Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir ?
Bağışıklık sistemi vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sisteminizi, diyetiniz, günlük aktivitenizi ve uyku düzeniniz etkileyebilir. İlk savunma hattınız sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir . Genel iyi sağlık kurallarını izlemek, doğal olarak bağışıklık sisteminizi güçlü ve sağlıklı tutmak için atmanız gereken en iyi adımdır. Bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudunuzun her bir kısmı, çevresel saldırılara karşı korunduğunda daha iyi çalışır ve bunlar gibi sağlıklı yaşam stratejileri ile pekiştirilir.Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir ? Bu sorunun cevabı tüm detayları ile makalemizin devamın da..


bağışıklık sistemi.jpg


Sağlığı koruyan bağışıklığı artıran besinler





Bağışıklık sisteminizin% 80 nin bağırsağınızda olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsaklarınızda, hastalıkla savaşmanıza ve besin maddelerini emmeye yardımcı olan milyonlarca faydalı bakteri var. Bağırsak florasını günlük olarak yoğurt , kefir , lahana turşusu gibi sağlıklı fermente yiyecek ve içeceklerle koruyabilirsiniz.

Yeterli uykuyu alın ve stres yönetin.

Uyku yoksunluğu ve stres aşırı maruz kalma , bağışıklık fonksiyonunu baskılayan bir durumdur. Kaliteli uyku aldığınızdan emin olun ve stresten kaçının.Yeterli, derin uyku, bağışıklık sistemini uyarırken uyku yoksunluğu ters etkiye sahiptir.

Sigara içmekten kaçının:
Temel bağışıklık savunmalarını zayıflatır ve herkeste bronşit ve pnömoni ve çocuklarda orta kulak enfeksiyonu riskini artırır .
Daha az alkol tüketin.
Aşırı tüketim bağışıklık sistemini etkiler ve akciğer enfeksiyonlarına karşı savunmasızlığı artırır.
Çeşitli beslenin.
Bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini vücudunuza sağlayacak bol sebze, meyve, kuru yemiş, fındık, fıstık badem tüketin.

Probiyotik besinler

Probiyotik besinleri mutlaka tüketin. Çalışmalar , takviyelerin solunum ve gastrointestinal enfeksiyon insidansını azalttığını gösteriyor. Fermente süt ürünlerinin yetişkinlerde ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarını azalttığı da gösterilmiştir . Bağırsak florası, bazı bakterilerin sağlıksız düzeyleri nedeniyle dengesizleştiğinde bağışıklık sisteminizi etkileyebilir. Bir prebiyotik bu dengeyi geri yükleyebilir.

Yeterli miktarda D vitamini alın

D vitamini, vücudun hastalıklardan korunması için önemlidir . Güneşte günde 10 ila 15 dakika kalmanız önerilir, ancak bu seçenek değilse, bir takviyeden veya ton balığı veya uskumru gibi yağlı balıklardan , yumurta ve süt ürünlerinden D vitamini alabilirsiniz.

Ellerinizi yıkayın

Hava yoluyla bulaşan virüsler kimsenin belirtileri göstermese de etrafında. Ellerimizle sık sık her yere dokunuruz ve mikroplara maruz kalabiliriz . Bu nedenle ellerinizi sık sık yıkamaya özen gösterin.

Doğru beslenin

Bazı besinler vücudunuzu milyarlarca bakteri, virüs ve diğer mikroplardan korumaya yardımcı olabilir. Araştırmacıların bağışıklık sistemini geliştirdikleri bazı besin maddeleri ve gıdalar şunları içerir:

Sarımsak

Somun, somon, ton balığı, uskumru ve keten tohumu yağı bulunan Omega-3 yağ asitleri
Çinko bakımından zengin yiyecekler, istiridye, yengeç, yağsız et ve kümes hayvanları ve nohut gibi
Brokoli, sardalya, orkinos, brezilya fıstığı ve arpa gibi selenyumdan zengin gıdalar
Çilek, papaya, brüksel lahanası, lahana ve turunçgil meyveleri gibi C vitamini bakımından zengin gıdalar
E vitamini açısından zengin gıdalar, badem, yerfıstığı, fındık ve ayçiçeği tohumları dahil

Düzenli egzersiz

Günlük 30 dakikalık fiziksel aktivite almak bağışıklık sisteminin birçok savunmasını güçlendirebilir. Egzersiz, antikorları ve beyaz kan hücrelerini vücuda daha hızlı götürür, böylece hastalıkları daha çabuk algılarlar.

Bol su için

Su, vücudu temizlemeye ve mikroplar da dahil olmak üzere toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Çiğ sarımsak tüketin

Sarımsak, bağışıklık sistemini artırmak için en iyi gıdalardan biridir. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, antiviral, antibakteriyel ve anti-fungal ajan, çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzu korumaya yardımcı olur. Düzenli olarak sarımsak tüketimi iltihap, romatoid artrit ve multipl skleroz kontrol etmeye yardımcı olur. Sarımsak aynı zamanda kan basıncını , kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve çeşitli kanser türlerinin riskini düşürür

Mutlaka bal tüketin !

Günde bir çorba kaşığı bal bağışıklık sistemi için son derece iyidir. Vücudun virüslere, mantarlara ve bakterilere karşı korunmasına yardımcı olan, doğal bir antioksidan, antibakteriyel ve antimikrobiyal maddedir. Bal da asit reflüsü tedavi ederek sindirim sistemini geliştirir. Boğaz ağrısı, kan şekeri düzenlenmesi ve öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay, bağışıklığı artırmak için harika bir besindir . Bağışıklık hücrelerinin üretimini uyarır. Yeşil çay da antioksidanlar için zengin bir kaynaktır . Düzenli olarak yeşil çay tüketimi kardiyovasküler hastalıkları, inme ve kanseri engeller .

Balık tüketin

Düzenli balık tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmek için en iyi doğal ilaçlardan biridir . Balık, omega-3 yağ asitleri ve çinko için mükemmel bir kaynaktır . Çinko, omega-3 yağ asitleri doğal anti-oksidanlar ve anti-inflamatuar ajanlar iken hücreleri inşa etmeye ve onarmaya yardımcı olur

Bağışıklık sistemi vücudun savunma gücüdür. Hastalığa karşı korur. Bu, vücudun güvenliğini korumak için kimyasal mesajlarla iletişim kuran, etkileşen hücreler ve organların karmaşık bir sistemidir. Enfeksiyonlara, toksinlere ve yabancı maddelere karşı savaşır. Bağışıklık sistemi, vücudumuzu mikroorganizmalara neden olan hastalıklara karşı savunma işlevi görür. Bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirme başarısızlığı, hastalıklara ve enfeksiyonlara duyarlılığın artmasına neden olur. Yapabileceğiniz ilk şey kendinize iyi bakmanızdır! Bağışıklık sisteminin verimli çalışması için denge ve uyum gerekir. Diyetimize ve yaşam biçimimize birkaç değişiklik ekleyerek verimli bir şekilde iyileştirilebilir.
 
Bağışıklık sistemi vücudumuzu olası tehlikeli virüslere ve bakterilere karşı korur. Bağışıklık sistemi vücudumuzun en önemli sistemidir. Çökmesi halinde bir çok hastalığa karşı direnç gösteremeyiz ve sürekli hastalıklara karşı açık oluruz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli beslenmek önemlidir. Doğada yer alan her besini sebze ve meyveyi yeşil yapraklıları tüketmeliyiz. Bağışıklık sistemini ayrıca genel hijyenimizi sağlayarakta koruyabiliriz. Ellerin sık sık dezenfekte edilmesi, bulaşıcı hastalığı olanlardan uzak durma,çevresel kirlilikten kaçınma egzersiz yapma, yeteri kadar güneş ışığından D vitamini alma ve prebiyotik besinleri tüketme bağışıklığınızı koruyabilir. Bunların yanı sıra bağışıklığı sağlayan takviyeleri kullanabilirsiniz. Sık sık hastalıklara maruz kalıyorsanız bağışıklık sisteminizde bir problem olabilir. Bu nedenle genel sağlığınız için hekim kontrollerinde bulununuz.
 
Geri
Üst