Babetler Rahat Ama Peki Ayak Sağlığı Açısından da Sağlıklı mı ?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Babetler Rahat Ama Peki Ayak Sağlığı Açısından da Sağlıklı mı ?
Bu konu; babetler sağlıklı mı hakkında bilgiler vermektedir.




Sevgili melekler, birkaç sezondur yaz geldi mi ayaklara özgürlük diyoruz ve hemen her türlü kıyafetin altına babetlerimizi giyip, sokağa fırlıyoruz. Eğer boy kısalığı gibi bir probleminiz yoksa, babetler en kadim dostunuz oluyor. Bütün bir yaz ayağınızdan çıkarmadığınız babetler sizi rahat ettirse de ilerde başınıza bazı problemler çıkaracağını biliyor musunuz peki ? Sizin anlayacağınız nasıl yüksek topuklu giymek sağlığa zararlıysa, dümdüz giymek de ayak sağlığı açısından zararlı. İşte Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş 'ın açıklamaları...



babetler-1b6.jpg




Prof. Dr. Şeref Aktaş’a gore; yüksek topuklu ayakkabı kullanımında, ayağa binen yük öne doğru kayıyor. Bu da ayağın ön tarafına normalden fazla yük binmesine neden oluyor. Artan yükle bereber; halluks valgus, Morton nöroma gibi ağrılı hastalıklar görülebiliyor. Yine vücudun mekanik aksında da topuklu ayakkabı giyimi ile değişim oluyor ve diz, kalça ve bel bu durumu telafi etmeye çalışıyor. Bir süre sonra da bel, kalça ve diz ağrıları görülebiliyor.

*Babetler bir kaçış yolu
Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, tüm bu şikayetleri yaşayan bayanlar yüksek topuklu ayakkabılardan bir kaçış yolu olarak babetleri gördüklerini dile getiriyor ve şöyle anlatıyor:

“Babetlerde ayakların rahat olması, sıkma olmaması, topuklu olmaması ilk başlangıçta çok cazip geliyor. Ama bir süre babet giyen hastalarımız bu sefer de topuk ve ayak bileği ağrıları ile ortopedi uzmanlarına başvuruyor ve ‘Acaba topuk dikeni mi oldum?’ sorularını kendilerine sormaya başlıyorlar. Oysa babet ayakkabılar da topuklu ayakkabılar gibi bazı sorunlara yol açabiliyor. Şöyle ki, babet ayakkabılarda topuk yüksekliği olmaması nedeni ile vücudun yükü topuğa biniyor. Babet giyen kadınlarda topuk, ayak bileği ve aşil tendon ağrıları görülmesinin nedeni de bu oluyor.

*İdeal ayakkabının 4-5 cm topuğu olmalı
Prof. Dr. Şeref Aktaş, ideal ayakkabının 4-5 cm topuklu olması, ayak tabanını ve arkını destekler yapıda olmasını öneriyor. Ayakkabıda kullanılan materyalin, deri gibi ayağın havalanmasına izin veren yapıda olmasının da terleme ve mantar problemlerinin önüne geçebileceğini vurguluyor.
 
ben topuklu giyemiyorum hep babet düz taban olduğum için sürekli topukalrımda aprı oluyor özellikle sabah kaltığımda demekki ondan ağrıyor topuklarım
 
Geri
Üst