vali Atamaları hakkındaki Resmi gazete kararıyla Diyarbakır Valiliği görevine getirilmiş ve 14.09.2004 tarihinde görevine başlamıştır.

Diyarbakır Valisi Efkan ALA evli olup, 2 çocuk babasıdır.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

LLoyd, D. George

--------------------------------------------------------------------------------


İngiliz devlet adamı olan David Lloyd George, 1836 yılında İngiltere'nin Manchester kentinde doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. 1890 yılında Liberal Parti'den milletvekili seçildi. 1905-1908 yılları arasında Campbell Bannerman Kabinesi'nde Ticaret ve Maliye Bakanlığı yaptı. 1916 yılında başbakanlığa getirildi ve 1922'ye kadar bu görevde kaldı. Birinci Dünya Savaşı'nda müttefik harekatını Balkanlara ve Ortadoğu'ya kaydırmağa çalıştı. Yunanlıların Ege'ye asker çıkarmasını destekledi. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşmasıyla siyasi çıkmaza giren Lloyd George, Sinn Fenierler'in bağımsız bir İrlanda Devleti kurma isteklerini onaylamak zorunda kalınca Muhafazakarların sert tepkisiyle karşılaştı ve görevinden ayrıldı. 1945 yılında Llaynstumwy Caernarvonshire'de öldü.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Sir George Grey'in torunu olan Edward Grey 1862 yılında Northumberland'da doğdu. Siyasete Liberal Parti üyesi olarak 1885'te atıldı. 1905-1916 yılları arasında dışişleri bakanlığında bulundu. İngiltere ile Fransa arasındaki Entente Cordiale'in ve Rusya'nın da katılmasıyla meydana gelen Üçlü Antlaşmanın (İttifak-ı Müselles) kurucusu olduğu halde Almanya'nın askeri gücünden çekinerek bu antlaşmayı işlemez hale getirdi. Bununla beraber, İngiltere'yi Fransa ve Rusya'nın yanında savaşa girmekten alıkoyamadı (4 Ağustos 1914). Lloyd George ile siyasi muhalefette olduğu için, 1916'da görevinden ayrıldı. 1933 yılında Fallodon'da öldü.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Shaka Zulu (bazen Tshakaö Tchaka veya Chaka olarak da yazılabilir), 1781 yılında doğup, 1828 yılında öldüğü hesaplanan, Zulu kabilesini ufak ve verimsiz bir topluluktan bir devletin başlangıcına götürmekle anılan askeri bir dehadır. Savaş sırasındaki yoketme stratejileri ile birçok modern düşünür tarafından bir deha olarak tanımlanan Shaka, aynı zamanda sosyal devrimlerde gerçekleştirerek bu ufak Afrika kabilesini dünyaya tanıtmıştır.








Tarihteki en önemli ve adı en çok bilinen Güney Afrikalı, zulu kabilesinin kralı. bugün bile hala kullanılan savaş taktikleri geliştirmiştir. 1785 yılında nandi adındaki elangeni kabilesinin prensesi ve o zamanlar daha küçük olan zulu kabilesi kralı senzangakona'nın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. doğumundan bir süre sonra anne ile babası anlaşamaz ve annesi kendi kabilesine dönmek ister ancak orada kabul edilmez ve zulu'ya geri döner. bütün çocukluğu boyunca annesinden bir yandan kendi kabilesinde ne eziyetler çektiğine, onların ne kadar kötü insanlar olduğuna dair hikayeler dinler, diğer yandan da ne kadar asil bir kan taşıdığı yönünde sürekli pohpohanır ve bu süreç içerisinde ortaya derin ruhsal bozuklara sahip, ileride bir savaş makinesine dönüşecek bir adam çıkar. diğer kabilelerde savaşı öğrenmek adına gönüllü olarak 6 yıl savaşır. iklwa adındaki tehlikeli silahı icat eder. geri döndüğünde babasının ölümünden sonra kabilesinin başına kral olarak geçer ve sahip olduğu toprakları ve nüfusu genişletir, kendi dahiyane taktikleri ve savaş stratejileri ile bir ordu kurar. ardından annesinin kabilesine saldırır ve herkesi teker teker öldürür. bu kıyımla birlikte tüm afrika kıtasında adını duyurur ve topraklarını genişletmeye devam eder, 1820 yılında tüm güneybatı afrikadaki kabilelerini egemenliği altına alır. annesinin ölümüyle birlikte deliliği iyice azar, ölüm seramonisi için annesinin anısına 7000 kişiyi idam ettirir. annesinin ölümüyle birlikte bir yandan mental bozukluğunun artması bir yandan da yaşlılık nedeni ile çığrından çıkar, kontrol edilemez hale gelir. 1828 yılında baba tarafından üvey iki erkek kardeşi tarafından bıçaklanarak öldürülür.
geride öldürdüğü yüz binlerce insan, dahice hazırlanmış savaş taktikleri ve tarihe yazılacak deliliklerini bırakır. dahilik ile delilik arasındaki o ince çizginin bulunmadığı nadir insanlardan. hakkında filmler çekilmiş, onlarca kitap yazılmıştır. ilginç bir adamdır nitekim..hiç evlenmemesine ragmen toplam 1200 çocugu oldugundan söz edilir.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Talat Paşa

--------------------------------------------------------------------------------








Osmanlı devlet ve siyaset adamı, Talat Paşa 1874 yılında doğdu. İttihat ve Terakki Fırkası önderlerindendi. 1917-18 arasında sadrazamlık yaptı.

İlköğrenimini Vize'de, ortaöğrenimini Edirne Askeri Rüştiyesi'nde tamamladı. Edirne Posta ve Telgraf İdaresinde katip olarak çalışmaya başladı. Genç yaşta Jön Türk hareketine ilgi duydu ve İttihat ve Terakki Cemiyeti Edirne Şubesi'ne üye oldu. Meşveret Gazetesi ile cemiyet bildirilerinin dağıtımını üstlendi. Bu çalışmalarından ötürü kovuşturmaya uğrayarak 1895'te tutuklandı. 1903'te Selanik Telgraf İdaresi başkatipliğine getirildi.

II. Meşrutiyet'in ilanı sırasında önemli görevler üstlenen Talat Bey, 1908'de İttihat ve Terakki'den Edirne Mebusu seçildi. Meclis-i Mebusanın birinci REİS vekili oldu. 1909'da İngiltere'ye giden mebuslar heyetinin başkanlığını üstlendi. İttihat ve Terakki'nin en etkili yöneticisi oldu. 1908 kongresinde seçildiği Merkez-i Umumide, Vekil-i Umumiliğe getirildi. (1912)

Balkan Savaşları (1912-13) sırasında, bölgedeki karışıklıkları önlemek amacıyla Doğu Anadolu'daki Ermenileri topluca göç ettirdi. Bu uygulama nedeniyle Batı kamuoyunda "soykırım yapmak"la suçlandı ve "bir numaralı Ermeni düşmanı" ilan edildi. Said Halim Paşa 1917'de görevinden ayrılınca vezirlik verilerek sadrazamlığa getirildi. Gene aynı dönemde İttihat ve Terakki Fırkası'nın Reis-i Umumiliğini üstlendi. Savaşın Almanya ve müttefiklerinin yenilgisiyle sonuçlanacağının anlaşılması ve Almanya'nın İtilaf Devletleri'nden ateşkes istemesi üzerine, Talat Paşa hükümeti de istifa etti.(Ekim 1918) Yeni kurulan Ahmed İzzet Paşa hükümeti savaşı sona erdiren Mondros Mütarekesini (30 Ekim 1918) imzalarken, İttihat ve Terakki Fırkası da 1 Kasım 1918'de son kongresini yaptı. Talat Paşa bu kongrede yaptığı konuşmasında savaşa nasıl girildiğini ve savaş sırasındaki gelişmeleri anlattı ve siyasetten çekildiğini açıkladı. Daha sonra Ahmed İzzet Paşa'ya bıraktığı mektupta, millete karşı hesap vermek üzere geri geleceğini, gerekirse mahkemeye de çıkacağını bildirerek Almanya'ya gitti.

15 Mart 1921'de bir Ermeni tarafından Berlin'de öldürüldü ve Berlin'deki Türk Mezarlığına gömüldü. 1943'te kemikleri İstanbul'a getirilerek Şişli'de Hürriyet-i Ebediye tepesinde toprağa verildi. Talat Paşa'nın Meşrutiyet ve I. Dünya Savaşı yıllarını ele alan anıları ölümünden sonra "Talat Paşa'nın Hatıraları"(1958), "Talat Paşa'nın Anıları" (1986, 1990) adı altında yayımlandı
 
Geri
Üst