Bademli kayısı reçeli tarifi

Sevimli cadı

Daimi Üye
Üye
Bademli kayısı reçeli tarifi
Son iki haftadır kayısı pazar tezgahlarını süslüyor. İlk çıktığın da genelde pek tadı olmuyor. Havalar iyice sıcaklayınca kayısıda kıvamını alıyor. Kayısının dünyada en büyük üreticisi Türkiye. Bir çok bölgede kayısı üreticiliği yapılsada en iyi kası malatya dan çıkıyor. Kayısıyı seven var sevmeyen var.Ben kayısıyı pek sevmiyorum fakat o kadar çok faydası varki zorlada olsa kayısıyı tüketiyorum.


20170608_210411.jpg




Genelde kuru kayısı tüketmek en büyük favorim. Kayısı bol lif içerdiği için bilindiği üzre kabızlık problemi olana iyi geliyor.Metabolizmayı hızlandırıyor ayrıca cildi güzelleştiriyor.Kayısı kemik gelişimi , kalp sağlığı göz sağlığı üzerin de olumlu etkilere sahip. Bronşit gibi iltihaplı hastalıklara da iyi geliyor.Demir eksikliği bulunanlar doğal yolalrdan demir ihtiyacını kayısıyla karşılayabilir.Özellikle de kuru kayısı da yüksek miktarda demir vardır.


Bu kadar bilgiden sonra şimdi sizlere bademli kayısı reçelimin tarifini vericem. Dün pazardan kayısı aldım malum oruç olduğumuz için tadının nasıl olduğunu bilemedim. İftarda bir tane alıp tadına baktım.Tadı ekşimsiydi.Hala tam olgunlaşmamıştı. Bende bu şekilde zevkle tüketilmez diyerek hemen reçel yapmaya koyuldum. Be sadec kayısı reçelini sevmiyorum ama için de bol badem olursa zevkle tüketiyorum. Evet sevgili hanımlar işte bademli kayısı reçelimin leziz tarifi .


Malzemeler


1 kg kayısı

600 gr şeker

Badem istediğiniz kadar koyabilrsiniz.

2 adet limon tuzu

Yarım bardak su

Yapılışı


Öncelikle kayısılarımızı yıkayıp çekirdeklerinden ayıklıyoruz.Kayısıları ikiye bölebilrsiniz ben üç parçaya böldüm. Ayıklanan ve parçalanan kayısıya şekerini döküp 1 gece dinlendiriyoruz. Kayısı iyice suyunu şekere sabaha dek salıcak. Ertesi gün bademlerimizi kabuklarından çıkarmak için azcık haşlıyoruz. Haşlanan bademleri soğuk suya atıp kolayca kabuklarından ayırıyoruz . Bademleri ve kayısıları buluşturup tencere aldıktan sonra yarım su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte pişiriyoz.Burda kaç dakika olduğu konusunda bilgi veremiycem.Kayısı çok çabuk ezildiği için göz kararı ile durumu kontrol altına alın.Pişen reçelimizi kavanoza alıyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra buz dolabına kaldırıyoruz .Afiyet olsun.


Not 1 ) Kayısı reçeline limon tuzu koymamın nedeni kayısının diri kalması içindir. Kayısı çok lifli olduğu için çok çabuk kendini bırakır ve hoş bir görüntü oluşturmaz. Bu yüzden kayısı reçeline mutlaka limon tuzu ekleyin.

Not 2) Reçelinizi piştikten sonra 1 -2 gün güneşlendirebilrisiniz. Bu uygulamayla reçelin tadı bir başka oluyor.
 
Vay vay vay tam ağızlara layık harika görünüyor. Bu yaptığını Ömrümün yarısı ile birlikte gelip köy ekmeğinin üstüne kaymakla deneyecek günümüz var ise, Rabbim onu nasip etsin bize anajım :D:D Ellerine sağlık süper görünüyo....
 
Sadminim mawi adminimle inşallah gelirsiniz size yaptığım tüm organik reçellerimi tattırıcam.Allah sizlere evlatlarınızla hayırlı uzun ömürler versin inşallah.
 
Bademli kayısı reçeli muhteşem görünüyor ellerinize sağlık. Bende şimdi kuru kayısıdan bademli reçel yapıcam
 
Kuru kayısı dan reçel oluyormu ki ? Ben kuru incirden reçel yapmıştım ama kuru kayısı dan hiç denemedim. Kuru kayısı reçelini nasıl yapıyorsunuz ? Tarif verebilir misiniz ?
 
Geri
Üst