Balığın yanın da yoğurt yenirse zehirlenir miyiz?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Balığın yanın da yoğurt yenirse zehirlenir miyiz?
Balık tüketen birçok kişinin tartıştığı konulardan biri olan "balığın yanın da yoğurt yenirse zehirler mi? yönün de oluyor. Daha önce sizlerle yine balık tüketimin de çok tartışılan sorulardan birisi olan "balığa limon sıkılır mı" sorusuna yanıt olarak gereken bilgileri paylaşmıştık.

Sağlık açısından çok faydalı olan balığı mümkün olduğunca hafta da en az iki kere tüketilmesi tavsiye ediliyor. Yüksek oran da omega 3 içeren balık, özellikle kalp ve damar sağlığına da fayda sağlıyor.


Şimdi gelelim sorumuzun cevabı olan balığın yanın da yoğurt yenilirse zehirlenme olurmu?

balık ile yogurt.jpg


Aslın da küçüklükten beri bize söylenen balığın yanın da asla yoğurt yenmez diye olmuştur. Hatta balık yenildiğin de bile belli bir saat boyunca hem yoğurt, hem de süt ve süt ürünleri tüketilirse bu kişiyi zehirleyeceği konusun da birçok kişi hemfikir olarak aynı görüşü savunuyorlar.

Aslın da balığın yanın da yoğurt yenip yenmeyeceği sorusunun cevabı tazelikle alakalı bir şey... Eğer iki üründe de bayatlık varsa uzmanlar bu besinleri beraber tüketirseniz evet zehirlenirsiniz diye açıklama da bulunuyor.

Fakat şöyle bir gerçek varki;
Eğer balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı toksik etki gösterebiliyor ve yoğurt içinde de bulunan histamin bayat balıkla birlikte daha fazla yükseliyor. "Yoğurtla balık beraber yenmez" denmesinin sebebi aslında bu.

Ancak balık taze olduğunda böyle bir toksik etki oluşması mümkün değil.

Kısacası şu ki; Yoğurdunuzun ve balığınızın tazeliğine güveniyorsanız gönül rahatlığı ile bu besinleri birlikte tüketebilirsiniz.
 
Biz haftada bir balık yeriz .Balık servis edilirken yanında mutlaka değişik mezeler olur. Bu mezeler yoğurttan da yapılıyor. Balık taze olursa yanında yoğurt yemenin bir sakıncası yok fakat balık bayat olursa zehirlenme söz konusu olabilir. Bilindik güvenilir yerlerde tüketmek lazım.
 
Geri
Üst