Ayakta sebepsiz morarmanın nedenleri

Uzman SühaN

Administrator
Ayakta sebepsiz morarmanın nedenleri
Ayak yapısında birçok bileşenin olduğu bir organdır. Ayaktaki bir morarma ise ayaktaki kan damarlarındaki kanın kemik, kas yada deri altına sızması nedeni ile ortaya çıkar. Ayak morarması ayağın farklı alanlarını etkileyebilir, ayak parmaklarından topuklara kadar var olan herhangi bir bölümde ortaya çıkabilir. Nedenine bağlı olarak tek ayağın küçük bir bölümünde yada her iki ayakta geniş bir alana yayılmış olabilir.


Ayaklar diğer uzuvlara göre daha fazla kullanıldıkları için yaralanmalara daha yatkındırlar. Ayakta morarma dendiğinde hemen ayağa alınan bir darbe veya yaralanma gelir. Bunlar hemen herkes tarafından bilinir. Halbuki durduk yere nedensiz, sebepsiz ortaya çıkan morluklar, morarmalar ise vücuttaki daha başka bir soruna işaret ediyor olabilir.







1.jpg







Ayakta morarmanın kontüzyonlar, hematom ve purpura olmak üzere farklı türleri bulunmaktadır.


Kontüzyonlar: Kontüzyonlar genellikle yaralanma veya darbe nedeni ile meydana gelen morluklardır. Uygun ayakkabıların giyilmemesinden tutunda ayağa alınan zorlayıcı bir darbe yada kazaya kadar çeşitli nedenleri olabilir. Bu tür yaralanmalar ayaktaki kas, eklem, tendon, kiriş ve kan damarlarına zarar verebilmektedir. travma nedeniyle oluşan morlukların yaygın türleridir. Kontüzyonlar sıklıkla vücudun yaralanmaya karşı ağrı ve şişme şeklinde yanıt verdiği bir durumdur.


Deride kontüzyon geliştiğinde alan önce kırmızıya, sonra siyah, mavi ve mor renge, en son olarak ise yeşilimsi sarı renge dönüşür. Son durumda kan artık bozulur ve vücut tarafından emilir. Ayak kemiği ve derin kas kontüzyonları yada çürükleri çok ağrılı olabilir ve iyileşmesi uzun zaman alabilir.



Ayakta Morluk ve Çürük


Hematom (kan toplanması): Ayakta hematomu, ayaktaki yaralanma alanındaki cilt altında kan birikmesi veya toplanması anlamına gelen morarma türüdür. Çoğu durumda zorlama nedeni ile oluşur, ağrılıdır, şişme ve kontüzyondan daha fazla şikayet eşlik eder. Hematomlara bir cerrahi operasyon sonrası yada kan damarlarında kendiliğinden oluşan bir kopma veya yırtılma da neden olabilir. Ayağı etkileyen yaygın hematom; subkutan hematom(derinin altında kan toplanması) ve subungual hematom (ayak tırnağı altında kan toplanması) olmak üzere incelenebilirler.

Purpura: Küçük kan damarları olan kılcal damarlardan kendiliğinden kanın sızması ile oluşur. Sızan alanda kırmızı yamalar veya düz lekeler meydana gelir. Derideki bu küçük noktalara purpura peteşi adı verilir. Purpura eğer büyük bir alana yayılmışsa bu ekimoz olarak isimlendirilir.

Purpura kontüzyon ve hematom gibi, travmanın neden olduğu bir durum değildir. Çeşitli hastalıklar yada düzensizlikler buna neden olabilir;

Lupus, romatoid artrit ve Henoch-Schonlein purpura gibi otoimmün hastalıklar,
Menenjit, mononükleoz, Rocky Mountain lekeli humma, kızamık gibi bazı enfeksiyon hastalıklar
Aspirin, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID), antibiyotikler, antihistaminikler ve antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlar

Böcek ısırıkları
Lösemi
Trombositopeni (trombosit sayısının az olması, pıhtılaşma sorununa yol açar)


Vaskülit (damar iltihabı)


Eğer ayakların üzerinde veya vücudunuzun başka bir yerinde kolay ya da sık sık morarma varsa özellikle de buna burun veya diş etlerinde kanama eşlik ediyorsa derhal doktora görünün. Ayrıca menenjit yada diğer ciddi sağlık sorunlarının belirtileri olabilen peteşi gelişirse, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, bilinç değişiklikleri ve boyun sertliği varsa yine vakit kaybetmeden doktora görününüz.



DİĞER BELİRTİLER NELER OLABİLİR?


Ayak morarması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceğinden, nedene bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkar. Ayak morluklarında genellikle ağrı, şişlik ve alanda renk değişikliği meydana gelir. Kolaylıkla meydana gelen yada açıklanamayan ayak yada vücudun meydana gelen belirtilere kanama ile ilgili olan diğer belirtiler eşlik edebilir.



Nedenine bağlı olarak ayakta; cilt yırtılması ve kırık, yürüme zorlukları, uyuşma ve karıncalanma, ayak yada parmakta ağrı ve ayak şişmesi meydana gelebilir.


Diğer yandan; ayak bileğinde şişlik, iltihap ve ağrı, diş eti kanaması, bacak, el ve diğer alanlarda çürükler, grip benzeri semptomlar, ağır adet dönemi, eklem ağrısı, burun kanaması, vücudun herhangi bir yerinde ağrılı alanlar, yaraların geç iyileşmesi gibi vücudun farklı belirtiler ortaya çıkabilir.


Aşağıdaki belirtilerin biri veya birkaçı görülmesi durumunda doktora görünülmelidir. Hayati önem arz edebilir;

Bilinç değişimleri
Ayakta ani meydana gelen his kaybı ve ayakta şekil bozuklukları
Nefes almada zorluk, hırıltılı solunum veya nefes darlığı
Peteşi (cilt altında kanama minik iğne ucu kırmızı veya mor noktalar)
Nöbetler
Boyun tutulması
Ani, şiddetli baş dönmesi veya sersemlik
Kan kusma, kanlı dışkı ya da ağır rektal kanama



AYAKTA MORARMA NEDENLERİ NELERDİR?



Ayak morarmalarının bir çoğu hafif kontüzyonlar yada yaralanmalardan meydana gelir. Böyle durumlarda ayak ve bacaklarda vücudun diğer bölümlerindekinden daha kolay morarma meydana gelir. Bu alanlar, yerçekimin kanın akışı yönüne etki etmesinden ötürü morarmaya daha meyillidir. Kolay meydana gelen morarmalar, basitçe ailesel olabileceği gibi purpura simpleks nedeni ile ortaya çıkabilir. Ancak, ayaklarınız veya vücudunuzun herhangi bir kısmında sıklıkla meydana gelen ve açıklanamayan morluklar daha ciddi olan kan pıhtılaşma bozukluğu yada farklı bir kan hastalığı gibi bir soruna işaret ediyor olabilir.ayak morarması



Yaralanma ile ilgili nedenler; Ayağa darbe alınması, düşme, spor yaralanmaları ve temas sporları, ayak veya ayak bileği kırığı, ayak bileği burkulması ve sert yüzeylerde yürüme, koşma ve zıplama sayılabilir.



Yaş, cinsiyet ve yaşam tarzına bağlı nedenler; cilt yaşlanması, alkol bağımlılığı (alkol kan pıhtılaşmasını azaltır), kadın olma, kilolu olma ve yanlış ayakkabı seçimi sayılabilir.



Ciddi olabilen nedenler; aplastik anemi, lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar, menenjit, mononükleoz ve kızamık gibi bazı enfeksiyon hastalıkları, hemofili, böcek ısırıkları, lösemi, organ yetmezliği, trombositopenik purpura hastalıkları, vaskülit ve C vitamini eksikliği (iskorbüt) olarak sıralanabilir.




Ayakta morarmaya neden olabilen ilaçlar:
Warfarin (Coumadin), enoksaparin (Lovenox) ve heparin gibi antikoagülan ilaçlar (kan sulandırıcı)
Fluoksetin (Prozac) ve paroksetin (Paxil) gibi antidepresanlar,
Klopidogrel (Plavix) gibi antiplatelet ilaçlar
Aspirin
Balıkyağı
Ginkgo biloba
İnterferon
İbuprofen (Advil, Motrin) ve naproksen (Aleve, Naprosyn) gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar
Penisilin
Belirli kanser türlerinde alınan kemoterapiler veya radyasyon
 
Geri
Üst