Balığın faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Balığın faydaları nelerdir?
Balık dünyada en sağlıklı gıdalardan biridir. Protein ve vitamin D gibi önemli besin maddelerini bünyesinde barındırır. Balıkları düzenli olarak yemeniz sağlığınız için çok yararlı olabilir ve bazı hastalıkların, özellikle de kalp ile ilgili olanların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yetişkinler için haftada en az iki porsiyon balık önerilir.Balık yüksek proteinli, düşük kalorili bir besindir ve omega 3 asitleri bakımından zengindir. Bu asitler sağlıklı bir yaşam tarzı için çok önemlidir ve doğal olarak vücutlarımız tarafından üretilemezler.

balığın faydaları.jpg





Balık, çeşitli sağlık yararları sağlayan yüksek proteinli, az yağlı bir besindir. Yağlı balıklar omega-3 yağ asitleri veya iyi yağlar açısından yüksektir. İnsan vücudu, bu gerekli besin maddelerini önemli miktarda yapamadığından, balık diyetin önemli bir parçasıdır. Balık yemenin yanı sıra, omega-3 yağ asitlerini tüketmek için başka bir yol, eczaneden balık yağı takviyeleridir. Balık sevmeyenler bu takviyelerden yararlanabilir. Balık genellikle sağlıklı bir besin kaynağıdır ve çoğu durumda güvenle yenilebilir. Ancak, yaşınıza ve sağlık durumunuza bağlı olarak, bazı insanlar yediği balık miktarını sınırlamalıdır.

Bazı spesifik faydalar şunlardır:


1. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.

Omega 3 asitler kan basıncınızı düşürür, pıhtılaşmayı önler, anormal kalp ritimlerini düşürür, kan yağ seviyelerini düşürür ve insanlarda kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kalp rahatsızlığı tanısı konanlar için balık yağı tabletleri veya en azından omega 3 takviyeleri önerilir.

2. Astım

Balık yiyen çocukların astım geliştirme olasılığı daha düşük olabilir . Çocuklar için önerilen tüketim miktarı, yetişkinlerden daha azdır, çünkü balıktaki potansiyel toksinlere daha duyarlı olabilirler. Haftada 1 porsiyon balık idealdir.

3. Kanser

Göğüs, kolon, özofagus, yumurtalık ve prostat, gibi kanser türlerini balık tüketerek ekarte edebilirsiniz.

4. Diyabet

Balık yağı kandaki şekeri azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olabilir ve bu da daha sonra diyabet riskini azaltabilir.

5. İnflamatuar koşullar

Artrit, sedef hastalığı (cilt rahatsızlığı) ve otoimmün hastalık gibi çeşitli enflamatuvar durumlarla yardımcı olabilir.

6. Daha iyi cilt ve saç

Saç dökülmeleri ve kırılan tırnaklara balık iyi gelmektedir. Ayrıca balık yaşlanma sürecini yavaşlatır.

7. Beyin gelişimine yardımcı olur.

Somon ya da orkinos gibi yağ asitleri seviyesinin yüksek olduğu balıklar , özellikle çocuklarda uygun bir beyin dokusu gelişimi için çok yararlı olabilir . Bu asitler DEHB rahatsızlıklarında bile yardımcı olabilirler.

8. Görme

Omega 3 asitleri, retinal doku gelişimine yardımcı olabilir , böylece balıkların tüketimi görme için faydalı olur.

9. Alzheimer riskini azaltır.

Yaşlı insanlar, en az haftada bir kez balık veya deniz ürünleri yiyorlarsa Alzheimer de dahil demans riskini azaltabilirler .Bunun arkasındaki sebep, bilindiği gibi, balıkta bulunan yağ asitleri, beyin dokusunun gelişimine yardımcı olur ve öğrenme ve bellek için beyin bölgelerinde daha büyük hücreler yaratarak gri madde nöronlarının korunmasına yardımcı olur.

10. Depresyona yardımcı olur.

Balık tüketimi, depresyonla mücadelede de yardımcı olabilir, zira düzgün reçete edilen antidepresan ilaçlarla birlikte alınırsa, bir destek etkisi görür.

11. Sağlıklı hamilelik

Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak istiyorsanız mutlaka balık yiyin. Balığı ayrıca emziren annelerde tüketmelidir. Balık süt miktarınıda artırır .

12. Daha güçlü sperm

Daha güçlü sperm üretimin diyetinize bağlı olduğunu unutmayın. Düzenli olarak balık tüketirseniz kaliteli spermlere sahip olabilirsiniz.


Balık süper bir besindir. Vitaminler ve mineraller ve önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balık, kanserden kalp hastalığına, depresyona artrite kadar bir dizi hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir.Yağlı balıklar A, D ve E vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda sağlıklı beyin, göz ve sinir gelişiminde gerekli olan temel omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Balık, sağlıklı beslenmek için gerekli protein, vitamin ve minerallerden zengin, gerçekten besleyici bir besindir. Diyetinize balığı dahil etmeni,z sağlıklı bir yaşamı garantileyecektir.
 
Balık iyi bir protein kaynağıdır . Yağlı balıklar, düşük kalp rahatsızlığı riski, zihinsel yeteneğin geliştirilmesi ve kansere, alkol ile ilişkili bunama ve romatoid artrite karşı koruma gibi pek çok sağlık yararına bağlanmıştır. Araştırmalar, gebeliğin son aylarında yağlı balık tüketmek bir çocuğun duyu, bilişsel ve motor gelişimini olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Balıkta bulunan omega-3 bir çok faydaya sahiptir. Genel sağlık durumunuzu korumak için beslenmenizde balığa mutlaka yer açın..
 
Balığı çok severim. Eşimle haftada bir balık tüketmeye özen gösteriyoruz. Genelde ızgarısını tercih ediyoruz. Kızarmışı hoş olsada çok yağlı oluyor ayrıca kızgın yağa atılan balık vitaminini kaybediyor. Bu yüzden ya buharda pişeni yada ızgarası tercih edilmeli. Balığın cinsine görede pişirmeyi gerçekleştirmekte önemli.
 
Bende balığı çok severim ve haftada bir defa mutlaka tüketirim. Cinsine göre pişirme yaparım. Vitaminini kaybetmesin diye genelde fırında pişiririm. Omega 3 bakımın dan zengin . Hem yetişkinler hemde çocuklar için çok iyi bir besin kaynağı. Özellikle hamileler için bulunmaz nimet. Gebelikte hem anne hemde bebek açısından bir çok faydaya sahip. Tüm bireylerin tüketmesi gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam için haftda bir balık tüketelim.
 
Haftada 1 defa mutlaka balık tüketirim. Genelde ızgara olarak tüketmekten yanayım daha sağlıklı oluyor. Pişirme esnasında besin değerlerini kaybetmiyor. Bana göre balık şu an günümüzde en sağlıklı besin. Kırmızı ette , tavukta bollll hormon var . Tavuk kesinlikle tüketmiyorum . Ama organik olursa hayır demem. Balık tüketerek sağlığımızı güvence altına alabiliriz. Haftada 1 mutlaka balık tüketin arkadaşlar. Özellikle gebeler balık tüketmeniz hem sizin hemde bebeğiniz için çok faydalı olacaktır.
 
Balık sağlıklı bir diyetin çok önemli bir parçasıdır. Balıklar ve diğer deniz ürünleri, omega-3 yağlarının başlıca kaynaklarıdır . Balıklar aynı zaman da D vitamini ve selenyum, protein açısından zengin ve doymuş yağlara sahiptir..Balık yiyen veya balık yağı kullanmanın, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.Balıklardaki omega-3 yağları kalp sağlığınızı korumakla birlikte bağışıklığınızı da güçlendirir. Haftada bir veya iki kez balık yeme aynı zamanda inme, depresyon, Alzheimer hastalığı ve diğer kronik rahatsızlıklar riskini azaltabilir. Sağlıklı bir yaşam için haftada en az 1 kere balık tüketin.
 
Geri
Üst