Bademin faydaları neledir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bademin faydaları neledir ?
Badem, yağda yüksek olmasına rağmen, son derece besleyici ve son derece sağlıklıdır. İnanılmaz derecede etkileyici bir besin profiline sahiptir. Badem vitaminler, mineraller, protein ve lif ile doludur ve birçok sağlık yararları vardır. Sadece bir avuç badem, bir yetişkinin günlük beslenmesi için günlük protein gereksinimlerinin sekizde birini içeriyor.Badem istediğiniz herhangi bir biçimde yenebilir. Ham veya kavrulmuş formda yiyebilirsiniz.



bademin faydaları.png






Bademin sağlığı yararları arasında kalp krizi ve kalp hastalıklarının önlenmesi, kemik sağlığının iyileştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, cildin güçlendirilmesi, iltihaplanmanın azaltılması, enerji üretiminin artırılması ve kanserin önlenmesi yer alır. Diğer faydalar arasında sağlıklı hamileliğin desteklenmesi, kilo kaybının desteklenmesi, kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olması, kabızlığı önlemesi, beyin sağlığını iyileştirmesi ve vücudu antioksidanlar ile beslemesi bulunmaktadır.




Badem besin değeri


207 kalori

7 gram karbonhidrat

5 gram lif

5 gram protein

5 gram şeker

4 miligram riboflavin

16 miligram E vitamini

8 miligram manganez

97 miligram magnezyum

33 miligram demir

96 miligram kalsiyum

172 miligram fosfor



Badem harika bir antioksidan kaynağıdır .Antioksidanlar, hücrelerdeki moleküllere zarar verebilecek ve yaşlanmaya ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilecek oksidatif stresten korunmaya yardımcı olur. Günümüzde, badem beslenme faydaları dünya çapında övülmektedir ve çok farklı şekillerde kullanılmaktadır: sağlıklı bir atıştırmalık olarak çiğ yenir ; badem yağı , badem sütü veya badem unu ve hatta birçok vücut losyonu ve kokularda kullanılmaktadır.Doğal, tuzsuz bademler, bol miktarda sağlık yararına sahip lezzetli ve besleyici bir atıştırmalıktır. Günde sadece bir avuç badem tüketmek , kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olur ve kilo alımını önler, hatta diyabet ve Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmaya da yardımcı olabilir.



Badem E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Ek olarak, badem doğal olarak düşük şeker halinde iken önemli bir protein ve lif kaynağıdır. Bademler yüksek yağlı bir besindir, ancak büyük ölçüde (iyi) HDL kolesterol (kötü) LDL kolesterol düzeylerini koruyarak kalbi korumaya yardımcı olan tekli doymamış bir yağdır . Bunlar büyük bir lif ve protein kaynağıdır ve vitamin E, selenyum, çinko, kalsiyum, magnezyum ve B vitaminleri, özellikle folat ve biotin (B7 vitamini) gibi önemli besinleri içerir.Bademler, doymamış yağ asitleri, fitosteroller, magnezyum, E vitamini, bakır ve manganez de dahil olmak üzere kalbi korumaya yardımcı olabilecek besin açısından zengindir . Badem, E vitamini, folat ve doymamış yağ asitleri ve ayrıca nöroprotektif faydaları ile bilinen l-karnitin de dahil olmak üzere beyin sağlığı için önemli olan iyi bir besin kaynağıdır .



Badem , insan beyninin gelişimine ve sağlığına yardımcı olan birçok besin maddesinin zengin bir kaynağıdır . Bademler ayrıca gastrointestinal sağlığı geliştirebilir ve hatta diyabetle savaşabilir. Bademlerin yüksek lif içeriği, onlara gastrointestinal sistemde sağlığa katkıda bulunan prebiyotik özellikler kazandırır. Prebiyotikler, sindirim sisteminde iyi bakteriler için besin görevi gören ve sağlıklı bir dengeyi korumaya yardımcı olan sindirilemeyen gıda maddeleridir.Bademde bulunan lif, vücudun detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Yiyeceklerin sindirim sisteminden daha verimli bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu süreç sindirim sistemini temizler.



Badem yüksek lif içeriğine sahip olduğu için kolon kanserini önleyen gıdalar içinde listelenebilir. Badem ayrıca, göğüs kanseri hücrelerinin ilerlemesini kontrol eden vitamin E, Fitokimyasallar ve flavonoidlerin mükemmel bir rezervidir. Ayrıca kan şekeri seviyelerinin stabilize edilmesine ve diyabetten korunmaya yardımcı olur.Badem manganez , riboflavin ve bakır açısından zengindir , hepsi de enerji üretiminde yardımcı olurlar .


Badem, doğum kusurlarına karşı doğrulanmış bir savunma folik asit içerir. Folik asit, sağlıklı hücre büyümesi ve doku konfigürasyonunda büyük bir rol oynar ve bu nedenle fetüsün sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Badem ayrıca bilişsel işlevlerimize yardımcı olan bir beyin destekleyici kimyasal olan fenilalanin içerir. Badem, osteoporozu önleyen ve kemiklerimizi ve dişlerimizi güçlendiren kalsiyum ve fosfor gibi iyi bir mikrobesin kaynağıdır . Badem ayrıca kemik mineral yoğunluğunu arttıran ve iskelet sistemini güçlendiren diğer besin maddeleri sağlar.



Kırmızı kan hücrelerinin daha az miktarda oksijen taşıdığı zaman anemi ortaya çıkar. Badem, hemoglobinin sentezlenmesinde katalizör olarak çalışan bakır, demir ve vitaminler içerir. Bu nedenle, badem anemi için koruyucu bir önlem olarak kullanılabilir.Bademlerde bulunan tekli doymamış yağlar, protein ve potasyum kalp sağlığında etkilidir. E vitamini etkili bir antioksidandır ve ayrıca kalp hastalıkları riskini azaltırken, bademlerdeki magnezyum varlığı kalp krizlerinden kaçınmaya yardımcı olabilir. Badem, alkali maddelerin büyük kaynaklarıdır ve bunun, bağışıklık sisteminin dayanıklılığından yararlandığı ve hastalıkların ve çeşitli sağlık durumlarının üstesinden gelebilme yeteneğinin artırıldığı bilinmektedir.


E vitamini içeren badem esansı, dokuları oksidatif hasara karşı koruyan önemli antioksidan özelliklere sahiptir. E vitamini, serbest radikalleri nötralize edebilen bir antioksidandır. Tek bir kaşık badem ezmesi günlük E vitamini ihtiyacınızın yaklaşık % 30 unu karşılar.Lif, sindirim arttırıcı yararları ile bilinir. Bu nedenle, badem sütü büyük ölçüde hazımsızlık problemini kolaylaştırır. Badem sütü kas yapı proteinleri açısından zengindir . Proteinler, hasarlı bağları ve dokuları onararak kas sağlığını iyileştirir. Böylece, sporcular için de çok değerli ve beslenme içeceğidir. Geliştirilmiş kas sağlığı, vücut yorgunluğunu büyük ölçüde azaltır. Bu nedenle, badem sütü insan vücudunun fiziksel uyanıklığını artırır.



Badem sütü potasyum açısından zengindir . Potasyum, insan vücudundaki elektrolitleri oluşturan minerallerden biridir. Bu elektrolitler hafızayı artıran şarjlardır. Böylece, badem sütü hafızanızı keskinleştirmenin doğal bir yoludur. Badem yağı, olein gliserid linoleik asit içerdiği için mükemmel bir nemlendiricidir . Aynı zamanda sağlıklı ciltler için gerekli E vitamini sağlar . Cildinize parlaklık kazandırır ve aynı zamanda yaralar için hafif bir dezenfektan gibi davranır. E vitamini açısından zengin besinler güneşe maruz kalmaya karşı bir kalkan görevi görür ve cilt hasarını en aza indirir. Badem sütü güneş yanıklarını ve diğer cilt problemlerini etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilir .



Badem tüketiminin avantajları, yağsız kas kütlesinin gelişmesine yardımcı olan yüksek protein içeriğinden oluşur. Tekli doymamış yağlar vücut kitle indeksini korur . Karın bölgesinde depolanan yağı azaltır.Badem, bir antioksidan olan magnezyum ve E vitamini gibi besin maddelerine sahiptir. Magnezyum mükemmel bir enerji kaynağıdır ve egzersiz sırasında kas kütlesini oluşturmaya yardımcı olur.


Badem tüketimiyle ilgili potansiyel riskler vardır. Bademlere karşı alerji aslında oldukça yaygındır. Badem alerjisi belirtileri şunları içerebilir:


mide ağrısı ya da krampları

mide bulantısı ve kusma

yutma problemleri

ishal

kaşıntı

nefes darlığı

nefes almada zorluk

Eğer bademlere alerjiniz varsa , bunları içerebilecek herhangi bir gıda ürününden kaçınmak önemlidir



Bademlerden elde edilen yağ da vücuda masaj yapmak için bir aromaterapi yağı olarak kullanılır. Badem yağı, ciltte kolayca emiliyor ve harika bir sakinleştirici dir tüm cilt tipleri için uygundur. Badem yağı ve macunu göz altı koyu halkaların tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca sivilve ve akneyede iyi gelmektedir. Bal, badem yağı ve limon suyunu eşit miktarlarda birleştirerek bir yüz maskesi yapın. Kırışıklıkları azaltmak ve cildinizi canlandırmak için haftada iki kez bu basit yüz maskesini kullanın.Badem yağının yumuşatıcı nitelikleri, çatlakların tedavisinde çok etkilidir . Çatlağa karşı doğal bir direnç oluşturarak cildi güçlendirir ve besler. Yağı hafifçe ısıtın ve çatlayan bölgelere uygulayın. Bölgeyi ellerinizi kullanarak birkaç dakika dairesel hareketlerle masaj yapın. Optimum faydaları gözlemlemek için günde iki kez uygulayın. Badem, çoklu doymamış ve mono yağ asitleri ile A, D, B1, B2 ve B6 gibi saç dostu besinler içerir. Bu besinler saç tellerine nüfuz eder ve saçı sağlıklı ve güzel kılar . Badem, sağlıklı saçlar için önemli bir mineral olan yüksek miktarda magnezyum içerir. Magnezyum eksikliği genellikle saç dökülmesine bağlıdır
 
Doğal, tuzsuz bademler, bol miktarda sağlık yararına sahip lezzetli ve besleyici bir atıştırmalıktır.Minerallerle yüklüdür.Günde sadece bir kaç tane besleyici madde içeren badem yemek , kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olur ve kilo alımını önler, hatta diyabet ve Alzheimer gibi hastalıklarla savaşmaya da yardımcı olabilir.Badem E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Ek olarak önemli bir protein ve lif kaynağıdır. Bademdeki magnezyum, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur ayrıca gastrointestinal sağlığı geliştirebilir ve hatta diyabetle savaşabilir. Hem ham hem de kavrulmuş bademler, yüksek dozda besin ve mineralleri içerir.
 
Geri
Üst