Bartholin kisti nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bartholin kisti nedir nasıl tedavi edilir ?
Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında bulunur. Bu bezler, vajinayı yağlamaya yardımcı olan sıvı salgılar.Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanarak sıvı bezine geri dönmesine neden olur. Sonuç, nispeten ağrısız bir şişme olan Bartholin kisti gelişir.Kist içindeki sıvı enfekte olursa, iltihaplanmış doku (apse) ile çevrili bir komplikasyon geliştirebilirsiniz.Bartholin , bartholin kisti, bartholin kisti nedir, bartholin kisti neden olur, bartholin kisti nedenleri, bartholin kisti belirtileri, bartholin kisti tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.



Bartholin.jpg





Bartholin bezi kistleri genellikle küçük ve ağrısızdır. Bazıları tedavi yapılmadan geçer. Bartholin kisti küçükse herhangi bir belirtiniz olmayabilir. Ancak büyük bir kist veya enfekte bir kist ( apse ) semptomlara neden olabilir.Bu kistler yaygın değildir ve pubertasyondan sonra ve menopoz öncesi üreme çağındaki kadınlarda görülür.

Bartholin bezlerinin görevi nedir ?

Bartholin bezleri, vajina girişinin alt kısmının hemen yanında yer alan küçük bezlerdir. Her bez bezelye boyutundadır. Şişmiş veya enfekte olmadıkça, normalde bu bezleri göremez veya hissedemezsiniz. Vajina girişinin yanındaki yumuşak dokulardır . Her bez az miktarda mukus benzeri sıvı üretir. Her bezden gelen sıvı, Bartholinin bez kanalı adı verilen kısa bir boruya (kanal) süzülür. Her kanal yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve vajinaya girişin alt kısmına doğru çıkar. Sıvı vajina girişini nemli tutmaya yardımcı olur.Bartholinin bezlerine, onları 17. yüzyılda ilk tanımlayan Danimarkalı doktor olan Casper Bartholin'den almıştır. Bartholin bezlerine bazen vestibüler bezler denir.

Bartholin kisti

Suyu boşaltan boru (kanal) tıkanırsa, sıvı dolu bir şişme (kist) oluşur. Bir kistin boyutu, küçük ve bezelyeyken bir yumurta boyutuna kadar değişebilir veya bazı durumlarda daha da büyük olabilir. Kist aynı boyutta kalabilir veya yavaş yavaş daha büyük olabilir. Bir Bartholin kanalının tıkanması ve bir kiste neden olmasının nedeni açık değildir.

Bartholin apsesi

Apse vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve bazen bir Bartholin bezinde görülür. Bazen enfekte hale gelen bir Bartholin kistinden bir apse gelişir. Bazen bezin kendisi enfekte hale gelir ve apseye dönüşür. Birkaç gün içinde apse, bazen daha büyük olan tavuk yumurtasının büyüklüğü haline gelebilir ve genellikle çok acı vericidir.Birçok mikrop türü (bakteri) bir Bartholin kistini veya bezini abseye neden olabilir. Çoğu, deri veya idrar enfeksiyonlarına neden olan ortak mikroplardır

Bartholin bez kanseri

Bu çok nadir bulunan bir kanserdir ve 40 yaşın altındaki kadınlarda görülmesi pek olası değildir. Ancak, şişme nedeniyle ilgili herhangi bir şüphe varsa, küçük bir doku örneği (biyopsi) kontrol edilebilir.

Bartholin kisti tedavisi


Bir Bartholin kisti veya apsesi tipik olarak sadece iki bezden birinde gelişir. Kist küçülür ve enfekte olmazsa hiçbir belirtisi olmayabilir. Herhangi bir soruna neden olabilecek vajinaya girişin alt ucundaki bir tarafa küçük bir yumru hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, daha büyük bir kist bazı rahatsızlıklara neden olabilir . özellikle yürürken, otururken veya cinsel birliktelikte. Çok büyük kistler oldukça acı verici olabilir.Bir dizi antibiyotik , enfekte bir bez veya apse tedavisi yapabilir .

Bir dizi yöntem, bir Bartholin kistini veya apseyi boşaltmak ve geri dönme ihtimalini azaltmak için kullanılabilir.Marsupializasyon denilen küçük bir işlem, bir Bartholin kisti veya apse tedavisinde kullanılan geleneksel tedavidir. Genel anestezi altında yapılabilir. Aynı zamanda lokal anestezi altında yapılabilir . Bazı hekimler , günde üç ya da dört kez 10-20 dakika boyunca sıcak bir banyoda oturmanın bir Bartholin kistini doğal olarak patlamaya teşvik edebileceğini önermektedir. Bunun ne kadar başarılı olabileceği açık değildir . Çoğu durumda, ev bakımı kisti tedavi etmek için yeterli olabilir.


Büyük, semptomatik, tekrarlayan kistler için doktorunuz kiste küçük bir tüp yerleştirebilir . Enfekte veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyata ihtiyacınız olabilir. Kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon ile yapılabilir.Nadiren, yukarıdaki prosedürlerle etkili bir şekilde tedavi edilemeyen kalıcı kistler için, doktorunuz Bartholin bezini çıkarmak için ameliyat önerebilir. Cerrahi tedavi genellikle bir hastanede genel anestezi altında yapılır.

Bartholinin kistinin gelişmesini engelleyemezsiniz. Prezervatif kullanımı ve iyi hijyen ,güvenli cinsel ilişki uygulamaları, kistin enfekte olmasını önlemeye yardımcı olabilir.Bartholin bezinde kistler nadirdir. Eğer gelişirlerse, tedavileri kolaydır. Bazı kistler çok küçüktür ve semptomlara bile neden olmazlar . Tekrarlayan enfeksiyonların daha yoğun tedaviye ihtiyacı olabilir. Enfeksiyonlar tekrar ederse tedavisi için doktorunuza danışın.


 
Bartolin kisti ve apsesi bakirelerde ve menopoz dönemine kadar bütün kadınlarda görülebilir.Bartolin kisti bartolin bezinin salgısını vajina girişine ulaştıran tüp şeklindeki kanalların tıkanması sonucu oluşmaktadır.Bartolin kistinin en önemli belirtisi vajina girişinde ağrısız şişlik oluşturmasıdır. Tedavi edilmeyen bartolin kistleri belli bir süre sonra enfekte olup bartolin apsesine dönüşmektedir. Bartolin apsesi bartolin kisti gibi sadece şişlik oluşturmaz hastanın yaşam kalitesini ileri derecede bozan bir hastalıktır. Bu yüzden bartolin kisti bartolin apsesine dönüşmeden tedavi edilmelidir.
 
Bartholin bezi kistleri, Bartholin bezi kanalı tıkandığında ortaya çıkar. Vajinal duvarda mukus birikerek ağrılı bir yumruya neden olur. Kist enfekte olursa, vajina duvarlarında kaşıntı ağrıya yol açan bir apse olabilir . u bezler vajinal dudakları veya labiyaları yağlayan mukus üretirler. Bezler bloke olduğunda, sıvı dolu kistler oluşur. Nadir durumlarda, kistler cinsel ilişkiye girdiğinizde, yürüydüğünüzde veya bir tampon yerleştirdiğinizde rahatsızlığa neden olacak kadar büyüyebilir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan (CYBE) veya deride büyüyen normal bakterilerden enfekte olduklarında ek ağrıya neden olabilirler. Çok miktarda acı çekmeye başlarsanız, vajinal kistlerin bir enfeksiyon sonucu bir apse (irinle dolu bir yumru) oluşturması olasıdır. Genellikle küçük boyutlarda kalırlar ve büyük sorunlara neden olmazlar ve tehlikeli de değildirler. Tıkanıklık, enfeksiyon veya fiziksel tıkanıklığa bağlı olabilir. Bartholin kistlerinin stresten kaynaklandığına dair kapsamlı bir kanıt olmasa da, küçük ölçekli araştırmalar doğrudan bir bağlantı olduğunu göstermektedir. ynı şekilde, yorgunluk da katkıda bulunan bir faktör olabilir.Stres ve yorgunluk bağışıklığı etkileyebilir ve bartholin kisti geliştirebilirsiniz.Sıcak kompresler, kas ağrıları, menstruasyon krampları , kas krampları ve eklem sertliğine kadar geniş bir yelpazedeki rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır . Bartholin kistlerini sıcak kompresle tedavi edebilirsiniz. Çay ağacı yağı üzerinde yapılan kapsamlı araştırmalar, bu yağın antibiyotiklere dirençli bakterileri öldüren son derece etkili bir mikrop öldürücü olduğunu göstermiştir. Dahası, çay ağacı yağı, Bartholin kist tıkanıklıklarına neden olan sebum, irin ve döküntüleri parçalamaya yardımcı olabilir. Ancak, bazı insanlar için, yağ cildi tahriş edebilir ve alevlendirebilir. Uygulamadan önce vücudun daha az hassas olan kısmında bir test yapın.
 
bartolin kisti patlaması
bartholin kisti ilaç tedavisi
bartholin kisti için antibiyotik isimleri
bartolin kisti nasıl geçer
bartholin kisti bitkisel tedavi
bartolin kisti belirtileri
bartolin kisti tedavi edilmezse ne olur
bartolin kisti kansere dönüşür mü

Bir kist, cildin altında veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan sıvı veya yarı katı materyal ile dolu bir kese vardır. Bartholin'in bezi, vajinaya açılan açıklığın hemen dışında, labia minoranın her iki tarafındaki iki küçük bezden biridir. Cinsel uyarılma sırasında, Bartholin'in bezi bir yağlama sıvısı açığa çıkarır. Bezi tıkandığında bir Bartholin bezi kisti gelişir. Bartholin bezi, enfeksiyon, inflamasyon veya uzun süreli tahriş gibi çeşitli nedenlerden dolayı tıkanabilir.Uygun bakım ile, bir Bartholin'in bezi kisti birkaç gün içinde birkaç haftaya kadar temizlenebilir.Hafif hassasiyet veya küçük bir yumru hissettiğinizde, bezi ve kistin tahliyesine ve enfeksiyonu önlemek için sıcak havlu kompreslerini kullanın.Kist, irin ile daha büyük bir apse haline gelirse, boşaltılmalıdır. Bu prosedür doktor tarafından yapılır.Enfeksiyon çevredeki deriye ve genital bölgeye yayılırsa antibiyotik almanız gerekebilirÇoğu zaman, Bartholinin bezi kistleri enfekte değildir. Bazı durumlarda, bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Diğer zamanlarda enfekte olabilirler. Doktorunuz kisteki sıvıyı kontrol etmek isteyebilir. Enfekte kistlerin çoğu (apse olarak adlandırılır) cildinizde bulunan normal bakterileri (mikrop olarak da adlandırılır) içerir. Bazı enfekte kistlere, cinsel yolla bulaşan bakteriler neden olur. Bartholin bezi kistleri, vajene açıklığın yakınında bulunan bezler tıkandığında oluşabilecek mukus dolgulu keselerdir.Kistler genellikle ağrısızdır, ancak büyükse oturma, yürüme ve cinsel ilişkiye müdahale edebilirler.Kistler ağrılı bir apse oluşturarak enfekte olabilir.Doktorlar genellikle pelvik muayene sırasında kistleri görebilir veya hissedebilirler.Doktorlar kistden dışarıya kalıcı bir açıklık oluşturabilir veya kisti cerrahi olarak çıkartabilirler. Bartholin'in kistlerinin neden geliştiğinin tam olarak belli olmadığı, bu yüzden onları önlemek genellikle mümkün değildir.Bununla birlikte, bazılarının cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla (CYBE) bağlantılı olduğu düşünüldüğünde, güvenli cinsel ilişkide bulunma (her cinsel ilişkide prezervatif kullanarak ), gelişmekte olan bir şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst