Balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Balkonda sebze yetiştirmenin püf noktaları
balkonda sebze yetişirmi,balkonda sebze yetiştirme ,balkonda hangi sebzeler yetişir,saksıda yetişen sebzeler hangileri


Sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendikçe dalından yeni kopmuş, bahçe sebzeleri de gözümüzde gitgide değerleniyor. fakat bırakın sebze bahçesini, şehirde yaşayan kaç kişinin bir tabure koyacak bahçesi var ki? Ama bir balkonunuz varsa, sebze yetiştirmek ve belki her sebzeyi değil ama en azından sevdiğiniz ya da yemeklerde, salatalarda sık sık kullandığınız sebzeleri taze taze tüketmek elinizde. Balkonda sebze yetiştirmenin püf noktalarını inceleyelim.
Balkonda gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra balkonunuzda salatalık, domates, patlıcan, biber, maydanoz gibi pek çok sebze ve bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Doğal ürünleri ve organik sebze yetiştirme tekniklerini kullanarak ‘organik‘ bir balkona bile sahip olabilirsiniz. Özellikle evde küçük çocuklar varsa veya katkı maddesiz beslenme yaşamınızda ilk sıralara yerleşmiş bir altın kuralsa, balkonda sebze yetiştirmek için kolları sıvamalısınız demektir.
Çevrenizde balkonunda çok farklı sebzeler yetiştirenler olabilir. Ancak bazı sebzeleri yetiştirmek çok daha zahmetlidir veya güzel görünmesi açısından yani balkon dekorasyonu açısından düşündüğümüzde bu tür girişimler hevesinizi kıracak sonuçlara yol açabilir. bakımı kolay sebzelerden başlayıp sonrasında daha çok uğraştıran sebzelere geçiş yapılabilir.
Sebze fideleri: İlk olarak mevsimlik sebze fideleri satın almanız gerekecek. Sebzelerin bodur cinsini alabilirsiniz. Ağır meyvesi olan salatalık, patlıcan, patates gibi fideleri ince ve uzun (1-2 metrelik) bambu veya çıta ile destekleyebilirsiniz. Bambu oldukça sağlam olduğundan, bitkilerin tırmanması için son derece elverişlidir ve onları taşır. Fidelerinizi saksılara sıkışık bir biçimde dikmeyin; ancak yer varsa aynı aileden olan domates, patates ya da patlıcan gibi sebzeleri yan yana ekebilirsiniz. Birbirlerine zararları dokunmaz aksine iyi yönde etkilerler.
Bir sebzeyi iki yıl üst üste ekmemek topraktaki besin değerini korumak açısından önemlidir. Sebze topraktaki besin değerini çektikçe, zamanla toprağın kalitesi de düşer. Aynı toprağa daha az besine ihtiyaç duyan, örneğin havuç benzeri bir sebze dikebilirsiniz. Topraktan çok fazla besin almak isteyen sebzeleri yan yana ekmemek en iyisi.

Sebzeler için toprak: Seçeceğiniz toprağın dış mekana uygun, steril, torflu ve gübreli funda toprağı olması daha iyi verim almanızı sağlar. Daha önce kullanılmamış, taze ve steril toprak, içinde zararlı da barındırmaz. Toprak satın alırken sebze ekeceğinizi belirtmeniz halinde, gerekli yardımı alabilirsiniz. Toprağı ilk bir ya da iki ay gübrelemeniz gerekmez ancak daha sonrasında düzenli olarak doğal gübre kullanabilirsiniz. Gübre kullanımı sebzelerin besine ihtiyaç duyup duymadığına göre ayarlayın ve çok fazla gübre kullanmaktan kaçının.
Saksıların yerleştirilmesi: Birçok sebze güneş sever ve bu nedenle saksıları balkonun güneş alan bölgelerine yerleştirmeniz en iyisidir. Ancak güneşi göz önünde bulundururken rüzgarı unutmayın. Rüzgar sebze dallarına zarar verecektir. Saksılarınızı ve dolayısıyla sebzelerinizi korunaklı bir şekilde yerleştirin.

Sebzeler arasında az da olsa gölgeye tahammülü olanlar ise havuç, soğan, marul olarak sayılabilir.

Sebzeleri sulamak içinse toprağın kurumasını bekleyerek, az ya da çok sulamadan kaçınabilirsiniz.

saksida-biberler.jpg
saksida-sebzeler.jpg
balkonda-domates-yetistirmek.jpg
balkonda-sebze-yetistirmek.jpg
balkonda-yetisen-sebzeler.jpg

balkon-sebzeleri.jpg
 
Geri
Üst