Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Wilhelm II

--------------------------------------------------------------------------------








Viktorya'nın büyük kızının oğlu olarak, 1859'da Berlin'de doğdu. İyi bir öğrenim gördü. İki sene Bon Üniversitesi'nde ekonomi, politika ve hukuk okudu. Burayı bitirdikten sonra ordu hizmetine girdi.

I.Wilhelm'in 1888 yılında ölümü üzerine Prusya Kralı ve Almanya İmparatoru oldu. İmparatorluğu tek başına idare etmek istiyordu. Bu yüzden Alman İmparatorluğunu kuran Bismark'la arayı açtı ve onu başvekillikten istifa ettirdi (1890). Bundan sonra memleketin idaresini bir elden idare etmeye başladı. II. Wilhelm, bazı ülkelere ziyaretlerde bulundu. Bu arada İstanbul'a da geldi. Gelişinin hatırası olarak Sultanahmet'teki çeşmeyi yaptırdı.

İlk olarak Wilhelm, politika yüzünden ihmal edilen orduyu ele aldı ve kısa sürede düzene soktu. Devlet adamlarının, iktisatçılarının ve endüstricilerinin geceli gündüzlü çalışmaları sayesinde, Avrupa krizler içinde kıvranırken, Almanya'yı gerilikten kurtardı, dünyanın en ileri memleketi haline soktu. Sonra bu "Savaş kralı" "İtimadım parlamentoya değil, imparatorluğu ayakta tutan orduyadır" diye beyanat vermekten çekinmedi. "Almanların istikbali sular üzerindedir" diyerek, denizciliğe büyük ölçüde önem verdi. Kısa zamanda büyük bir ticaret ve savaş filosu meydana getirtti. Avusturya veliahdının, bir Sırp tarafından öldürülmesi üzerine, Avusturya yanında savaşa girerek, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep oldu. Savaşın kötü gitmesi üzerine, halk ayaklandı, Kayser Berlin'den Hollanda'ya kaçtı (1918). Alman İmparatorluğundan ve Prusya Krallığından istifa etti. İlk olarak Amerongen, daha sonra Doorn'a yerleşti. 1921'de eşinin ölümünden sonra, 1922'de prenses Hermine ile evlendi. 1941 yılında öldü.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Konstantin

--------------------------------------------------------------------------------

(1868-1923)


1913-1917 ve 1920-1922 yıllarında kesintili olarak hüküm süren Yunan Kralıdır. Almanya İmparatoru II. Wilhelm'in kız kardeşi Sophia von Hohenzollern ile evlendi. Birinci Dünya Savaşı'nda Almanlarla olan dostluğu, onu, 1917'de, oğlu Alexandros lehine tahttan vazgeçmeğe zorladı ama Alexandros ölünce 1920'de tekrar tahta çıktı.

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya asker çıkararak, Türkiye'yi işgal etmek istedi ve kendisini başkomutan ilan etti. Fakat Yunanlıların yenilgisinden sonra yine tahttan indirildi ve krallığı büyük oğlu Yorgos'a bıraktı. Bir yıl sonra da öldü. Başbakanlığa getirdiği Venizelos'un tüm isteklerini kabul ettiği için yeteneksiz bir kral olarak Yunan tarihine geçti.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Sackville Hamilton Carden

--------------------------------------------------------------------------------








İngiliz amirali Carden, İrlandalı deniz albayı Andrew Carden'in oğlu olarak 1857 yılında doğdu. 1882 Mısır harbine katıldı. 1894'te Suakim harekatında ve Doğu Sudan'da görev yaptı. 1897'de Sir Harry Rason'ın maiyetinde Benin seferine katıldı ve 1908'de amirallik rütbesine yükseldi. 1914'te Malta deniz kumandanlığına atanan Carden, Sir Berkeley Milne ayrıldıktan sonra Akdeniz Filosu Başkumandanlığına getirildi.

Çanakkale seferinin başında, 18 Mart deniz harekatının planlarını yaptı ve başarısızlıkla sonuçlanan bu harekata kumanda etti. Hastalığı sebebiyle bu mevkiden ayrılan Carden görevini Sir John de Robeck'e devretti. 1916'da şövalyelik ("Sir" unvanı) ile taltif edildi ve 1917'de büyükamiralliğe terfi ettirildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Orgeneral Mehmet Muzaffer Alankuş, 1898 yılında Erzurum’da doğdu. 1914 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenci iken orduya iltihak etti. 1915 yılında Asteğmenliğe yükseldi. Muhtelif birliklerde Takım Komutanlığı ve Birlik Komutanlığı yaptı. 7 nci Tümen Harekat Mülhakı iken esir düştü. 01 Ekim 1918 – 30 Aralık 1920 tarihleri arasında Mısır’da esarette kaldı. 28 Nisan 1921’de Anadolu’ya geçerek Milli Ordu'ya iltihak etti. Çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra, Yüzbaşı rütbesi ile 1925-1926 yıllarında Harp Okulu tahsilini ikmal etti. 1926 yılında girdiği Harp Akademisi'ni, 1929 yılında bitirerek kurmay oldu.

1945 yılına kadar çeşitli birlik ve karargahlarda görev yaptı. 1945 yılında Tuğgeneral, 1947’de Tümgeneralliğe yükseldi. 11 Ekim 1947’de 4 ncü Tümen Komutan Vekili iken emekli oldu. 17 Haziran 1948 tarihinde yeniden göreve katıldı. 1956 yılında Korgeneral, 1959’da Orgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 4 ncü Tümen Komutan Vekilliği, Tümgeneral rütbesi ile Piyade Okul Komutanlığı, 1 nci Yurtiçi Bölge Komutanlığı, 3 ncü Yurtiçi Bölge Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Yarbaşkanlığı, 6 ncı Tümen Komutanlığı ve 2 nci Kolordu Komutan Vekilliği, Korgeneral rütbesi ile 2 nci Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay Personel Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 1 nci Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı görevlerinde bulundu. Orgeneral rütbesinde bu görevde iken 5 Ağustos 1960 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. 6 Ocak 1961 tarihinde atandığı Milli Savunma Bakanlığı görevinden, 28 Haziran 1961 tarihinde emekli oldu.

Üç çocuğu bulunan Orgeneral Alankuş, I. Dünya ve Kurtuluş savaşlarına katıldı. 17 Aralık 1972 tarihinde vefat etti ve İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Ali İhsan Sabis (veya, Soyadı Kanunu öncesinde, Ali İhsan Paşa) 1. Dünya Savaşı'nda Irak cephesinde 6. Ordu'ya komuta etmiş, İngilizlerce tutuklanmasının ardından ilk Malta sürgünü olmuş, dönüşünde ve Büyük Taarruz öncesinde Batı Cephesi 1. Ordu komutanlığını yürütmüş Türk askeridir. Soyadını Irak'ta Kut savaşlarında İngilizlere ağır kayıplar verdirdiği Sabis mevkiinden almıştır.

30 Ağustos 1882 tarihinde İstanbul'da, Cihangir semtinde doğdu. İlk mektebi ve Beşiktaş Askeri Rüştiyesini bitirdikten sonra 1895 yılında Halıcıoğlu'ndaki Topçu okuluna girdi. 1901'de Harp Okuluna başladı ve 1904'te birinci olarak mezun oldu.

1. Dünya Savaşı'nda kolordu ve ordu komutanı olarak Kafkasya ve Irak cephelerinde bulundu (1915-1918). 1915'de Tortum'da muvaffakiyetlerle başlayan komutanlığında, Dilman mağlubiyeti ve Ermeni isyanı sonucunda Van'ın elden çıkması ile Tortum'dan Tatvan'a inmek zorunda kaldı. 9. Kolordu Kumandanlığından 4. Kolordu Kumandanlığına, sonra da 6. Ordu Kumandanlığına terfi etti. İran içlerine gönderildi. Hatıralarında, Ruslarla yapılan Dümdar muharebeleri ile İran'dan, Bağdat'tan ilerleyen İngiliz kuvvetleriyle Şehriban civarında çarpışarak, tekmil 13. Kolorduyu Ruslarla İngilizlerin kıskacı arasından kurtararak Diyale nehrinin batısına geçirdiğini belirtmiştir. 2 Nisan 1918'de harabe halindeki Van'a girer.

30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandığında Musul ve çevresi hala Türklerin elinde ve Ali İhsan Paşa komutasındaki birliklerin idaresindeydi. Ateşkes ile savaşın bitmesi ve bütün kuvvetlerin yerlerinde kalmaları gerektiği yönündeki mütareke hükmü İngilizleri durdurmaya yetmedi. İlerlemeye devam ettiler ve Türk birliklerinin Musul'u terk etmesini istediler. Türk kuvvetlerinin komutanı Ali İhsan Sabis Paşa, bu isteği reddetti ancak İstanbul Hükümeti'nin talimatı üzerine Musul'u bırakıp Nusaybin'e kadar çekildi.

Savaştan sonra İstanbul'un işgalinde İngilizler tarafından Haydarpaşa İstasyonu'nda tutuklanarak Malta'ya sürüldü. Dönüşünde (27 Eylül 1921), Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve Batı Cephesi 1. Ordu komutanlığına atandı. Daha kıdemli olması dolayısıyla cephe komutanı İsmet Paşa ile anlaşmazlık çıkardığından Büyük Taarruzdan önce görevden alındı ve emekliye ayrıldı (1922). Nutuk'ta kendisine ağır eleştiriler yöneltilmiştir.

2. Dünya Savaşı yıllarında, gazetelere askerlik konusunda yazılar yazıyor ve genellikle Nazi ordularının ilerleyişini alkışlıyordu. Türkiye savaşın sonuna doğru Almanya'nın karşısında yer alınca, tenkit yazılarıyla yetinmeyerek, başta Cumhurbaşkanı İsmet İnönü olmak üzere devlet ve hükümet erkanına, suçlayıcı imzasız mektuplar göndermeğe başladı. Böylelikle 1922'de emekliye ayrılmasından önemli rolü oynayan, o zamanın Batı Cephesi komutanı İnönü'den dolaylı intikam almış oluyordu. Olayın tespitinden sonra, 24 Şubat 1944'de tutuklandı ve 10 Şubat 1947'de de sıkıyönetim mahkemesince 15 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. 1950'den sonra cezası sonuçları itibarıyla kaldırıldı ve 1954'te 10. Dönem'de DP milletvekili olarak Meclise girdi. Milletvekilliği bir dönem sürdü. 1957'de vefat etti.

Eserleri

Birinci Dünya Harbi Harp Hatıralarım Cilt 1
Birinci Dünya Harbi Harp Hatıralarım Cilt 2
Birinci Dünya Harbi Harp Hatıralarım Cilt 3
İstiklal Harbi ve Gizli Cihetleri Harp Hatıralarım Cilt 5
Birinci Dünya Harbi Harp Hatıralarım Cilt 4
Harp Hatıralarım Birinci Cihan Harbi 2. Cilt
Harp Hatıralarım Birinci Dünya Harbi 1. Cilt
Harp Hatıralarım Birinci Dünya Harbi 4. Cilt
Harp Hatıralarım İstiklâl Harbi ve Gizli Cihetleri 5. Cilt
Harp Hatıralarım İstiklâl Harbi ve Gizli Cihetleri 6. Cilt
İstiklal Harbi ve Gizli Cihetleri Harp Hatıralarım Cilt 6
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Orgeneral Sebahattin Işık Koşaner, 1945 yılında İzmir'de doğdu. 1965 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1966 yılında Piyade Okulu'ndan mezun olan Orgeneral Koşaner, 1976 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı, Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda öğretmenlik ve Harekat Eğitim Subaylığı yaptı.

1978 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olan Orgeneral Koşaner, kurmay subay olarak Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı emrinde çalıştı.

İtalya'nın Napoli kentinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) İstihbarat Dairesi'nde karargah subaylığı yapan Orgeneral Koşaner, 3. Ordu Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Plan Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Strateji Kuvvet Plan Dairesi'nde Kuvvet Plan ve Program Şube ile Strateji Şube Müdürlüğü, 8. Piyade Tümen 131. Piyade Alay Komutanlığı, Genelkurmay Özel Harp Dairesi Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Orgeneral Koşaner, 1992 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek bu rütbe ile Kara Kuvvetleri Lojistik Plan Daire Başkanlığı ve 1. Komando Tugay Komutanlığı görevi yaptı.

1996 yılında tümgeneralliğe terfi eden Orgeneral Koşaner, bu rütbe ile Kara Harp Okulu Komutanlığı görevini yürüttü. Orgeneral Koşaner, 2000 yılında korgeneralliğe terfi ederek Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 30 Ağustos 2004 tarihinde Orgeneralliğe terfi etmiştir.

Orgeneral rütbesi ile Ege Ordu Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı göreverinde bulunmuş. 30 Ağustos 2006 tarihinden geçrli olarak Jandarma Genel Komutanlığı görevine atanmıştır.

Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Koşaner, iki çocuk babası. Orgeneral Koşaner, İngilizce biliyor.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Faruk Loğoğlu

--------------------------------------------------------------------------------








1941 yılında Ankara’da doğan Dr. Loğoğlu, Tarsus Amerikan Koleji’nden sonra ABD’de Brandeis Üniversitesi’nden mezun olmuş, Princeton Üniversitesi’nden de siyasi ilimler alanında doktorasını almıştır. Dışişleri Bakanlığına katılmadan önce Vermont eyaletindeki Middlebury College’da siyasi ilimler alanında bir yıl öğretim üyeliği yapmıştır.

Büyükelçi (E) Dr. Faruk Loğoğlu, Danimarka (1993-1996), Azerbaycan (1996-1998) ve ABD (2001-2006) nezdinde T.C. Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. Diğer dış görevleri ise, sırasıyla, Belçika, Bangladeş, Birleşmiş Milletler (New York) ve Almanya’da olmuştur.

Dışişleri Bakanlığı'na 1971 yılında giren Dr. Loğoğlu, merkez dairelerinde daha çok siyasi konularda çalışmış; Ortadoğu, Avrupa, Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri üzerinde yoğunlaşmıştır.

1998’de Azerbaycan’dan merkeze dönüşünde, önce çok taraflı siyasi işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı (1998-2000), sonra Bakanlık Müsteşarlığı (2000-2001) yapmıştır.

Dr. Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda halen Dış Politika Danışma Kurulu üyesi olup, UNESCO Türk Milli Komisyonu’nda Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir.

Dr. Loğoğlu’nun İngilizce olarak yayınlanmış İsmet İnönü ve Modern Türkiye’nin Oluşumu adlı bir çalışması ve çeşitli makaleleri bulunmaktadır.

Mevhibe Loğoğlu’yla evlidir.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı olarak görev yapmaktadır
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Hasan Esat Işık

--------------------------------------------------------------------------------


1916 yılında İStanbul'da doğan Işık, Galatasaray Lisesi, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu.

1940 da Protokol Dairesinde Aday Meslek Memuru, III. Katip olarak görev yaptı, 1941 de askerlik hizmeti nedeniyle ayrıldı.

1944 de Protokol Dairesinde III. Katip, 1945 de Paris Başkonsolosluğunda Kançılar, Muavin Konsolos, Konsolos, 1949 Ticaret ve İktisat Dairesinde Şube Müdürlüğünü Tedvire Memur, Şube Müdürü, l950 de Milletlerarası Ekonomik İşbirliği Dairesinde Şube Müdürü, 1951 de Bükreş Büyükelçiliğinde Başkatip, Orta Elçilik Müsteşarı, 1952 de Birleşmiş Milletler Avrupa Ofisi nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde Müsteşar, 1954 de Ticaret ve Ticari Anlaşmalar Dairesinde Şube Müdürü, Genel Müdür, 1957 de Genel Sekreter Ekonomik İşler Yardımcılığında Genel Sekreter Yardımcısı, 1960 da Genel Sekreter nezdinde I. Sınıf Orta Elçi, 1962 de Brüksel Büyükelçiliğinde Büyükelçi, 1964 de Moskova Büyükelçiliğinde Büyükelçi olarak görev yaptı. Hasan Esat Işık 1965 yılında 8 ay Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı.

1965 de Yüksek Müşavir, 1966 da Moskova Büyükelçiliğinde Büyükelçi, 1968 de Paris Büyükelçiliğinde Büyükelçi olarak görev yaptı. 1973 tarihinde Bursa Milletvekili seçilerek Bakanlıktan ayrıldı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Osman Esim Olcay

--------------------------------------------------------------------------------



1924 yılında İstanbul'da doğan Olcay, Saint Joseph Lisesi ve Siyasal Bilgiler Okulu mezunu.

1945 de Siyaset Dairesinde Aday Meslek Memuru, III. Katip olarak görev yapmış ve aynı yıl askerlik hizmeti nedeniyle ayrıldı.

1947 de Personel Dairesinde III. Katip, Siyaset Dairesinde III. Katip ve aynı yıl Londra Başkonsolosluğunda Kançılar, Muavin Konsolos, 1951 de Londra Büyükelçiliğinde II. Katip, 1952 de Ekonomik İşler Dairesinde II. Katip, Başkatip, 1954 de Kuzey Atlantik Paktı nezrinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde Orta Elçilik Başkatibi, Büyükelçilik Başkatibi,
Orta Elçilik Müsteşarı, 1959 da NATO Dairesinde Genel Müdür Vekili, Genel Müdür, Daire Reisi, 1963 de Genel Sekreter NATO işleri Yardımcısı, 1964 de Helsinki Büyükelçisi, 1966 da Yeni Delhi Büyükelçisi, 1968 de NATO'da Milletlerarası Memur, 1969 da NATO Genel Sekreter I. Yardımcısı olarak görev yaptı.

1971 yılı içinde dokuz aylık bir süre için Nihat Erim Kabinesinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.


1971 de Dışişleri Bakanlığı Yüksek Müşaviri, 1972 de Birleşmiş Milletler New York Türkiye Daimi Temsilciliğinde Büyükelçi Daimi Temsilci, 1975 de Yüksek Müşavir, 1978 de Kuzey Atlantik Anlaşması nezrinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde Büyükelçi Daimi Temsilci, 1988 de Personel Dairesinde Bakanlık Müşavir olmuş ve 1989 da emekliye ayrıldı.
 
Ce: Asker ve Siyasetçi Biyografileri

Eric Edelman

--------------------------------------------------------------------------------








Ukrayna göçmeni yahudi bir aileden gelen Büyükelçi Eric Edelman, 14 Aralık 1952'de Columbus, Ohio'da dünyaya geldi. Edelman, Şubat 2001-Haziran 2003 tarihleri arasında ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ulusal güvenlik işlerinden sorumlu danışmanı olarak hizmet verdi. Başkan Yardımcısı'nın ofisine atanmadan önce, 1998-2001 tarihleri arasında, ABD'nin Finlandiya Cumhuriyeti Büyükelçisi olan Eric Edelman, Haziran 1996-Temmuz 1998 tarihleri arasında idari işlerle ilgili Dışişleri Bakan Yardımcısı görevindeydi. Eric Edelman, Haziran 1994 - Haziran 1996 tarihleri arasında, Prag'da ABD'nin Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.

Nisan 1993'ten Temmuz 1993'e kadar, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan sorumlu dışişleri bakanı özel danışmanı ve özel temsilci yardımcısı olarak çalışan Edelman'ın bu dönemdeki sorumluluk alanları savunma, güvenlik ve uzay konuları oldu. Edelman, Nisan 1990 - Nisan 1993 arasında ABD Savunma Bakanlığının, Sovyet ve Doğu Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Nisan 1989 - Mart 1990 arasında Dışişleri Bakanlığı siyasi işler müsteşarının, Avrupa masası özel yardımcısı olarak görev yapan Edelman, 1987-1989 yıllarında, Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nin dış siyasi işlerden sorumlu bölüm başkanı olarak çalıştı. Edelman, 1984-1986 yılları arasında da, ABD Dışişleri Bakanlığı Sovyetler Dairesinde üçüncü dünya ülkelerinde Sovyet politikaları konularından sorumlu olarak görev yaptı.

Büyükelçi Edelman, daha önceki çalışmaları çerçevesinde de, Dışişleri Bakanı George P. Shultz'un özel yardımcılığını yaparak, 1982-1984 yıllarında Personel Müdürlüğü'nde, 1981-1982 yıllarında, Dışişleri Bakanlığı Kontrol Merkezi'nde gözlemci olarak ve 1980-1981 tarihlerinde, Batı Şeria/Gazze özerklik görüşmelerini yürüten Orta Doğu Heyeti üyesi olarak çalıştı. Edelman, 1993'te Savunma Bakanlığı ''Üstün Sivil Hizmet'' nişanı ile 1990 ve 1996 yıllarında iki kez Dışişleri Bakanlığı ''Üstün Onur Ödülü'' aldı.

1972 yılında Cornell Üniversitesi'nden ''Tarih ve Hükümet'' dalından mezun olan Edelman, doktorasını 1981 yılında Yale Üniversitesi'nde Amerikan Siyasal Tarihi dalında tamamladı. Büyükelçi Edelman, Patricia Davis ile evli ve Alexander, Stephanie, Terence ve Robert adlarında dört çocuk babası.
 
Geri
Üst