Bademcik ameliyatı ne zaman yapılmalı?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Bademcik ameliyatı ne zaman yapılmalı?
bademcik ameliyatı hangi mevsimde yapılmalı,bademcik ameliyatı yazın yapılır mı,bademcik ve geniz eti ameliyatı,bademcik ameliyatı nedenleri,bademcik ameliyatı hangi yaşta yapılmalı,bademcik ameliyatı hakkında bilgiler,

indir (1).jpg


Bademcik ve geniz eti ameliyatı dünyada en çok yapılan ameliyatlardandır. Tek başlarına ya da birlikte yapılabilirler. Çocuklarda genel anestezi altında yapılmaları genel olarak tercih edilirken uygun ve uyumlu erişkin hastalarda bademcik ameliyatları lokal anestezi ile de yapılabilir. Geniz eti, genel olarak yaşla birlikte küçülerek kaybolma eğiliminde bir dokudur. (Ortalama 10-12 yaş civarında kaybolmaktadır.) Ancak bazı durumların varlığında ameliyatına karar verilmektedir. Bademcik ameliyatlarının büyük bir kısmını tekrarlayan bademcik iltihapları nedeniyle yapılan ameliyatlar oluşturmaktadır. Bademcik ameliyatına karar verirken aşağıda belirtilen sayılardan daha az sayıda iltihaplanma oluşuyorsa; hastanın ameliyat edilmeyip takip edilmesi; takip sonucuna göre karar verilmesi uygundur. Yaşla birlikte çocuklarda bağışıklık sisteminin daha da olgunlaşması ve enfeksiyonların sayısının azalması mümkündür.
Bademcik ve geniz eti ameliyatına her iki ameliyat da ayrı ayrı değerlendirilerek karar verilir. Belirli bir yaş sınırlaması olmamakla beraber 3-4 yaşından itibaren yapılması daha uygundur. Kanama bozukluğu olan, yarık damağı olanlarda ameliyat kesinlikle yapılmamalıdır. Bulunulan bölgede çocuk felci virüsü salgını varsa ameliyatın yapılmaması uygun olur.


Bademcik Ameliyatının Mutlak Gerekçeleri

1. Solunum güçlüğü, yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu, uyku bozuklukları ve horlamaya neden olacak kadar büyük bademcik varlığı.
2. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan durdurulamayan bademcik kanamaları.
3. Bademcikte tümöral bir oluşum varlığı veya şüphesi.
Son 1 yıl içerisinde 7 ve daha fazla; son 2 yıl içerisinde her yıl 5 ve daha fazla, son 3 yıl içerisinde her yıl 3 ve daha fazla tekrarlayan bademcik iltihabı geçirme, bademcik apsesi geçirme, kronik bademcik iltihabı ile birlikte kötü ağız kokusu sürekli boğaz ağrısı görülmesi, akut eklem romatizması-kalp kapağı hastalığı ve böbrek iltihaplanması varlığı, ilaç tedavisine yanıt vermeyen streptococ ya da difteri taşıyıcılığı, bademcik taşı varlığı da bademcik ameliyatı gerekçelerini oluşturur.


Geniz Ameliyatına Karar Verirken de Şu Gerekçeler Aranır:

  • Horlama, sürekli ağız solunumu, uyku bozuklukları, büyüme ve gelişme geriliği ve yüz gelişimi bozukluklarına yol açan büyümüş geniz eti varlığı.
  • İlaç tedavisine cevap vermeyen tekrarlayan geniz eti iltihaplanması (yılda 4 ve daha fazla).
  • Tekrarlayan orta kulak iltihabı veya sinüzit varlığı.
  • Orta kulakta sıvı birikmesi ve işitme azlığı.
 
Geri
Üst